Male UAV voor de Klu

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 23/04/2011 | 11:46 uur

Huzaar1

Is best een primeur in thee drinkend vasteland west Europa.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

De motie van Peter Valstar voor de bewapening van de MQ-9's is aangenomen. Dit zou zijn gebeurd met steun van 112 zetels uit de kamer.

Ik zeg doen!

https://twitter.com/pvalstar/status/1524037842095288323?cxt=HHwWhsC9pfeVvKYqAAAA

Sparkplug

Onbemand vliegtuig maakt debuut

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Reaper heeft kennis als wapen

Vanuit de cockpit op de grond stuurt vlieger 'Hook' afgelopen woensdag voor het eerst het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper de lucht in. Het elf meter lange vliegtuig maakt daarmee officieel zijn entree binnen de luchtmacht. Vanaf Curaçao, want daar zijn de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van het luchtruim opperbest om het toestel de komende tijd te beproeven.

Ruim dertig graden en een klein stapelwolkje; de weercondities zitten, niet geheel verrassend voor zo'n tropische locatie, mee voor deze eerste vlucht. Na een aanloop over de runway stijgt het gloednieuwe toestel met spanwijdte van twintig meter op.

"Een willekeurig propellervliegtuig maakt meer geluid", schat luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof in. Hij is commandant van het 306 Squadron, de eenheid die in 2018 werd (her)opgericht en waartoe dit nieuwste wapensysteem behoort. "Naar dit moment is jaren toegewerkt, ook in de jaren voor de oprichting werden uiteraard al voorbereidingen getroffen."

Wapensysteem

Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper is, net als andere vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht, een wapensysteem. Dat wekt de suggestie dat er wapens en/of munitie aan boord zijn, maar dat is niet het geval. Al denkt de politiek er op dit moment wel over na om de toestellen in de toekomst te bewapenen zoals andere Reapergebruikers ook al sinds jaar en dag doen. De Reaper is op dit moment uitgerust met geavanceerde radar- en camerasystemen, waarmee grondpersoneel inlichtingen kan verzamelen. Kennis is macht, wat dat betreft ook wapen.

Vinkjes zetten

Glunderend staan de mannen en een enkele vrouw van het veertigkoppige detachement langs de flightline van vliegveld Hato op Curaçao. "Dit is toch gaaf?", zegt Roddenhof met een lach van oor tot oor.

De vlieger en sensoroperator die vanuit een container langs de flightline de eerste trainingsvlucht uitvoeren, hebben de eer om ook de eerste vinkjes te zetten op het lijstje uit te voeren testen. Roddenhof: "We gaan het vliegtuig en grondstation, maar ook de radar en camera's testen. Daarmee beproeven we ons operatieconcept in de praktijk en ontdekken we waar de limieten liggen. De bijbehorende procedures gaan we daarbij zo efficiënt mogelijk inregelen."

Wat kan de MQ-9 Reaper?

Het (informatie)wapensysteem kan 18 tot 24 uur op ruim vijftien kilometer hoogte zowel boven land als zee observeren. De radar- en camerabeelden worden uitgelezen door PED-cel (Processing, Exploitation and Dissemination) op Vliegbasis Leeuwarden. Analisten maken er inlichtingenproducten van voor hun partners binnen de krijgsmacht en de overheid. De cel is al enige jaren operationeel. Zo ondersteunde het sinds mei 2018 bijna drie jaar de anti-ISIS-coalitie in Afghanistan en Irak. Dat gebeurde door de grondtroepen te informeren over eventuele dreigingen in hun omgeving.

Wereldwijd

Het onbemande systeem maakt gebruik van een satellietverbinding, zodat een vliegcrew (op de grond) het toestel wereldwijd kan bedienen. Het operatieconcept is als volgt: een vlieger en sensoroperator in het inzetgebied zorgen vanuit een zogeheten Ground Control Station (GCS) voor het opstijgen (en later het landen) van het vliegtuig. Vlak na take off schakelt het vliegtuig over naar een satellietverbinding, zodat een vlieger en sensoroperator de besturing vanuit het GCS op Vliegbasis Leeuwarden kunnen overnemen. Deze 'bemanning' vliegt dan de daadwerkelijke missie.

"Je hebt dus nog steeds een klein detachement ter plaatse nodig," legt de commandant uit, "maar dat is vele malen kleiner dan normaal. De meeste vliegers en sensoroperators zullen vanaf Leeuwarden hun werk doen. Slechts enkelen van hen werken in het inzetgebied. Daar zijn ze samen met monteurs en IT-specialisten die nodig zijn voor onderhoudswerkzaamheden en eventuele reparaties."

Vier toestellen

De komende maanden zit er overigens wel een volledige crew op Curaçao voor de operationele test- en evaluatiefase. Roddenhof: "Ik verwacht dat we ergens in de tweede helft van het jaar vanaf Leeuwarden kunnen opereren zoals de bedoeling is. Daar verwachten we over zo'n twee maanden de andere twee van de vier grondstations te ontvangen. Die maken we dan klaar voor inzet."

Ondertussen worden op Curaçao het tweede en derde vliegtuig opgebouwd en ingezet tijdens de testfase. De toestellen staan nu nog in containers opgeslagen. "Ze worden expres niet tegelijk met het eerste toestel ingezet", licht onderhoudsmonteur Thomas toe. "Je moet voorkomen dat de toestellen gelijk oplopen met het aantal vlieguren, anders moeten ze ook allemaal tegelijk het periodiek onderhoud in en dat is natuurlijk niet handig."

In Nederland arriveert over zo'n twee maanden het vierde, tevens laatste, toestel. Dat staat nu nog in de Verenigde Staten en doorloopt daar de laatste acceptatie- en overdrachtstesten. Eenmaal op Leeuwarden wordt de Reaper voorlopig opgeslagen op de basis.

Voor de operationele test- en evaluatiefase heeft het squadron in principe de rest van het jaar. Wanneer die is afgerond, kan de eenheid twaalf uur per dag, zes dagen per week ingezet worden. Dat kan overal ter wereld. Later, wanneer het squadron qua personeel op volle sterkte is, kan het verkenningsvliegtuig achttien uur per dag, zeven dagen per week ingezet worden.

Inzet MQ-9 Reaper

Zodra de eenheid met de MQ-9 Reaper inzetgereed is, zal het in beginsel de lokale autoriteiten, de Kustwacht en Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied gaan ondersteunen. Een van de hoofdtaken van de laatstgenoemde is het bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit. "Daarbij kunnen wij ondersteunen door het leveren van informatie, zodat zij een beter besluit kunnen nemen over de middelen die ze inzetten bij bijvoorbeeld counterdrugsoperaties", verduidelijkt commandant Roddenhof.

Defensiekrant 15, vrijdag 22 april 2022

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2022/15/02_mq9-reaper_15
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

ridivek

#734
Doelt men met ethisch verantwoord op het feit dat:
Operators in de controle kamer in Nederland, wereldwijd tot 250pond bommen kunnen afwerpen. Waar er geen risico is voor de operators.
Een aantal jaar terug was het nog ethisch afgekeurd. Wilde Nederland het niet.

Ik zie de huidige vier MQ-9 Reapers niet andere taken oppakken dan waarvoor ze zijn aangeschaft. Er zullen dus extra systemen moeten komen.

De Eurodrone is nog in ontwikkeling, deze wordt pas in 2029 operationeel. Deze is significant groter dan de MQ-9 Reaper. Max takeoff weight 11 000kg vs 4760kg.
Ik vind de Eurodrone lijken op een Pilatus PC-24 met turbo-propeller in plaats van turbine motoren.
Voor de observatie taak zou mogelijk ook een kleiner systeem (bv. Insitu Integrator Extended Range) aangeschaft kunnen worden zodat de Reapers bewapend kunnen worden.
Helaas vergt dit al snel een budget van honderden miljoenen. Zijn die beschikbaar???
De kamer/politiek kan het wel willen, maar moeten dan ook het budget voor komen.

Sorry, ik denk dat de specialisatie in strategische onderzeeërs belangrijker is voor de Navo dan enkele aanvullende bewapende MALE UAV's.

Sandgroper

Citaat van: Mourning op 21/04/2022 | 14:06 uur
Ja, volgens mij worden daar kruisraketten en drones door elkaar gegooid... op zich wel knap dat je die uberhaupt met elkaar kunt verwisselen. Geeft wel aan op welk kennisniveau deze vraagsteller verkeerd. Van welke partij was dit? PvdD? Denk?
Citaat: Veel Kamerleden vroegen zich af of het wel ethisch verantwoord is om vanuit Nederland raketten af te schieten naar een heel ander deel van de wereld, zoals met de drones mogelijk is.

Verdere verdachten:  D66, GroenLinks, PvdA, Volt, SP, BIJ1,  ...

Parera

#732
Nou mooi!

Prinsjesdag 2022 graag in het DMPO opnemen ; Het verwerven van 2 a 4 extra gewapende drones en het bewapenen van de 4 huidige MQ-9's.
Het bewapenen van de huidige drones is voor zo ver ik weet niets meer dan een handtekening onder het plan en het verwerven van de benodigde wapen systemen waarvan het overgrote deel al in ons ''assortiment'' aanwezig is.

2 stuks zou handig zijn als we kiezen voor hetzelfde type MQ-9 Block V en 4 stuks indien we kiezen voor de ook in Europa bruikbare MQ-9B. Op de langere termijn ben ik meer voorstander van het aankopen van MQ-9B's en hierbij te gaan samenwerken met o.a. de Belgen en ook uitbreiding richting 12 MQ-9's voor de KLU waarbij de Belgen aanvullen met 4 a 8 MQ-9's. Eventueel ook (deels) gezamenlijk opereren onder 1 eenheid.

Een paar mooie foto's via twitter van het MINDEF.







StrataNL

Citaat van: Mourning op 21/04/2022 | 14:06 uur
op zich wel knap dat je die uberhaupt met elkaar kunt verwisselen. Geeft wel aan op welk kennisniveau deze vraagsteller verkeerd. Van welke partij was dit? PvdD? Denk?
En dat regeert ons land...
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Mourning

Ja, volgens mij worden daar kruisraketten en drones door elkaar gegooid... op zich wel knap dat je die uberhaupt met elkaar kunt verwisselen. Geeft wel aan op welk kennisniveau deze vraagsteller verkeerd. Van welke partij was dit? PvdD? Denk?
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Reinier

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/04/2022 | 11:43 uur
Ook Tweede Kamer wil dat drones worden bewapend

https://www.nos.nl/l/t/2425930 via @NOS
CitaatVeel Kamerleden vroegen zich af of het wel ethisch verantwoord is om vanuit Nederland raketten af te schieten naar een heel ander deel van de wereld, zoals met de drones mogelijk is.

Wat een kromme zin/ wat een onzin; het zijn geen ICBM.
Dus het is beter als een F-35 boven Oekiboekistan vliegt en dan bommen dropt?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ook Tweede Kamer wil dat drones worden bewapend

https://www.nos.nl/l/t/2425930 via @NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Via Twitter

Koninklijke Luchtmacht@Kon_Luchtmacht
De eerste trainingsvlucht met onze eigen NLD #MQ9Reaper is succesvol uitgevoerd vanaf vliegveld Hato, Curaçao. De MQ-9 is een Remotely Piloted Aircraft System (#RPAS) en wordt bestuurd door piloten vanuit een cockpit op de grond.

https://twitter.com/Kon_Luchtmacht/status/1516865349265854465

Jooop

Wat de compromissen of beweegredenen ook moge zijn, het is duidelijk dat Europa zich uit de markt prijst. Concurrentie ist kaput! Wie wil er nog een drone hebben dat 2 F35A's kost?

Huzaar1

Citaat van: StrataNL op 29/03/2022 | 15:01 uur
Omdat het een Europees project is met teveel compromissen.

Weet je niet. Knal niet meteen wat af. Er zitten nu andere beweegredenen achter ontwerpen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

StrataNL

Citaat van: Jooop op 28/03/2022 | 23:34 uur
Laat een motor 2mln kosten = 4mln, hoezo kost een Eurodrone nog steeds 200mln?

Ik weet de prijzen niet, maar ik kan mij niet voorstellen dat zo'n Bayraktar drone ook 200mln kost (kan fout zijn, maar ik zou schatten dat het een tiende ervan is)
Omdat het een Europees project is met teveel compromissen.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Jooop

#723
Citaat van: Ace1 op 28/03/2022 | 22:44 uur
Vanwege de 2 motoren dat is een eis van Duitsland men wilt een backup als een drone boven stedelijk gebied vliegt en de motor valt uit dat de drone dan niet neerstort.

Laat een motor 2mln kosten = 4mln, hoezo kost een Eurodrone nog steeds 200mln?

Ik weet de prijzen niet, maar ik kan mij niet voorstellen dat zo'n Bayraktar drone ook 200mln kost (kan fout zijn, maar ik zou schatten dat het een tiende ervan is)