Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

A.J.

Citaat van: Thomasen op 27/03/2014 | 16:41 uur
Het kan voordeel hebben om bepaalde diensten rijksbreed aan te pakken. Soms gebeurt dat bijvoorbeeld al. Om Paresto als voorbeeld te nemen, ja, het kan goedkoper zijn voor defensie als dit uitbesteed wordt. voor de soldaat wordt het dat zeker niet. Dan is het de vraag wat er gebeurt als er overzees gecaterd moet worden.

Je weet wat het publieke geheim is mbt Paresto? Bij de invoering had Paresto een periode om te laten zien dat het goedkoper kon werken dan defensie, dat is ook gelukt. Echter na de proefperiode schoten de prijzen de omhoog...

Ook nu is er weer gestechel over Paresto en een marktpartij.

Citaat
Uitbesteden

defensieonderdelen duur en riskant

De AFMP, MARVER en AbvaKabo adviseren de Minister van Defensie om uitbesteding van verschillende defensieonderdelen te heroverwegen. Voor wat betreft de outsourcing van de cateringdienst Paresto is verzocht hiervan af te zien, omdat het tot fors hogere kosten leidt. Het uitbesteden van het onderhoud van Amarok-voertuigen wordt ook ontraden, omdat het de veiligheid van militairen in gevaar kan brengen.

Te hoge kosten
In een rapport van het bedrijf TopCorp, dat op verzoek van de medezeggenschap van cateringbedrijf Paresto is opgesteld, wordt ernstig betwijfeld of uitbesteding tot bezuinigingen leiden. Het rapport stelt dat Defensie over een periode van 10 jaar tussen de € 50 en €137 Miljoen euro méér  moet gaan betalen dan wanneer Defensie Paresto in eigen beheer houdt. Dit geldt  volgens TopCorp  in zowel een optimistisch als  een realistisch scenario.

Kennis verdwijnt en veiligheidsrisico
Uitgesproken riskant is de uitbesteding van het onderhoud van de Amaroks. Deze voertuigen vervangen de huidige Mercedes-Benz G 280 CDI en de Land Rover Defender 110 XD WW, zo meldde de minister op 5 december 2013 en  worden tot nu toe onderhouden door eigen monteurs. Wij hebben echter vernomen dat het onderhoud van de Amaroks via een lease constructie volledig wordt uitbesteed aan extrene partijen in zowel binnen- als buitenland. 62 medewerkers die tot op heden verantwoordelijk zijn  voor het onderhoud van de huidige lichte wielvoertuigen dreigen hierdoor hun baan kwijt te raken.

Geen sociaal statuut
Met het wegvallen van de werkgelegenheid is bij de leaseconstructie  geen sociaal statuut afgesproken om de medewerkers over te nemen door de externe partij. Daarnaast verdwijnt hierdoor de technische kennis en bekwaamheid binnen Defensie voor het onderhoud aan dit soort voertuigen. Dit leidt tijdens operationele omstandigheden mogelijk tot een direct risico  voor de veiligheid van militairen. Die moeten in  operationele omstandigheden immers zonder omkijken kunnen rekenen op goed functionerend materieel en personeel  dat ook onder moeilijke operationele omstandigheden reparaties uit kan  voeren. Wij hebben grote twijfels of een externe partij dit onderhoud dan net zo efficiënt kan uitvoeren als de huidige monteurs.

Loyaliteit onder druk
Wij begrijpen dat het vanuit de visie van Defensie om zich alleen op de kerntaken te richten wenselijk is afscheid te nemen van activiteiten. Als uitbesteding echter neerkomt op hogere kosten, verlies van werkgelegenheid en veiligheidsrisico's, zal een dergelijk besluit bij onze achterban alleen maar leiden tot  onbegrip en de angst dat hogere kosten uitdraaien op nieuwe bezuinigingen met negatieve effecten voor het Defensiepersoneel. Het doorzetten van dergelijke uitbestedingsmaatregelen zal tot een nog verder toenemend cynisme en afnemende loyaliteit bij Defensiemedewerkers leiden.

AFMP

dudge

Citaat van: Ros op 26/03/2014 | 20:09 uur
A, B en C........onzin.......sorry maar kan er niets anders van maken.

Toch is het zo.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Halliburton in Iraq, ze zijn er niet arm van geworden.

Jou voorstel om mensen uit het bedrijfsleven de bedrijfsvoering bij defensie op orde te laten brengen kan wel wat worden. Dan is er immers een ander primair doel.

dudge

Citaat van: Ros op 26/03/2014 | 12:53 uur
:confused:

Het moet goed doorgerekend worden of uitbesteding voor de organisatie voordelen heeft. In het bedrijfsleven, en dat zal bij Defensie niet anders zijn, zal een product of dienst afgewogen worden op kosten (ook personeelskosten), logistieke voor en nadelen en niet te vergeten de risico's die je loopt met het in huis houden van de uitvoering van taken of diensten. Uitbesteding heeft het voordeel dat je als klant alleen moet betalen voor wat je krijgt. Personeelsbezetting, storingen en schommelingen op de grondstoffenmarkt is de zorg van je leverancier om nog wat te noemen. Mits natuurlijk je goede afspraken contractueel heb vastgelegd.

Kortom, voordelen genoeg om uitbesteding(en) te overwegem. Er zijn volgens mij bij Defensie miljoenen op jaarbasis mee te besparen.

Allemaal risisco's die je afkoopt. Rijksvoertuigen zijn ook niet verzekerd, waarom is dat risico niet afgekocht als het uitbesteden van dat risico zoveel goedkoper is?

dudge

Citaat van: Ros op 26/03/2014 | 15:28 uur
Dit is mijn dagelijkse werkelijkheid en ik kan je verzekeren dat het wel werkt.

Soms wel, soms niet. het is vooral erg fijn en goedkoop als je zelf te klein bent om iets te doen. De meeste bedrijven zijn te klein om er een eigen touringcar op na te houden voor de personeelsuitjes. Echter, defensie maakt zoveel gebruik van touringcars dat ze deze makkelijk zelf in dienst kan hebben.

Het kan voordeel hebben om bepaalde diensten rijksbreed aan te pakken. Soms gebeurt dat bijvoorbeeld al. Om Paresto als voorbeeld te nemen, ja, het kan goedkoper zijn voor defensie als dit uitbesteed wordt. voor de soldaat wordt het dat zeker niet. Dan is het de vraag wat er gebeurt als er overzees gecaterd moet worden.

Defensie is groot zat om veel zelf te doen. Uitbesteden is niet altijd goedkoper. Vaak niet zelfs. Een bijkomend risico dat je loopt, is dat je alle in house expertise verkoopt, en je dus ook moet laten adviseren door de verkoper. Het resultaat is niet altijd het gewenste.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Alle hens aan dek: eurofiel D66 in opkomst

Geplaatst door Michael van der Galien op 26 maart, 2014

Het grote gevaar is in opkomst.

De afgelopen dagen hebben we het veel gehad over Geert Wilders en diens uitpraken (en die van zijn achterban, overigens) over minder Marokkanen. In de tussentijd is er echter nogal wat gebeurt: zoals Tim vandaag berichtte kan D66 namelijk opeens gezien worden als dé favoriet voor de Europese verkiezingen.

Lees die zin nogmaals: D66 kan opeens gezien worden als dé favoriet voor de Europese verkiezingen. Het is, aldus Tim (en dat klopt), zeer wel mogelijk dat Alexander Pechtolds groepje in mei de grootste van het land wordt.

Nu is er qua Europese standpunten op veel partijen wel iets aan te merken (de VVD praat bijvoorbeeld eurosceptisch, maar stemt eurofiel), maar D66 is verreweg de slechtste van ze allemaal. We hebben het immers over de nationale identiteitsontkenners pur sang. De weg-met-ons-denkers die Nederland het liefst opheffen als soevereine staat en ons allen overleveren aan de helse technocraten in Brussel.

Als dit gebeurt en fractievoorzittter Sophie in 't Veld er met de overwinning vandoor gaat kunnen we onze koffers alvast gaan inpakken. Het is dan namelijk gedaan met ons. Brussel zal nog veel meer macht voor zich opeisen, en de meeste Nederlandse partijen in het Europees Parlement (met in totaal de meeste zetels) zullen er gewoon voor stemmen. Met champagneglas in de hand en een doodenge glimlach op het gezicht.

Brussel is dan namelijk in staat om te stellen dat Nederlanders blijkbaar achter de massale overdracht van bevoegdheden an de EU staat. Niet omdat dit werkelijk zo is - vraag het maar eens aan Jan met de Pet, die ziet meer EU absoluut niet zitten - maar dé eurofiele partij bij uitstek dan de grote winnaar is, wat Van Rompuy en co. de gelegenheid geeft om er weer eens lekker op los te spinnen. En dat op het moment dat de eurosceptische beweging juist groter en invloedrijker dan ooit is in ons land.

Het maakt me niet uit welke partij u van plan bent te stemmen, zolang het maar niet op D66 is. Alexander Pechtold en zijn Europese favoriet Sophie in 't Veld moeten tegen worden gehouden. We kunnen het ons niet veroorloven om de Eurofiele beweging ook maar één

Bent u het daarmee eens? Help ons dan bij onze Grote Sloop D66-actie. Heeft u links naar artikelen, of video's, tweets, etc. van D66'ers waaruit blijkt wie ze écht zijn, en waar ze werkelijk voor staan, mail die dan naar mij. U kunt mij bereiken op mpfvandergalien AT gmail PUNT com. Ook kunt u (hier en elders) reacties achterlaten met dat soort informatie. Wat u ook doe, zit er niet passief bij en laat D66 niet op slinkse wijze de grootste Nederlandse delegatie in het Europees Parlement worden.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/03/alle-hens-aan-dek-eurofiel-d66-in-opkomst

Ros

Citaat van: Ace1 op 26/03/2014 | 20:46 uur
Een ding is wel duidelijk sinds Ros geen beheerder meer is hier op Defensieforum is hij uit de kast gekomen :devil:

Den heb je nooit goed opgelet  :cute-smile:

Ace1

Citaat van: DvdW op 26/03/2014 | 19:16 uur
Dan ben ik benieuwd waar jij werkt... Hoofdkantoor van de SP wellicht? :D

+1

Overigens heet dat bij de SP het  Politbureau. Een ding is wel duidelijk sinds Ros geen beheerder meer is hier op Defensieforum is hij uit de kast gekomen :devil:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Politbureau

Ros

Citaat van: mikemans op 26/03/2014 | 17:12 uur
.... Natuurlijk niet want

A, B en C........onzin.......sorry maar kan er niets anders van maken.

Ros

Citaat van: DvdW op 26/03/2014 | 19:16 uur
Dan ben ik benieuwd waar jij werkt... Hoofdkantoor van de SP wellicht? :D

Ja, en het bezuinigen op Defensie besteden wij uit aan de VVD en PvdA.........werk als een speer  :devil: Je krijgt meer geleverd dan besteld en voor weinig geld.

Nee, kunststof verwerkende industrie, gerelateerd aan de bouw met vestigingen in Europa, Engeland en de VS.

DvdW

Citaat van: Ros op 26/03/2014 | 15:28 uur
Dit is mijn dagelijkse werkelijkheid en ik kan je verzekeren dat het wel werkt.
Dan ben ik benieuwd waar jij werkt... Hoofdkantoor van de SP wellicht? :D
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

mikemans

Citaat van: Ros op 26/03/2014 | 12:53 uur
:confused:

Het moet goed doorgerekend worden of uitbesteding voor de organisatie voordelen heeft. In het bedrijfsleven, en dat zal bij Defensie niet anders zijn, zal een product of dienst afgewogen worden op kosten (ook personeelskosten), logistieke voor en nadelen en niet te vergeten de risico's die je loopt met het in huis houden van de uitvoering van taken of diensten. Uitbesteding heeft het voordeel dat je als klant alleen moet betalen voor wat je krijgt. Personeelsbezetting, storingen en schommelingen op de grondstoffenmarkt is de zorg van je leverancier om nog wat te noemen. Mits natuurlijk je goede afspraken contractueel heb vastgelegd.

Kortom, voordelen genoeg om uitbesteding(en) te overwegem. Er zijn volgens mij bij Defensie miljoenen op jaarbasis mee te besparen.

.... Natuurlijk niet want

A. het risico van uitbesteden is dat je niet geleverd krijgt op het moment dat je het het hardst nodig hebt wegens afhankelijkheid. Al dan niet met prijsopdrijving als doel.

B. De overheid wil zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld. Die marktpartij wil zo min mogelijk leveren voor zoveel mogelijk geld. De overheid is over het algemeen een domme klant en dus wint de markt.

C. Door winst maximalisering is het uitvoerend personeel de dupe én de overheid want zowel de lonen als de kwaliteit worden tot een minimum of zelfs daar onder gedrukt als het bedrijf denkt er contractueel mee weg te komen.


Huzaar1

Citaat van: A.J. op 26/03/2014 | 13:07 uur
Kennen we deze nog?

Volkskrant

ik kan ook zo enorm veel belachelijke identieke voorbeelden naar voren halen van het Nederlandse leger.
De vochtheidsindicatoren van de CV90.. identiek aan die van de leopard,Fennek..etc.. Die 12 euro p/s kosten, maar door contracten en moeilijk moeilijk moeten perse die van Saab of een ander zweeds bedrijf worden afgenomen en kosten nu ineens 130 euro de stuk.

Of de een bepaald onderdeel van de afsluiter van het kanon van de CV90.
Ongeveer de grootte van een euro munt... 250 euro kost het of iets dergelijks.
Simpel stukje metaal..

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Oorlogsvis

Citaat van: Ros op 22/03/2014 | 12:00 uur
In tegenstelling tot eerdere incidenten/uitspraken van Wilders lijkt het er nu echt op dat zijn laatste actie in zijn gezicht gaat ontploffen.

Massaal afscheid nemen en een nieuwe partij starten....?, de leden bedoel ik natuurlijk.

wat vele hopen zal niet gebeuren..de PVV zal hierdoor alleen maar sterker worden en van meelopers worden verlost.
De VVD zegt in een poster in Rotterdam ook : "in Rotterdam spreken we Nederlands"...de VVD doet het geniepiger.
Het is als het kijken naar Porno, Wilders zegt dat hij kijkt en ervan geniet en een VVD'er zegt niets en kijkt er stiekem naar.
Waar ik me aan erger is dat heel Nederland ineens doet of er een tweede Hitler is opgestaan maar dat is natuurlijk helemaal niet zo....

Niemand stoort zich aan de tweet van acteur Thijs Romer..."Volkert waar ben je als je land je nodig heeft"...DAT IS PAS BELACHELIJK ...zo iemand die dat TWEET moet worden aangepakt door een officier van Justitie....ophitsen tot moord heet dat.

Elzenga

Citaat van: A.J. op 26/03/2014 | 14:59 uur
En dan heb je het alleen nog maar over de vredesbedrijfsvoering, er zijn ook nog legio praktische bezwaren bij daadwerkelijke inzet.
+1

Ros

Citaat van: DvdW op 26/03/2014 | 13:30 uur
In Utopia wel ja, maar in de echte grote-mensenwereld werkt het toch wat anders...

Dit is mijn dagelijkse werkelijkheid en ik kan je verzekeren dat het wel werkt.