Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#3996
Europese landen hebben hun defensie uitgekleed

NAVO veroordeeld tot toekijken

KIEV, zaterdag 8 maart 2014 | door Charles Sanders

Terwijl Vladimir Poetin met een militaire inhaalrace bezig is nadat de Russische defensie jarenlang financiële sluitpost was, staat het Westen als een tandeloze tijger aan de zijkant nu de Koude Oorlog lijkt te herleven.

Zelfs de Amerikanen moesten deze week toegeven dat ze bij verdere escalatie van het Oekraïne-conflict deels buitenspel staan. Troepen werden uit Europa teruggetrokken, terwijl NAVO-lidstaten belangrijke militaire pijlers dumpten.

Zo verkocht Nederland alle 89 zware Leopard II tanks. De dertien Lockheed P-3 Orion patrouillevliegtuigen van de compleet opgedoekte Marine Luchtvaartdienst gingen ook in de uitverkoop.

Pijnlijke vergissing, nu de Russen aan de poorten van Oekraïne rammelen. Want de annexatie van de Krim toont aan dat Moskou niet bang is voor de NAVO. De Verenigde Staten concentreren zich op de Grote Oceaan aan hun westkust. Om China, die andere snelgroeiende militaire mogendheid, te weren. En West-Europa bezuinigt slechts op defensie en kent sterk versnipperde lucht-, land- en zeestrijdkrachten.

Experts als voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer waarschuwden in het verleden al voor die uitverkoop van Defensie. Cavaleristen moesten twee jaar geleden hun geliefde en nog in nieuwstaat verkerende 89 Leopard II tanks in de mottenballen zetten. Vorig jaar werden ze verkocht. Voor een fooi aan Finland.

,,Ooit zal de politiek aan ons terugdenken en zich realiseren dat dit een fout besluit was", zei een ritmeester met tranen in de ogen bij het afscheid van de 'Porsche van het Slagveld'. En ook de Duitsers deden op flinke schaal hun zware 'battletanks' van de hand. Onder andere aan Derde Wereldland Indonesië.

Dick Berlijn verklaarde onlangs nog in deze krant dat militair ingrijpen door het Westen zeer onwaarschijnlijk is. In de praktijk ook vrijwel onmogelijk, gezien het grote aantal infanteristen en tanks dat de Russen paraat hebben. Inclusief reservisten telt Poetins leger bijna 3 miljoen soldaten.

Tijdens een top afgelopen november in Sotsji verklaarde de Russische president dat het budget voor defensie de afgelopen tien jaar is verviervoudigd.De Russische luchtmacht wordt gevreesd. Vermaard zijn de Sukhoi Su-27 en Mig-29 jachtbommenwerpers. Snel en dodelijk. Modernere Su-35's vervangen langzaam die betrouwbare toestellen. De topgeheime Sukhoi PAK FA is een tegenhanger van Amerikaanse stealth vliegtuigen als F-22 en F-35.

De beroemde Nederlandse oud-jachtvlieger en commodore b.d. Steve Netto in een analyse in De Telegraaf: ,,Die Sukhoi's draaien momenteel rondjes om onze verouderde F-16's. Hun radar reikt ook vele kilometers verder. We zijn het haasje. Hoogste tijd voor de Joint Strike Fighter."

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2014/03/08/0003/public/frame/eb87b942841aa9399120acd8721c7dd571ad03ee.html


mikemans

whoah van die voorlaatste foto schrok ik heel even. Gelukkig blijkt het een opgestoken duim te zijn bij een nadere inspectie.  :omg:

Harald

Wat ik me altijd al heb afgevraagd is ; de leopards zouden vervangen worden in 2015 en daar is ook een budget voor gereserveerd. Waar is dat geld gebleven, sas dat deel van de bezuiniging?. Of is dat geld de schatkist ingegaan ?
Niet naar defensie, denk ik.

Zeewier

Citaat van: andré herc op 08/03/2014 | 19:02 uur
SGP: geef Defensie tanks terug

De situatie in Oekraïne toont volgens SGP-leider Van der Staaij aan dat er extra geld moet komen voor een goed uitgerust leger. "Poetin hou je echt niet tegen met een spoedvergadering in Brussel of met een bajonet in een roeiboot", aldus Van der Staaij op de SGP-jongerendag.

De SGP wil dat een deel van de tanks terugkomt. De Leopard-tanks werden in 2011 buiten gebruik gesteld; sindsdien beschikken de Nederlandse strijdkrachten niet meer over zware tanks.
Ze zijn al officieel van Finland, dat neemt geen wederkeer. Tevens heeft Finland er in het huidige tijdsgewricht duidelijk meer aan dan wij. Wellicht zouden we wel wat geld weg kunnen leggen voor de nieuwe generatie tanks. Tanks met betere luchtverdedigingseigenschappen (high-energy lasers).

Ace1

Commandant der Strijdkrachten

Vanmiddag heb ik ruim 1000 jongeren toegesproken op de SGP-jongerendag. Een mooi moment! Ik heb uitgelegd dat defensie de 'basisverzekering' van een samenleving is. Het militair-zijn is heel bijzonder, want wie militair is...die DIENT. Alle aanwezige SGPJ'ers hebben beloofd deze foto te zullen liken om mijn persoonlijke pagina meer bekendheid te geven. Dank jullie wel!









https://www.facebook.com/Commandantderstrijdkrachten

andré herc

SGP: geef Defensie tanks terug

De situatie in Oekraïne toont volgens SGP-leider Van der Staaij aan dat er extra geld moet komen voor een goed uitgerust leger. "Poetin hou je echt niet tegen met een spoedvergadering in Brussel of met een bajonet in een roeiboot", aldus Van der Staaij op de SGP-jongerendag.

De SGP wil dat een deel van de tanks terugkomt. De Leopard-tanks werden in 2011 buiten gebruik gesteld; sindsdien beschikken de Nederlandse strijdkrachten niet meer over zware tanks.

Ook moeten er volgens Van der Staaij nieuwe transporthelikopters en patrouilleschepen worden aangeschaft. Van der Staaij: "Het is naïef te denken dat de wereld veiliger is geworden. Kijk naar de Krim, of het Midden-Oosten. Veiligheid gaat voor. Dan bezuinig je niet, maar investéér je juist."

Defensienorm

Van der Staaij wijst ook nog op de defensienorm van de NAVO. "Gaat het over het begrotingstekort, dan kent iedereen de drieprocentsnorm van de EU, maar bij de verdediging van ons land hoor je niemand over de tweeprocentsnorm van de NAVO."


http://nos.nl/artikel/620694-sgp-geef-defensie-tanks-terug.html
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

bergd

Citaat van: Ros op 08/03/2014 | 16:55 uur

En waarom pro-defensie ?. Mooi apparaat om Islamitische landen mee aan te pakken.

Ookal is het niet mijn partij, maar over stigmatiseren gesproken, ik hou daar niet zo van.

Wat betreft kiesdrempel heb ik ook niet zo veel mee, aangezien de kleinste partijen het meest effectiefst zijn in de kamer daar kunnen de grote partijen nog een puntje aanzuigen.

Ros

#3989
Citaat van: Ace1 op 08/03/2014 | 15:25 uur
Ros de SGP heeft haar standpunt over vrouwen aangepast, volg je de media toch wel goed?

Ja. Wat betreft de kandidaatstelling voor de kieslijsten wel. En als er geen gerechtelijke uitspraak was gekomen was de SGP niet overstag gegaan. Het beginselprogramma over het regeerambt is nog steeds van toepassing en dit komt neer op: Het regeerambt is voorbehouden aan de man. Een SGP politica kan dus nooit minister(president), staatssecretaris of fractieleider worden. Dus..BBB (Boenen, Baren en Bek houden) is nog steeds de motto van deze partij.

En waarom pro-defensie ?. Mooi apparaat om Islamitische landen mee aan te pakken.

DvdW

Berichtje van de Commandant der Strijdkrachten op Facebook:

CitaatVanmiddag heb ik ruim 1000 jongeren toegesproken op de SGP-jongerendag. Een mooi moment! Ik heb uitgelegd dat defensie de 'basisverzekering' van een samenleving is. Het militair-zijn is heel bijzonder, want wie militair is...die DIENT. Alle aanwezige SGPJ'ers hebben beloofd deze foto te zullen liken om mijn persoonlijke pagina meer bekendheid te geven. Dank jullie wel!
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Nederlands (Fries) voor Nederlanders mag inderdaad zwaarder worden afgedwongen. Maar buitenlanders die hier wonen moeten ook gewoon in het Engels uit de voeten kunnen.

Ace1

Citaat van: Ros op 08/03/2014 | 15:04 uur
Zou kunnen. Maar ik neem aan dat kiezers meer willen dan wat deze partij te bieden heeft dan een paar knaken erbij voor Defensie. En dat veel  van de idealen van deze partij de kiezer niet aanspreken zoals de ronduit dscriminerende opvattingen als het vrouwen betreft. Laat van der Staaij
maar eerst wat ballen tonen door te eisen dat er geld bij moet in ruil voor zijn steun in de Eerste Kamer. Geen geld geen steun.

De SGP is altijd al een kleine partij geweest en zal het ook blijven. En bij het invoeren van een eventuele kiesdrempel uit de politiek verdwijnen.

Ros de SGP heeft haar standpunt over vrouwen aangepast, volg je de media toch wel goed?
Wat betreft de kiesdrempel van 5%, ook dat is mogelijk nu de SGP haar standpunt over de vrouw heeft opgeven is een fusie met de CU mogelijk, waardoor je een partij kan krijgen tussen de 6 en 10 zetels.

http://nos.nl/artikel/397169-vrouw-moet-op-kieslijst-sgp.html

http://nos.nl/artikel/461686-sgp-zet-deur-voor-vrouwen-op-kier.html

http://nos.nl/artikel/544529-vrouw-als-sgpkandidaat-aanvaard.html




Ros

Citaat van: Ace1 op 08/03/2014 | 13:41 uur
Ros daar kun je weleens in vergissen als alle personeel wat bij Defensie werkzaam is en het personeel wat in Nederlandse Defensie industrie werkzaam is op de SGP stemt kunnen ze er zomaar 4 of 5 zetels erbij krijgen.

Zou kunnen. Maar ik neem aan dat kiezers meer willen dan wat deze partij te bieden heeft dan een paar knaken erbij voor Defensie. En dat veel  van de idealen van deze partij de kiezer niet aanspreken zoals de ronduit dscriminerende opvattingen als het vrouwen betreft. Laat van der Staaij
maar eerst wat ballen tonen door te eisen dat er geld bij moet in ruil voor zijn steun in de Eerste Kamer. Geen geld geen steun.

De SGP is altijd al een kleine partij geweest en zal het ook blijven. En bij het invoeren van een eventuele kiesdrempel uit de politiek verdwijnen.

IPA NG

Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ace1

Leg het Nederlands verplicht op in Nederland

De VVD schijnt een hoop mensen geprovoceerd te hebben door in Rotterdam een poster te verspreiden met de tekst: In Rotterdam spreken we Nederlands.

De VVD zegt dat dit alleen 'prikkelend' bedoeld is. Ik vind dat nogal erg van de VVD. Zoiets zou je namelijk niet prikkelend moeten bedoelen, maar serieus.

En het moet veel verder gaan dan dat.

Er zit nu een voorstel in de Haagse molen om het Nederlands als officiële taal op te nemen in de Grondwet. Iets wat in veel andere Europese landen allang doodnormaal is. Op zich is dat nog niet genoeg. Dit Grondwetsartikel is niet bindend. Bindende afspraken kunnen in andere wetten vastgelegd worden. (PDF) En dat moet ook gebeuren. Bij het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs moet Nederlands de officiële voertaal zijn. Ook aan gemeentelijke loketten. Al het ambtelijk verkeer moet in het Nederlands. Posters van politieke partijen in andere talen dan het Nederlands moeten verboden worden.

(Vul bij dit alles in: en het Fries.)

De sluipende Turkenisering en Marokkanisering van onze taal moet gestopt worden.

Leefbaar Rotterdam komt met een goed voorstel: Spreek je geen Nederlands, dan ook geen uitkering. Voor de universiteiten kan het Engels als tweede officiële taal ingevoerd worden.

Je zult zien, er is vast wel weer een Europese rechter die dat wil blokkeren, maar ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als we dit nu eens gewoon naast ons gingen neerleggen. Niet veel, denk ik.

http://joostniemoller.nl/2014/03/leg-het-nederlands-verplicht-op-in-nederland/

Ace1

Samsom vindt Nederlands spreken 'bekrompen.'

Diederik Samsom, leider van de PvdA, ging met gestrekt been in op de veelbesproken VVD poster:

"Ik vind het een beetje een merkwaardige poster, zeker in een havenstad als Rotterdam. Zo'n postertje ophangen in een internationale stad met een internationale blik op de wereld: beetje bekrompen."

Waarom het 'bekrompen' zou zijn dat mensen in Nederland Nederlands leren spreken, legt Samsom niet uit. Het is ook helemaal niet bekrompen. De enige weg naar integratie van de twee miljoen niet-Westerse allochtonen in dit land, is de weg via de Nederlandse taal. Wie geen Nederlands spreekt, geeft aan niets te geven om het land waar hij of zij zich al jaren bevindt. Nooit enige moeite gedaan om in contact te komen. Nooit enige moeite gedaan om de cultuur te willen leren kennen.  Nooit enige moeite gedaan om zelfs maar een Nederlandse politicus te verstaan.

Maar Samsom vindt dat allemaal niet zo relevant:

"Ik wil ook heel graag dat iedereen Nederlands spreekt, maar de realiteit is dat dat niet altijd gebeurt. En die mensen hebben ook stemrecht."

Ja, die hebben ook stemrecht. Mensen die zelfs niet op het meest minimale niveau hebben laten zien dat ze zich betrokken voelen bij Nederland, hebben wel recht om die Nederlandse maatschappij te veranderen. Wat voor recht is dat?

Het zou natuurlijk precies andersom moeten zijn: Immigranten die geen Nederlands kennen, zouden ook geen stemrecht moeten hebben.

Geen uitkering, geen stemrecht, geen bemoeienis.

Waarom hebben we toch al dat geld gestoken in inburgeringcursussen, als leiders van regeringspartijen ronduit toegeven daar geen belang aan te hechten?

Ik vind zo'n uitspraak van Samsom echt een dieptepunt.

Na de moord op Fortuyn organiseerde de Nederlandse parlement een enquête. De 'Commissie Blok'  Daarin werd geconstateerd dat het integratiebeleid mislukt was. De multiculturele ideologie die monsterconstructies als 'behoud van eigen identiteit' en tweetalenonderwijs voorstond. De gehele Nederlandse politiek kwam tot de conclusie dat dit de verkeerde weg was.

En nu legt  Samsom zich er bij neer dat nu eenmaal niet iedereen Nederlands spreekt. Dat is de realiteit, zegt hij. En die realiteit willen veranderen, dat is 'bekrompen.' Met dit soort uitspraken zijn we qua beleid weer terug in de zompige jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de hele Nederlandse politiek, van liberaal tot socialistisch en christelijk het multiculturalisme aanhing.

Het geeft vooral aan dat de PvdA sinds Fortuyn geen centimeter veranderd is.

http://joostniemoller.nl/2014/03/samsom-vindt-nederlands-spreken-bekrompen/