Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: NOS Vandaag om 12:55
Besluit verkoop ABN Amro verwacht


De club levert bij verkoop, in z'n geheel of opgeknipt, hopelijk minimaal het zelfde bedrag op of meer dan waarvoor het is aangekocht, laat ik een gokken, voor het gemak 15 a 16 miljard aan eenmalige inkomsten voor de BV Nederland (is de JSF ruim betaald)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Besluit verkoop ABN Amro verwacht

vrijdag 23 aug 2013

Het lijkt erop dat de ministerraad vandaag een besluit neemt over de verkoop van ABN Amro door de staat.

Minister Dijsselbloem geeft vanmiddag een persconferentie waarin hij onder meer over een mogelijke beursgang van ABN Amro zal spreken.

Staatshanden

Dijsselbloem zei eerder deze week al dat het kabinet de laatste hand aan een besluit legde. Op de vraag of het besluit over paar weken naar buiten komt, antwoordde hij: "Misschien zelfs sneller".

ABN Amro is sinds 2008 volledig in handen van de staat. Achtereenvolgende ministers van Financiën zeiden dat het de bedoeling was om de bank te zijner tijd weer te verkopen. Ook Dijsselbloem zei: "Op lange termijn vind ik niet dat de bank in staatshanden moet blijven".

De persconferentie van Dijsselbloem is na de wekelijkse persconferentie van premier Rutte en is live te volgen op NOS.nl en Journaal 24.

Bron: NOS

Lex

Halve volk gelooft niet in steun bezuiniging 

DEN HAAG -
Dik de helft van de Nederlandse bevolking, 51 procent, acht het 'onwaarschijnlijk' dat het kabinet in de hele Staten-Generaal een meerderheid voor de nieuwe bezuinigingsronde van 6 miljard euro zal vinden. Dat valt donderdag op te maken uit de Politieke Barometer van bureau Ipsos. Nog geen derde, 31 procent, denkt dat het nog wel zal lukken.
   
Als er donderdag verkiezingen zouden zijn gehouden, kwam de VVD volgens de Barometer uit op 29 zetels, de PvdA op 20, de PVV op 26, de SP op 16, het CDA op 14 en D66 op 19.

Telegraaf,
do 22 aug 2013, 17:57

Lex

Rutte: alle vertrouwen in begroting

Het kabinet heeft er alle vertrouwen in dat de begroting voor 2014 het gaat halen in de Eerste en Tweede Kamer. Dat zei premier Rutte na afloop van een beraad tussen VVD en PvdA over de begroting.

Rutte zei dat de begrotingsonderhandelingen "een heel eind op streek" zijn. "Ik denk dat we er maandag of dinsdag een punt achter kunnen zetten."

De begroting die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt, bevat in elk geval de voorgenomen zes miljard aan extra bezuinigingen. "Het is echt zes miljard", aldus Rutte.

Hij voegde er aan toe dat "we altijd in dialoog blijven met de oppositie". "Het is niet zo dat ik de hele dag aan de telefoon hang, maar we zijn altijd geïnteresseerd in de opvattingen van anderen."

Uit een peiling van bureau Ipsos blijkt dat een nipte meerderheid van de Nederlanders, 51 procent, het onwaarschijnlijk acht dat het kabinet ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt voor de begroting met 6 miljard euro aan bezuinigingen. Van de ondervraagden denkt 31 procent dat het wel zal lukken.

NOS,
donderdag 22 aug 2013, 18:14

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederland behoudt AAA-rating

Dinsdag 20 aug 2013, 20:21

Kredietbeoordelaar Fitch houdt de waardering van Nederland voorlopig op AAA, de hoogste beoordeling. Maar de beoordelaar zegt ook dat de verwachting 'negatief' is. Daarmee is er nog steeds een kans dat Nederland de hoogste beoordeling op korte termijn kwijtraakt.

Volgens Fitch is de onderliggende economie sterk, zijn de instituties in orde en biedt ons land voldoende kredietmogelijkheden. De beoordelaar maakt zich wel zorgen over de aanhoudende recessie en het antwoord daarop van de politiek.

Onder druk

In de beoordeling schrijft Fitch dat Nederland een historie heeft van degelijk begrotingsbeleid en dat er altijd brede publieke en politieke steun is geweest voor het op orde brengen van het huishoudboekje. "Maar die politieke consensus staat sinds korte tijd onder druk."

De kredietbeoordelaar maakt zich ook zorgen over de huizenmarkt. Als die nog verder verslechtert, kan dat gevolgen hebben voor de hele economie en dus ook voor de rating.

Krimp

Fitch verwacht dat de economie van Nederland dit jaar krimpt met 1,3 procent. Volgend jaar zou de economie stagneren en in 2015 is er 1 procent groei.

De beoordelaar gaat er dan wel vanuit dat het kabinet de aangekondigde bezuinigingen van zes miljard doorzet.

Bron: NOS

MasterChief1971

Citaat van: jurrien visser op 20/08/2013 | 19:28 uur

Hij sluit niet uit dat het ministerie Defensie net als waarschijnlijk alle departementen een generieke korting krijgt op het budget voor volgend jaar. Maar daar zou het wat hem betreft dan bij moeten blijven.


Ah! We krabbelen al terug.
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Extra snijden Defensie volgens Timmermans 'onverstandig'

20/08/13, 13:59  − bron: ANP

Minister Frans Timmermans zou het 'buitengewoon onverstandig' vinden als er extra wordt bezuinigd op Defensie. Hij zei dat dinsdag na de eerste speciale begrotingsraad, waarin ministers praten over de begrotingen van hun departementen voor volgend jaar. .

'Ik heb gezegd, in mijn verantwoordelijkheid als minister van Buitenlandse Zaken en kijkend naar hoe het internationale beeld zich ontwikkelt en ook naar de dreigingen aan onze grenzen en aan de Europese grenzen de komende jaren, dat het mij niet verstandig lijkt als er extra bezuinigd wordt op Defensie', zei Timmermans.

Hij sluit niet uit dat het ministerie Defensie net als waarschijnlijk alle departementen een generieke korting krijgt op het budget voor volgend jaar. Maar daar zou het wat hem betreft dan bij moeten blijven.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3495428/2013/08/20/Extra-snijden-Defensie-volgens-Timmermans-onverstandig.dhtml

dudge

Opvallend wel. Doorbraak forceren op JSF gebied tbv de coalitie?

Ach, het is ofwel dat, of gebrawwel voor de buhne, of er is er daadwerkelijk 1 wakker. Nog 224 kamerleden en 19 bewindspers te gaan

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#2593
Timmermans: niet meer bezuinigen op Defensie

REGIO  |   19 augustus 2013   |  Door de dichtbijredactie, Henk Cornelissen (Wieringer Courant )

BREEZAND - Ondanks het feit dat de Nederlandse staat fors moet bezuinigen, is het niet verstandig nog meer geld bij Defensie vandaan te halen dan in de laatste jaren al is gedaan. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandagavond voor de PvdA-afdeling Hollands Kroon.

http://www.dichtbij.nl/noordkop/regionaal-nieuws/artikel/2983700/timmermans-niet-meer-bezuinigen-op-defensie.aspx

Het volledige artikel heb ik geplaatst in het topic: vervanging F16 deel 9 (is follow up van eerdere plaatsing)

Ros

#2592
Strategische zet....... als de bom barst onder het pluche van de coalitie.......geef de schuld aan de oppositie in de Eerste Kamer.

Citaat van: Ace1 op 19/08/2013 | 21:27 uur
Ik verwacht eerder steun van de CU en de SGP in de eerste kamer.

SGP heeft maar een zetel in de Eerste Kamer en CU twee. (totaal met de VVD en PvdA 33 stemmen). De steun van D66 en GL met beide 5 zetels zou de coalitie een meerderheid kunnen bezorgen. En hoe moeten D66 en GL het nu op de gang worden gezet verkiezingstechnisch uitleggen aan de kiezers ?. Want dat is nu een feit. Of er vinden buiten beeld toch onderhandelingen plaats met deze partijen en de coalitie ?.

Ace1

Citaat van: Ton de Zwart op 19/08/2013 | 21:26 uur
Ze zullen heus nog wel compromissen sluiten en ook mannetje Pechtholt zal uiteindelijk zijn steun wel verlenen.  Dat alles om onder geen voorwaarde het kabinet ten val te brengen en nieuwe verkiezingen te moeten houden. Ze kijken wel uit!!  Zie de peiling van gisteren....

Ik verwacht eerder steun van de CU en de SGP in de eerste kamer.

Ton de Zwart

Ze zullen heus nog wel compromissen sluiten en ook mannetje Pechtholt zal uiteindelijk zijn steun wel verlenen.  Dat alles om onder geen voorwaarde het kabinet ten val te brengen en nieuwe verkiezingen te moeten houden. Ze kijken wel uit!!  Zie de peiling van gisteren....

Flyguy

Op ramkoers hè? Dan wordt er straks waarschijnlijk een compromis gezocht om die bezuinigingen er toch door te rammen.

Lex

Kabinet op ramkoers 

DEN HAAG -
Het kabinet vaart een ramkoers richting Prinsjesdag en gaat zonder steun vooraf van de oppositie de confrontatie in de Eerste Kamer aan. Verdere onderhandelingen met D66 en GroenLinks over bezuinigingen op kindsubsidies en de toekomst van de studiefinanciering gaan definitief niet door.

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft dat vrijdag na de ministerraad aan D66-leider Pechtold laten weten. ,,We merken wel wat er in september gebeurt", zo luidde volgens Pechtold de mededeling van de PvdA-bewindsman.

Nadat weken geleden een eerder overleg over de maatregelen was mislukt, hield Dijsselbloem juist nadrukkelijk de mogelijkheid open om na het zomerreces verder te praten.

Telegraaf,
ma 19 aug 2013, 10:33      

Ace1

Asscher: bescherm Nederlandse werknemers tegen invasie Oost-Europa

De Europese Unie moet nieuwe regels maken om de uitwassen van het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. De volksverhuizing vanuit Oost-Europa naar het Westen heeft een 'ontregelend effect op armere en minder hoogopgeleide burgers in rijkere EU-landen'. Hun werk en inkomen worden bedreigd door nieuwkomers, die veel lagere lonen gewend zijn en de welvaartsstaat nog niet goed kennen. Dit schrijven minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en de Engelse publicist David Goodhart in een ingezonden stuk in de Volkskrant en de Britse krant The Independent.

Zij kondigen 'Code Oranje' af voor de toestand op de Europese arbeidsmarkt: de dijken staan 'op sommige plaatsen' op doorbreken. 'Onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders', betogen Asscher en Goodhart. Als daar niets aan gedaan wordt, wordt de sfeer vergiftigd en de vreemdelingenhaat aangewakkerd, menen zij.

Goodhart publiceerde dit jaar een boek, The British Dream: successes and failures of post-war immigration. Daarin stelt hij de vrijwel ongebreidelde immigratie aan de kaak. Asscher wil met nieuwe afspraken het 'sociale Europa' vormgeven. Het vrij verkeer van werknemers is nu teveel een exlusief voordeel voor werkgevers. De bewindsman wil bijvoorbeeld dat lidstaten bij verdenking over malverserende bedrijven meer gegevens uitwisselen en hij wil dat lidstaten boetes innen die elders in de Unie zijn opgelegd. 

Uitgebuit
Goodhart en Asscher hekelen vooral de effecten voor laagopgeleide werknemers. In de rijkere EU-landen moeten die nu concurreren met nieuwkomers die veel lagere lonen en slechte arbeidsomstandigheden gewend zijn. De nieuwkomers van hun kant 'worden soms uitgebuit door gewetenloze werkgevers'. 'Nog te vaak krijgen werknemers te weinig betaald (soms zelfs minder dan het wettelijk minimumloon), moeten ze te lang werken en soms veel huur betalen voor belabberde onderkomens.'

Asscher wil de negatieve kanten van het vrij verkeer van werknemers op de agenda zetten voor een gezamenlijke aanpak. Hij wijst erop dat hij de problemen in Nederland al bestrijdt met hogere boetes voor werkgevers die in de fout gaan. Ook worden inspecteurs aangesteld die zich op fraude richten en worden malafide uitzendbureaus aangepakt. 'Geen enkel land kan deze vormen van misbruik echter in zijn eentje aanpakken. We moeten dit gezamenlijk doen.' Het vrij verkeer van werknemers staat sinds 1957 in de Europese verdragen.

In 2000, schrijven Asscher en Goodhart, woonde en werkte slechts 0,1 procent van alle Europese burgers in een ander EU-land. Dat veranderde in 2004 toen Engeland, Ierland en Zweden hun grenzen meteen openstelden voor werknemers uit de nieuwe EU-landen. In zes jaar tijd gingen 1,5 miljoen mensen uit de nieuwe EU-landen in Engeland aan de slag. Asscher en Goodhart verklaren de volksverhuizing door het welvaartsverschil.

In Nederland mochten werknemers uit de nieuwe EU-landen pas in 2007 aan de slag. Nederland rekende op zo'n 18 duizend nieuwkomers. Nu wordt hun aantal op twee- a driehonderdduizend geschat, waarvan 150 duizend uit Polen. Voor Bulgaarse en Roemeense werkers gaan de grenzen in 2014 open. Asscher houdt de deur nog dicht voor arbeiders uit Kroatië, dat op 1 juli 2013 lid van de EU werd.   

Asscher maakt zich al langer zorgen over de migratiestromen binnen Europa. Eerder schreef hij aan de Kamer: 'Er zijn grenzen aan wat een samenleving kan verwerken, het absorptievermogen is niet onbegrensd. Om ongecontroleerde immigratie te voorkomen, is een restrictief migratiebeleid nodig, ook ten aanzien van toekomstige toetredingen tot de EU.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3493705/2013/08/17/Asscher-bescherm-Nederlandse-werknemers-tegen-invasie-Oost-Europa.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=