Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lynxian


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Onderzoek: Nederlanders: niet verder bezuinigen op Defensie

Onderzoeksbureau TNS NIPO heeft op verzoek van de Atlantische Commissie een opinieonderzoek uitgevoerd over de positie van Defensie in het speelveld van internationale samenwerking, militaire interventies en bezuinigingen.

Uit de enquête blijkt onder andere dat er weinig draagvlak is voor verdere bezuinigingen op Defensie, maar evenmin veel draagvlak voor investeringen. Er is weinig steun voor meer uitgaven aan militaire schepen en vliegtuigen. Nederlanders steunen internationale militaire samenwerking in de vorm van taakverdeling, zelfs als dat ten koste gaat van de nationale onafhankelijkheid.

De voornaamste resultaten van het onderzoek zijn:

64% van de bevolking vindt dat Defensie zich in ieder geval moet richten op de nationale verdediging en het verlenen van bijstand bij nationale veiligheidstaken (58%). Iets minder dan de helft van de bevolking ziet bijdragen aan internationale vredesmissies en interventies als kerntaak.
Nederlanders vinden het belangrijker dat Defensie zich inzet voor veiligheid en verdediging (nationaal en internationaal) dan dat Defensie zich preventief inzet voor vrede door de internationale rechtsorde te bevorderen. Ondervraagden vinden dat Nederland zich niet moet inlaten met militaire interventies als de kans groot is dat dit niets aan de internationale vrede en veiligheid zal toevoegen.
De prestaties van Nederlandse militairen worden gemiddeld met een 7,1 beoordeeld. Defensie als organisatie scoort een 6,5. CDA-stemmers zijn het meest positief; SP-stemmers het meest negatief.
Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt de huidige budgettering van Defensie precies goed. Wanneer bezuinigingen in euro's worden voorgelegd (in plaats van in percentages van het BNP) is er net iets meer draagvlak om de budgetten van Defensie te verhogen, en minder draagvlak voor bezuinigingen.
46% van de bevolking is het niet eens met meer investeringen in militaire vliegtuigen. 41% wil niet meer investeren in militaire schepen. 36% wil wel investeren in moderne elektronische apparatuur.
46% van de ondervraagden vindt het een goede ontwikkeling dat landen zich militair specialiseren en meer gaan samenwerken. Slechts 17% is hier tegen. Nederland dient vooral aansluiting te zoeken bij de Benelux-landen en Duitsland.
60% van de ondervraagden denkt dat Nederland redelijk tot goed in staat is om internationale afspraken na te komen, zelfs als er op Defensie wordt bezuinigd.
Het onderzoek is in juni 2013 uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS/NIPO.

http://www.atlcom.nl/atlantische-commissie/laatste-nieuws/11331/#.UeDZvUQ-S9U.twitter

Klik hier voor het volledige rapport.

http://www.atlcom.nl/upload/Defensie_in_strategisch_opzicht_-_TNS_NIPO_rapport_juni_2013.pdf

Elzenga

Het geld was er dus al...slechts herverdeling en ander naampje. Jammer...(en wat zal hele nieuwe opzet weer hebben gekost?!)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

vr 12 jul 2013, 11:02   

Ministers akkoord over potje voor missies 

DEN HAAG - De ministers van Defensie en Ontwikkelingssamenwerking zijn eruit hoe de kwart miljard euro verdeeld moet worden dat bestemd is voor de financiering van internationale crisisbestrijding. De ministerraad bespreekt het voorstel vrijdag, meldden ingewijden.

Al in het regeerakkoord was afgesproken dat er een structureel Budget voor Internationale Veiligheid (BIV) van 250 miljoen euro zou komen. Het grootste deel (bijna 200 miljoen) komt van HGIS, een potje waaruit voorheen een reeks ministeries buitenlands beleid financierde. De rest van de BIV wordt bijgedragen door Defensie.

De BIV wordt gebruikt voor onder meer het beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21727605/__Ministers_akkoord_over_missies__.html

Tanker

Citaat van: jurrien visser op 12/07/2013 | 10:31 uur
Het is een sigaar uit eigen doos, daarnaast als er geen of minder defensie aanvraag is uit dit bewuste potje dan vervalt het geld aan OS

Voorlopig zie ik helemaal geen safari's meer, het zal wel bij een politietrainingsmissie blijven, wat foto's maken met 1 of 2 F-16's, of een mijnenjagertje hier of daar...
De wil is er niet, men is niet bereid om geld te spenderen aan defensie etc.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 12/07/2013 | 10:28 uur
Wat is het verschil, of het uit potje A komt of uit potje B ?.

Het is een sigaar uit eigen doos, daarnaast als er geen of minder defensie aanvraag is uit dit bewuste potje dan vervalt het geld aan OS

Ros

Wat is het verschil, of het uit potje A komt of uit potje B ?.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Hulpgeld vanaf 2014 ook naar militaire missies

Door: Natalie Righton − 12/07/13

Ontwikkelingsgeld mag voortaan ingezet worden om militaire missies en soldaten te betalen. Vanaf 2014 wordt jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van PvdA-minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) voor vredesmissies en 'crisisbeheersingsoperaties', zoals de ISAF-missie in Afghanistan, 'anti-piraterijoperaties' in Afrika en 'internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding'. .

Dit staat in een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer, die in het bezit is van de Volkskrant. Het plan wordt naar verwachting vrijdag voorgelegd aan de Ministerraad, maar is op 5 juli al afgestemd tussen Ploumen en de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie), Hennis (Defensie) en Timmermans (Buitenlandse Zaken).

In het regeerakkoord is reeds aangekondigd dat Ploumens departement het zogenoemde Budget Internationale Veiligheid (BIV) gaat beheren, maar de exacte bestemming van het geld was tot nu toe onderwerp van stevig debat. Met de brief lijkt een eind gekomen aan maandenlang getouwtrek tussen VVD en PvdA over de miljoenenpot. Tot nu toe vond vooral de VVD dat het geld ingezet kon worden voor vredesmissies en zelfs de 'Patriotmissie' in Turkije. De PvdA was daar veel terughoudender in en hamerde op 'ontwikkelingsrelevantie'.

In de brief staat nu dat het budget bedoeld is voor de 'bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit'. In veel gevallen is daarvoor 'de inzet van zowel civiele als militaire capaciteiten vereist', schrijft het kabinet.

'Militarisering'
Huidige militaire missies in onder meer Afghanistan, Zuid-Soedan en Somalië worden beschouwd als goede voorbeelden van operaties die uit het BIV-fonds betaald kunnen worden. Het kabinet kiest er nadrukkelijk voor om niet alleen ontwikkelingswerk te financieren uit de geldpot. Ook bijkomende kosten, zoals de inzet van 'transportvliegtuigen' en de 'beveiliging van diplomaten en ambassades' mogen in de toekomst met hulpgeld worden gefinancierd. Vooraf wordt geen verdeling gemaakt binnen het budget welk deel aan wat moet worden besteed. Zeker is wel dat er geen noodhulpactiviteiten worden bekostigd uit het fonds.

Ontwikkelingsorganisaties waarschuwen al langer voor de risico's van de 'militarisering van hulp'. Het Rode Kruis noemde tijdens een recentelijke hoorzitting in de Tweede Kamer de inzet van militairen bij hulpprojecten nog potentieel 'gevaarlijk'. Burgers die hulp accepteren van militairen worden in de praktijk soms aangevallen door andere strijdende partijen. Ook hulpverleners lopen gevaar, omdat rebellen hen soms verwarren met vijandelijke militairen.

Keihard onderhandelen
In het vakblad Vice Versa noemde Jan Gruiters, algemeen directeur van IKV Pax Christi, het BIV onlangs nog een 'lakmoesproef' voor minister Ploumen. Zij zou 'garant moeten staan voor de ontwikkelingsrelevantie ervan (...). De minister zal daarvoor keihard moeten onderhandelen met haar collega-ministers.'

De rechtvaardiging binnen de PvdA om in te stemmen met de huidige invulling van het fonds, is onder meer dat de partij graag wil bijdragen aan toekomstige vredesmissies in Afrika, zoals Mali, welke ook uit de BIV-geldpot betaald kunnen worden. Het kabinet onderzoekt momenteel de 'mogelijkheid en wenselijkheid' van een bijdrage aan de VN-missie in Mali. Daarover wordt na de zomer een besluit verwacht.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3474305/2013/07/12/Hulpgeld-vanaf-2014-ook-naar-militaire-missies.dhtml

Ros

De € 333 miljoen budgetoverschrijding zal ergens vandaan moeten komen. Van de dans ontspringen geloof ik (nog) niets.

BadMuts

Citaat van: Mourning op 10/07/2013 | 18:29 uur
Op Eenvandaag wordt net gemeld dat het nog vroeg is maaf dat Defensie de bezuinigingsdans lijkt te gaan ontspringen.

Personlijk geloof ik dat niet, maar het zou wel een indicate KUNNEN zijn dat de komende bezuiniging een kleine zal zijn.

Het zou ook ongeloofbaar zijn dat "men" (lees; de regering) het licht heeft gezien en snapt dat er op Defensie niet meer te bezuinigen valt..

Daarentegen staat in contrast dat De Kruijff aangekondigd heeft dat er 244 VTE'en bij B&T verdwijnen gaan en dat de bataljons samengevoegd gaan worden. Dan ontspringt Defensie toch de dans...? Het is niet een maatregel van de huidige bezuiniging...

Mourning

Op Eenvandaag wordt net gemeld dat het nog vroeg is maaf dat Defensie de bezuinigingsdans lijkt te gaan ontspringen.

Personlijk geloof ik dat niet, maar het zou wel een indicate KUNNEN zijn dat de komende bezuiniging een kleine zal zijn.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: jurrien visser op 10/07/2013 | 18:20 uur
Johann ‏@JCdeGraaf   
Bronnen in Den Haag melden met slag om de arm dat Defensie bij nieuwe bezuinigingen de dans mogelijk ontspringt #eenvandaag



Met die zelfde slag om de arm: dat zou goed nieuws zijn (maar laten we vooral de huidige bezuinigingen niet vergeten mee te tellen)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Johann ‏@JCdeGraaf   
Bronnen in Den Haag melden met slag om de arm dat Defensie bij nieuwe bezuinigingen de dans mogelijk ontspringt #eenvandaag


Mourning

Citaat van: onderofficier op 10/07/2013 | 14:25 uur
Voor vele, denk ik, maar dat geeft weer andere problemen, zoals tot een coalitie komen die een regering vormen.
Hoe lang zou een coalitie het volhouden die meer dan uit 2 partijen bestaat....?

Eerst beginnen met een kiesdrempel.

Klopt! Maar de partij waar ik dan op zou stemmen zou al moeite hebben om in het parlement te komen. Het zou een puur ideologisch/principiele keuze zijn voor mij en niet, zoals veel mensen doen, een strategische keuze (om bijv. een bepaalde partij niet de grootste te laten worden).

Ik kan mij bij slechts vier reeds in de Tweede Kamer zittende partijen voorstellen dat ik strategisch zou gaan stemmen als deze de grootste zouden dreigen te worden... op willekeurige volgorde: SP, PVV, 55+ en SGP.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

onderofficier

Citaat van: Mourning op 10/07/2013 | 14:22 uur
Het zou voor mij zomaar eens een klein splinter partijtje kunnen worden bij de volgende verkiezingen...

Voor vele, denk ik, maar dat geeft weer andere problemen, zoals tot een coalitie komen die een regering vormen.
Hoe lang zou een coalitie het volhouden die meer dan uit 2 partijen bestaat....?

Eerst beginnen met een kiesdrempel.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.