Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 22/05/2024 | 12:55 uurHenk Kamp zit op de tribune het Kamerdebat te volgen, is dit een kandidaat voor een ministerspost?

 https://nos.nl/liveblog/2521268-felle-discussie-tussen-wilders-en-timmermans-oppositie-vindt-veel-onderwerpen-ontbreken
Flikker toch op met die vent. Kan alleen maar slopen en zuur kijken.

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 22/05/2024 | 08:34 uurHet is nooit een goed idee kernreactoren te verspreiden over je gehele land en al helemaal niet om ze te plaatsen in een stad. Om zoveel redenen.

En ook een kleine modulaire reactor kost miljarden.


Ik ben niet bekend met de redenen om ze niet te verspreiden over het land, wat zijn die? Is 't puur veiligheid in 't geval het misgaat of zijn er andere redenen voor?

Als het echt een kleine reactor is dan zie ik ook geen probleem om ze nabij (dus niet in) een stad te plaatsen. Nu woon ik in de Flevopolder dus is een leeg grasveld vinden wat makkelijker dan bij Haarlem bijvoorbeeld, maar voor een kleintje zouden er zat geschikte plekken moeten zijn.

Overigens staat in de stad Delft ook gewoon een kleine kernreactor, dat is een onderzoeksreactor van de TU Delft. Dus ik ben dan wel nieuwsgierig waarom die geen probleem is in een stad maar een andere wel?

Benji87

Citaat van: Ace1 op 22/05/2024 | 13:01 uurWat bedoel je met cent dat is mij niet duidelijk?

Sorry, moet vent zijn... %#^** autocorrect  :silent:

Ace1

Citaat van: Benji87 op 22/05/2024 | 12:57 uurIk hoop het niet, verschrikkelijke cent en een van de meest slechte mindef's ooit.

Wat bedoel je met cent dat is mij niet duidelijk?

Benji87

#24847
Citaat van: Ace1 op 22/05/2024 | 12:55 uurHenk Kamp zit op de tribune het Kamerdebat te volgen, is dit een kandidaat voor een ministerspost?

 https://nos.nl/liveblog/2521268-felle-discussie-tussen-wilders-en-timmermans-oppositie-vindt-veel-onderwerpen-ontbreken

 Ik hoop het niet, verschrikkelijke vent en een van de meest slechte mindef's ooit.

Ace1


Benji87

Citaat van: Ace1 op 22/05/2024 | 09:50 uurVan de BBB is bekend dat het Mona Keijzer naar voren wil schuiven, ooit immers de 'premierskandidaat'. Zelf liet ze vorige week op de radio blijken op een plekje te rekenen. ,,Het is wel de bedoeling." Ook oorlogsheld Gijs Tuinman werd al gelanceerd, maar de voorwaarde bij hem is: dan moet het ministerie van Defensie wel bij BBB belanden. Henk Vermeer is ook een logische kandidaat, maar die wil toch in de Kamer blijven. En Pouw-Verweij - als arts genoemd voor Volksgezondheid - richt haar aandacht dus vooral op haar eigen kindje.

 8)  8)

Ace1

#24844
Wie worden minister? Deze namen gaan rond bij PVV, VVD, NSC en BBB

Er is nog niet eens een beoogd premier, maar in de coulissen staan aspirant-ministers al te wachten. Tal van namen gaan rond, soms ten onrechte. ,,Ik ben voorlopig druk met m'n baby."

Bellen mag altijd, maar BBB'er Nicki Pouw-Verweij zal zeggen wat ze iedereen vertelt: dat ze druk is met haar vierde kindje dat eind april geboren werd. ,,Joh, ik ben net moeder geworden, ik zie mezelf niet over een week of wat op het bordes staan. Hoe eervol ik het ook vind dat ik kennelijk genoemd word." En dat wordt ze, niet als enige.

Want met de zoektocht naar een premierskandidaat begint ook het selecteren van een ministersploeg. Formateur Richard van Zwol heeft er naar eigen zeggen 'vier à vijf weken' voor nodig. En de bedoeling is dat het kabinet voor 50 procent uit 'beroepspolitici' gaat bestaan, de andere helft moet van buiten politiek Den Haag komen, vakministers dus

De vorming van zo'n ministersteam is altijd al een onvoorspelbare tombola. Er moeten ministeries worden verdeeld, kandidaten blijken toch niet te kunnen, of partijen krijgen ineens een ministerie toebedeeld dat ze eigenlijk niet wilden. De grootste partij claimt namelijk het departement van Algemene Zaken, en daarmee het premierschap, waarna de tweede-grootste-partij Financiën opeist, et cetera. Maar wat als de premier partijloos is? Verandert de puzzel dan?

Van Zwol bespreekt dit nu achter de schermen met Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB). Die hebben immers zelf bezworen in de Kamer te blijven. Geheel naar Haags gebruik gaan al wel namen rond.

Binnen de VVD is het een publiek geheim dat Eelco Heinen als specialist wel oren heeft naar het ministerie van Financiën. En Sophie Hermans, tot voor kort fractieleider wil ook de sprong wagen. Outsiders zijn er ook nog: justitiedeskundige en jurist Ulysse Ellian, net als de huidige ministers Mark Harbers (nu Infrastructuur) en Mariëlle Paul (nu Onderwijs).

Logisch
Van de BBB is bekend dat het Mona Keijzer naar voren wil schuiven, ooit immers de 'premierskandidaat'. Zelf liet ze vorige week op de radio blijken op een plekje te rekenen. ,,Het is wel de bedoeling." Ook oorlogsheld Gijs Tuinman werd al gelanceerd, maar de voorwaarde bij hem is: dan moet het ministerie van Defensie wel bij BBB belanden. Henk Vermeer is ook een logische kandidaat, maar die wil toch in de Kamer blijven. En Pouw-Verweij - als arts genoemd voor Volksgezondheid - richt haar aandacht dus vooral op haar eigen kindje.

Bij NSC van Omtzigt worden vooral zijn meest naaste partijgenoten genoemd: Eddy van Hijum en Nicolien van Vroonhoven. Zij waren ook al zijn steunpilaren tijdens de formatie. Maar in de fractie wordt ook gekeken naar oud-strafrechter Judith Uitermark en voormalig ambtenaar Sandra Palmen. Die laatste zou met name oren hebben naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, vanwege de plannen van NSC om het landsbestuur te 'hervormen'.

De vijver van Wilders is veel kleiner: hij is het enige lid van zijn PVV. Toch is in zijn fractie Fleur Agema kandidaat, zij wordt genoemd voor Volksgezondheid, dat is sinds jaar en dag haar portefeuille. Wilders week met de keuze van zijn informateurs al uit naar politici van andere partijen, daartoe wordt hij ook gedwongen voor ministerschappen. SGP'er Elbert Dijkgraaf bijvoorbeeld hield zich wel heel nadrukkelijk beschikbaar, nadat zijn taak als informateur was volbracht. En VVD'er Fred Teeven zou ook best als PVV/VVD-bewindsman het kabinet in kunnen. Teeven was toch al van de rechtervleugel van zijn partij.

Al geldt voor al die namen: ze zitten voorlopig nog even in de wachtkamer, zolang Wilders en co nog geen premier hebben weten te strikken.

https://www.ad.nl/politiek/wie-worden-minister-deze-namen-gaan-rond-bij-pvv-vvd-nsc-en-bbb~ae23b093/#comments-anchor

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 22/05/2024 | 00:26 uurIk hoop nog steeds op meer, kleinere kerncentrales. Horen we al tijden veel over en daarmee zou ik geen probleem hebben als die in de stad komt. Zo'n grote centrale met depressieve schoorstenen van tientallen meters hoog zou ik niet zo geslaagd vinden. Iedere provincie zijn eigen kleine modulaire centrale lijkt mij wel wat. Kost ook niet meteen een arm en een been.

Het is nooit een goed idee kernreactoren te verspreiden over je gehele land en al helemaal niet om ze te plaatsen in een stad. Om zoveel redenen.

En ook een kleine modulaire reactor kost miljarden.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Een thoriumreactor is een kernreactor die kernsplijting van uranium-233, ter plaatse geproduceerd uit thorium, als energiebron gebruikt. De gesmoltenzoutreactor (Engels: molten salt reactor (MSR) of soms liquid fluoride thorium reactor (LFTR)) wordt populair vaak aangeduid als 'thoriumreactor', hoewel ook een conventionele kerncentrale thorium als brandstof kan gebruiken en een gesmoltenzoutreactor ook alleen op uranium en plutonium kan werken.

Dus nu twee gewone reactoren bouwen en voor de andere twee investeren in de techniek om twee thorium reactoren te kunnen bouwen.

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 21/05/2024 | 08:50 uur4 nieuwe kerncentrales is niet te bekostigen. Dan liever 2 en die overige miljarden in ontwikkeling van kernfusie.
Ik hoop nog steeds op meer, kleinere kerncentrales. Horen we al tijden veel over en daarmee zou ik geen probleem hebben als die in de stad komt. Zo'n grote centrale met depressieve schoorstenen van tientallen meters hoog zou ik niet zo geslaagd vinden. Iedere provincie zijn eigen kleine modulaire centrale lijkt mij wel wat. Kost ook niet meteen een arm en een been.

Benji87

Komt goed, Geert gaat in Europa wel even vragen om miljarden euro korting   :P

Huzaar1

4 nieuwe kerncentrales is niet te bekostigen. Dan liever 2 en die overige miljarden in ontwikkeling van kernfusie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

'Unieke situatie'

Beoogd premier Ronald Plasterk trekt zich terug, hoe nu verder?

Ronald Plasterk, de beoogd premier van het nieuwe kabinet, trekt zich terug. Geert Wilders moet dus nu op zoek naar een nieuwe premierskandidaat. Maar wie? "Dat dit allemaal gebeurt, is wel een unieke situatie", zegt politiek commentator Frits Wester.

Plasterk is de afgelopen dagen zwaar onder vuur komen te liggen, zegt Wester. "Niet alleen vanwege zijn niet al te beste verhouding met Pieter Omtzigt, maar er lopen ook onderzoeken naar hoe hij bepaalde patenten rondom zijn bedrijf heeft geregeld."

Volgens NRC dreigt Plasterk 'juridisch en financieel in de problemen te komen omdat een patent waarop hij ten onrechte het alleenrecht heeft geclaimd, op korte termijn in de VS toegekend gaat worden'.

In een verklaring in handen van De Telegraaf zegt Plasterk vandaag dat berichten die over hem zijn verschenen 'onjuist' zijn, maar in de weg staan van zijn benoeming tot minister-president. "Ik ben niet langer beschikbaar."

'Onmogelijk starten als premier'
Frits Wester benadrukt: "Er is nog niet bewezen dat Plasterk juridisch dan wel moreel iets laakbaars heeft gedaan, maar als je in dergelijke procedures verwikkeld bent, kun je onmogelijk starten als premier."

Maar: "Dit extraparlementaire kabinet vraagt om een premier die een breed vertrouwen en gezag geniet. Allereerst bij de deelnemende partijen, maar ook bij de oppositie. En dat is met Plasterk op dit moment niet het geval."

Hoe nu verder?
Geert Wilders moet nu op zoek naar een andere kandidaat. De PVV-leider is de winnaar van de afgelopen verkiezingen en moet een premierskandidaat naar voren schuiven waar de andere drie partijen zich ook in kunnen vinden. Het is nog niet duidelijk welke namen hij op het oog heeft.

Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over het formatieproces. Dan praat de Tweede Kamer over het verloop van de formatie.

Wilders heeft nog wel even tijd, zegt Wester. "Richard van Zwol, de vorige informateur, is als formateur aangesteld. Hij gaat de komende tijd de nieuwe ministerploeg samenstellen. Daarvoor is zes weken ingeruimd. Natuurlijk zullen de toekomstige ministers willen weten wie de nieuwe premier gaat worden, dus Wilders zal ook niet heel lang kunnen wachten met het bekendmaken van een nieuwe, geschikte minister-president."

'Alles is anders'
Wester stelt dat het proces in principe gewoon door kan gaan. "Dit hoeft niet per se tot vertraging te leiden."

Maar bijzonder is het wel hoe het allemaal gaat, besluit Wester. "Het is nog nooit gebeurd dat een beoogd premier zich terugtrekt. Eigenlijk gaat alles wel anders met dit toekomstige extraparlementaire kabinet."

https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5451370/beoogd-premier-plasterk-trekt-zich-terug-maar-wie-dan-wel

Ace1

Regering Sint-Maarten na 17 dagen gevallen

De regering van Sint-Maarten is zeventien dagen na de beëdiging al gevallen. De coalitie onder leiding van premier Mercelina is de meerderheid kwijt, nu een van de leden heeft bekendgemaakt zijn partij te verlaten en als onafhankelijk parlementariër verder te gaan.

Sint-Maarten, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, had sinds 3 mei een nieuwe regering. Die kwam met moeite tot stand: na de verkiezingen in januari was er weliswaar snel een overeenkomst tussen vier partijen, maar er waren onder meer problemen met de screening van twee ministers.

De vier coalitiepartijen hadden ieder twee zetels. Dat leidde tot een nipte meerderheid in het parlement, dat vijftien zetels telt. De twee grootste partijen in het parlement, waaronder de NA van premier Silveria Jacobs, werden daardoor veroordeeld tot de oppositie.

Direct nieuw coalitieakkoord
Nu heeft parlementariër Kevin Maingrette zijn partij NOW verlaten. Hij heeft direct bekendgemaakt dat hij zijn handtekening heeft gezet onder een coalitieakkoord met de NA en de UP, allebei partijen waar hij in het verleden op de lijst stond. Dankzij de steun van Maingrette kunnen die partijen rekenen op een meerderheid.

Correspondent Dick Drayer:
"De nieuwe situatie biedt mogelijkheden voor oud-premier Jacobs om haar premierschap weer op te pakken en door te regeren. Ze zal alleen rekening moeten houden met de wensen van shipjumper Maingrette die haar nu aan een meerderheid van één zetel heeft geholpen.

Maar om daadwerkelijk tot een nieuwe regering te komen, moet de gouverneur nu eerst een nieuwe formateur aanwijzen."

https://nos.nl/artikel/2521245-regering-sint-maarten-na-17-dagen-gevallen