De Verenigde Staten en haar problemen

Gestart door Elzenga, 26/07/2011 | 16:13 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Vrienden Bush' boos over schuldakkoord VS

Ondanks het feit dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de explosieve groei van de Amerikaanse staatsschuld, hebben de neoconservatieven (politici uit de regering Bush die bekend staan om hun harde, vaak rechtse standpunten) geen goed woord over voor het schuldakkoord tussen de Democraten en Republikeinen. Vooral de bezuinigingen op defensie leiden tot woedende reacties uit het kamp van de neocons.
'Als dit akkoord het beleid voor het komende decennium uitstippelt, zal het moeilijk zijn voor de VS om de enige supermacht te blijven', waarschuwt Weekly Standard-hoofdredacteur en toonaangevend neoconservatief William Kristol. 'Dit is het beste wat de Chinezen kan overkomen. Het akkoord schets het beeld van een Verenigde Staten in verval.'

Ook voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton neemt geen blad voor de mond. 'Catastrofaal', noemt hij het akkoord. ''Vergis je niet. Dit akkoord is een potentiële dolk in het hart van onze nationale veiligheid.'

Defensiebudget
'Op korte termijn geeft het akkoord het Pentagon zo goed als carte blanche', vindt ook William Hartung, directeur van het Arms Security Project aan het Center for International Policy. Hij wijst erop dat het budget voor defensie de volgende jaren maar met maximaal 1 procent per jaar krimpt, en de grotere besparingen pas na 2013 komen.

Het akkoord voorziet in totaal 350 miljoen dollar (247 miljoen euro) aan besparingen voor het Pentagon. Maar belangrijk is dat het akkoord ook voorziet in nog eens vele honderden miljarden aan besparingen die nog toegewezen moeten worden door een commissie van Republikeinen en Democraten. De commissie moet zich uitspreken voor eind november, maar als dat niet lukt, dan wordt 1.200 miljard dollar automatisch bespaard, waarvan de helft op nationale veiligheid, en dus ook op defensie.

Half biljoen dollar besparen
Het is waarschijnlijk vooral die laatste bepaling die de haviken alarmeert. 'Het is moeilijk in te denken waarom de commissie af zou wijken van die bepaling', schrijft Kristol. 'En dus zal het defensiebudget nog eens 500 tot 600 miljard dollar moeten besparen.'

Het Pentagon beschikt momenteel over een jaarbudget van 550 miljard dollar - meer dan de twintig andere grootste legers ter wereld samen. Als de kosten van de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak daar worden bijgeteld, komt het totale budget op meer dan 700 miljard dollar in 2011, bijna het dubbele van wat het Pentagon voor de aanslagen van 9/11 uitgaf.

De begroting gaat er nog altijd van uit van afspraken uit de Koude Oorlog dat de VS twee grote conventionele oorlogen tegelijkertijd moeten kunnen uitvechten, dit steeds meer onder druk komt nu het land verwikkeld is in andere soorten oorlogen.

Democraten om andere reden boos
Maar niet enkel neoconservatieve analisten zijn teleurgesteld. Ook aan de andere kant van het politieke spectrum is er kritiek. 'Het akkoord gaat niet ver genoeg in het inperken van het militaire budget, dat het grootste is sinds de Tweede Wereldoorlog', schrijft Lawrence Korb, een belangrijke ex-medewerker van het Pentagon.

Democraten vragen om harde besparingen op de begroting, terwijl Republikeinen verdeeld zijn tussen de militaire haviken, zoals Kristol en Bolton, en rechtse Tea Party-beweging, die vindt dat ook bij het Pentagon bespaard moet worden bij het afbouwen van de schuldenlast.
(Redactie)


02/08/11 20u46

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2827551/2011/08/02/Vrienden-Bush-boos-over-schuldakkoord-VS.dhtml


Ros

Als ik het goed lees is er een totaal pakket aan bezuinigingen van $ 2400 miljard over 10 jaar. Ik neem daarom aan dat de voorgenomen
$ 370 miljard bezuiniging op Defensie een deel van het totaal is en daarom ook over 10 jaar word uitgesmeerd, met andere woorden "peanuts".

Als de VS zich de komende jaren wat terughoudend op zou stellen in het zonder doel een of ander land binnen te vallen kan er nog veel meer bezuinigd worden.

Lynxian

Citaat van: jurrien visser op 01/08/2011 | 11:29 uur
Citaat van: Ros op 01/08/2011 | 11:25 uur
Ben benieuwd naar de bezuinigingen als er geen belastingverhogingen komen ?. Mijn gevoel zegt dat Defensie moet inleveren ?.

Ros jouw gevoel heeft het bij het juiste eind...

Hoofdlijnen akkoord VS

Gepubliceerd op 1 aug 2011 om 11:22 | Views: 0

(...)

Begonnen wordt met een bezuinigingspakket van 917 miljard. Daarvan zou 350 miljard moeten komen van Defensie en staatsveiligheid, maar de Republikeinen hebben daar grote moeite mee.

(...)


Euh, volgens Wikipedia is hun budget zo'n $370 miljard. Daarvan kun je toch niet zomaar even minimaal de helft vanaf halen? (En dan is het nog optimistisch gerekend, want ik kan me niet voorstellen dat de Amerikanen meer uitgeven aan staatsveiligheid dan Defensie. Tenzij, natuurlijk, ze daar wel een heel erg ruim begrip van 'staatsveiligheid' hanteren.) Er kan gemakkelijk wat bezuinigd worden bij de Amerikaanse Defensie (immers, hebben ze echt duizenden tanks en straaljagers nodig en 11 carrier groups? Kan vast wel met een paar honderd minder) maar even een derde tot de helft eraf hakken lijkt me weinig bevorderlijk voor hun staatsveiligheid en die van de rest van de wereld.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 01/08/2011 | 11:25 uur
Ben benieuwd naar de bezuinigingen als er geen belastingverhogingen komen ?. Mijn gevoel zegt dat Defensie moet inleveren ?.

Ros jouw gevoel heeft het bij het juiste eind...

Hoofdlijnen akkoord VS

Gepubliceerd op 1 aug 2011 om 11:22 | Views: 0

NEW YORK (AFN) - President Barack Obama mag van de leiders van de Republikeinen en de Democraten het schuldenplafond van de Verenigde Staten verhogen met 2100 miljard dollar, mits op termijn de staatsschuld wordt teruggedrongen door bezuinigingen. In de komende tien jaar moet 2400 miljard dollar worden gesneden in de uitgaven.

Daarmee wordt een behoedzaam begin gemaakt. De Amerikanen kampen nog steeds met een kwakkelende economie en een hoge werkloosheid. De bezuinigingen mogen niet een rem zetten op de economische groei.

Begonnen wordt met een bezuinigingspakket van 917 miljard. Daarvan zou 350 miljard moeten komen van Defensie en staatsveiligheid, maar de Republikeinen hebben daar grote moeite mee.

Commissie

Een speciale commissie, waarin Republikeinen en Democraten evenveel vertegenwoordigers hebben, gaat zich buigen over de resterende 1500 miljard dollar aan bezuinigingen. Die commissie moet eind november met voorstellen komen, die nog voor de kerst moeten worden goedgekeurd door het Congres.

Mocht het Congres het niet eens worden over het invullen van de bezuinigingen, dat treedt automatisch een programma in werking dat de bezuinigingen fifty fifty verdeelt over binnenlandse bestedingen en militaire programma's. Uitgezonderd worden dan sociale zekerheid en medische hulp.

Ros

Ben benieuwd naar de bezuinigingen als er geen belastingverhogingen komen ?. Mijn gevoel zegt dat Defensie moet inleveren ?.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Akkoord over schuldencrisis VS

Toegevoegd: maandag 1 aug 2011, 02:51
Update: maandag 1 aug 2011, 07:27

In Amerika hebben de onderhandelaars van Democraten en Republikeinen een akkoord bereikt over de schuldencrisis.

Het akkoord voorkomt dat de federale overheid vanaf morgen zijn rekeningen niet meer kan betalen. Obama zei de leiders in het Congres dankbaar te zijn voor het compromis, maar het is niet de door hem gewenste uitkomst. "Is dit het akkoord dat mij voor ogen stond? Nee."

Maar, zei Obama ook: "Belangrijker is dat Amerika nu geen wanbetaler is, en dat er een eind komt aan de crisis die Washington aan de Amerikanen opdrong. Het akkoord stelt ons in staat om de donkere wolken van schuld en onzekerheid weg te werken".

Afwaardering

Het compromis bestaat uit twee delen. De eerste is dat de limiet van de staatsschuld wordt opgerekt met een biljoen dollar (750 miljard euro). Dat gaat samen met bezuinigingen die over tien jaar worden uitgesmeerd.

Stap twee zijn weer 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen, vastgesteld door een comité van congresleden. Dan wordt het schuldenplafond opnieuw verhoogd. Het akkoord geldt tot 2013, zodat er voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar geen nieuwe discussie nodig is.

De verhoging van het schuldenplafond voorkomt waarschijnlijk ook dat de VS een afwaardering krijgt van kredietbeoordelaars als Standard & Poor's en Moody's. Die hadden daar de afgelopen weken mee gedreigd. De financiële wereld vreesde voor heftige gevolgen als dat zou gebeuren.

Debat

De Tea Party-vleugel van de Republikeinen heeft ook zijn winst binnengehaald: er komen geen belastingverhogingen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigen, John Boehner, zei dat het akkoord aan de wensen van alle Republikeinen tegemoetkomt. Hij zei ook: "Dit is het niet beste akkoord ter wereld, maar het toont dat we het debat in deze stad hebben veranderd."

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nog wel instemmen met het akkoord. Naar verwachting van onze correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is de kans klein dat dat misgaat.


Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 30/07/2011 | 18:21 uur
Het is toch niet te hopen dat het zo zal zijn dat men "onbetaald" werk gaat doen.  :'(

Wel nee... alle haantjes in het kippenhok leten zich momenteel gelden.... om 5 voor 12 (of eerder) komt er een oplossing.

Een haantje zijn is één... het haantje zijn die de Amerikaanse economie om zeep help is twee... die kan iig zijn/haar herverkiezing vergeten.

Lex

Het is toch niet te hopen dat het zo zal zijn dat men "onbetaald" werk gaat doen.  :'(

Lex

About the Debt Ceiling Negotiations

To all Department of Defense personnel:
As you know, Congress is debating how it plans to meet its obligations and raise the debt ceiling so that the country can pay its bills.

The President expects that Congress will do its job, enact an increase of the debt ceiling that he can sign into law, and end this impasse. I am sending this note to remind you that Department of Defense personnel should plan to come to work next week, as scheduled, at their normal place and time.

The patience, diligence, and professionalism that you all have shown through this challenging time in our Nation's history is something the American people can be proud of - and I am proud of as well.

As Secretary of Defense, you have my commitment that I will do everything possible to ensure that our national defense is protected.

Thank you for your service,

Leon E. Panetta
Secretary of Defense

Persbericht US DOD, 29 juli 2011

Lynxian

Citaat van: dudge op 27/07/2011 | 14:11 uur
Citaat van: Lynxian op 27/07/2011 | 14:01 uur
Citaat van: dudge op 27/07/2011 | 09:03 uur
Citaat van: fok op 27/07/2011 | 09:00 uur

Het totale vermogen van zwarte huishoudens - de som van de waarde van huizen, auto's, aandelen, banksaldo's en opgebouwd pensioen, minus schulden - bedroeg in 2009 gemiddeld nog maar 5.677 dollar. [...] Hispanics hadden in 2005 nog gemiddeld 18.359 dollar, en hielden er in 2009 nog 6.235 dollar van over.

Dat is heel weinig! Maargoed, het verbaasd me om te lezen dat ze uberhaupt nog bezit hebben, goede situatie.
Dat is het totale vermogen. Dus: alleen mits ze al hun hebben en houden verkopen voor de prijs die 't waard is. Met andere woorden: vele van hen hebben dan aanzienlijke schulden.

Klopt, maar die schulden kunnen ook groter zijn dan je bezit. Zeker als het in verbruiks goederen is geinvesteerd (eten, vakantie, auto), of als de waarde van je onderliggende product daalt (huizen, goud enz). Gemiddeld is er dus bezit. Al lees ik ook dat de USG voor elke amerikaan 46.000 dollar aan schuld uit heeft staan, terwijl dat volgens mij niet is meegerekend, netto is het bezit dus eigenlijk....niks.
Dat is inderdaad wat ik ermee wou zeggen. :) Gerust kan gesteld worden dat het gemiddeld Amerikaans gezin, indien ze alles moeten verkopen, gewoon een forse restschuld heeft.

Net als de meeste Nederlandse gezinnen, daar niet van, maar dat is misschien een andere discussie.

Lynxian

Citaat van: dudge op 27/07/2011 | 09:03 uur
Citaat van: fok op 27/07/2011 | 09:00 uur

Het totale vermogen van zwarte huishoudens - de som van de waarde van huizen, auto's, aandelen, banksaldo's en opgebouwd pensioen, minus schulden - bedroeg in 2009 gemiddeld nog maar 5.677 dollar. [...] Hispanics hadden in 2005 nog gemiddeld 18.359 dollar, en hielden er in 2009 nog 6.235 dollar van over.

Dat is heel weinig! Maargoed, het verbaasd me om te lezen dat ze uberhaupt nog bezit hebben, goede situatie.
Dat is het totale vermogen. Dus: alleen mits ze al hun hebben en houden verkopen voor de prijs die 't waard is. Met andere woorden: vele van hen hebben dan aanzienlijke schulden.

Sine Pari

Men moet niet uit het oog verliesen dat het hier om een onderzoek gaat welke is gebaseerd op informatie van het Census Bureau. Als men bv. ziet dat volgens het Census Bureau 40 million Amerikanen als arm betitled (of wel rond de 1 op 7), of andere bevindingen van ditzelfde bureau, moet men vraagtekens zetten bij de correctheid van deze informatie en bevindingen die uit deze hervoorkomen.  ;)
DULCE BELLUM INEXPERTIS
You have never lived until you have almost died. For those who have fought for it, life has a special flavor the protected will never know.

onderofficier

Citaat van: fok.nl op 27/07/2011 | 09:00 uur
In Amerika zijn zwarte, Aziatische en Spaanstalige gezinnen (Hispanics) veel harder door de financiële en economische crisis geraakt dan blanke gezinnen.

Ik ben benieuwd naar de oorzaak hiervan
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

pewe64

Waarom Moet de VS zijn 's hulde plafond verhogen?
Naar mijn bescheiden mening om zijn schulden te kunnen betalen, of niet.
Nu willen ze meer geld drukken, sorry lenen, om deze schulden te kunnen betalen.
Dan kan je toch alleen maar wachten tot het 's hulde plafond weer verhoogd moet worden.
De problemen worden zo alleen maar voor de volgende regering/generatie vooruitgeschoven.
Op dit moment zijn de schulden zo hoog dat niemand deze meer kan aflossen, de rente kan bijna niet meer worden opgebracht.
Moet jij eens proberen met je huishoud kekke.