Opvolger Walrusklasse

Gestart door Elzenga, 27/07/2011 | 21:26 uur

Zeewier

De Yasen klasse is een machtig platform maar bezie het sceptisch dat Rusland daadwerkelijk er 10 van kan opleveren. Hooguit 4 in de huidige economische situatie. De Yasen is wel het meest competitieve platform tegen de Walrus.


Ace1

In nieu­we ­onderzeese Koude Oorlog gaan honderden miljarden om



Onder dreiging van Rusland en China worden overal ter wereld in hoog tempo onderzeeboten ­gebouwd, van boomers tot hunter-killers.

Voor een wapensysteem dat is bedoeld om tegenstanders heimelijk te bespieden of ongezien te overvallen, weet de onderzeeboot zich de laatste tijd opvallend in de kijker te spelen. De Koude Oorlog woedt onder water weer in alle hevigheid.

Veel Azia­tische landen staan bij onderzeebootbouwers in de rij voor de nieuwste modellen, en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk overwegen een nieuwe generatie strategische onderzeeboten met kernraketten, zogenoemde 'boomers', aan te schaffen.

Jarenlang leden westerse onderzeediensten, waaronder die van Nederland, onder bezuinigingen. Dat tij lijkt spectaculair te keren.

Klopt als een bus, zegt Pat Bright, analist van het gerenommeerde Amerikaanse marine-adviesbureau AMI. 'De onderzeeboot is mondiaal aan het oprukken.' De belangrijke aanjagers van die doorbraak zijn volgens Bright eenvoudig aan te wijzen: 'In Azië bestaat een specifieke dreigende factor die andere landen in die regio ertoe dwingt te reageren. En die dreiging heet China.'

In Europa, zegt Bright, is de rap gestegen interesse in onderzeeboten – in landen als Polen, Zweden en ook Nederland – onder meer ingegeven door de noodzaak om natio­nale scheepsbouwindustrieën te ondersteunen. 'Men begrijpt dat een land profiteert van de expertise om onderzeeboten te kunnen bouwen.' Maar een agressiever optredend Rusland speelt mee. 'Dat kan aanjager nummer één worden.' En snel ook.

Staalkabels

Paul Murphy, schipper van de Noord-Ierse trawler Karen, had het in 25 jaar op zee nog nooit meegemaakt, zei hij half april tegen journalisten, eenmaal veilig terug aan wal. 'We werden ineens met 10 knopen aan het sleepnet achteruitgesleurd.' De staalkabels knapten.

'Ik dacht dat we er waren geweest.' Het was de tweede keer in een maand tijd dat een trawler in de Ierse Zee naar alle waarschijnlijkheid door een onderzeeboot werd meegetrokken en ternauwernood aan fatale schipbreuk ontsnapte. De Royal Navy en de NAVO ontkenden dat hun onderzeeboten verantwoordelijk waren voor de bijna-catastrofes.

De meegesleurde Karen, en een andere visboot die iets dergelijks iets eerder had meegemaakt, waren niet de enige aanwijzingen dat er weer Russische onderzeeboten actief waren in Schotse en Ierse wateren. Bij vlootoefeningen zijn al sporadisch periscopen gezien, terwijl zich geen NAVO-onderzeeboten in de buurt ophielden.

Tijdens de Koude Oorlog waren dat soort confrontaties – spiegelgevechten – schering en inslag. Dat beide partijen elkaar in de gaten hielden, was onderdeel van het kat-en-muisspel. Maar nu komen de Russische onderwateractiviteiten – net als in, waarschijnlijk, Zweedse, Finse en Estse wateren – als onaangename verrassing.

Onvermogen

De Nimrod-vliegtuigen voor onderzeebootbestrijding die de Britten ooit hadden, waren jaren terug in de mottenballen geparkeerd: te duur in het gebruik en toch niet nodig. Ook de Britse 'hunter-killers' – atoomonderzeeboten die gelden als het beste wapen tegen andere onderzeeboten – waren niet paraat. Vijf van de zes lagen op de werf voor reparaties of onderhoud.

Het Britse onvermogen om Russische onderzeeboten op te sporen is harde realiteit – een hiaat dat ook het afstoten van de Nederlandse Orion-patrouillevliegtuigen in pijnlijke herinnering roept.

Dat ligt des te gevoeliger nu de vier Vanguard-kernonderzeeboten die met hun Trident-kernraketten de nucleaire afschrikkingsmacht van het Verenigd Koninkrijk vormen, moeten worden vervangen. De ­Trident Commission, die zich daarover boog, heeft een positief advies gegeven – zij het dat drie 'boomers' zouden kunnen volstaan.

Maar als de boten, die de komende decennia naar schatting 10 procent van het Britse defensiebudget zullen opslokken, makkelijke prooien zijn voor Russische 'hunter-killers', zoals de jongste Yasen-klasse, dan is dat geld, zogezegd, in het water gegooid.

Vlootopbouw

De markt voor nieuwe westerse 'boomers' – ook de Amerikanen denken aan vervanging – loopt in de honderden miljarden euro's.

Nergens is de vraag naar onderzeeboten zo spectaculair gestegen als rond de Stille Oceaan, wat volgens AMI dus te maken heeft met de Chinese vlootopbouw. De sluipende annexatie van de Zuid-Chinese Zee helpt daarbij ook niet.

Tien jaar geleden stond de Chinese onderzeevloot in de ogen van westerse militaire analisten niet hoog aangeschreven. De 'boomers' hadden kernraketten met een gering bereik en maakten meer lawaai dan hun sovjet-evenknieën van vijftien jaar daarvoor – de Federation of American Scientists (FAS) publiceerde daarover een rapport, dat uitlekte.

En met die sovjetonderzeeboten wisten de Amerikaanse 'hunter-killers' en het netwerk van vaste sonarposten (SOSUS) tussen Canada, Groenland, IJsland en Schotland ook wel raad: wanneer een sovjetonderzeeboot de Noordkaap rondde, dan registreerde SOSUS dat. En weet je waar een onderzeeboot zich bevindt, dan is hij gedoemd.

Ook de Chinese 'hunter-killers' waren niet veel soeps: onbetrouwbare voortstuwing en oefenen deden ze nauwelijks. Dat was ook de reden dat China Russische Kilo-onderzeeboten inkocht, hoewel die door hun geringe bereik voor het echte werk op de Stille Oceaan niet geschikt waren en voor operaties in de ondiepe Zuid-Chinese Zee eigenlijk nog te groot.

Maar China heeft, net als trouwens op het terrein van gevechtsvliegtuigen en raketten, een inhaalslag gemaakt. Behalve dat de aantallen onderzeeboten – nucleair én conventioneel aangedreven – zijn toegenomen, gelden ze ook niet meer als rammelkasten.

Die metamorfose van de Chinese onderzeeboottak is de regio niet ontgaan. Japan en Zuid-Korea zijn hun onderzeevloten aan het uitbreiden, evenals Australië, dat overweegt een dozijn Japanse Soryu-klasse-onderzeeboten te kopen om de bestaande zes Collins-boten te vervangen. Een trend die India, Pakistan en Indonesië volgen.

Gevaarlijke tegenstanders

Die landen staan niet alleen. Bright: 'Je ziet ook landen, zoals Maleisië en Singapore, die pas zeer kort geleden nieuwe onderzeebootcapaciteit hebben aangeschaft.' Een opmerkelijk voorbeeld daarvan is Vietnam, dat met de lopende levering van zes Rus­sische 'Improved Kilo'-klasse onderzeeboten een nagelnieuwe Onderzeedienst heeft aangeschaft.

Ter vergelijking: de Koninklijke Marine heeft er al twintig jaar vier in de vaart. Thailand, Bangladesh en Birma hebben gezegd dit eveneens snel te zullen doen. AMI schat dat Azië de komende twintig jaar ongeveer 70 miljard euro aan nieuwe onderzeeboten zal uitgeven.



Dat biedt kansen aan onderzeebootbouwers uit Rusland, China, Frankrijk, Duitsland én het recent gevormde marktconsortium van Saab en Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Het gaat hierbij om diesel-elektrische onderzeeboten die weliswaar minder lang onder water kunnen blijven dan hun nucleair aangedreven pendanten, maar dankzij technische foefjes zoals 'luchtonafhankelijke voortstuwing' en extreemgevoelige 'sonar-oren', gevaarlijke tegenstanders zijn.

AMI meent dat de mondiale groei van het onderzeebootwapen nog terrein kan winnen. Bright: 'In het Midden-Oosten overwegen de meeste Golfstaten om voor het eerst onderzeeboten aan te schaffen.' Die plannen zijn vooral het gevolg van de vermeende dreiging die uitgaat van Iran dat over een aanzienlijke onderzeevloot van vooral klei­­ne boten beschikt.

Geen van deze landen heeft de wil of de capaciteiten eigen onderzeeboten te ontwikkelen en te bouwen. De Verenigde Staten bouwen alleen kernonderzeeboten. 'Dus dat zou goed nieuws zijn voor de Europese onderzeebootbouwers.'

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/6/In-nieuwe-onderzeese-Koude-Oorlog-gaan-honderden-miljarden-om-1777507W/

Lex

Citaat van: Zeewier op 16/07/2015 | 14:38 uur
Ik zie wel wat in opslagcapaciteit voor dit meermansvervoer (klinkt goed, niet?) onder het dek. Ze moeten wel wat van trimbalans installeren want voor de ingezetenen is het lastig jezelf en het vervoersmiddel te redden. Je voelt al aan dat als de kikvorsman geen controle kan houden hij uitstapt. Waarmee de submersible verloren gaat. Er moeten nog wat professionele bouwers naar dit ontwerp omkijken.
Mag aannemen dat dit wel zeker onder de aandacht is.

Zeewier

Ik zie wel wat in opslagcapaciteit voor dit meermansvervoer (klinkt goed, niet?) onder het dek. Ze moeten wel wat van trimbalans installeren want voor de ingezetenen is het lastig jezelf en het vervoersmiddel te redden. Je voelt al aan dat als de kikvorsman geen controle kan houden hij uitstapt. Waarmee de submersible verloren gaat. Er moeten nog wat professionele bouwers naar dit ontwerp omkijken.

Harald

Netherlands shows interest in swimmer delivery vehicles   (zal deze ook meegnomen moeten/kunnen worden in de Walrus-vervanger ? )

Key Points
•The Royal Netherlands Navy is interested in acquiring swimmer delivery vehicles for its special operations forces
•Dutch MoD is partly financing development of SDVs being produced by Ortega Submersibles

The Royal Netherlands Navy (RNLN) is interested in acquiring swimmer delivery vehicles (SDVs) for its maritime special operations forces (MARSOF).

At the Undersea Defence Technology (UDT) 2015 exposition in Rotterdam in June, it was divulged that the Dutch Ministry of Defence (MoD) is partly financing the development of SDVs being produced by Dutch company Ortega Submersibles.

The company, which has links to the technology-focused Dutch universities of Delft and Enschede, had already been working on a one-man piloted civilian submersible, but military application was a logical step, said Ortega representatives at UDT.

http://www.janes.com/article/53018/netherlands-shows-interest-in-swimmer-delivery-vehicles

Ortega Mk 1c :
http://static1.squarespace.com/static/53c4e3e1e4b0db3d3fa86f21/t/555394fee4b091ca6c3a6749/1431540990581/mk1c_poster.pdf


StrataNL

Rob Verkerk ‏@GeneraalVerkerk @twitter

"Bezoek Noorse collega aan Commando Zeestrijdkrachten om te praten over samenwerking bij vervanging onderzeeboten."
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation


Ros

Een aantal berichten verwijderd,

Ben
Forumbeheer

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1248
Citaat van: DvdW op 04/07/2015 | 20:57 uur
Zomerreces 2015 Tweede Kamer
vrijdag 3 juli t/m maandag 31 augustus 2015 (week 28 t/m 35)

Just saying....  :-*

Zoals bekend... en helaas, al druipt de ironie af van deze opmerking, zijn een aantal stakeholders minder blij met de vertraging waar jij op doelt.

Al klopte de info mbt OZB visie, Voss en ambitieniveau (al ontbrak in die laatste veel duidelijkheid)... daar gaan ironische opmerking over?

Laatste stand van mij bekende info:

A brief MFF + Walrus vervanger heeft prio: dit jaar, ook afhankelijk van ontwikkeling in het kader van de samenwerking met derden.... welke het eerst naar de kamer gaat is onduidelijk.

A brief mijnenjagers: maar achter geschoven (mij niet bekend hoe ver)

DvdW

Zomerreces 2015 Tweede Kamer
vrijdag 3 juli t/m maandag 31 augustus 2015 (week 28 t/m 35)

Just saying....  :-*
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

JdL

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 01/07/2015 | 18:10 uur
Na verwachting ook een toevoeging aan de Walrusvervanger (of iig provisions made for) waarmee het ook een aannemelijk wapen wordt in andere dossiers. (F35, MFF en LCF vervanger, AGM-84 Harpoon  vervanger)
klinkt goed
standarisatie...
en uitbreiding capaciteiten walrusvervanger
onder de NH90 hangen lijkt me ook een leuk idee
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Zeewier op 04/07/2015 | 19:42 uur
Hier ben ik ruimhartig voor als het op Volkel leger wordt.

Heb je het hier over het aantal te verwachten F35's op Volkel of refereer je naar het "aanwezige" Amerikaanse knalvuurwerk (of beide)?

Zeewier

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 01/07/2015 | 18:10 uur
Na verwachting ook een toevoeging aan de Walrusvervanger (of iig provisions made for) waarmee het ook een aannemelijk wapen wordt in andere dossiers. (F35, MFF en LCF vervanger, AGM-84 Harpoon  vervanger)
Hier ben ik ruimhartig voor als het op Volkel leger wordt.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: www.navyrecognition.com Vandaag om 06:03
Kongsberg NSM-SL (Submarine Launch) Weapon System


Na verwachting ook een toevoeging aan de Walrusvervanger (of iig provisions made for) waarmee het ook een aannemelijk wapen wordt in andere dossiers. (F35, MFF en LCF vervanger, AGM-84 Harpoon  vervanger)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Exclusive: Latest Details on Kongsberg NSM-SL (Submarine Launch) Weapon System

Wednesday, 01 July 2015

Kongsberg is still working on a submarine launched variant of its Naval Strike Missile (NSM) and is cooperating with Babock and Nammo for this project. The information was confirmed to Navy Recognition by a Kongsberg official. We first revealed the existence of this project last year during Balt Military Expo, a maritime defense exhibition held every two years in Poland.

Norway is fully funding the development of JSM (Joint Strike Missile), an air-launched version of NSM (Naval Strike Missile). The JSM will provide F-35 and other fighter aircrafts with a long-range precision strike capability against heavily defended targets at sea and on land.

According to Kongsberg, since Norway has decided to enter in to a definition phase of procuring the next generation submarine to replace the ULA class, undoubtedly the need for expanding the firepower capability from the submarines will carefully be considered by the Ministry of Defence. The ability to strike and neutralise high value targets with high precision from extended standoff ranges will probably become a key requirement, since it provides a strong and reliable deterrence in a changing defense and security policy environment. Recent events in Crimea and Ukraine prove the need to focus on reliable deterrence and capabilities to counter potential aggression.

Based on this perspective, Kongsberg have recognized the need for conducting concept studies to assess the benefits of providing a submarine launched JSM capability. Kongsberg is conducting conceptual studies in close co-operation with the Defense Systems Technology, a business unit of British company Babcock International and Norwegian based Nammo. Babcock brings substantial submarine weapon integration expertise to the studies, whilst Nammo is a well-known manufacturer of booster rocket motors. The current weapon system studies are being conducted under the project name, NSM-SL (Submarine Launch) since NSM is the family name used by the Norwegian Navy. The Royal Norwegian Navy Fridtjof Nansen-class frigates and Skjold-class corvettes are all equipped with NSM surface-to-surface missile system.

The objective of the ongoing concept studies is to illustrate the potential for a low risk, affordable adaptation program. Encapsulated launch from a standard torpedo tube based on a JSM baseline configuration utilizing a thrust vector controlled booster are the ground rules for the studies. Babcock is responsible for developing the canister concept. The system will only require minor changes to the JSM airframe; however, all internal components will be kept unchanged. The operational capabilities of NSM-SL will be similar to JSM with stand off ranges well beyond 300 km. Kongsberg is aiming to be ready for the test and integration firings on the Next Generation Norwegian Submarines in 2025.

Kongsberg are considering the market potential for this system to be high, since Sub Harpoon will have to be replaced by many navies in the near future and the Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) option might not be easily accessible. Kongsberg is naturally looking at Norway as the primary customer, however, numerous other NATO countries and Western allies including Australia, Poland, Singapore and Japan are prospective future opportunities that have new submarine and weapon integration programs.

Today, NSM is in full production, fielded by the Royal Norwegian Navy, the Polish Navy and selected by the Royal Malaysian Navy. Kongsberg is actively pitching the missile to the US Navy with its US partner Raytheon. Kongsberg is also working on a vertical launch variant of the missile as we were the first to report.

Zie link voor de plaatjes:

http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2862