De Nederlandse berg is in aanbouw

Gestart door Ace1, 12/08/2011 | 22:25 uur

Ace1

Nieuwe berg in Nederland 'geen grap meer'

#diebergkomter Brainstormsessies zijn voorbij

,,Dit is geen grap meer. Die berg komt er.'' Zo werd vrijdag in Almere een mogelijk bouwproject van een Nederlandse berg gepresenteerd.

Het idee van een berg is ontsproten aan het brein van sportjournalist Thijs Zonneveld van dagblad De Pers. Sindsdien zijn een honderdtal professionals uit verschillende sectoren er serieus over gaan nadenken.

Haalbaarheidsonderzoek
Die brainstormsessies zijn voorbij. Volgend jaar wordt er een heus haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, dat eind 2012 duidelijkheid moet geven op de vraag of de berg daadwerkelijk realiseerbaar is.

De Nederlandse Berg
Het begon als een grap van Thijs Zonneveld. Maar zijn plan om een berg in Nederland te bouwen prikkelt de fantasie van de mensen.

Goodwill
Verdraaid. Het lukt nog ook. Geologen, architecten, ingenieurs, marketeers, planologen, economen en weet-ik-wie-nog-meer: iedereen bouwt mee aan de Nederlandse Berg.

Van Almere tot China
De Nederlandse berg heeft veel losgemaakt! Van Almere tot helemaal in China besteden media er aandacht aan:



http://www.depers.nl/binnenland/617589/Berg-in-Nederland-geen-grap-meer.html


Ace1

Die berg is al honderd keer eerder bedacht

Een berg in Nederland is niet nieuw, maar concreter dan nu waren de plannen nooit

Thijs Zonneveld, oud-wielrenner en verslaggever van De Pers, gaf het zelf al toe: zo origineel is het idee nu ook weer niet om in Nederland een berg te bouwen en die te exploiteren voor vermaak. Nadat hij het idee voor de berg afgelopen zomer had gelanceerd, heeft hij honderden mails gekregen met bewijs dat z'n idee eerder is bedacht.

Zo verzon de Zeeuwse historicus Peter van Druenen in 2006 een verhaal over een oud-profwielrenner die in Zeeland een berg wil bouwen. Die Mont Zélande komt er: 1900 meter hoog en 80 vierkante kilometer in oppervlak. De weg omhoog telt 38 haarspeldbochten en het stijgingspercentage is gemiddeld 7 procent. Voor de berg van 50 kubieke kilometer zijn 2,5 miljard dubbele vrachtwagens nodig met zand en puin (Van Druenen liet het narekenen). Het duurt veertig jaar voordat de berg er staat. Tijdens de opening slaat een klassiek Zeeuws noodlot toe: storm en springvloed stuwen tientallen meters hoge vloedgolven tegen de flanken van de berg. De berg glijdt in de Westerschelde. Er ontstaan vloedgolven die Walcheren en Zuid-Beveland wegvagen en onder water zetten. Er vallen 500.000 doden.

"Het is een beetje een absurdistisch verhaal", vertelt Van Druenen, die zich afvroeg of zijn verhaal misschien Zonneveld tot inspiratie had gediend (niet het geval). "Ik hoop in elk geval dat het project van Zonneveld wat minder absurdistisch wordt."

Dat lijkt er wel op, want waar de meeste ideeën voor het bouwen van een berg beperkt bleven tot fictie, krijgt De Nederlandse Berg steeds meer vorm en inhoud. Over een jaar is er een concreet ontwerp. Ook andere functies dan sport en vermaak, zoals energieopwekking en duurzame tuinbouw, moeten dan zijn doorgerekend. De voordelen moeten dan zo overtuigend zijn, dat ook de tegenstanders zich gewonnen geven.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/die-berg-is-een-keer-of-honderd-bedacht/SrZklp!5BTMkQgSUxKmQ/

Ace1

De Berg is ideaal voor opslag

Vaak is de verkrijgbaarheid van water een probleem, hier niet.

Een berg. In Nederland. Het kan. Echt.En er wordt aan gewerkt ook. De Persbericht de komende tijd wekelijks over de vorderingen van de Nederlandse Berg.

Duizend dingen gaan we doen, op en in de Nederlandse berg. Maar Luigi Debarberis, senior researcher bij het Europese Institute for Energy and Transport in Petten, loopt vooral warm voor één toepassing van dat unieke gevaarte dat er moét komen: energieopslag. Naast alle recreatieve en economische (en waanzinnige) voordelen die de Berg van Nederland gaat bieden, zal hij ook een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse energiehuishouding. Als opslagplaats voor energie. Daar is nu al grote behoefte aan, maar die behoefte zal de komende decennia nog veel groter worden. Want Nederland wordt duurzaam, of we dat nu willen of niet, en dat betekent dat we overschakelen op zaken als wind- en zonne-energie. Helaas zit daar één groot nadeel aan: als het niet genoeg waait, of als 's winters de zon niet schijnt, zouden we heel gemakkelijk zonder groene stroom kunnen komen te zitten. We zouden dan toch, op dat soort duistere momenten, kolen of gas kunnen verstoken, maar Debarberis weet de ideale oplossing: energie opslaan in de hoogte. Als er wél voldoende elektriciteit is, dan pomp je daarmee water omhoog, en als je stroom nodigt hebt, wek je die op door datzelfde water weg te laten stromen door een turbine. Om energie op te slaan, heb je dus hoogte nodig. Een berg, zegt Debarberis. De Berg van Nederland.

Kun je elektriciteit niet gewoon opslaan in batterijen?
'Die kunnen een bijdrage leveren, op kleinere tijdschalen, niet voor ?seizoensopslag. De stroom lekt namelijk weg. In Japan hebben ze nu batterijen die tegen de honderd Megawatt kunnen opslaan gedurende acht uur. Dat is mooi maar nog niet de capaciteit die we met hydro-storage kunnen bereiken. In Amerika wordt geëxperimenteerd met het ophijsen van gewichten in diepe schachten. In Duitsland worden experimenten gedaan met samengeperste lucht. Maar daarmee zijn de verliezen groter dan bij batterijen.'

Hoe groot moet de opgepompte plas water worden?
'Interessant wordt het vanaf een paar miljoen kubieke meter. Ik was onlangs in Italië, daar pompen ze het water tot een kilometer hoogte, met een capaciteit van één Gigawatt. Een bescheiden berg heeft altijd nog een inhoud van miljarden kubieke meters, en kan dus gemakkelijk zo'n meer bevatten. Al is het misschien beter voor de gewichtsverdeling om een aantal kleinere meren te maken, met aparte pompinstallaties. Vaak is de verkrijgbaarheid van water een probleem, maar dat geldt niet voor Nederland! Het meer krijgt een nationale functie. Het zal de verschillen in energieproductie en -behoefte tussen dag en nacht, tussen zomer en winter, opvangen. Maar het echt grote voordeel is dat Nederland daarmee een energiesysteem krijgt met een zeer grote energie-opslagcapaciteit.'

In het buitenland zijn stuwmeren zat. Heel geschikt voor energieopslag. Waarom dan een Nederlandse versie?
'Als je daar gebruik van wilt maken, moet je enorme hoeveelheden elektriciteit gaan vervoeren via nieuwe hoogspanningskabels naar het buitenland. Dat vergt grote investeringen en geeft, vanwege de afstanden, extra verliezen. De aanleg zou door allerlei procedures ook veel tijd en moeite kosten. Maar wat belangrijker is: de huidige energie-opslagcapaciteit in Europa is onvoldoende. Er zijn nog mogelijkheden om die te vergroten, in landen als Kroatië en Turkije, maar dat vergt grote investeringen in nieuwe stuwdammen... en dan hou je het probleem van de afstand.'

Kan al dat water wel veilig in de berg worden ondergebracht?
'Ik denk aan een meer op een kilometer hoogte, zo'n 50 meter diep, driehonderd bij driehonderd meter – maar zoals ik zei: het kunnen ook meerdere kleine meren worden. We kunnen de zonne- en windenergie voor het oppompen van dat water ook deels ter plekke opwekken. We moeten het reservoir natuurlijk zó ontwerpen dat als er water wegloopt, het afdaalt naar een lager gelegen reservoir dat daarvoor bestemd is. Een berg naast een grote watermassa, het IJsselmeer bijvoorbeeld, is dan ideaal.'

Uitstekende investering
Buffer voor windstille, sombere dagen

Als we meer gebruik willen maken van groene, variabele energiebronnen (wind, zon) ontstaat er grote behoefte aan een grootschalige energie-opslag.
Het oppompen van water naar een hoger gelegen reservoir gebeurt al in Noorwegen en Luxemburg, maar de Europese capaciteit schiet ernstig tekort.

In 1981 werd het 'Plan Levense' gelanceerd, om water/energie in ons land op te slaan binnen een ringdijk, maar dat is een stille dood gestorven.

De Nederlandse Berg maakt opslag echter rendabel. Een berg van twee kilometer hoogte, en met een straal aan de voet van drie kilometer, zou, indien volledig gevuld met water, 26 miljard kWh 'bevatten'.

Nemen we aan dat de berg slechts voor een kwart wordt gevuld, en dat het rendement van de installatie 75 procent is, dan komt dat op rond de vijf miljard kWh. Dat is wat we met z'n allen in twee weken verbruiken. Een uitstekende buffer voor windstille, sombere dagen. En een uitstekende investering.

http://www.depers.nl/wetenschap/595430/De-Berg-is-ideaal-voor-opslag.html

Ace1

Die berg bouwen is geen probleem

Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook. De Pers bericht de komende tijd wekelijks over de vorderingen van de Nederlandse berg.

Ook de redactrice van de Duitse omroep ARD wil eerst even voor de zekerheid weten dat het geen grap is, die berg. Ze kijkt me streng aan als ik uitleg dat we met vijftig ingenieurs, architecten en geologen vandaag serieus gaan nadenken over de bouw van een berg in Nederland. Een uurtje later komt ze nog even langs. Een aantal jaar geleden hebben kunstenaars in Berlijn ook een plan gemaakt voor een berg. Met enig wantrouwen: 'Dit is toch geen kunstenaarsproject?'

De ARD is de achtste cameraploeg die gisteren langskwam om erbij te zijn. Bij de eerste brainstormsessie over de Nederlandse berg in het prachtige Hotel Karel V in Utrecht, waar bouwers en denkers gaan praten over de contouren van de berg. De belangstelling van met name buitenlandse media is enorm. Reuters, National Geographic Channel, RTL Duitsland, de BBC: allemaal willen ze een interview met Thijs Zonneveld, onze sportredacteur die een maand geleden uit balorigheid in een column het idee opperde.

De Duitse journaliste loopt rond, praat met deze en gene en ontdooit gaandeweg, om niet te zeggen dat ze haar professionele distantie inruilt voor ongeveinsd enthousiasme. En dat is zoals het met iedereen gaat die meepraat over de berg. Eerste reactie: leuk ideetje. Tweede reactie: Maar dat kan toch helemaal niet? Derde reactie: Waarom eigenlijk niet?

Knappe koppen

En dat was ook gisteren het verbazingwekkende aan de bijeenkomst. Iedereen weet dat we gigantische problemen moeten oplossen om dat ding te bouwen, maar niemand trekt in twijfel of het eigenlijk wel kan. Er zitten knappe koppen bij die hebben meegebouwd aan de palmeilanden bij Dubai, aan het vliegveld in zee bij Hongkong, aan de Maasvlakte. En allemaal zeggen ze dat het technisch geen probleem is.

Bij het denken over een berg in Nederland staan twee dingen voorop: we willen geen belastinggeld, en de berg moet zo duurzaam mogelijk zijn. Uiteraard willen we niet hele steden permanent in de schaduw zetten, noch het lokale klimaat zo veranderen dat het bijvoorbeeld in Almere 350 dagen per jaar gaat regenen. Of dat door het gewicht van het ding de stad Amsterdam een paar meter omhoog komt. Gelukkig hebben we allemaal mensen aan boord die daar echt voor hebben doorgeleerd en met zinnige oplossingen kunnen komen.

In totaal hebben we nu een groep van tachtig van dat soort mensen bij het project. De komende maanden gaan we een paar concepten verder uitwerken. Op www.diebergkomter.nl kan iedereen volgen wat we doen.

De bijeenkomst dinsdag is verlopen zoals een brainstormsessie hoort te verlopen: veel wilde ideeën, originele invallen en enthousiasme. Intussen hoor je buitenlandse journalisten hardop denken: 'Die Hollanders zijn volkomen geschift.' Maar als in de loop van de middag de verschillende onderdelen van de berg in kleine groepjes in hoog tempo nader worden uitgewerkt, zie je dat ze beginnen te twijfelen. Om aan het einde van de middag afscheid te nemen met de woorden: 'Die berg komt er!' Soms uitgesproken met een zwaar accent, maar toch. Die berg komt er!

http://www.depers.nl/binnenland/592644/Die-berg-bouwen-is-geen-probleem.html

Ace1

#diebergkomter

We gaan brainstormen over de berg

Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook. De Pers bericht de komende tijd wekelijks over de vorderingen van de Nederlandse Berg.


Het publiciteitsplatform ligt er, het maatschappelijk draagvlak voor een Nederlandse berg groeit. Tijd voor serieuze dingen. Fase 1: brainstormen met alle deskundigen. Eerst waren het er drie. Toen vier. Toen vijf. Toen tien. Toen vijftien. Toen dertig. En ondertussen zijn het er vijftig. Komende dinsdag zitten ze bij elkaar, die vijftig geologen, economen, marketeers, ingenieurs, architecten, sportbestuurders, managers, adviseurs en onderzoekers. Doel: nadenken over het ondenkbare. Brainstormen over een berg in Nederland.

Maatschappelijk draagvlak
Het voorwerk is gedaan: er ligt een publicitair platform en er is een maatschappelijk draagvlak. Vandaar moet er stap voor stap worden gebouwd aan het ontwerp voor de berg zelf. Dat proces bestaat uit vijf fases. Dit is fase 1: de brainstormfase. Dromen, denken, rekenen, fantaseren, tekenen. Dat gebeurt dinsdag in Utrecht met vertegenwoordigers uit allerlei verschillende kennisterreinen, afkomstig van bedrijven, bonden en instituten als: Oranjewoud, Bartels, Tauw, DHV, AT Osborne, APPM, Geodan, Eneco, Economic Development Board Almere, SAB, Brink Groep, Tamtam, SnowConcepts, Intergeo, LVB Networks, MPA Architecten, de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie, de Nederlandse Ski Vereniging, de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging, 4Sight, Transtec, Rebel Group, onderzoeksinstituut NRIT en architectenbureau Hoffers & Krüger.
Die lijst is niet volledig. En hij kan nog worden aangevuld met andere geïnteresseerde partijen: hoe meer steun en expertise, hoe beter.

Maar wat voor berg?
De brainstormfase heeft als doel om te definiëren waar we het nu eigenlijk over hebben. Het is duidelijk dat het een berg wordt, maar wat voor een berg? Een hoop zand? Rotsen? Wordt-ie opgevuld met afval? Of moet-ie juist hol zijn? En aan wat voor eisen moet dat enorme ding voldoen? Wat moet erop? Skipistes? Een klimmuur? Een weg met haarspelden? Een mountainbikeparcours? Een bobsleebaan? Een rollercoaster? Een wildwaterbaan? Huizen? Restaurants? Jodelende Heidi's? Alles tegelijk? En wat moet erin? Een CO2-opslagruimte? Een waterkrachtcentrale? Parkeergarages? Of een pretpark? En hoeveel moet het eigenlijk kosten, zo'n berg?

Innovatie
Het is uniek dat vijftig experts de koppen bij elkaar steken om na te denken over iets wat op het eerste gezicht onwaarschijnlijk en belachelijk is. Maar hoe megalomaan het uiteindelijke doel ook is: de ideeënuitwisseling tussen verschillende creatieve deskundigen leidt per definitie tot innovatie.

Tastbaar
Internetbureau Tamtam zal de website www.diebergkomter.nl maandag officieel lanceren. De site dient als het gezicht van het project. Hierop is de voortgang te volgen en kan iedereen – voorstanders én tegenstanders – ideeën aandragen. Er zijn schetsen en tekeningen van de architecten en ingenieurs te zien, maar ook polls waarmee skiërs op hun favoriete skipiste kunnen stemmen en waar wielerfans hun favoriete ontwerp voor een wielershirt van de Nederlandse Berg kiezen.

3D-animatie

Virtual-reality-specialist 4Sight ontwikkelt een 3D-animatie waarmee bezoekers op en rond de virtuele berg kunnen bewegen. Het geheel moet ervoor zorgen dat het proces zo transparant en tastbaar mogelijk is voor iedereen. Want het uitgangspunt van dit project blijft hetzelfde: van iedereen, voor iedereen.
Ondertussen worden verschillende plannen uitgewerkt om geld vrij te maken voor fase twee: het haalbaarheidsonderzoek. Dat zal tijd en energie vergen van de betrokken bedrijven – en het is niet waarschijnlijk dat die dat allemaal geheel kosteloos zullen doen. Daarom wordt er contact gezocht met sponsoren die zich financieel achter het project willen scharen. Een korte mededeling voor iedere medewerker (ja, jij ja!) van een bedrijf dat staat voor innovatie en ambitie: voel je vooral aangesproken.

Cannabis doodt hersencellen
O ja. De rest van de wereld kijkt toe, met een mengeling van ongeloof, scepsis en respect. De polderberg heeft inmiddels ook de kranten en tvstations in Rusland, China, Duitsland, Frankrijk ('C'est le bewijs: cannabis doodt hersencellen'), Roemenië, Australië, Hongarije, Bulgarije, Zwitserland, Groot-Brittannië en Indonesië gehaald. Daarmee is het bewijs geleverd dat de polderberg in het buitenland leeft, en dus ook nieuwsgierige toeristen van buiten de landsgrenzen zal trekken.

De Nederlandse Berg
Het begon als een grap van Thijs Zonneveld. Maar zijn plan om een berg in Nederland te bouwen prikkelt de fantasie van de mensen. Al uw creaties zijn welkom op webredactie@depers.nl.

Goodwill
Verdraaid. Het lukt nog ook. Geologen, architecten, ingenieurs, marketeers, planologen, economen en weet-ik-wie-nog-meer: iedereen bouwt mee aan de Nederlandse Berg.

http://www.depers.nl/denederlandseberg

Ace1

Sportbonden steunen polderberg

Verschillende landelijke koepels van klim-, ski-, en wielersport hebben zich geschaard achter het initiatief van Thijs Zonneveld, journalist van De Pers, om in Nederland een berg te bouwen. Zonneveld riep in zijn column van 5 augustus mensen op om hem te steunen bij zijn plan voor een Nederlandse Berg.

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en de Nederlandse Ski Vereniging hebben steun toegezegd.


"Met de komst van deze berg worden trainingsfaciliteiten voor met name wielrenners en mountainbikers veel toegankelijker. Nu moeten onze sporters altijd naar het buitenland om de klimcapaciteiten te testen en vergroten", aldus Thorwald Veneberg, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). "De Limburgse heuvels zijn een mooie opstap, maar de hoogtemeters en met name de lengte van wegen in de heuvels zijn niet te vergelijken met hooggebergten in de Alpen of de Pyreneeën. De KNWU wil het plan daarom meer dan graag ondersteunen."



Naast de topsporters is de Nederlandse berg uitermate geschikt voor de sportieve fietsers. Stel je voor; een hoge berg op maximaal 150 kilometer afstand van je huis! De Mont Ventoux, Alpe D'Huez, Galibier krijgen zware concurrentie!

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) kijkt niet raar op van Zonnevelds idee. Woordvoerder Joost Hofman: "Er is al een groot aantal kunstmatige klimobjecten in de vorm van bergen of rotsblokken in Nederland, zo vind je in Bergschenhoek een replica van de berg Matterhorn / Monte Cervino en staat in Groningen een artificiële rotspijler van 34 meter hoog. Deze objecten zijn echter alleen geschikt om op te sportklimmen."

Zonneveld zit vol enthousiasme: "Echt, het kan. Een berg met skipistes, een weg vol haarspeldbochten en een Thialf in de ijle lucht." De sportbonden zien net als Zonneveld potentie in een multi-sportberg in Nederland. Bovendien is het idee een berg te bouwen niet onrealistisch, een dergelijk plan van de Nederlandse landschapsarchitect Eelco Hooftman wordt al gerealiseerd in Berlijn op het oude vliegveld Tempelhof. Naast de sportbonden, die samen ruim 2.000.000 sportbeoefenaars vertegenwoordigen, hebben zich ook een aantal geologen, gemeenten en investeerders bij Zonneveld gemeld.

Hofman: "Voor bergwandelworkshops wijken wij nu uit naar de Belgische Ardennen waar we een eigen berghut hebben en mensen voorbereiden op onze cursussen en tochten in de Alpen. Het zou fantastisch zijn als er in Nederland ook een grote multi-sportberg komt waarop niet alleen geklommen kan worden maar waarop ook de bergwandeltechnieken in eigen land geoefend kunnen worden. Daarnaast zijn er voorzieningen te bedenken voor het steeds populairder wordende klettersteigen en toerskiën."

Dit wordt onderschreven door Joost van Mierlo, commercieel manager van de Nederlandse Ski Vereniging: "Het is in Nederland nu al heel goed mogelijk om wintersport te beoefenen op diverse indoor- en outdoorbanen en een heuse berg van deze omvang zou hierop een mooie aanvulling kunnen zijn. Wintersport begint immers al in Nederland."

Thijs Zonneveld, zelf oud-wielrenner, zegt dat de berg er gaat komen: "Dit plan is serieus. Allerlei grote bedrijven zijn inmiddels ingestapt; diverse gemeentes en investeerders zijn geïnteresseerd. Sport is misschien wel de belangrijkste reden dat er zoveel aandacht en publiciteit voor de polderberg is. Want sport spreekt tot de verbeelding. Wie nadenkt over de sportieve mogelijkheden die zo'n berg biedt, wordt vanzelf enthousiast."

Al uw creaties zijn welkom op webredactie@depers.nl.

http://www.depers.nl/binnenland/589767/Sportbonden-steunen-polderberg.html

Ace1

#denederlandseberg

Een berg bouw je ook met goodwill

Verdraaid. Het lukt nog ook. Geologen, architecten, ingenieurs, marketeers, planologen, economen en weet-ik-wie-nog-meer: iedereen bouwt mee aan de Nederlandse Berg.

Daar zit je dan met je grote smoel en je megalomane plan. Aan de andere kant van de tafel een rijtje mannen in nette pakken. Ze fronsen hun wenkbrauwen. Ze krabben op hun achterhoofd. Ze lachen, net als al die andere nette-pakken-mannen in al die andere vergaderingen. Ze maken grappen over jodelaars, Heidi en Milka-koeien.

En daarna wordt het serieus, net zoals in al die vergaderingen daarvoor. Eén uur denken, dromen, rekenen en tekenen later staan ze te popelen om een berg te bouwen. Net zoals al die andere bedrijven.

Help!

Twee weken geleden deed ik in een column een oproep om te helpen een berg te bouwen. Die hulp kwam er. Massaal. En van alle kanten. Eerst van enthousiastelingen. Daarna van deskundige enthousiastelingen. Vervolgens van de media, die een storm van publiciteit lieten losbarsten boven de berg, waardoor allerlei grote bedrijven, bonden en instituten werden aangetrokken. En voor je het weet zit je met een plan voor een berg tegenover een stel mannen in nette pakken te praten over zwarte skipistes en Alpe d'Huez in de polder. Vergadering na vergadering na vergadering.

Een berg bouw je niet alleen met zand, rots of staal. Die bouw je ook met goodwill. Om maatschappelijk draagvlak te creëren wordt daarom gewerkt aan een publicitair platform. Marketingbureau Tamtam bouwt aan een website – inclusief multimediaal platform en allerlei kinky trucjes als een iPhone-app. Die site (www.diebergkomter.nl) gaat volgende week de lucht in en zal dienen als gezicht van de berg. De site moet een zo transparant mogelijk beeld geven van de voortgang van het proces. En daarnaast biedt het de kans aan voor- en tegenstanders om te discussiëren en ideeën te spuien. Want een miljoen mensen weten meer dan honderd.

Het doel is op korte termijn een groep te formeren die de haalbaarheid van het project tijdens brainstormsessies in hoofdlijnen onderzoekt. De afgelopen week zijn er gesprekken geweest met diverse ingenieurs- en adviesbureaus, waaronder Oranjewoud en DHV. Dat laatste bedrijf heeft een paper gepubliceerd over een berg van twee kilometer hoogte op het continentale plat in de Noordzee. Daarnaast zijn werknemers van Brink Groep en SAB bezig met de uitwerking van ideeën over de constructie en het bestuurlijke stappenplan. Rebel Group – mede verantwoordelijk voor de kosten-batenanalyse van de Zuidas en de Zomerspelen in 2028 – is betrokken bij de berekening van de financiële haalbaarheid. Architecten Xander Krüger en Dave Hoffers hebben de eerste – hele, hele, hele ruwe – schetsen van een holle berg gemaakt.

Ondertussen wordt er door diverse andere partijen (waaronder de Economic Development Board Almere) gezocht naar financiers die bereid zijn een deel van de kosten van het haalbaarheidsonderzoek te betalen. Denk aan banken, aan energiebedrijven, aan staalfabrikanten. Denk aan bedrijven die niet bang zijn om te laten zien dat ze achter innovatie staan.

Kans

Verschillende gemeentes hebben interesse getoond om de berg op hun grondgebied te huisvesten. De wethouder van de Noordoostpolder – Hennie Bogaards – ziet een alp in de achtertuin als een 'geweldige kans om de regio op de kaart te zetten'. De uitbater van de schaatsbaan in Biddinghuizen zou zijn baan willen overkappen met een holle berg, golfbanen informeren of ze hun holes niet kunnen inruilen voor een alp.

De Nederlandse wielerbond, de Skibond en de Klim- en Bergsport Vereniging laten in een persbericht weten achter het idee te staan. Technisch directeur Thorwald Veneberg van de KNWU: 'Met de komst van deze berg worden trainingsfaciliteiten voor met name wielrenners en mountainbikers veel toegankelijker. Nu moeten onze sporters altijd naar het buitenland om de klimcapaciteiten te testen en vergroten.'

Het kan, een berg in de polder. Daar zijn vrijwel alle techneuten het over eens. Het gaat er alleen om hoe. En hoeveel het moet kosten qua tijd, geld en materiaal. Maar dat is een kwestie van de juiste oplossingen vinden. Met zoveel mogelijk partijen. Daarom bij deze een oproep aan bedrijven, politici en instituten die hun mond vol hebben van innovatie, duurzaamheid en ambitie: put your money where your mouth is.

Het programma voor komende week: vergaderingen, brainstormsessies, hard lachen over Heidi-grappen en verder bouwen aan een alp in de polder. Misschien duurt het kort. Misschien duurt het lang. Maar die berg komt er. Punt uit.

diebergkomter.nl
Een berg. In Nederland. Het kan. Echt. En er wordt aan gewerkt ook. De Pers bericht de komende tijd wekelijks over de vorderingen van de Nederlandse Berg.

http://www.depers.nl/sport/589634/Een-berg-bouw-je-met-goodwill.html

onderofficier

Citaat van: Kapitein Rob op 21/08/2011 | 21:09 uur
Zolang de overheid er niet mee te maken heeft, zou het dus wel eens mee kunnen vallen met die geldverspilling.

De overheid zal er wel iets in zien,  of er komt een bijdrage van de EU.

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ace1

Citaat van: onderofficier op 21/08/2011 | 21:05 uur
wat een geld verspilling

onderofficier, als een projectontwikkelaar of projectontwikkelaars na een onderzoek denken dat ze er geld meekunnen verdienen,  investeert  men er geld in. Als men denkt dat men er geen geld mee kan verdienen investeert men er geen geld in.

KapiteinRob

Citaat van: onderofficier op 21/08/2011 | 21:05 uur
wat een geld verspilling

Dat is het volgens mij nou net niet. Het is blijkbaar een commercieel avontuur, dus gaat er een economische geldstroom op gang komen bij aanleg en exploitatie. Zolang de overheid er niet mee te maken heeft, zou het dus wel eens mee kunnen vallen met die geldverspilling.

onderofficier

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: andré herc op 13/08/2011 | 10:50 uur
Altijd is het nog beter geld te investeren in een NL berg[en natuurlijk in NL Defensie],dan het over te maken aan de Grieken maar ja dat is een andere topic. ;)

;D Een berg is idd het tegenovergestelde van een bodemloze put....

andré herc

Altijd is het nog beter geld te investeren in een NL berg[en natuurlijk in NL Defensie],dan het over te maken aan de Grieken maar ja dat is een andere topic. ;)
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ace1

Citaat van: SMI de Boer op 13/08/2011 | 10:45 uur
ik wil daar de poepflap wel voor trekken, met het oog op de toekomst

SMI de Boer,  ik zou zeggen neem even contact op met Dhr Thijs Zonneveld :angel:

SMI de Boer

ik wil daar de poepflap wel voor trekken, met het oog op de toekomst
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ace1


Ace1

Visionaire ideeën worden werkelijkheid: Nederland krijgt een berg!

Wij Nederlanders zijn helden als het gaat om het bedwingen van de natuur. Al jarenlang bouwen medelandgenoten wereldwijd dijken of leggen polders aan. Tijd voor een nieuwe uitdaging: het bouwen van een 2 kilometer hoge berg in ons eigen kikkerlandje.

Enige tijd geleden schreef Thijs Zonneveld, voormalig wielrenner en huidig journalist, bij wijze van 'vrije denkoefening' in een column zijn ideeën over een Nederlandse berg op. Dit leverde hem zo'n grote hoeveelheid reacties op, dat hij besloot er serieus werk van te maken. Op dit moment berekenen geologen de praktische realiseerbaarheid, zijn architectenbureaus alvast schetsen en maquettes aan het maken en wrijven sportorganisaties ongeduldig in hun handen als ze denken aan de oneindige mogelijkheden die een berg zou brengen.

Het hoogste punt van Nederland is op dit moment de Vaalserberg met 323 meter. Meer dan een heuvel is dit niet, waardoor ons land vooral als 'vlakte' bekend staat in het buitenland. De berg die Zonneveld voor ogen heeft is 2000 meter hoog en kan waarschijnlijk het best in Flevoland worden gerealiseerd. Hoewel er nog weinig met zekerheid gezegd kan worden, zal voor een 2000 meter hoge berg een grondoppervlak van ongeveer acht bij acht kilometer nodig zijn. En die ruimte is, bijvoorbeeld in het centrale Flevoland, zeker voor handen.

Uiteraard kost een project als deze een aardige duit. Maar het zal ook veel opleveren; een berg in Nederland is een icoon die op allerlei manieren kan worden uitgebuit. Voor wintersport hoeven Nederlanders niet meer hun geld in het buitenland uit te geven, allerlei sporten kunnen outdoor bedreven worden (denk aan klimmen, paragliden, mountainbiken, etc) en hoteleigenaren en aannemers zullen goud geld verdienen aan het uitzicht over heel Nederland. De berg zal zichzelf zodoende snel terug verdienen.

Het hele project bevindt zich momenteel nog in de prille beginfase waardoor er nog weinig met zekerheid gezegd kan worden. Ook is de website, www.diebergkomter.nl, momenteel nog in aanbouw. De komende weken zal Zonneveld ons daarom in dagblad De Pers op de hoogte houden van de vorderingen.

Via de telefoon geeft Zonneveld aan dat in deze fase ideeën en suggesties erg welkom zijn. En zoals in de inleiding al aangegeven heeft Nederland, met de Visionairen voorop, genoeg kennis in huis de berg te realiseren. Publiciteit is een ander ding dat dit project veel nodig heeft. Met het verspreiden van dit artikel (door bijvoorbeeld op onderstaande 'like'-knop te klikken of te tweeten) help je al een hele hoop.

http://www.visionair.nl/ideeen/visionaire-ideeen-worden-werkelijkheid-nederland-krijgt-een-berg/

Ace1

Citaat van: Nikehercules op 13/08/2011 | 09:44 uur
Ik vind het een bijzonder kansloos idee wat m.i. economisch niet haalbaar is. Zeker als je alle of ook maar de helft van de activiteiten wilt ontplooien die er in het artikel worden genoemd.

Het hangt ervan af of een projectontwikkelaar bereid is om er geld in te steken.

Nikehercules

Ik vind het een bijzonder kansloos idee wat m.i. economisch niet haalbaar is. Zeker als je alle of ook maar de helft van de activiteiten wilt ontplooien die er in het artikel worden genoemd.

Daarbij zit ik echt niet te wachten op zo'n berg.

Ace1

Citaat van: Elzenga op 12/08/2011 | 22:58 uur
Alleen zorgen dan dat die berg niet langzaam weer wegzakt in ons drassige landje ;)...

Elzenga dat is een kwestie van heien en dan los je dat probleem op

Ace1

Citaat van: Marc1966 op 13/08/2011 | 00:13 uur
Volgens mij is het al 1 april geweest  ;)

Dan heb je het artikel niet goed gelezen

Marc1966

Volgens mij is het al 1 april geweest  ;)

bergd

wordt er toch nog es wat naar mij vernoemd ;)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Elzenga op 12/08/2011 | 22:58 uur
Alleen zorgen dan dat die berg niet langzaam weer wegzakt in ons drassige landje ;)...

We kunnen zo'n mooie berg creëren voor de kust of in het midden van het IJsselmeer... spuit het zand maar op... als we eilanden kunnen bouwen..... dan is een degelijke berg... gewoon wat extra m3 zand... en daar hebben we genoeg van...

Natuurlijk gaat de Groene Khmer wel blairen over horizon vervuiling.... f**k them. zij zijn immers overal tegen.

Elzenga

Alleen zorgen dan dat die berg niet langzaam weer wegzakt in ons drassige landje ;)...

Ace1

#2
Citaat van: De Pers op 12/08/2011 | 22:25 uur
Voordelen

Een berg in eigen land biedt eindeloos veel voordelen. Stel je voor dat je in je auto kunt stappen en een half uur later met je ski's onder je voeten in de stoeltjeslift zit voor een dagje skiën. Niet zo'n lullige Snow World-piste waar je een uur in de rij staat voor dertig seconden glijden, maar échte pistes. Stel je voor dat je je racefiets kunt pakken en op zondagochtend even de Alp om de hoek oprijdt. Stel je voor dat je een paar uur kunt bergbeklimmen in eigen land – en voor een keer niet tegen de klimmuur van een muffe sporthal.

Alles kan. Paragliden. Deltavliegen. Wandelen. Bobsleeën. Wildwaterkanoën. Schansspringen. Downhillen op een mountainbike. Een schaatsbaan in de ijle lucht aanleggen (wereldrecords!). De Olympische Winterspelen van 2026 organiseren. Met z'n allen carnaval vieren in Bocht Zeven van een echte Nederlandse berg tijdens de Tour de France van 2018.


Het project om een berg in de polder te bouwen is twee weken geleden gelanceerd, en krijgt steeds meer vorm. Op dit moment zijn verschillende geologen bezig te berekenen hoeveel ruimte, materiaal en geld er nodig is om het plan te verwezenlijken. Architecten werken aan animaties, schetsen en maquettes. Een website is onder constructie. Meerdere sportbonden zijn bereid om achter het plan te gaan staan. Er zijn gemeentes die interesse tonen voor een berg in hun achtertuin, er zijn projectontwikkelaars die polsen of er niet alvast ergens iets mogelijk is.

Ik zie de voordelen van een berg ook wil in voor Defensie, zo hoeft men niet meer op oefeningen naar het buitenland, naar landen die bergen hebben dat bespaart flink wat geld.

Ace1

#DeNederlandseberg

en berg. In Nederland. Met edelweiss, Milka-koeien, Heidi, skipistes en haarspelden. Waarom niet?

Het begon als een grap. Als luchtfietserij. Als een grote hoop gebakken lucht. Het plan: een berg in de polder bouwen. Een Alp in Nederland. Metertje of tweeduizend hoog. Mocht je er nog even om willen lachen, doe het dan in de volgende drie witregels:


En dan nu over op het serieuze deel.

Nederland is een plat land. Bergen hebben we niet, hooguit een paar pukkeltjes in Limburg. Ieder jaar vertrekken miljoenen Nederlanders naar het buitenland om de bergen op te zoeken. Om te skiën, om te après-skiën, om te wandelen, om te fietsen, om te klimmen, om te raften, om te paragliden, om te picknicken, om oranje carnaval te vieren in Bocht Zeven van Alpe d'Huez. Maar waarom zouden we naar de bergen gaan als we de bergen ook naar ons toe kunnen laten komen?

We wonen in een bedacht land. We plannen, we bouwen. We hebben land gestolen van de zee, we hebben dijken gebouwd om ons territorium tegen de natuur te beschermen en als we bossen willen, dan planten we die.

Een berg bouwen is in wezen niet zo veel anders dan een stuk IJsselmeer droogleggen of een stormvloedkering optrekken. En ook al zou het een uniek project zijn; zo origineel is het ook niet. In Berlijn waren lange tijd plannen om het oude vliegveld Tempelhof te veranderen in een grote berg van een kilometer hoogte. En in 2004 won FEM-journalist Peter Hendriks al de NRC-prijs voor beste idee van Nederland met zijn plan om een gebergte aan te leggen in Flevoland.

Voordelen

Een berg in eigen land biedt eindeloos veel voordelen. Stel je voor dat je in je auto kunt stappen en een half uur later met je ski's onder je voeten in de stoeltjeslift zit voor een dagje skiën. Niet zo'n lullige Snow World-piste waar je een uur in de rij staat voor dertig seconden glijden, maar échte pistes. Stel je voor dat je je racefiets kunt pakken en op zondagochtend even de Alp om de hoek oprijdt. Stel je voor dat je een paar uur kunt bergbeklimmen in eigen land – en voor een keer niet tegen de klimmuur van een muffe sporthal.

Alles kan. Paragliden. Deltavliegen. Wandelen. Bobsleeën. Wildwaterkanoën. Schansspringen. Downhillen op een mountainbike. Een schaatsbaan in de ijle lucht aanleggen (wereldrecords!). De Olympische Winterspelen van 2026 organiseren. Met z'n allen carnaval vieren in Bocht Zeven van een echte Nederlandse berg tijdens de Tour de France van 2018.

Natuurlijk kost een berg bouwen klauwen met geld. Maar daar staat tegenover dat het ook heel veel kan opleveren. En dan bedoel ik niet alleen de bespaarde kosten van reizen naar het buitenland. Een berg kun je gewoon exploiteren. Leg een tolweg met haarspelden aan. Verkoop skipassen. Bouw restaurants, bars, skihutten.

Projectontwikkelaars zullen hun portemonnee trekken om huizen met uitzicht op Antwerpen en Londen te bouwen. De mogelijkheden zijn zelfs nog eindelozer als het technisch haalbaar is om de berg hol te maken – dan passen er ook nog bedrijventerreinen, winkelcentra, pretparken, zwembaden en sporthallen in. Een berg als bron van werkgelegenheid in crisistijd – waarom niet? Zeker in regio's die nu sterk vergrijzen (bepaalde gebieden in Flevoland) kan een toeristische trekpleister een enorme economische stimulans geven.

Het project om een berg in de polder te bouwen is twee weken geleden gelanceerd, en krijgt steeds meer vorm. Op dit moment zijn verschillende geologen bezig te berekenen hoeveel ruimte, materiaal en geld er nodig is om het plan te verwezenlijken. Architecten werken aan animaties, schetsen en maquettes. Een website is onder constructie. Meerdere sportbonden zijn bereid om achter het plan te gaan staan. Er zijn gemeentes die interesse tonen voor een berg in hun achtertuin, er zijn projectontwikkelaars die polsen of er niet alvast ergens iets mogelijk is.

Voortgang

De komende weken zal De Pers berichten over de voortgang van de Nederlandse Berg. Over de obstakels, over de oplossingen. Over de voors en de tegens. Over de bouwmaterialen, over de financiering, over de aanvliegroutes van Schiphol, over Chinese investeerders en over de consequenties voor het klimaat. Maar zoals elk megalomaan plan heeft ook dit idee steun nodig. Hoe meer, hoe beter. Van bouwers, geologen, architecten, ingenieurs, creatieve geesten, geniale gekken, politici, ambtenaren en weet-ik-wie-nog-meer. Mail, tweet, bel, bouw!

Misschien duurt het lang. Misschien duurt het kort. Maar die berg komt er. Punt uit.

http://www.depers.nl/sport/588085/Nederlandse-berg-in-aanbouw.html