"We aten kat toen de nazi's kwamen"

Gestart door Ace1, 08/09/2011 | 19:49 uur

Ace1

• Na 70 jaar publicatie dagboek tienermeisje tijdens beleg van Leningrad (St.Petersburg) • Zou vol staan met wanhoop en zorg maar ook notities over schoolperikelen en verliefdheid

Zeventig jaar nadat de nazi's begonnen met het beleg van Leningrad (Sint-Petersburg) is het dagboek van een tienermeisje dat daar woonde, gepubliceerd. Lena Moechina begon enkele maanden voor het beleg in mei 1941 in haar dagboek te schrijven over allerlei facetten van haar leven tijdens de oorlog.

Het boek werd woensdag gepresenteerd in Moskou. Onlangs ontdekte een historicus het dagboek in een staatsarchief, waar een onbekende het in 1962 had afgegeven.

Lena schrijft over de zware leefomstandigheden. Uit wanhoop wordt zelfs de kat geslacht en gegeten. Maar ook haar verliefde gevoelens, onzekerheden en schoolperikelen komen aan bod en ook de dood van haar adoptiemoeder. Het laatste schrijfsel dateert van mei 1944.

De uitgever wist familieleden op te sporen die vertelden dat Lena de oorlog heeft overleefd. Ze overleed in 1991 maar sprak nooit over het dagboek, hoewel ze destijds schreef het aan haar familie te geven om hen te laten lezen wat ze had doorstaan.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/we-aten-kat-toen-de-nazi-s-kwamen/SrZkih!cola6ePdHYgAI/