De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012

Gestart door Elzenga, 07/10/2011 | 12:56 uur

Elzenga

Romney: God wil dat Amerika de wereld leidt
Redactie − 07/10/11, 11:42

Mitt Romney, Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen, wil een eeuw van Amerikaanse werelddominantie. Hij belooft het leger te versterken en internationale organisaties zoals de Verenigde Naties indien nodig te verwerpen. 'Amerika moet de wereld leiden; anders doet iemand anders dat', aldus Romney.
Dat zal hij later op de dag zeggen tijdens zijn eerste grote speech over zijn voorgenomen buitenlands beleid. Romney keert zich tegen het isolationistische beleid van sommige leden van de conservatieve Tea Party.

Isolationistisch hoekje
'Dit is de tijd van Amerika', zegt hij in aantekeningen van zijn speech, die zijn campagne heeft vrijgegeven. 'We moeten die uitdaging omarmen. Niet wegkruipen in een isolationistisch hoekje en ook niet met een witte vlag zwaaien en ons overgeven.'

In zijn speech geeft de voormalig gouverneur van Massachusetts geen duidelijkheid over de richting waarin hij op wil met de oorlog in Afghanistan. Hij belooft de eerste honderd dagen als president de situatie daar te beoordelen om te bepalen wat nodig is om 'onze verdiensten veilig te stellen en de missie tot een goed einde te brengen'.

Naties van volgers
Romney: 'Deze eeuw moet de eeuw van Amerika zijn. In de eeuw van Amerika hebben de VS de sterkste economie en het sterkste leger van de wereld. God heeft dit land niet gemaakt om een naties van volgers te worden. Amerika is niet bestemd om een van verschillende even machtige wereldmachten te zijn. Amerika moet de wereld leiden; anders doet iemand anders dat.'

Romneys toespraak zal plaatsvinden in The Citadel, een vooraanstaande militaire academie in South Carolina.

Dennis Goldford, professor politicologie aan Drake University, denkt dat Romney, samen met de Republikein Rick Perry, de meeste kans maakt tegen president Barack Obama tijdens de presidentsverkiezingen in november 2012.

www.volkskrant.nl

Elzenga

Tegenkandidaten van Obama zijn bekend
ANP/Redactie − 07/10/11, 06:19

Het deelnemersveld aan tegenkandidaten voor de Amerikaanse president Barack Obama bij de verkiezingen in november 2012, is nu vrijwel rond.
'Het lijkt me niet dat er zo laat in de race nog kandidaten bij kunnen komen'', zei Republikeins congreslid Bill Huizenga, vertegenwoordiger van een district met veel Amerikanen van Nederlandse oorsprong in de staat Michigan, vandaag tegen het ANP. Zowel Sarah Palin als New Jerseys gouverneur Chris Christie besloten deze week om niet mee te doen met de verkiezingen.

Gematigd en conservatief
De circa 15 Republikeinse kandidaten komen zowel van de gematigde als de conservatieve vleugel. Gouverneur Rick Perry van Texas past bij de conservatieve vleugel, terwijl de koploper in de peilingen, Mitt Romney, bij de gematigde vleugel past.

Stijgende Cain
Congreslid Huizenga kijkt echter met grote interesse naar Herman Cain, die stijgt in de peilingen. De voormalig baas van een pizzaketen heeft volgens Huizenga vanwege zijn ondernemerschap en Afro-Amerikaanse roots een 'geweldig verhaal te vertellen en een ander perspectief te bieden'. Huizenga heeft nog geen kandidaat gekozen, maar zijn voorkeur gaat uit naar een politicus met ondernemerservaring. 'Daar ontbreekt het Obama aan.'

Romney en Perry
Dennis Goldford, professor politicologie aan Drake University, denkt dat Romney en Perry de meeste kans maken tegen Obama en dat kandidaten als Ron Paul, Herman Cain en Michele Bachmann weliswaar fanatieke volgers hebben, maar buiten die groepen niet genoeg kiezers aanspreken.

Romney roept evenwel geen warme gevoelens bij de aanhangers van de Tea Party op, vindt hij. Dat is onder meer vanwege de gezondheidszorgwet die hij in Massachusetts invoerde. 'Dat is een probleem voor hem omdat die fanatieke kiezers gaan stemmen in de voorverkiezingen', zegt Goldford.

www.volkskrant.nl