Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Admiral Halsey

#785

Lex


Lex

Citaat van: Ros op 04/09/2019 | 23:27 uur
Ook zonder kernwapens kan hij veel verstoren. Denk aan de vele duizenden Turken die over heel Europa verspreid zitten. Die graag voor 'hun' president de straat op willen.
En zelfs in de politiek verkeren.

Ros

Citaat van: Parera op 04/09/2019 | 21:36 uur
Nou wie dit niet heeft zien aankomen is wel blind  :silent: Hij wil alles wat de andere ''grote landen'' ook hebben, en het word gewoon een hele gevaarlijke situatie waar 1 persoon veel te veel macht krijgt.

Ook zonder kernwapens kan hij veel verstoren. Denk aan de vele duizenden Turken die over heel Europa verspreid zitten. Die graag voor 'hun' president de straat op willen.

Huzaar1

Dit zag je wel aankomen natuurlijk. Onacceptabel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Lex op 04/09/2019 | 21:03 uur
Erdogan zegt dat Turkije ook kernwapens wil

Nou wie dit niet heeft zien aankomen is wel blind  :silent: Hij wil alles wat de andere ''grote landen'' ook hebben, en het word gewoon een hele gevaarlijke situatie waar 1 persoon veel te veel macht krijgt.

Ik ben benieuwd of Turkije het nieuwe Iran wil gaan worden want dat zullen de gevolgen zijn van deze wens.

Ros

Citaat van: ANP op 04/09/2019 | 21:03 uur
Erdogan zegt dat Turkije ook kernwapens wil

Donald !!!!!!!!!

Lex

Erdogan zegt dat Turkije ook kernwapens wil

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een toespraak gesteld dat Turkije kernwapens wil hebben.

"Veel ontwikkelde landen hebben raketten met kernkoppen", aldus Erdogan. "Maar ze zeggen allemaal dat ik dat niet mag. Dat accepteer ik niet."

De president suggereerde dat Turkije al serieuze plannen heeft of zelfs al bezig is met het ontwikkelen van kernwapens. "We zijn begonnen en gaan door met onze pogingen." Erdogan beklemtoonde dat Israël wel kernwapens heeft en daardoor "onaantastbaar" is.

Turkije ondertekende in 1980 het internationale Non-proliferatieverdrag en zegde daarmee toe geen stappen te ondernemen die kunnen leiden tot een nucleaire explosie.

Erdogan sprak op een nationalistische feestavond
Erdogan sprak woensdag in Ankara op een feestavond ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Sivas Congres.

Tijdens deze bijeenkomst in 1919, die een week duurde, overlegde de Turkse Nationale Beweging over de toekomst van het land. Het oude Ottomaanse Rijk was één van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog, maar Turkse nationalisten weigerden hun land af te staan aan de westerse geallieerden.

ANP, 04-09-2019, 19:29

Parera

Syrische aanval op Turks konvooi bij Idlib, Ankara woedend
Een Turks militair konvooi is in de Syrische provincie Idlib gebombardeerd door de Syrische luchtmacht. Bij de aanval zijn drie Syrische burgers om het leven gekomen.
Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Twaalf mensen zijn gewond geraakt. Over Turkse slachtoffers is niets bekend.
De aanval was bij Khan Sheikhoun, een rebellenbolwerk dat al langer bestookt wordt door troepen van president Assad, die wordt gesteund door Rusland.

Bufferzone
De Syrische regering zegt dat het konvooi met voorraden en munitie naar de opstandelingen op weg was. De aanval was volgens de regering een reactie op het "vijandige gedrag van Turkije".De Turkse regering heeft woedend gereageerd. Het konvooi was volgens Ankara op weg naar een Turkse observatiepost in het gebied.
In Idlib, dat volgens de afspraak tussen Syrië en Turkije eigenlijk een bufferzone had moeten zijn, zijn steeds vaker Syrische aanvallen op rebellen.
Bij die aanvallen zijn sinds april al honderden burgers omgekomen. De vrees bestaat dat er nog veel meer mensen zullen omkomen als de aanvallen aanhouden.

[Bron: NOS ]

Parera

Drie pas gekozen Turkse burgemeesters uit ambt gezet door AK-partij\
De Turkse regering heeft drie burgemeesters in steden in het zuidoosten van Turkije uit hun ambt gezet, omdat ze zouden samenwerken met de Koerdische terreurorganisatie PKK. Het gaat om de burgemeesters van Mardin, Van en Diyarbakir, waar relatief veel Koerden wonen.

https://nos.nl/artikel/2298155-drie-pas-gekozen-turkse-burgemeesters-uit-ambt-gezet-door-ak-partij.html

Als je niet kunt winnen dan moet je vals spelen :cute-smile:

Mourning

Of een totaal wapenembargo, dus ook reserveonderdelen,  zou ook zomaar de effectiviteit van de Turkse strijdkrachten kunnen aantasten...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Umbert

Citaat van: Parera op 06/08/2019 | 14:37 uur
Pentagon: 'VS zal Turkse militaire operatie in Noord-Syrië voorkomen'
De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, heeft dinsdag gezegd dat een Turkse militaire operatie in Noord-Syrië, zoals aangekondigd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, onacceptabel is. De VS zal zo'n aanval voorkomen, stelde Esper.

https://www.nu.nl/buitenland/5975088/pentagon-vs-zal-turkse-militaire-operatie-in-noord-syrie-voorkomen.html

Ze gaan dus niet zomaar de Turken bombarderen :cute-smile:

Hoeft ook niet maar ergens gewoon tussen te gaan staan is soms veel effectiever, maakt blue on blue waarschijnlijker dus ongewenst want slecht in de media.

Parera

Pentagon: 'VS zal Turkse militaire operatie in Noord-Syrië voorkomen'
De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, heeft dinsdag gezegd dat een Turkse militaire operatie in Noord-Syrië, zoals aangekondigd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, onacceptabel is. De VS zal zo'n aanval voorkomen, stelde Esper.

https://www.nu.nl/buitenland/5975088/pentagon-vs-zal-turkse-militaire-operatie-in-noord-syrie-voorkomen.html

CitaatEsper stelde dat de VS "geen ambitie" heeft om de Koerden in de steek te laten, maar bood hen geen garantie op bescherming als er een Turkse inval komt. Een team van het Pentagon is in Turkije om de situatie te bespreken en de minister zei goede hoop te hebben dat er een akkoord kan worden bereikt.

Ze gaan dus niet zomaar de Turken bombarderen :cute-smile:

Ace1

Aramese christenen geteisterd door branden

Christelijke Aramese dorpen in Zuid-Turkije zijn de afgelopen dagen geteisterd door branden. Bij het klooster Deyrulzhafaran gingen 700 olijfbomen in vlammen op.
Mardin

De Aramese Beweging voor de Mensenrechten (ABM) stuurde dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamer, het Europees Parlement en de Europese Commissie met de vraag om de Turkse autoriteiten aan te spreken. De brandstichtingen zijn een poging om de christelijke minderheid weg te pesten, stelt de beweging. 'We weten niet precies wie de branden hebben aangestoken', zegt Aziz Beth Aho, voorzitter van de Nederlandse afdeling van ABM. 'Maar als lokale autoriteiten niet snel oprukken na de melding van zulke belangrijke branden, rijzen er wel heel veel vragen.'

De Arameeërs (ook wel aangeduid als Syrisch-orthodoxe christenen) komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Turkije, Syrië en Irak. Door onderdrukking zijn de meesten vertrokken naar andere delen van de wereld, maar in sommige Turkse dorpen wonen nog de oorspronkelijke bewoners. Persagentschap Bianet, een van de weinige onafhankelijke media in Turkije, besteedt aandacht aan de branden. Naast de grote brand bij het klooster zijn landerijen getroffen bij zes Aramese dorpen in het Izla-gebergte, in de buurt van de stad Mardin, meldt het persbureau.

nalatigheid
Parlementslid Tuma Çelik van de democratische oppositiepartij HDP reageert bij Bianet op de branden. 'Zelfs als het sabotage zou zijn, dan nog is sprake van grote nalatigheid', zegt hij. Al jaren heeft de regio last van branden, maar er wordt niets gedaan. 'Het gebied is moeilijk te bereiken, maar de staat zet geen helikopters in.' Het is onmogelijk om dit nog als incidenten te beschouwen, aldus Çelik.

Beth Aho bevestigt dat de branden passen in een trend. 'In het Izla-gebergte gebeurt dit elk jaar, maar nog niet eerder op deze schaal.' Er is ruim 200 hectare aan wijn- en boomgaarden in de as gelegd, zegt hij. 'De dorpsbewoners hebben ervoor gezorgd dat de fruitbomen op leeftijd kwamen. Het gaat ze heel veel tijd kosten dit te herstellen. De schade is enorm.'

De brand bij het klooster werd al in een vroeg stadium ontdekt. Een abt maakte een foto toen het vuur nog niet zo groot was, zegt Beth Aho. 'Ze hebben de brandweer gebeld, maar die kan daar niet makkelijk bij komen. Uiteindelijk hebben ze het vuur gedoofd met hun eigen primitieve middelen. Met een trekker is het water getransporteerd, maar toen was de schade al gigantisch.'

De voorzitter van de mensenrechtenbeweging is bang dat ook de laatste Arameeërs het gebied zullen verlaten. 'Iedereen zoekt een veilig onderkomen, dat is menselijk. Vergelijk het in Nederland met de provincie Groningen. Jongeren trekken daar weg als aardbevingen een gevaar blijven vormen. Ik heb beelden gezien in Zuidoost-Turkije van huizen die midden tussen de rookwolken stonden. Als zich dat ieder jaar herhaalt, komt er een moment dat mensen het moe worden.'

onderzoek
In de brief roept de ABM de Tweede Kamer en het Europees Parlement op om de banden met Turkije te gebruiken voor een onafhankelijk onderzoek naar de georganiseerde branden. 'Als de waarheid niet boven tafel komt, zullen de Arameeërs ook nooit schadeloos worden gesteld.'

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) vindt het heel goed dat de beweging een brief heeft gestuurd. 'De situatie van christenen in Turkije wordt steeds zorgelijker', reageert hij. Van Helvert hoopt dat zowel minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) als de nieuw speciaal gezant voor godsdienstvrijheid Jos Douma hier werk van zal maken.

SP-Kamerlid Sardet Karabulut heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de brief van de ABM. Ze wil van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of hij in Turkije een onderzoek naar de brandstichtingen wil bepleiten. <

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/aramese-christenen-geteisterd-door-branden.3498278.lynkx?uid=CMUMZHYno3CShXEityhMDQ%3d%3d&utm_campaign=Aramese%20christenen%20in%20Zuid-Turkije%20geteisterd%20door%20aangestoken%20branden&utm_content=news-read-more&utm_medium=email&utm_source=Dagelijkse%20Nieuwsbrief&utm_term=

Huzaar1

Het loopt overal zo gemakkelijk uit de hand. Turkije gedraagt zich niet verantwoordelijk.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"