Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Lex

Citaat van: Mourning op 01/09/2016 | 20:44 uur
Is Schulz  wel helemaal goed in het bolletje??? Ik mocht die vent al niet echt en met dit soort uitspraken, waarmee hij overigens m.i. buiten zijn boekje gaat en m.i. TOTAAL het verkeerde signaal aan Ankara afgeeft, word ik daar alleen maar stelliger in.
Ik zal totaal niet verbaasd opkijken als de EU de benodigde handtekeningen gaat zetten, om het zogeheten "vluchtelingen akkoord" niet in gevaar te brengen.

Mourning

Is Schulz  wel helemaal goed in het bolletje??? Ik mocht die vent al niet echt en met dit soort uitspraken, waarmee hij overigens m.i. buiten zijn boekje gaat en m.i. TOTAAL het verkeerde signaal aan Ankara afgeeft, word ik daar alleen maar stelliger in.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

'Visumvrij reizen niet in gevaar door terreurwetten Turkije' 

Het akkoord over visumvrij reizen tussen Turkije en de Europese Unie blijft ook overeind als Turkije de terreurwetgeving niet aanpast.

Dat heeft Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, donderdag gezegd na een ontmoeting met de Turkse premier Binali Yildirim. De EU wil graag dat Turkije de strenge terreurwetten wijzigt. Yildirim benadrukte dat dat niet gaat gebeuren.

Brussel is bezorgd dat Turkije de wetgeving misbruikt om tegenstanders van de regering op te sluiten en het zwijgen op te leggen.

Europa heeft Turkije visumvrij reizen in het vooruitzicht gesteld in het kader van het vluchtelingenakkoord. Op 18 maart kwamen de EU en Turkije het akkoord overeen. Onderdeel daarvan was dat de visumplicht voor Turken, die als toerist de Schengenzone in willen, versneld wordt afgeschaft.

Voor het opheffen van de visumplicht moet Turkije echter wel aan een reeks voorwaarden voldoen, waar aanpassing van de antiterreurwetten er een van is.

De Turkse regering liet eerder al weten hier weinig voor te voelen. Maar sinds de mislukte staatsgreep zijn de Turken stelliger geworden in hun verzet tegen deze Europese eis. Ankara heeft meermaals gedreigd het vluchtelingenakkoord op te zeggen als Europa de visumplicht niet opheft.

NU.nl,  01 september 2016 17:48

Lex

'Turkije gaat terreurwetten niet aanpassen'

ANKARA - Turkije peinst er niet over zijn antiterreurwetgeving aan te passen om tegemoet te komen aan eisen van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim donderdag gezegd na een bezoek van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Brussel is bezorgd dat de Turkse regering de wetgeving misbruikt om haar tegenstanders op te sluiten en het zwijgen op te leggen.
Europa heeft Turkije visumvrij reizen in het vooruitzicht gesteld in het kader van het vluchtelingenakkoord met Ankara. Voor het opheffen van de visumplicht moet Turkije echter wel aan een reeks voorwaarden voldoen, waar aanpassing van de antiterreurwetten er een van is.
De Turkse regering liet eerder al weten hier weinig voor te voelen. Maar sinds de mislukte staatsgreep zijn de Turken stelliger geworden in hun verzet tegen deze Europese eis. Ankara heeft meermaals gedreigd het vluchtelingenakkoord op te zeggen als Europa de visumplicht niet opheft.

Telegraaf, 01-09-2016, 17:09

Ace1

#241
Het probleem is dat Turkije geen democratie is, Erdogan een dictator is, de religie islam onverenigbaar is met een Joods-christelijke cultuur. Daarnaast is het een groot probleem dat tegenstellingen vanuit Turkije en gevoed vanuit Turkije worden geïmporteerd in ons land/het Westen.

'Binnen de joods-christelijke cultuur erkent men dat alle volwassenen een gezonde mate van schuldgevoelens ervaren. Men voelt zich schuldig over wat men gedaan of juist gelaten heeft, over hun gedachten en impulsen, alsook over hun handelingen. De westerse cultuur is onder invloed van het christendom en jodendom ontwikkeld tot een schuldcultuur, terwijl de islamitische cultuur nog steeds een schaamtecultuur is. Een schaamtecultuur die ook nog eens door mens gemaakte wetten afwijst.

Islam is onverenigbaar. Niet alleen omdat het een moordzuchtige ideologie is, uit op het overheersen van de wereld door alles en iedereen niet-islamitisch te onderwerpen, maar ook vanwege de schaamtecultuur.'

De reacties van onze bestuurders in Nederland en vanuit Brussel is vergelijkbaar met de zwarte nazi periode die we in Europa hebben doorgemaakt, laf en wegkijken voor de realiteit.

Ace1

'De Ottomaanse droom is onder Erdogan weer springlevend'

Turkse inmenging in de samenlevingen van EU-lidstaten is al jaren gaande maar gebeurt steeds vaker op openlijke wijze, constateren Turkije-deskundigen en politieke partijen in Den Haag.


Een poster van de president van Turkije Recep Tayyip Erdogan achterop een truck.

Bij kenners leeft er ook nauwelijks verbazing over de uitgelekte bevindingen van de Duitse inlichtingendienst dat Turkije onder president Erdogan een 'centraal actieplatform voor islamistische en militante groeperingen in het Midden-Oosten' is geworden.

Schandpaal

'Het belangrijkste nieuwsfeit is dat de Duitsers de tijd nu blijkbaar rijp achtten om hem hiervoor aan de schandpaal te nagelen. Het is het bewijs van hoezeer de verhoudingen verslechterd zijn', zegt Erik-Jan Zurcher, hoogleraar Turkse talen en culturen in Leiden.

'Turkije probeert sinds 2011 al op heel veel manieren politieke drukmiddelen te organiseren, ook in Nederland. Daar is vanuit ministeries honderden miljoenen voor vrijgemaakt. Vaak bleek pas in later stadium dat dat geld ook is besteed banden die niet helemaal kuis waren', zegt Turkije-deskundige Armand Sag van het Instituut voor Turkse Studies.

Springlevend

Sag en Zurcher memoreren dat Erdogan zijn morele steun voor bijvoorbeeld de Moslimbroederschap en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas publiekelijk heeft geëtaleerd: hij nodigde diens afgezanten uit in Ankara, gaf ze een warm onthaal en liet zich met hen fotograferen, iets wat voor het Erdogan-tijdperk ondenkbaar was.

'De Ottomaanse droom is onder Erdogan weer springlevend: de wens om de Turkse invloeden via dit soort bewegingen tot ver over de landsgrenzen te laten gelden', zegt een voorman van een Turks-Nederlandse belangengroep. Dat doet hij onder voorwaarde van anonimiteit, uit angst voor represailles. Ironisch genoeg behoorde ook de Gülen-beweging tot het instrumentarium, totdat die uit de gratie raakte, zegt hij. De beweging wordt door Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Beïnvloeding Nederlanders

Vanwege de heersende twijfel over de werkelijke agenda van het Turkse regime, groeit de zorg over de invloed van Ankara op Turkse Nederlanders. Ook op microniveau wordt die uitgeoefend, zegt Sag. Hij werd de afgelopen jaren meermaals benaderd door Turkse organisaties in Nederland, die pro-Palestijnse en pro-Moslimbroederschap demonstraties organiseerden en hun achterban daarvoor mobiliseerden.

Erdogan komt openlijk uit voor zijn beïnvloedingsstrategie, zegt Sag: 'Hij heeft Turken in het buitenland gezegd: we willen dat jullie integreren, maar niet assimileren.'

http://fd.nl/economie-politiek/1163893/de-ottomaanse-droom-is-onder-erdogan-weer-springlevend

Sparkplug

#239
'Geen vooruitgang gesprekken VS en Turkije over Gülen'

Door: NU.nl/Reuters
Gepubliceerd: 13 augustus 2016 18:28 Laatste update: 13 augustus 2016 20:55

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn er nog geen stappen gezet in de onderhandelingen over het uitleveren van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

De Turkse regering houdt de geestelijke verantwoordelijk voor de couppoging half juli. Hij woont in ballingschap in de VS.

Wel sprak Yildirim  over een verbetering in de gesprekken tussen beide landen.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu heeft de hoofdaanklager van Istanbul de Amerikaanse regering zaterdag formeel verzocht Gülen voorlopig in hechtenis te nemen.

Voorbode

Dit verzoek is een voorbode voor een uitleveringsverzoek. Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie reizen op 22 augustus naar Turkije om het uitleveringsverzoek te bespreken.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Turkse regering duidelijk gemaakt dat Turkije met bewijzen moet komen in de kwestie rond Gülen. Dan pas wil de VS beginnen aan een eventuele uitleveringsprocedure. 

Gülen zelf zei vrijdag dat hij vindt dat er een internationale onderzoekscommissie in het leven moet worden geroepen die de gebeurtenissen in aanloop naar de mislukte staatsgreep in kaart gaat brengen. Gülen ontkent betrokkenheid bij de couppoging.

Bezoek Biden

Turkije maakte zaterdag ook bekend dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een bezoek zal brengen aan het land op 24 augustus. Eerder werd al duidelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, op die dag naar Turkije af zal reizen. 

Biden en Kerry zijn de eerste hoge overheidsfunctionarissen die sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli het land bezoeken. 

Kritiek

Opnieuw was er zaterdag ook weer Turkse kritiek op de internationale gemeenschap. Dit keer was de kritiek gericht op de hoge functionaris van de Verenigde Naties Zeid Raád Al Hussein. Al Hussein sprak over de 'wraakzuchtige dorst' van de Turkse overheid na de mislukte staatsgreep. Ook zou Ankara mensenrechten schenden in zijn ogen. Turkije noemt zijn uitspraken onacceptabel. 

In Turkije zijn sinds de couppoging duizenden soldaten, politieagenten, rechters, journalisten en ambtenaren gevangen gezet. Internationaal is er veel kritiek op het handelen van de Turkse regering in de nasleep van de couppoging.

Geschorst

Inmiddels heeft Turkije ruim 76.500 medewerkers van de overheid geschorst, omdat ze banden zouden hebben met Gülen, zei premier Yıldırım zaterdag volgens de Turkse krant Hürriyet.

Verder zei Yildirim dat circa 4.800 medewerkers van staatsinstellingen zijn ontslagen. Onder hen zijn drieduizend militairen. De premier liet weten dat de beweging van Gülen een communicatienetwerk heeft waarbij 50.000 mensen zijn betrokken.

"Maar het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken", zei Yildirim. "We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken."

http://www.nu.nl/onrust-turkije/4306560/geen-vooruitgang-gesprekken-vs-en-turkije-gulen.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 12/08/2016 | 02:14 uur
Wat verwacht je nou? Dat de NOS dat maar moeten gaan belichten omdat het jou onerbuikgevoelens zijn of omdat je verwacht dat ze over dezelfde inlichtingen netwerken beschikken als moderne krijgsmachten?

Man man
Ons nieuws is nog een van de betere op aarde.
Dat is jou mening dan..........ik kijk  voornamelijk BBC en CNN en daar is veel meer aandacht voor nieuws over de hele wereld dingen die er echt toe doen waar je bijvoorbeeld hier maar heel oppervlakkig of helemaal niets van meekrijgt op NPO1.
Maar goed ga jij lekker NPO1 of RTL4 nieuws kijken dan kijk ik wel op andere kanalen. ;)

Ros

Citaat van: JdL op 12/08/2016 | 10:01 uur
Maar staat dat in verhouding tot de 'moves' die Rusland gemaakt heeft?

Het staat in verhouding tot het gegeven dat het Rusland betreft.

dudge

Citaat van: JdL op 12/08/2016 | 10:01 uur
Maar staat dat in verhouding tot de 'moves' die Rusland gemaakt heeft?

Die verhouding kun je sowieso nauwelijks bepalen.

JdL

Citaat van: Thomasen op 12/08/2016 | 09:22 uur
Sure.....dat is zeker de reden dat we geen sancties hebben opgelegd aan Rusland......
Maar staat dat in verhouding tot de 'moves' die Rusland gemaakt heeft?
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

dudge

Citaat van: Poleme op 11/08/2016 | 13:23 uur
Zoals ik al eerder schreef, met het Erdogan regime valt best zaken te doen, als je hen maar hard genoeg aanpakt.  Zie de harde en pijnlijke maatregelen van Putin, het is Erdogan die naar Sint-Petersburg afreist en niet Putin die naar Ankara gaat voor verzoening.
Turkije kan niet zonder het Westen en wij kunnen ook niet zonder dat land.
Als er een zich in die strategische relatie zich als een bullebak gaat gedragen tegenover zijn partners en zeer riskante dingen doet, bijvoorbeeld neerhalen van een Russisch jachtvliegtuig, steunen van IS etcetera, ten midden van een groot kruitvat.
Dan heeft de zachte weg van "appeasement" helemaal geen zin.   Hier is een (zeer) assertieve houding nodig die het Erdogan regime van gedrag MOET veranderen.
Het is maar wat je 'zaken doen' noemt natuurlijk. Ik vermoed dat de belangrijkste reden voor de Turk-Rus rappprochement is dat Erdogan niet in Europa wil smeken, het is zijn 'dreigement', in de zin van 'als jullie mijn regime niet steunen, zoek ik wel andere vrienden'. Het zaken doen is dus niet meer zoals we dat tussen bevriende landen doen, maar zoals we ook zaken doen met Rusland, Syrië of Pakistan.


Citaat van: Poleme op 11/08/2016 | 13:23 uur
Wij als burgers kunnen hier een steentje aan bijdragen door dat land te mijden tijdens vakanties en goederen en diensten uit dat land niet meer af te nemen.
Ook dat is een vorm van defensie van onze belangen.

Zeker! Helaas iets dat te weinigen zich realiseren.

dudge

Citaat van: JdL op 12/08/2016 | 08:28 uur
Een van de zwaktes van de EU is denk ik dat ze geen vijanden durven te maken, en daarom altijd degene zijn die water bij de wijn doen om de ander maar te vriend te houden.

Sure.....dat is zeker de reden dat we geen sancties hebben opgelegd aan Rusland......

JdL

Citaat van: Ros op 11/08/2016 | 14:11 uur
En wie van onze noeste EU leiders zou hiertoe in staat zijn............ :confused:
Een van de zwaktes van de EU is denk ik dat ze geen vijanden durven te maken, en daarom altijd degene zijn die water bij de wijn doen om de ander maar te vriend te houden.
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 11/08/2016 | 14:44 uur
Niet met je eens...Russische bommen die belanden in woonwijken van Aleppo of ziekenhuizen aldaar krijgen genoeg aandacht hoor.
Wat er vaak niet bij wordt gezegd is dat er vaak in die woonwijken / ziekenhuizen opslagplaatsen van wapens en munitie van de moslim rebellen zijn.
Ons nieuws wat wij hier op tv brengen is volgens mij als je dat vergelijkt met het niveau van CNN of BBC niet al te best....en dan druk ik me nog gematigd uit.

Wat verwacht je nou? Dat de NOS dat maar moeten gaan belichten omdat het jou onerbuikgevoelens zijn of omdat je verwacht dat ze over dezelfde inlichtingen netwerken beschikken als moderne krijgsmachten?

Man man
Ons nieuws is nog een van de betere op aarde.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"