Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Parera

De Turken zijn ruim 160 km diep Iraaks luchtruim binnen gevlogen om een zware luchtaanval uit te voeren op een wat omschreven word als PKK doelen en ook rondom het vluchtelingenkamp in het gebied.

Via@ELINTNews
Citaat#UPDATE: Large-scale air operation currently underway by Turkish Air Force. Heavy airstrikes being carried out against purported PKK targets near Makhmour & its refugee camp 160km deep inside Iraq.







Parera

Turkey Appears Poised to Retaliate Against the U.S., Prompting Pentagon Warning
https://www.usnews.com/news/world-report/articles/2019-07-17/pentagon-issues-warning-as-turkey-appears-poised-to-retaliate-against-us-in-syria

Via@BarzanSadiq
Citaat#BREAKING #Turkish warplanes bombarded #PKK camp in #Makhmour, Southern #Erbil.
CitaatMore than four #Turkish fighter jets flying over #PKK camp in #Makhmour, southern #Erbil.

Via@NotWoofers
CitaatTurkish aircraft are flying along the border. Their drones have not penetrated Syrian airspace.

Via @BaxtiyarGoran
Citaat#BREAKING: airstrikes reported at Makhmour refugee camp near Erbil. The camp hosts thousands of Kurds from northern Kurdistan (#Turkey).

Parera

Brussel dreigt met sancties tegen Turkije om gasboring



BRUSSEL - De Europese Unie gaat sancties afkondigen tegen Turkije wegens de gasboringen die dat land doet in wateren voor de kust van Turkse deel van Cyprus. ,,De provocaties van Turkije zijn voor ons allemaal onaanvaardbaar en we staan allemaal aan de kant van Cyprus", zei de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth na een overlegronde van Europese ministers in Brussel.

Heel Cyprus is EU-lid en de Turkse Republiek Noord-Cyprus bestaat uit het in 1974 door Turkije bezette gebied, maar die wordt door vrijwel niemand als staat erkend. Turkije stelt echter dat het wel in zijn recht staat met boren op de plekken waar het dat doet. De zeebodem is er deel van het vasteland van Turkije of Turkije boort naar gas in het belang van Noord-Cyprus, redeneert Ankara.

De EU zou onder meer denken aan het opschorten van de onderhandelingen over de nieuwe Turks-Europese overeenkomst voor de luchtvaart. Die zou het vliegen van en naar Turkije flink goedkoper gaan maken. Ook wordt geopperd dat de EU gericht sancties gaat uitvaardigen tegen bedrijven of personen betrokken bij de omstreden boringen.

Omstreden raket
De Turken halen de woede van de Amerikanen ook al op de hals door de aanschaf van de Russische S-400 raket. De VS wil niet dat deelnemende NAVO-landen, zoals Turkije - dat het op een na grootste leger van het internationale verbond heeft, in zee gaan met de Russen. Amerika vreest dat daardoor strategische radarinformatie naar buiten kan komen. Turkije zette de aanschaf ondanks de protesten gewoon door.

[Bron: Telegraaf ]

Parera

Via @wheelertweets

CitaatIslamist president Erdogan this past week publicly admitted for the first time that #Turkey is supplying military hardware to his allies in #Tripoli #Libya, openly defying a UN arms embargo. He also said Turkey needs #Iran and won't abide by US sanctions.

CitaatIn this interview, #Turkey's Islamist president Erdogan blasted the USA, #Egypt & #KSA, defended his ally #Iran--and arrogantly predicted his candidate would win the Istanbul elections re-do. The opposition's Imamoglu won handily. Erdogan is out of touch both at home and abroad.


https://www.independent.co.uk/news/world/europe/us-turkey-trump-erdogan-turkey-libya-oil-sanctions-morsi-egypt-a8968896.html

Ace1


Parera

Citaat van: Lex op 23/06/2019 | 19:13 uur
Ben benieuwd of het hele circus van aantijgingen etc weer wordt opgetuigd..

1+1 = ?

Moet ik het antwoord invullen?  :angel:

Hij kon de eerste keer al niet tegen zijn verlies, dat gaat nu niet anders zijn.

Lex

Ben benieuwd of het hele circus van aantijgingen etc weer wordt opgetuigd..

Parera

Mokerslag voor Erdogans AK-partij, oppositie wint in Istanbul

De burgemeestersverkiezingen in Istanbul zijn gewonnen door oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu. De kandidaat van de zittende AK-partij, Binali Yildirim, heeft nog voor de officiële uitslag toegegeven dat Imamoglu voor staat en hem gefeliciteerd. Correspondent Lucas Waagmeester spreekt van een historisch verlies voor Erdogans AK-partij. Met zo'n 99 procent van de stemmen geteld heeft Imamoglu ruim 54 procent van de stemmen, meldt het staatspersbureau Anadolu. Yildirim komt uit op 45 procent van de stemmen. CNN Turk komt uit op soortgelijke cijfers. Ruim 84 procent van de inwoners heeft gestemd. "Jullie hebben de wereld laten zien dat Turkije zijn democratie verdedigt", sprak Imamoglu in zijn overwinningstoespraak. Hij zegt in harmonie met president Erdogan te willen werken "om Istanbul te dienen". Ook spreekt hij van "een nieuw begin" voor de stad.

Ongeldig
Imamoglu won de burgemeestersverkiezingen op 31 maart al, maar de Turkse Kiesraad verklaarde die verkiezingen ongeldig. Volgens de AKP was er sprake van fraude. De Kiesraad schaarde zich nooit achter deze bewering, maar annuleerde de verkiezingsuitslag uiteindelijk om een technische reden; 225 van de 30.000 hoofden van stembureaus waren geen staatsambtenaren, wat wettelijk wel verplicht is. Het resultaat voor Imamoglu bij deze verkiezingen is veel beter dan bij de ongeldig verklaarde verkiezingen. Toen was het verschil 13.000 stemmen, nu lijkt het verschil meer dan een half miljoen stemmen te zijn.

Gevoelige nederlaag
Voor de Turkse president Erdogan is het verlies in Istanbul een pijnlijke nederlaag. Hij was zelf ooit burgemeester van de stad. Een bekende uitspraak van hem is: "Wie Istanbul wint, wint Turkije". Bij de verkiezingen in maart verloor zijn AKP ook al de lokale verkiezingen in Ankara en in een aantal andere grote steden langs de kust. Erdogan noemde de oppositie al meerdere keren terroristen en verraders. Ook zette hij Imamgolu neer als Gülenist en noemde hij de gehele oppositie "een dolgedraaide minderheid".

[Bron: NOS ]

Sparkplug

Turkse topmilitairen krijgen levenslang voor rol bij couppoging in 2016

20 juni 2019 14:02
Laatste update: 13 minuten geleden

Een Turkse rechtbank heeft zeventien Turkse topmilitairen donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij de mislukte staatsgreep in 2016.

De militairen zijn schuldig bevonden aan het overtreden van de Turkse grondwet, de dood van 251 mensen die omkwamen tijdens de mislukte staatsgreep, evenals een poging om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om het leven te brengen.

Onder de veroordeelden is ex-luchtmachtchef Akin Öztürk. Hij wordt samen met de andere militairen van luchtmachtbasis Akinci gezien als de leider achter de opstand.

De hoofdverantwoordelijke voor de couppoging is volgens Turkije echter de moslimgeestelijke en -geleerde leider Fethullah Gülen. Gülen, die al sinds 1999 in de Verenigde Staten woont, ontkent daarentegen iedere betrokkenheid.

Gülen was ooit politieke bondgenoot van Erdogan

Gülen was ooit met zijn brede actieve aanhang een politieke bondgenoot van betekenis voor Erdogan, maar de twee kregen in 2013 ruzie. Erdogan zei toen al dat Gülen bezig was om met zijn aanhang "een staat in een staat" te organiseren.

Meer dan twintigduizend mensen zijn sinds 2016 veroordeeld voor hun rol bij de couppoging. Daarnaast zijn 31.000 mensen sindsdien ontslagen bij de politie, 15.000 bij het leger en 4.000 bij de rechterlijke macht, zei Erdogan in april.

Door: NU.nl/ANP

https://www.nu.nl/buitenland/5945379/turkse-topmilitairen-krijgen-levenslang-voor-rol-bij-couppoging-in-2016.html#coral_talk_wrapper
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Citaat van: Mourning op 06/05/2019 | 19:49 uur
Wow... dat is verassend!!! En m.n. dat men zolang de druk van Erdogan heeft kunnen weerstaan...  :silent:

Het is inderdaad een grote verassing die ook niemand had zien aankomen...  :sleep: maar Turkije is gewoon een democratie hoor! Pyongyang aan de Bosporus. :silent:

Mourning

#760
Wow... dat is verassend!!! En m.n. dat men zolang de druk van Erdogan heeft kunnen weerstaan...  :silent:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Parera

Turkse kiesraad: verkiezingen Istanbul moeten over

De Turkse kiesraad heeft de verkiezingen in Istanbul ongeldig verklaard, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De verkiezingen van 31 maart werden gewonnen door een kandidaat van oppositiepartij CHP, Ekrem Imamoglu. Die was al geïnstalleerd als burgemeester.

De uitslag leidde tot grote frustratie bij president Erdogan, wiens AK-partij de verkiezingen in de grootste stad van het land verloor. Volgens Erdogan zijn er bij de verkiezingen onregelmatigheden geconstateerd. Hij zei dat de "georganiseerde misdaad" invloed had gehad op de stemming. Maar ook na hertellingen en bezwaarprocedures bleek dat Imamoglu de verkiezingen had gewonnen. Deze stap, het annuleren van de verkiezingen, was de allerlaatste mogelijkheid voor de AKP om de uitslag van de verkiezingen tegen te gaan.

Een hoge functionaris van de oppositie heeft woedend gereageerd. Hij stelt dat het systeem "niet-democratisch en onwettig is". Hij spreekt van een "duidelijke dictatuur". De nieuwe verkiezingen worden op 23 juni gehouden.

Geen grote bewijzen
Volgens de AKP is er bij de verkiezingen sprake geweest van grootschalige fraude. "Erdogan herhaalt dat ook steeds", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Publiekelijk hebben we daar niet heel grote bewijzen voor gezien. Ze zeggen dat gewoon en ze beweren dat ze die bewijzen aan de kiesraad hebben gegeven."

Ook in Ankara verloor de partij overigens de verkiezingen. "Een groot deel van de leden van de kiesraad is benoemd door de AKP. Dat zijn voornamelijk juristen. Maar de AKP is niet in staat dat verlies toe te geven. Je mag nu wel grote vraagtekens zetten bij de vraag of de kiesraad onafhankelijk is", zegt Waagmeester.

Er rezen de laatste jaren vaker twijfels over de democratie in Turkije. Zo staan vrije media en rechtspraak onder druk, net als democratische instituties. Waagmeester: "Erdogan zegt altijd als hij daarop wordt aangesproken: maar ik win de verkiezingen. Dat is zijn enige legitimiteit, dat is het enige wat hij nog heeft. En nu staat, met deze verloren verkiezingen, ook de laatste pijler onder druk."

[Bron: NOS ]

Parera

Via @ConflictsW

CitaatA recent video has appeared online showing a group of Turkish army soldiers beheading the bodies of 2 dead Kurdish fighters. This is coming from a NATO country and there's no doubt a blind eye will be turned to this war crime and violation of international law.

CitaatThe group of soldiers should be punished for their crime and if not them action should be taken by the international community to condemn this action. No one should be allowed to get away with commuting war crimes, never mind a NATO member


Zander

Citaat van: Huzaar1 op 17/04/2019 | 07:45 uur
Welja, de NSDAP verbood ze gewoon die verkiezingen. Misschien is dat wat voor AK
De snor heeft ie al :omg:
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Parera op 17/04/2019 | 02:53 uur
@putintintin1
https://twitter.com/putintintin1/status/1118132653994201088

:silent:

Welja, de NSDAP verbood ze gewoon die verkiezingen. Misschien is dat wat voor AK
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"