Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Lex

Citaat van: Telegraaf op 10/08/2016 | 17:20 uur
De Turkse regering rekent er ook nog steeds op dat de Europese Unie zoals afgesproken de visumplicht afschaft. Maar een versoepeling van de Turkse antiterreurwetgeving, een voorwaarde die de EU aan visumvrij reizen voor Turken heeft gesteld, is volgens Ankara uitgesloten.
Wie zal er water bij de wijn doen?

Lex

Turkije en Rusland samen tegen terrorisme 

ANKARA -  Turkije en Rusland gaan samenwerken in de strijd tegen Islamitische Staat en de PKK. Omdat de Turkse regering na de mislukte coup vorige maand niet de steun van westerse bondgenoten en de NAVO kreeg waarop zij rekende, is het normaal dat zij ,,andere mogelijkheden zoekt'' om samen op te trekken in de landsverdediging, liet Ankara woensdag weten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezocht dinsdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om de banden tussen hun beide landen aan te halen. De regering-Erdogan bezweert dat de toenadering tot Moskou niet ten koste gaat van haar toewijding aan de NAVO.

De Turkse regering rekent er ook nog steeds op dat de Europese Unie zoals afgesproken de visumplicht afschaft. Maar een versoepeling van de Turkse antiterreurwetgeving, een voorwaarde die de EU aan visumvrij reizen voor Turken heeft gesteld, is volgens Ankara uitgesloten.

Telegraaf, 10-08-2016, 17:15

Micheltje

Waarom de Staatsgreep in Turkije mislukte

'Wat Erdogan voor ogen heeft is een islamofascistische Soennitische theocratie'

30-07-2016, 14:46
 Tags: Erdogan, turkije


Tijdens een staatsgreep draait vrijwel alles om de publieksperceptie en om die effectief te kunnen beïnvloeden is geen meerderheid nodig. Een kleine en vastbesloten groep volstaat, maar die groep moet een aantal zaken in de eerste uren van de coup resoluut doordrukken.

Voordat de Turkse officieren met de operatie op vrijdagavond 15 juli begonnen, moesten de kopstukken van de AKP al geneutraliseerd of gevangen zijn: Erdoğan ontsnapte net op tijd uit de badplaats Marmaris. Een duidelijke boodschap moest overgebracht worden aan het volk: de boodschap was ongeloofwaardig. Een generaal moest naar voren treden: een zenuwachtige nieuwslezeres van de staatszender TRT las de verklaring voor. Geen enkele mededeling van de AKP moest uitgedragen worden via een tv-zender: alleen de staatszender werd overgenomen. Er moest meer bereidheid zijn om tegenstand neer te slaan, zónder een bloedbad te veroorzaken: soldaten kwamen uit hun tanks en lieten zich lynchen door AKP'ers. De overwinning moest geclaimd worden, totdat een 'tipping point' werd bereikt: die claim was verre van overtuigend. Oppositieleiders moesten gedwongen worden zich in het openbaar achter de coup te scharen: de volgende ochtend keerde iedereen zich tegen de coupplegers.

Mantels en Identiteiten

Wie zijn deze officieren? Zijn het Kemalisten, Gülenisten, een combinatie van de twee of was het een geënsceneerde coup van Erdoğan zelf? Eén van de complottheorieën is dat Gülenisten de 'Mantel der Kemalisten' omgedaan hebben om hun ware identiteit te verbergen. Niemand heeft het bewijs hiervoor, maar die theorie is onderhand wijdverspreid. Het bewijs dat de Amerikanen eisen van de Turkse regering, om de in Amerika in ballingschap levende geestelijk leider van de beweging – de prediker Fethullah Gülen – uit te leveren, is eveneens non-existent. Turkse mediatactieken kennende, zouden we die 'bewijzen' allang hebben kunnen zien op Turkse tv-zenders, kunnen lezen in pro-Erdoğan columns of kunnen horen in geluidsfragmenten op YouTube.

Erdoğan's Zuiveringsvolgorde

De reden dat Gülenisten worden aangewezen als de coupplegers, is omdat zij een openlijke machtsconcurrent van Erdoğan zijn. Daarnaast vormen zij nog steeds een belangrijk onderdeel van het Turks staatsapparaat waarmee hij voor eens en voor altijd wil afrekenen. Daarom neemt hij hen als eerste in het vizier. De realiteit is echter dat honderden officieren opgepakt of ontslagen zijn, waarvan het gros geen Gülenist, maar Kemalist is. Zij worden nu massaal gearresteerd, terwijl men doet overkomen alsof het alleen om Gülenisten zou gaan. Dát is Erdoğan's ware tegencoup, die hij pal voor onze ogen uitvoert. Zodra hij klaar is met de Gülenbeweging en Kemalisten, zal hij de Alevieten beschuldigen.

Oproep tot Jihad

Alevieten zijn van alle vrijdenkende Turken, de meest vrijdenkenden. Gülenisten, Soennitische Koerden en in sommige opzichten zelfs progressieve Soennitisch-Turkse Kemalisten kunnen geïncorporeerd worden in een toekomstig AKP-kalifaat. Een groot deel van de Soennitisch-Koerdische bevolking zou redelijk comfortabel kunnen vertoeven in een islamistische theocratie. Koerden in het zuidoosten van Turkije zijn immers zeer conservatief en leven grotendeels in een stamcultuur. Daarentegen zullen Alevieten nooit in een dergelijk systeem passen, behalve als ze assimileren en dat hebben ze een millennium weerstaan.

Er zal een moment komen dat Erdoğan de Alevieten van verraad gaat betichten. Dan zal de helft van de bevolking, inclusief de Kemalisten, tegenover hem en zijn aanhang komen te staan. In dat geval spreken we van een burgeroorlog en dat is de volgende fase waar de Turkse Republiek naartoe wordt gemanoeuvreerd. Erdoğan wil namelijk af van álle vrijdenkenden. Wat hij voor ogen heeft is een Soennitische theocratie, die geleid wordt door een islamofascistisch regime dat moskeeën als politiek instrument inzet om via luidsprekers op te roepen tot de jihad. Na zaterdagochtend 16 juli kan niemand dat nog ontkennen.



http://politiek.tpo.nl/column/waarom-staatsgreep-turkije-mislukte/?attrs=0&utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=91

Lex

Turkse ambassadeur: Ankara wil steun Nederland bij aanpak Gülen

De Turkse ambassadeur in Nederland zegt dat Turkije ook Gülen-gelieerde organisaties in het buitenland aan wil pakken. Sadik Arslan verwacht dat Nederland een verzoek zal krijgen om daarbij te helpen. "Kijk ook naar de strijd tegen IS, de aanhangers daarvan worden ook aangepakt."

Turkije beschouwt de Gülenbeweging als een terroristische organisatie. In een gesprek met de NOS noemt Arslan als voorbeeld scholen in Nederland waarvan Turkije meent dat ze aan Gülen zijn gelieerd. Arslan zegt dat Nederland dergelijke onderwijsinstellingen financiert terwijl ze nauw verbonden zijn met een beweging met "duistere plannen". 

Kwetsend

Nederlandse commentatoren die schrijven dat de staatsgreep door de regering Erdogan in scène is gezet, kwetsen Arslan. "Dat is natuurlijk niet zo. We hebben hier meer dan 2500 gewonden en 250 doden, vooral burgers."

Vanuit Nederland en andere Europese landen is er kritiek op de besluiten die in Turkije zijn genomen na de mislukte staatsgreep. Zo zijn duizenden rechters, veiligheidsfunctionarissen en academici aangepakt omdat ze aanhangers zouden zijn van de Gülenbeweging. Voor Turkije staat het als een paal boven water dat de Gülenbeweging achter de couppoging zat: "Er zijn honderden bekentenissen en documenten die bewijzen dat de Gülenbeweging achter de staatsgreep zat," zegt Arslan.

,,Nederland en Europa horen Turkije nu te omhelzen, en niet te sympathiseren met de mensen die hierachter zitten.
De Turkse ambassadeur Sadik Arslan"


Arslan wil nu juist steun van Nederland, zoals na de aanslag op de luchthaven van Istanbul. "Die minuut stilte in de Tweede Kamer was indrukwekkend en Turkse Nederlanders zullen zich meer dan ooit Nederlander hebben gevoeld. Maar de staatsgreep was duizend keer erger. De terreurcampagne is voortgezet, ons parlement is met F-16's gebombardeerd. Nederland en Europa horen Turkije nu te omhelzen, en niet te sympathiseren met de mensen die hierachter zitten."

Er zou meer uitgesproken steun aan Turkije moeten komen. "Er zijn wel officiële verklaringen die de staatsgreep afkeuren, maar je hoort er mitsen en maren in. Terwijl in Turkije nu iedereen eensgezind is, de regering en de oppositie."

Turkse Nederlanders die geweld gebruiken tegen aanhangers van Gülen moeten aangepakt worden, zegt Arslan. "Dat is een zaak van de politie." Hij begrijpt tegelijkertijd dat de spanningen die in Turkije spelen ook in Nederland zichtbaar zijn. "Het Turkse volk is iets verschrikkelijks overkomen. Wat verwacht je dan? Dat ze de aanhangers van Gülen gaan omhelzen?"

Niet aan één tafel

Het initiatief van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om Turkse organisaties met elkaar in gesprek te laten gaan vindt Arslan zinloos. "Gülenorganisaties en Turkse Nederlanders aan één tafel, dat kan gewoon niet. Het is alsof je de familie van de nabestaanden van de aanslagen in Parijs laat spreken met de familieleden van de daders."

Het is voor Europa een geluk dat de staatsgreep mislukt is, zegt Arslan. "Als we 16 juli op een andere manier wakker waren geworden, was het voor Europa een zwarte dag geweest. Erger dan een brexit."

NOS, 25-07-2016, 18:45

Ace1

'Erdogan heeft vrij spel door machteloosheid Westen'

''We kunnen een serieuze uitstroom van hoogopgeleiden verwachten''

'Excuses, dat was de Russische radio.' Erik-Jan Zürcher zet zijn mobiele telefoon uit. 'Ze wilden weten wat de zuiveringen betekenen voor de kracht van de Navo.' Sinds de mislukte coup in Turkije heeft de Leidse hoogleraar weinig rust.

Zürcher is een van de gezaghebbendste Turkije-deskundigen in Nederland. Op een boekenplank in zijn werkkamer in Oegstgeest prijkt zijn standaardwerk uit 1993, Turkey. A Modern History, ook in het Turks. Aan de muur hangt een kaart van het Ottomaanse Rijk uit 1867. De 63-jarige zoon van sinoloog Erik Zürcher bespreekt drie uur lang de mislukte staatsgreep en de gevolgen voor Turkije, Nederland en de rest van de wereld. Een van zijn conclusies is dat goed opgeleide Turken die zich bedreigd voelen,Turkije massaal zullen verlaten.

Erdogan schuift de staatsgreep in de schoenen van Fethullah Gülen, de invloedrijke islamitische prediker die lange tijd een medestrijder was van president Recep Tayyip Erdogan. Is dit terecht?

'Dat betwijfel ik. Gülen was in het leger nooit zo sterk. De beweging richtte zich op infiltratie van het staatsapparaat via het onderwijs. De coupplegers moeten toch eerder in de seculiere, kemalistische (naar Mustafa Kemal Atatürk, red) hoek worden gezocht. Al zijn coalities mogelijk. Het leger heeft tijdens de showprocessen van 2008 tot 2013 enorme klappen gekregen. De AKP van Erdogan wilde de legerleiding voor eens en voor altijd onder politieke controle stellen. Topgeneraals werden in hun T-shirtje veroordeeld en onaantastbaar geachte pasja's zaten als kleine mannetjes voor de rechter. Dit had een demoraliserend effect op het leger. Ik vond het vier of vijf jaar geleden al opvallend dat het leger dit allemaal accepteerde. Er stonden rekeningen open. Als Turkije-watchers hebben wij dat niet opgepikt. We dachten dat militair ingrijpen in het moderne Turkije niet meer zou lukken.'

'De huidige zuiveringen in het onderwijs raken de Gülen-beweging in het hart. Maar ook andere groeperingen die in de afgelopen jaren in de visie van Erdogan onbetrouwbaar waren, zal hij nu uitschakelen. Seculiere, liberale, linkse groepen, de Koerdisch gezinde HDP, allemaal komen ze nu aan bod. Rekeningen worden vereffend en Erdogan gaat dit gebruiken om zijn macht te verstevigen.'

Is de felle reactie van Erdogan te verklaren uit de afwijzing door Europa?

'Het is meer dan een EU-verhaal. Erdogan heeft een heel erg gedesillusioneerd beeld van het hele Westen. Zijn gedroomde concept sinds een jaar of tien is dat er een beperkt aantal wereldmachten is en dat Turkije er daar een van is, als natuurlijke leider van het Midden-Oosten en misschien wel de hele islamitische wereld. Turkije dacht dat de Arabische Lente de kans was om de wereld te laten zien wie de grote mogendheid in de regio is. Maar de werkelijkheid komt hier  steeds verder vanaf te liggen. De president overschat de positie van Turkije heel erg, dat zie je steeds weer. Het Turkse buitenlandse beleid is een aaneenschakeling van mislukkingen. Het Westen had in Syrië volgens hem alles tegen Assad moeten richten, niet tegen de jihadisten. Toen Turkije een paar jaar geleden samen met Brazilië in de Veiligheidsraad probeerde Iran en het Westen bij elkaar te krijgen, smeet Washington de deur dicht en zei: "Daar gaan jullie niet over". Dat was een dreun, een enorm gezichtsverlies. Toen Moebarak in Egypte was afgezet, omarmde Erdogan Morsi, hij dacht, nu komt ons soort mensen aan de macht. Maar de VS hebben de afzetting van Morsi door Sisi goedgekeurd, dat heeft Erdogan gevoeld als hypocrisie van het Westen. Erdogan heeft een sterk gevoel van afwijzing door het Westen. Als het erop aankomt, ziet Washington Turkije niet en kijkt  alleen naar de eigen belangen. Uit deze afwijzing is wrok ontstaan en die richt zich op het Westen.'

'Wat Turkije kan helpen, is realisme. Voor Turkije zijn uiteindelijk de politieke relatie met de VS en de economische relatie met Europa de twee hoekstenen. Turkije moet dit beseffen en omarmen, anders komen ze nergens. Maar Erdogan erkent nu in ieder geval dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen en bakt zoete broodjes met zowel Rusland als Israël. Achter de schermen zijn er indirecte gesprekken met Egypte en Syrië om relaties te normaliseren. Je ziet dat Turkije het eerdere concept nu laat voor wat het is en probeert de scherven te lijmen.'

De toenadering tot Israël en Rusland is er ook om de toeristen uit die landen terug te krijgen. Welke economische gevolgen heeft de coup?

 'De Turkse lira is al fors ingezakt. De groei komt grotendeels door investeringen in de infrastructuur en de bouw. De economie drijft niet op export en is kwetsbaar. Die zwakten waren er altijd, maar werden genegeerd zolang het goed gaat. Bij een politieke crisis is dat besef er wel en dat zie je dan onmiddellijk terug in de koers van de munt. Het tekort op de betalingsbalans wordt aangezuiverd door buitenlandse investeringen en toerisme. De investeringen zijn echter zo sterk teruggevallen dat de regering een amnestieregeling voor vermogens in het buitenland heeft aangekondigd, wat een wanhopige poging is. Een economische crisis ligt in het verschiet, maar het kan ook wel weer kantelen. Het geheugen van toeristen is vaak kort en investeerders geven vooral om stabiliteit, of dat nu van een autoritair leider komt maakt dan weinig uit. Turkije is niet voor niets weer met Rusland in gesprek, dat heeft een economisch motief.'

Waar is Erdogan op uit? Turkije verder omvormen tot een islamitische republiek en de sharia invoeren?

'Erdogan streeft naar een groot, sterk en nationalistisch Turkije waar de conservatieve islamitische moraal de maatschappij regeert. Bijvoorbeeld op het gebied van man-vrouwverhoudingen of het gebruik van alcohol. Maar niet zoals in Iran of Saoedi-Arabië. Turkije moet een soort reusachtig economisch en politiek succesvol Staphorst worden.'

Met welke middelen probeert hij dat te bereiken? Met nieuwe verkiezingen?

'Het referendum ligt voor de hand. De helft plus een is genoeg voor grondwetswijzigingen. Die wil hij voor de omvorming tot een presidentieel systeem, eventueel de herinvoering van de doodstraf en het opheffen van de onschendbaarheid van parlementariërs, waarmee hij de Koerdisch gezinde HDP kan uitschakelen zonder nieuwe verkiezingen. Turkije heeft de facto natuurlijk al een presidentieel systeem. Het kabinet is het ermee eens dat beslissingen door de president worden genomen. Maar hij wil niet afhankelijk zijn van die gunfactor.´

´Wel blijft de oppositie nodig om Turkije als democratie te kunnen blijven verkopen. Erdogan leunt op zijn winst bij de democratische verkiezingen. Het is de troefkaart van de AKP, die zegt: kijk, wij belichamen de democratie en zijn de stem van het volk. De andere partijen gaan door als krachteloze oppositie.'  

Wat bezielt de Turkse bevolking om Erdogan, zoals het lijkt, bijna onvoorwaardelijk te steunen?

'Erdogan wordt toch gezien als iemand die stabiliteit en welvaart heeft gebracht. Voor de meeste mensen zijn de late jaren negentig en de eerste jaren 2000 het referentiepunt, toen het land vastzat in een peilloze economische en financiële crisis.  Vergelijk het met het Rusland van Poetin. Daar is de economische crisis veel dieper, maar ze herinneren zich de moeilijke jaren onder Jeltsin.´

´Daarbij weet Erdogan zijn aanhang steviger aan zich te binden door een vertoog over vermeende interne vijanden. Die treden op als marionetten van buitenlandse machten. Het Westen doet alles om Turkije, dat zo geweldig in opkomst is onder Erdogan, te verzwakken. Bij de demonstraties in Istanboel in 2013 was dit de stedelijke jeugd, vanaf juni vorig jaar waren het de Koerden en nu zijn het de Gülen-aanhangers. Dit is geen schizofrenie, eerder paranoia. Turken die zich tegen Erdogan keren, verzetten zich tegen het idee van een groot en sterk Turkije. Dan ben je een verrader, je dient buitenlandse belangen en schaadt het land.'

Zien de Erdogan-gezinde Turken in Nederland dit ook zo?

'Twee derde van de Turkse Nederlanders voelt zich verbonden met Erdogan. Het is een heel zorgelijk aspect dat na vele decennia de Turkse gemeenschap zich nog altijd laat leiden door de Turkse politiek. Alle binnenlandse tegenstellingen daar worden een-op-een geïmporteerd. De Turken hier zien hun komaf niet als cultureel erfgoed, maar als bepalend voor hun identiteit en wereldvisie. De antiwesterse Erdogan en AKP zitten hier middenin de westerse maatschappij met antiwesterse denkbeelden en een agressief nationalistische wereldvisie. Die kloof verbreedt zich steeds verder, wat heel griezelig is.'

Erdogan heeft ook veel tegenstanders. Is er voor hen nog ruimte in Turkije?

'Erdogan voelt zich sterk, maar ook bedreigd. Hij heeft al zoveel verkiezingen gewonnen, maar weet ook dat lang niet iedereen dat accepteert. De helft van de bevolking bestaat uit de stedelijke seculiere middenklasse, misschien vijf of zes miljoen mensen, de Koerden met 12 tot 15 miljoen en de levieten met 10 tot 15 miljoen. Die zullen nooit tot het kamp van Erdogan horen.´

´Een burgeroorlog komt er niet. De tegenstanders zijn intern te verdeeld. De kans op een braindrain is denk ik veel groter. Als het uitreisverbod weer wordt ingetrokken, kunnen we een serieuze uitstroom verwachten. Europa zal ervoor open moeten staan. Het is een pure asset, het zijn heel dynamische, goed opgeleide mensen. Dit zijn mensen die op de vlucht zijn voor een autoritair islamitisch regime. Maar dat is dan wel het verhaal dat verteld moet worden. Zouden de aanhangers van Geert Wilders bang moeten zijn voor hoogopgeleiden die zich in eigen land niet meer thuis voelen, die thuis hun mond niet meer mogen opendoen?'

Welke opties heeft het Westen om de crisis tot een goed einde te brengen?

'De opties zijn beperkt. De mooiste uitkomst is dat de coupplegers berecht worden op basis van transparante rechtspraak. Die mensen hebben een zware misdaad begaan en dienen streng gestraft te worden als bewezen wordt dat zij schuldig zijn. Maar het uitschakelen van een steeds grotere groep mensen, nu 60.000 en straks misschien wel 100.000, is iets waaraan Europa en de Verenigde Staten heel weinig kunnen doen.

Europa heeft zich afhankelijk van Turkije gemaakt door de vluchtelingenovereenkomst, maar ook zonder deze heeft Europa bar weinig invloed in Ankara. De VS hebben zich afhankelijk gemaakt door het gebruik van de militaire basis bij Incirlik. Amerika kan niet veel doen. Als de VS druk zouden willen uitoefenen, zouden zij de militaire samenwerking moeten stopzetten, maar dan snijden ze zich in eigen vlees. Als Europa de  toetredingsonderhandelingen definitief stopzet, is het vluchtelingenprobleem er weer. De VS en Europa kunnen alleen maar maatregelen nemen die direct de eigen belangen schaden. Dat maakt ze vrijwel machteloos. De conclusie is, hoe somber ook, dat Erdogan vrij spel heeft. De interne oppositie is machteloos en de enige twee buitenlandse partijen die echt iets zouden kunnen doen, zullen niets doen.'

http://fd.nl/economie-politiek/1161254/erdogan-heeft-nu-vrij-spel-door-machteloosheid-westen


Zander

Citaat van: Zeewier op 23/07/2016 | 22:44 uur
Het is ondanks alle media aandacht maar een enkele keer gebeurd dat de boot versleept is. Omdat autoriteiten die boten zonder brandstof verslepen naar waar ze geen enkele haven kunnen bereiken tegen het zeerecht is, daarom worden ze tot voor de Indonesische kust versleept. Het gaat echter voor nagenoeg 90% om economische  vluchtelingen en wat ethisch gediscrimineerde minderheden uit Thailand.

"Australische" vluchtelingen worden doorgaans vastgehouden op Christmas Island of geplaatst op Papua Nieuw Guinea of Nauru (beiden straatarm). Wat verschilt dat van onze Turkije-deal? Het Australisch vluchtelingenbeleid is noch heel menselijk noch heel onmenselijk. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Beetje plat gezegd misschien maar;
Bed bad brood en een maandelijkse uitkering
Je mag blijven dus hier heb je een huis en recht op al onze sociale voorzieningen ....................
Dat doen ze in Australië toch wel degelijk anders.
People are sheep

Zeewier

Citaat van: Zander op 22/07/2016 | 18:18 uur
Herplaatsing van lui die we met boot en al direct terug naar de Turkse kust hadden moeten slepen en handel waar de Turken het meeste baat bij hebben. Laat maar ik ben misschien wat hard maar heel realistisch gezien creëren wij onze eigen problemen. De oplossing moet altijd van een ander komen.

Ik ben fan de Australische politiek. Duidelijk met een sterke voorkeur voor eigen volk op nummer 1. Zonder jdaarbij oog voor de rest van de wereld te verliezen en men blijft menselijk.
Het is ondanks alle media aandacht maar een enkele keer gebeurd dat de boot versleept is. Omdat autoriteiten die boten zonder brandstof verslepen naar waar ze geen enkele haven kunnen bereiken tegen het zeerecht is, daarom worden ze tot voor de Indonesische kust versleept. Het gaat echter voor nagenoeg 90% om economische  vluchtelingen en wat ethisch gediscrimineerde minderheden uit Thailand.

"Australische" vluchtelingen worden doorgaans vastgehouden op Christmas Island of geplaatst op Papua Nieuw Guinea of Nauru (beiden straatarm). Wat verschilt dat van onze Turkije-deal? Het Australisch vluchtelingenbeleid is noch heel menselijk noch heel onmenselijk. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Ace1

Een iets ouder persbericht wat ik jullie niet wilde onthouden

Twijfel slaat toe bij investeerders in Turkije

De bloedige poging van rebellerende militairen om de macht over te nemen in Turkije heeft niet alleen bij politici en de bevolking een trauma veroorzaakt. Ook de economie en financiële markten kregen flinke klappen.

De Turkse munt, de lira, zakte zaterdag op de dag van de mislukte coup tot een historisch dieptepunt. Turkse aandelen daalden fors in waarde toen de beurs op maandag weer open ging. Met een gemiddelde van 7,1% was het de grootste duik van de afgelopen drie jaar. Aandelen uit de bank- en toerismesector gingen met zo'n 10% onderuit.

500 buitenlandse investeerders

Maar de schade aan de Turkse economie zal hooguit kortstondig zijn, zo verzekerde vicepremier Mehmet Simsek in een interview met de Turkse tv zender Bloomberg Habertürk. De bewindsman die van 2009 tot 2015 minister van financiën was en sinds vorig jaar het economische beleid coördineert, zei dat de mislukte coup 'geen blijvende schade zal aanrichten aan onze economie'.

Om de schade zo veel en zo snel mogelijk te beperken, organiseerde Simsek samen met de gouverneur van de centrale bank, Murat Çetinkaya, zondagavond teleconferenties met Merrill Lynch, Deutsche Bank en Renaissance Capital om in te gaan op vragen van vijfhonderd investeerders uit de Verenigde Staten, Europa en Azië. 'Ons doel was te voorkomen dat er een panieksfeer ontstond waarin investeerders irrationele beslissingen zouden nemen op grond van misleidende informatie', aldus Simsek.

Toerismesector extra getroffen

De vicepremier benadrukte dat de pijlers van de Turkse economie sterk zijn. De groei, die in het eerste kwartaal 4,8% was, blijft ondanks alle moeilijkheden robuust. Het tekort op de lopende rekening blijft dalen. De betalingsbalans, overheidsfinanciën en andere macro-economische fundamenten zijn volgens hem niet aangetast.

Alleen de noodlijdende toerismesector, met een aandeel van 12% van het bruto binnenlands product belangrijk voor buitenlandse valuta en de werkgelegenheid, wordt door de couppoging extra getroffen.

Lagere rating

Grootscheepse paniek is inderdaad voorkomen. De Turkse lira heeft weer wat aan waarde gewonnen. Maar bij investeerders slaat de twijfel toe.

De grootscheepse zuiveringscampagne in het overheidsapparaat — al ruim 45.000 ambtenaren zijn op straat gezet — ondermijnt de 'onafhankelijke controlemechanismen en de ruimte voor structurele economische hervormingen', waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch.

Ook bij Moody's is men bezorgd. De kredietbeoordelaar kwam al met de waarschuwing dat het de kredietstatus van Turkije mogelijk zal verlagen naar junk gezien de ontwikkelingen in het land.

Bezorgdheid bij ondernemers

Er is sprake van een kentering, merkt Michael Westenberg, commercieel directeur van het Nederlandse NXT Group of Companies dat bedrijven begeleidt op de Turkse markt.

'Zelfs na de Gezi-protesten in 2013 en de bomaanslagen van vorig jaar zakte de belangstelling om zaken te doen in Turkije niet in. Onze klanten zijn positief over de dynamiek, de grote groeimarkt, de potentie, en de locatie van Turkije als toegangspoort naar de regio. Maar de afgelopen maanden beginnen veel klanten de politieke onrust voor het eerst in hun risicoanalyse mee te nemen.'

Westenberg, die ook voorzitter van de Netherlands-Turkey Business Council is, noemt als factoren ook de groeiende negatieve stemming in Nederland over Turkije. 'De vluchtelingendeal, de aanslagen op luchthaven Atatürk, de couppoging. Voor het eerst hoor ik van ondernemers de bezorgde vraag "waar gaat het met Turkije de komende jaren naartoe?".'

19-07-2016

http://fd.nl/economie-politiek/1160735/twijfel-slaat-ook-toe-bij-investeerders-in-turkije

JdL

Citaat van: Zander op 22/07/2016 | 18:18 uur
Ik ben fan de Australische politiek. Duidelijk met een sterke voorkeur voor eigen volk op nummer 1. Zonder daarbij oog voor de rest van de wereld te verliezen en men blijft menselijk.
+1
Maar dat zal bij ons door het hoge gehalte linkse boom knuffelaars nooit het beleid worden.
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Zander

Citaat van: Zeewier op 22/07/2016 | 17:49 uur
Die hele Turkije-deal draait om handel, visumvrij personenverkeer en herplaatsing van vluchtelingen uit de EU. Wordt lid van de VVD en bemoei je er tegen aan als de mensenrechten boven het economische belang  je zo aan het hart gaan. Sarcasme!
http://www.nu.nl/politiek/3361463/vvd-moet-kleur-bekennen-toetreding-turkije-eu.html

Herplaatsing van lui die we met boot en al direct terug naar de Turkse kust hadden moeten slepen en handel waar de Turken het meeste baat bij hebben. Laat maar ik ben misschien wat hard maar heel realistisch gezien creëren wij onze eigen problemen. De oplossing moet altijd van een ander komen.

Ik ben fan de Australische politiek. Duidelijk met een sterke voorkeur voor eigen volk op nummer 1. Zonder daarbij oog voor de rest van de wereld te verliezen en men blijft menselijk.
People are sheep

Zeewier

#205
Citaat van: Zander op 22/07/2016 | 16:09 uur
Geen idee hoe dat in Frankrijk is gespeeld.

Ik weet wel dat de Turken voor behoorlijk wat hoofdpijn zorgen bij de linkse boom knuffelende tak in het Haagse en in Brussel.
Voor de uitgesproken politici is de huidige situatie en de losgeslagen Erdogan koren op de molen om de Turken buiten de EU te houden.
Volkomen terecht naar mijn idee. Turken zijn geen Europeanen. Turken integreren niet of nauwelijks en dragen daardoor weinig bij aan de sociale cohesie in de samenleving.
De enige reden om Turkije te behouden als bontgenoot is de strategische ligging. Verder kunnen we ze missen als kiespijn.
Er valt economisch niets van permanente waarde te halen bij de Turken.

Ik zou er zelfs nooit heen gaan met vakantie!
Die hele Turkije-deal draait om handel, visumvrij personenverkeer en herplaatsing van vluchtelingen uit de EU. Wordt lid van de VVD en bemoei je er tegen aan als de mensenrechten boven het economische belang  je zo aan het hart gaan. Sarcasme!
http://www.nu.nl/politiek/3361463/vvd-moet-kleur-bekennen-toetreding-turkije-eu.html

Zeewier

Citaat van: Lynxian op 21/07/2016 | 23:11 uur
Weten jullie overigens of het echt zo is dat Frankrijk dit verdrag ook heeft opgeschort? Frankrijk heeft, naar mijn weten, een schoon bordje als het gaat om mensenrechten (in de laatste paar decennia, in ieder geval), dus ik zou dit eigenlijk wel opmerkelijk vinden.
Frankrijk had de noodtoestand afgekondigd. Dat wilt zeggen ze mogen invallen doen, verdachten langer dan strikt wettelijk toegestaan vast houden met beperkte rechtelijke bescherming (contacten met familie, relaties), grotere bevoegdheden voor inlichtingendiensten en militairen op straat voor surveillance. Zeker nu met het EK en de Tour de France komen die militairen van pas. Echter Frankrijk heeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in het geheel niet opgeschort. Hooguit soepeler gemaakt om verdachten langer vast te houden. Verdrag voor de Rechten van de Mens zorgt voor aansprakelijkheid en berechting bij foltering. Je zal zien dat in de komende maand de coupplegers zonder rechtelijke bijstand versneld worden vervolgd. Een showproces. De Turkse toetreding tot de EU is daarmee nu toch wel door de plee gespoeld.

Zander

Geen idee hoe dat in Frankrijk is gespeeld.

Ik weet wel dat de Turken voor behoorlijk wat hoofdpijn zorgen bij de linkse boom knuffelende tak in het Haagse en in Brussel.
Voor de uitgesproken politici is de huidige situatie en de losgeslagen Erdogan koren op de molen om de Turken buiten de EU te houden.
Volkomen terecht naar mijn idee. Turken zijn geen Europeanen. Turken integreren niet of nauwelijks en dragen daardoor weinig bij aan de sociale cohesie in de samenleving.
De enige reden om Turkije te behouden als bontgenoot is de strategische ligging. Verder kunnen we ze missen als kiespijn.
Er valt economisch niets van permanente waarde te halen bij de Turken.

Ik zou er zelfs nooit heen gaan met vakantie!
People are sheep

Lynxian

Weten jullie overigens of het echt zo is dat Frankrijk dit verdrag ook heeft opgeschort? Frankrijk heeft, naar mijn weten, een schoon bordje als het gaat om mensenrechten (in de laatste paar decennia, in ieder geval), dus ik zou dit eigenlijk wel opmerkelijk vinden.

MasterChief1971

Citaat van: JdL op 21/07/2016 | 18:20 uur
De democratie heeft gewonnen, dus dan is het natuurlijk logisch dat we dan de mensenrechten gaan schenden. :cute-smile:

+éééééééénnnn!!!!!

(sarcasme modus af)

Pim Fortuyn had gelijk. Dat heeft hij altijd gehad. En dat zal hij altijd hebben.... helaas....
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh