De trainingsmissie in Kunduz, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:49 uur

onderofficier

Citaat van: dudge op 24/11/2011 | 15:20 uur
Als je het zo stelt, €500.000 voor een cursus van 12 uur......

Dat is wel incl. alle randvoorwaarden  en niet de cursus alleen.   

Zo kan je alles wel berekenen en lijkt alles veel te kosten.           

Wat kost het leger dan als we nooit op uitzending ga dus niet inzetten?  Nu wordt de krijgsmacht ingezet voor iets waarvoor men is opgeleid, dan is het niet goed omdat het maar voor een "dure cursus" is.     
Wanneer is de inzet dan wel goed    het is ook niet goed als we naar Libië gaan dan is het weer  "we mogen niets" of "het is voor de olie" 


We kunnen gewoon heel veel kosten besparen door de krijgsmacht af te schaffen en kan deze ook niet meer "verkeerd" worden ingezet
(ik zit even weer in de zwart/wit modus) 
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

onderofficier

Citaat van: Tanker op 24/11/2011 | 12:51 uur
Er is buiten die stumperds in Den Haag werkelijk niemand in dit land die geïnteresseerd is in die kansloze missie.
Voor die € 100 miljoen hadden we 2 tankbataljons operationeel kunnen houden....

:crazy:

Beetje met playmobil gaan zitten schuiven daar.......

Je kan altijd wel zeggen dat het geld dat ergens anders  wordt uitgegeven aan de tanks had uitgegeven kunnen worden.
Het geld van de HRA had ook wel aan de tankbataljons gegeven kunnen worden  :devil:     Ik zeg HRA afschaffen: tanks terug wat zeg jij dan?   (en andere voorstanders van het behoud van de tanks)

De regering kiest om bepaalde zaken wel te doen (behoud HRA, opleiding Kunduz)  en bepaalde zaken af te schaffen (o.a. tankbataljons)
Natuurlijk kan als je het ene niet behoud het ander mee instand houden.......dat geldt voor z'n hoop dingen....

Ook in NL wordt er met plastic geschuift.............dan is het wel normaal?........of is mijn OPC dan raar?  (en de tanker die het tot een kort ook deed?)
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Tanker

Er is buiten die stumperds in Den Haag werkelijk niemand in dit land die geïnteresseerd is in die kansloze missie.
Voor die € 100 miljoen hadden we 2 tankbataljons operationeel kunnen houden....

:crazy:

Beetje met playmobil gaan zitten schuiven daar.......

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Kunduz-missie kost half miljoen per opgeleide agent

Het gedeeltelijk opleiden van één Afghaanse politieagent in Kunduz kost Nederland dit jaar ruim een half miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Defensie en de politie van de provincie Kunduz. De trainingsmissie begon in juli en kost dit jaar 105 miljoen euro.
In totaal worden 189 agenten uit Kunduz begeleid door Nederlandse trainers. Driekwart volgt een training die doorloopt in 2012. Zij kregen tot nu toe slechts enkele uren les. Defensie wijst erop dat de opstartkosten - zoals verhuiskosten - zijn meegerekend. 'Daarom kunnen de kosten dit jaar niet zomaar worden toegeschreven aan opgeleide agenten.'

Geen opstartkosten
Volgend jaar zouden de kosten volgens deze zienswijze lager moeten zijn, want dan zijn er geen opstartkosten. Dat is echter niet het geval. In 2012 en 2013 zijn de kosten geraamd op 109 miljoen euro per jaar. In 2014 kost Kunduz 94 miljoen.

Er zijn genoeg Nederlandse opleiders om meer agenten te trainen en de kosten per agent te drukken, maar het Haagse mandaat is beperkt; trainers zijn werkeloos geweest en eerder naar huis gestuurd.

12 uur
Over hoeveel les agenten krijgen, verschillen de meningen. Volgens de Afghanen is het 12 uur per agent. Defensie wijst erop dat trainers ook meelopen op patrouille. De Nederlanders maken dan notities voor later op het lesterrein. De Afghanen zien dit 'meekijken' niet als training. De politie in Kunduz vindt de begeleiding sowieso te mager. De lestijd is zo kort dat 'de stof snel wordt vergeten', aldus plaatsvervangend politiechef Gholam Mohammad Farhad.

De missie omvat meer dan alleen politie. Zo wordt geïnvesteerd in de rechtsstaat: 22,5 miljoen euro tot 2014. Van dit geld krijgen onder anderen rechters, aanklagers en juristen cursus (dit jaar 174 personen). Dit wordt echter betaald uit een ander budget dan de 105 miljoen euro die aan de Tweede Kamer is gemeld. Ook voor de Nederlanders die via de Europese missie Eupol Afghanen doceren, komt geld uit een ander potje.

Kosten F-16's meegerekend
De vier lokale F-16's met ondersteuning van 120 personen hebben volgens Defensie altijd 'primair als doel gehad de politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen'. Zij worden dus ingezet om het opleiden van agenten mogelijk te maken. De kosten van de F-16's zijn daarom meegerekend in de opleidingskosten.

Defensie stelt dat de F-16's worden ingezet ten behoeve van alle onderdelen van de missie. 'Daarbij ligt weliswaar het accent op de opleiding en training van agenten, maar de ondersteuning is voor de gehele missie en alles wat daarbij hoort.'

Verbazingwekkend
Defensiedeskundige Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael, vindt een half miljoen euro per agent verbazingwekkend. Voor een goed beeld lijkt het hem beter 'de totale kosten van de missie te delen door alle agenten die in drie jaar worden opgeleid. Helaas is de regering vaag over het verwachte aantal cursisten.' Hij noemt de Nederlandse operatie 'duur, maar niet duurder dan die van andere landen'.

Of agenten opleiden honderden miljoenen euro's waard is, lijkt Colijn een politieke vraag. 'Dan moet je ook kijken naar de reputatie van Nederland.' Wie niet meedoet, wordt doorgaans genegeerd. 'Dat kan schadelijk zijn voor een kleine economie die zich bovendien profileert als juridisch centrum ter handhaving van de internationale rechtsorde.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4905/De-missie-naar-Kunduz/article/detail/3047718/2011/11/24/Kunduz-missie-kost-half-miljoen-per-opgeleide-agent.dhtml

irma

Eerste officieren Kunduz ronden cursus af

DEN HAAG -  De eerste 16 officieren van justitie in de Afghaanse provincie Kunduz hebben een door Nederlanders gegeven cursus met succes afgerond. Dat meldde het ministerie van Defensie zaterdagavond.

Afghaanse politieagenten worden getraind in Kunduz Afghaanse politieagenten worden getraind in Kunduz Foto: Pieter ten Hoopen

De Afghanen kregen een certificaat en een serie wetboeken. De deelnemers aan de cursus leerden wat ze wel en niet mogen in een strafrechtelijk onderzoek.

De cursus is onderdeel van de politietrainingsmissie van Nederland in Kunduz.


Bron: De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10962296/__Eerste_officieren_Kunduz__.html?sn=binnenland
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Lex

Beantwoording Kamervragen opleidingsprogramma Afghaanse politieagenten in Kunduz


Kamerstuk: Kamervragen | 17-11-2011 | Defensie, BZ, VenJ

Antwoorden van minister Hillen (Def) op vragen van het Kamerlid Van Bommel (SP) over het opleidingsprogramma van Afghaanse politieagenten in Kunduz. De antwoorden worden mede gegeven door de ministers Rosenthal (BZ) en Opstelten (VenJ).


Lex

Militairen Kunduz na vertraging weer thuis

Zo'n 100 militairen van de eerste politietrainingsgroep uit Kunduz zijn vanavond iets voor 7 uur op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. Slecht weer en het ontbreken van overvliegvergunningen zorgden afgelopen week voor vertraging. Volgende week komt het derde en tevens laatste deel van deze groep terug.

De tweede lichting politietrainers, onder leiding van kolonel Nico van der Zee, is inmiddels op volle sterkte in Kunduz. Na het afronden van de laatste overgave- en overnameactiviteiten en de specifieke lokale trainingen kunnen de militairen zich gaan richten op de uitvoering van de missie.

Politietrainingsmissie
De politietrainingsmissie richt zich op het versterken van het Afghaanse civiele politieapparaat en het ontwikkelen van het justitiesysteem.

MINDEF,
16 november 2011, 19.15 uur

irma

Citaat van: Lex op 15/11/2011 | 22:41 uur
Nederland heeft in Kunduz een politietrainingsmissie. De militairen zorgen voor de veiligheid van de trainers.
Wat een mooie politiek-correcte eindzin  ;)
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Lex

Militairen verzamelen projectielen in Kunduz

KUNDUZ - Nederlandse militairen hebben in de Afghaanse provincie Kunduz zogenoemde ammoboxen geplaatst. Dat zijn kisten waarin op relatief veilige wijze projectielen kunnen worden ingeleverd door de Afghaanse bevolking. In de eerste week zijn er 11 antitank-, mortier- en brisantgranaten ingeleverd.

Dat meldde het ministerie van Defensie dinsdag. ''Het gebeurde hier dat burgers gevonden munitie gewoon op tafel gooiden. Dat moeten we natuurlijk niet hebben'', licht Lodewijk de Waard, stafofficier van de explosieven opruimingsdienst, toe.

Nederland heeft in Kunduz een politietrainingsmissie. De militairen zorgen voor de veiligheid van de trainers.

© ANP
15 november 2011 19:18

KapiteinRob

Citaat van: ZitStuk op 15/11/2011 | 20:26 uur
En wanneer vertrekt het 3de deel?

Als het mooi weer is? En de overvliegvergunningen binnen zijn?

ZitStuk

En wanneer vertrekt het 3de deel?
De ogen van een vrouw horen te zijn als de voeten van een infanterist, Groot, Zwart en Vochtig

Lex

Weekoverzicht Defensie-operaties

Een personeelswissel van de politietrainingsmissie in Kunduz is vertraagd wegens te slechte weersomstandigheden voor vliegverkeer en het niet tijdig verkrijgen van overvliegvergunningen. Een overzicht van Defensie-operaties van 7 tot en met 13 november.

Het tweede deel van de terugkerende Police Training Group vertrok daardoor pas zondagavond vanaf Mazar-e-Sharif naar Kreta voor het adaptatieprogramma en keert naar verwachting woensdag terug. Hetzelfde vliegtuig bracht vandaar een nieuwe groep naar Afghanistan.

.....


MINDEF,
15 november 2011, 16.00 uur




Lex

EU verlengt mandaat EUPOL in Afghanistan

BRUSSEL - De politiemissie van de EU in Afghanistan, EUPOL, wordt met anderhalf jaar verlengd tot eind 2014. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Brussel besloten.

De Unie is bovendien ook na 2014 bereid Afghanistan te blijven helpen bij het versterken van zijn politiemacht en het verbeteren van de justitiële instellingen. In EUPOL zijn in Kabul en Kunduz ongeveer 40 Nederlandse politiemensen en 5 juridisch deskundigen actief, vooral bij de opleiding van kaderfunctionarissen. De training van politieagenten wordt door de NAVO gedaan.

de Stentor,
maandag 14 november 2011 | 12:02

A.J.

Citaat van: Kapitein Rob op 12/11/2011 | 09:40 uur

Ik moest wel even grinniken bij de opmerking in bovenstaande over de volkomen overbodige tussenstop in Kreta...... Maarruh, hoezeer ik ook geloof dat betrokkene inhoudelijk gelijk heeft (ik hoor genoeg verhalen uit eerste hand van collega's over allerhande vertragingen en "accommodatie" tijdens tussenstops); als de schrijver het heeft over "We moeten met een Belgische C-17" zet hij zijn eigen geloofwaardigheid behoorlijk op het spel.....  :P

Idd, dat viel mij ook al op. Maar ik vind dat geklaag over accommodatie wel een beetje spijkers op laag water zoeken, wees blij dat je ergens kunt snurken. En anders rol je je matje maar ergens anders uit.

KapiteinRob

Citaat van: A.J. op 12/11/2011 | 09:04 uur
Militaire mail. Nog veel meer kudt in Kunduz.

Ik moest wel even grinniken bij de opmerking in bovenstaande over de volkomen overbodige tussenstop in Kreta...... Maarruh, hoezeer ik ook geloof dat betrokkene inhoudelijk gelijk heeft (ik hoor genoeg verhalen uit eerste hand van collega's over allerhande vertragingen en "accommodatie" tijdens tussenstops); als de schrijver het heeft over "We moeten met een Belgische C-17" zet hij zijn eigen geloofwaardigheid behoorlijk op het spel.....  :P