De trainingsmissie in Kunduz, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:49 uur

A.J.

Het hek is van de dam, nu wel een heel erg jankverhaal op geenstijl...

Militaire mail. Nog veel meer kudt in Kunduz.



A.J.

Militairen door blunder vast in Kunduz

Je weet dat een militaire missie rammelt als militairen er in de media over klagen, ondanks een spreekverbod van een minister van Defensie die zelf ook niet onverdeeld tevreden is met het appeltjesgroene Kunduz-debacle. Langs verschillende wegen horen we al maanden hoe de missie een logistieke puinhoop is, hoe de politiek zich naïef, wereldvreemd en onmogelijk opstelt (PDF) en hoe dat hele Kunduzverhaal eigenlijk gewoon harige apenballen ZUIGT. Inmiddels sluimert de frustratie van de militairen die het opportunisme van Den Haag zo hekelen door in de kleinste zaken en krijgen ook wij hun klachten nu rechtstreeks in de mail. Zoals vanmorgen, van 'Militair uit Kunduz' (IP checks out). En die schrijft: "Defensie faalt in het thuis brengen van militairen die 5 maanden hun werk gedaan hebben. Er wordt hier effe verteld dat iemand is vergeten om aan te vragen om boven een vreemd land te mogen vliegen. Als gevolg dat wij (de militairen) zelf moeten uitleggen aan thuis dat we later thuis komen. In de media staat het allemaal zo mooi uitgeschreven dat het de schuld is van het weer. Maar dat is 100% bullshit. Normaal ben ik niet negatief over defensie maar dit is echt te slecht voor woorden!" Nou, dat zal wel weer een grondig intern onderzoek wegens praten met de vijand worden. De zoveelste logistieke c.q. organisatorische fail moet verzwegen worden. Maar het is duidelijk. Niets te zoeken in dat stofnest vol ongebruikte lessenaars. De boys willen gewoon naar huis. Maar dat hoor je weer niet op KunduzFM.

Geenstijl

irma

Aflossing Kunduz weer vertraagd

DEN HAAG -  Defensie blijft op problemen stuiten met de vervanging van politietrainers in Kunduz in Afghanistan. Eerder deze week liep het vervoer van militairen al vertraging op door slecht weer, vrijdag meldde Defensie dat vergunningen om over bepaalde landen te vliegen ontbreken.

Autoriteiten geven deze papieren vaak pas op het allerlaatste moment af. Dat leidt tot vertraging in de vluchten van en naar het noorden van Afghanistan. Nieuw personeel komt nu later aan, militairen die afgelost worden, komen later terug in Nederland.

Bron: De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10902431/__Aflossing_Kunduz_vertraagd__.html?sn=binnenland,buitenland
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Lex

In 2013 bijna 1000 Duitsers minder in Kunduz

BERLIJN -  Het aantal Duitse militairen in Afghanistan moet voor 2013 zijn verminderd met circa 1000 man. Dit hebben de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie, respectievelijk Guido Westerwelle en Thomas de Mazière, donderdag het parlement laten weten.

Voor begin volgend jaar moeten al 450 van de circa 5350 Duitse militairen in Afghanistan zijn teruggehaald. De meesten zijn in de noordoostelijke provincie Kunduz gelegerd.

Telegraaf,
do 10 nov 2011, 15:31

Lex

Kamer akkoord met uitbreiding Afghaanse politieopleiding

De Tweede Kamer is het eens met het kabinet dat de bestaande training van politierekruten in Kunduz moet worden uitgebreid. Dit bleek tijdens het Kamerdebat van gisteren over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Naast de huidige opleiding van politierekruten is behoefte aan training van het lager politiekader en Afghaanse politietrainers.

Verder is er behoefte aan opleidingen voor politie buiten Kunduz en aan de opleiding van de Afghaanse grensbewakingspolitie. Het kabinet onderzoekt ook deze mogelijkheden en zal de uitkomst hiervan snel bespreken met de Kamer. Bepalend is daarbij, volgens het kabinet, of de agenten goed gevolgd kunnen worden en of er afspraken zijn te maken over de civiele inzet en de duur van de opleiding.


Voortgang
Minister Hans Hillen wees op de voortgang die in relatief korte tijd is geboekt. "De vervroegde start van de basisopleiding, de opleiding voor vrouwelijke agenten en de geslaagde conferentie met Afghaanse autoriteiten en andere betrokkenen laten zien dat we op een goede manier bezig zijn invulling te geven aan de missie." Hillen wees daarnaast op het belang van de F-16´s met het fotoverkenningsysteem RecceLite voor de opsporing van bermbommen. "Zo belangrijk voor de veiligheid voor de Afghanen en onze mensen."


In perspectief
Tijdens het Kamerdebat wees minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op het belang om de discussie over de inzet van basistrainers in perspectief te zien: "De rest van de missie is op koers en loopt goed." Rosenthal ging verder in op het belang van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en stabiliteit aan de Afghaanse overheid.

"Het werk is na 2014 nog niet af", aldus Rosenthal. "Nodig is in de eerste plaats een extra inspanning van de Afghanen zelf. Afghanistan zal daarbij ook na 2014 internationale steun nodig hebben, met name in de vorm van training en advisering en ontwikkelingsprogramma's. Nederland zal dit standpunt uitdragen op de Afghanistan-conferentie van begin december in Bonn."

MINDEF,
10 november 2011, 14.38 uur

Lex

Slecht weer hindert terugkeer uit Kunduz

DEN HAAG - Het weer in Afghanistan is zo slecht dat Defensie moeite heeft militairen van en naar Kunduz te vervoeren.

Het wisselen van het personeel voor de politietrainingsmissie heeft dan ook vertraging opgelopen. Dat meldde het ministerie van Defensie woensdag.

Zandstormen, zware sneeuwval en harde wind zorgen ervoor dat veel vluchten uitvallen in het noorden van Afghanistan. De komende dagen lijkt het weer te gaan verbeteren, maar het is nog onbekend wanneer er weer gevlogen kan worden.

Vorige week donderdag keerde een grote groep militairen al terug uit Afghanistan. Niet alle militairen komen tegelijk naar huis, waardoor een aantal nog moet wachten op terugkeer.

© ANP
9 november 2011 17:29

Ros

Citaat van: Nu.nl  op 09/11/2011 | 12:48 uur
Volgens het kabinet zijn er plannen om de civiele en militaire taken van de grenspolitie te scheiden.

"Wilt u schieten dan verwijzen wij u graag naar de grenspost een paar kilometer verder".

Het verbaast mij niet dat een land als Nederland nog zo veel mensen kent die in de Sint en Kerstman geloven. De politiek geeft het voorbeeld.

Ros

Trainen grenspolitie Kunduz nog brug te ver
DEN HAAG - De Tweede Kamer is huiverig over de aankondiging van het kabinet om te onderzoeken of Nederlandse militairen de grenspolitie in Afghanistan kunnen gaan trainen.

Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat.

Volgens het kabinet zijn er plannen om de civiele en militaire taken van de grenspolitie te scheiden. Daarom wordt bekeken of de training van de grenspolitie kan vallen binnen het mandaat van de Nederlandse missie. Daarbij moet dan vaststaan dat de toekomstige grenspolitie alleen civiele taken uitvoert.

Regeringspartij VVD heeft er ''grote twijfels bij'', omdat er eerst een grote reorganisatie moet plaatsvinden voordat hiervan sprake is. Ook gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA en SP, alle drie tegenstander van de missie, zien geen heil in het opleiden van de grenspolitie.


Reacties

''Laat u zich niets wijs maken'', zei PVV-Kamerlid Hero Brinkman. De grenspolitie is volgens hem een semimilitaire politie-eenheid die samen met militairen oorlog voert. Volgens PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is de grenspolitie ''de meest gehate politie in Afghanistan met heel veel bloed aan de handen''.

Ook de ChristenUnie vindt dat het trainen van de grenspolitie niet past in het eerder afgesproken mandaat. Dat geldt volgens Kamerlid Joël Voordewind ook voor het opleiden van rekruten van buiten Kunduz.

GroenLinks en D66 wachten het onderzoek af. Maar Mariko Peters van GroenLinks vroeg zich wel af waarom het kabinet dit nuttige opties vindt om te onderzoeken.


Uitbreiding

Er is wel voldoende steun voor een uitbreiding van de huidige missie. "Deze missie kost ons klauwen met geld, dus we moeten zorgen voor zo veel mogelijk rendement. In dit geval betekent dat zo veel mogelijk opgeleide agenten", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Ook het CDA steunt de uitbreiding. "Er zijn mogelijkheden, laten we die dan ook benutten", zei Kamerlid Coskun Çörüz.

Ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks geven steun aan de uitbreiding. Ze willen wel vasthouden aan de eerder afgesproken uitgangspunten. Dat betekent onder meer dat de missie een civiel karakter moet hebben. Er mogen geen politieagenten worden opgeleid die gevechtstaken krijgen.

Het kabinet heeft de steun van een deel van de oppositie nodig, omdat de PVV tegen de missie is. Ook de PvdA en de SP zijn tegen.

www.nu.nl

Lex

Teletekst di 08 nov           
***************************************
    Kamer tegen uitbreiding 'Kunduz'    

***************************************
` Een Kamermeerderheid voelt er weinig
voor de missie in Afghanistan uit te   
breiden tot buiten Kunduz.Het kabinet 
maakte vorige week bekend dat het wil 
onderzoeken of ook agenten uit andere 
noordelijke provincies in Kunduz kunnen
worden getraind en of ook grenspolitie
kan worden opgeleid.                   
                                       
PvdA,SP en PVV waren al helemaal tegen
de missie en nu laten GroenLinks en de
ChristenUnie zich kritisch uit over de
uitbreiding naar mensen buiten Kunduz.
Daarmee is een Kamermeerderheid tegen.
                                       
De meederheid voelt wel voor het plan 
van het kabinet ook lager politiekader
en politietrainers te gaan opleiden.

Lex

Eerste Kunduz-trainersgroep terug 

EINDHOVEN - De eerste groep van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is donderdagavond aangekomen op vliegbasis Eindhoven.

De 119 militairen landden kort voor 18.00 uur. Ze werden opgewacht door familie, vrienden en de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Wim Nagtegaal.

De afgelopen maanden legden de militairen de basis voor de training van Afghaanse agenten in Kunduz. Nagtegaal complimenteerde de manschappen voor ''het goede fundament'' dat was neergelegd.

Met ballonnen en spandoeken maakten familie en vrienden vervolgens van de thuiskomst een feestelijke bijeenkomst.

© ANP
3 november 2011 18:51

Ros

Citaat van: Nu.NL op 03/11/2011 | 10:46 uur
'Kabinet wil missie Kunduz uitbreiden'
Volgens de Volkskrant hebben ministers in de afgelopen dagen persoonlijk gesprekken gevoerd met de politieke partijen die nodig waren voor de meerderheid die begin dit jaar instemde met de trainingsmissie.

Ben benieuwd...raden ?.  Wij gaan daar militairen opleiden die niet mogen vechten  :devil:

KapiteinRob

Citaat van: Nu.nl op 03/11/2011 | 10:46 uur
Het kabinet stuurt een dezer dagen een brief aan de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om meer Afghaanse agenten te gaan trainen, zo schrijft de krant donderdag. Hoeveel meer rekruten er dan worden opgeleid is echter nog onduidelijk.

Wat is dit nou voor dwaas geleuter? Er zijn al trainers terug en er worden minder trainers gestuurd omdat er niet genoeg aanbod is van "rekruten NL-stijl" (die dus niets mogen wat ze daar wel nodig hebben).

A.J.

'Kabinet wil missie Kunduz uitbreiden'

AMSTERDAM - Het kabinet wil de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz uitbreiden.

Volgens de Volkskrant hebben ministers in de afgelopen dagen persoonlijk gesprekken gevoerd met de politieke partijen die nodig waren voor de meerderheid die begin dit jaar instemde met de trainingsmissie.

Het kabinet stuurt een dezer dagen een brief aan de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om meer Afghaanse agenten te gaan trainen, zo schrijft de krant donderdag. Hoeveel meer rekruten er dan worden opgeleid is echter nog onduidelijk.

NAVO

Hoogste NAVO-militair in Brussel Giampaolo Di Paola liet woensdagavond in een interview met EenVandaag weten dat het militaire bondgenootschap Nederland formeel gaat verzoeken om de missie in Kunduz uit te breiden.

Di Paolo spreekt daarover met ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie en met generaal Peter van Uhm.

De topman hoopt dat Nederland kan kijken of het meer kan doen in Kunduz, bijvoorbeeld op geografisch vlak. "Maar ook in diversiteit van de trainingen, zoals het opleiden van militairen of meer doen aan mentoring." De keuze is wel aan Nederland, aldus Di Paolo.

nu.nl

irma

Commando-overdracht politietrainingsmissie Kunduz

De commandant van de Police Training Group (PTG), kolonel Ron Smits, heeft tijdens een ceremonie op Kamp Kunduz het commando overgedragen aan zijn ranggenoot Nico van der Zee. Ten overstaan van Afghaanse autoriteiten, medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, coalitiepartners en alle leden van de PTG gaf Smits de eenheidsvlag over in handen van zijn opvolger.

"We hebben meer bereikt en zijn verder gekomen dan we hadden durven hopen", zei Smits, de Afghanen lof toezwaaiend voor hun houding: "Het is de enorme wil van de Afghanen om samen te werken, hun oprechte toewijding en hun professionaliteit, die het voor onze opvolgers mogelijk maken verdere stappen te zetten.

Community based policing
De marechaussee loopt na 4 maanden politietrainingsmissie inmiddels samen met Afghaanse agenten op straat om hen te coachen. Ook de opleiding van vrouwelijke agenten, van wie de eerste 11 vorige week hun certificaat haalden, kan tot de successen worden gerekend. Het recent bijeenbrengen van de Afghaanse politie met de stadsoudsten van Kunduz en lokale autoriteiten vormt een belangrijke stap op weg naar het zogenoemde community based policing.

Opbouw rechtsstaat
Ook op het terrein van de ontwikkeling van de rechtsstaat wordt voortgang geboekt en zijn de eerste resultaten zichtbaar. Civiel vertegenwoordiger Matthijs Wolters: "Dankzij de Nederlandse inbreng is er nu een Orde van Advocaten in Kunduz en worden rechters, openbaar aanklagers en advocaten getraind. Hiermee krijgt de geïntegreerde opbouw van justitie en politie vorm. De Afghaanse rechtsstaat wordt naar een hoger plan getild en geeft de Afghanen beter toegang tot het recht."

Bron: Mindef.nl
http://www.defensie.nl/missies/actueel/isaf/2011/10/29/46190223/Commando_overdracht_politietrainingsmissie_Kunduz
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

irma

Ik denk dat zijn goede gevoel vooral komt uit het overdragen.....  ;)
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)