De trainingsmissie in Kunduz, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:49 uur

Alpha Kilo

Nee de grondstoffen zijn nog niet op..

Ton de Zwart

Hoewel onze politici heus wel weten dat een groot deel van de bevolking, misschien wel het grootste deel, er tegen is, hebben ze dit onzalige plan blijkbaar weer gelanceerd, misschien als proefballonnetje.  Kennelijk spelen er belangen die groter zijn dan de kiezers tegen zich in het harnas jagen. Die belangen moet dus wel heel groot zijn, of de lanceerders van dit plan, wie het ook moge zijn, hebben niet alleen oogkleppen op maar ook nog eens een blinddoek...

Elzenga

Tja men wil toch wat doen om het waarschijnlijke fiasco van het "Afghanistan-avontuur" nog enigszins te vertragen of te verzachten....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Kapitein Rob op 03/06/2013 | 22:02 uur
Me dunkt dat het verlengen van de F16-bijdrage te Mazar-e-Sharif "wel voldoende is". Je weet wel, die dagelijkse recce lite vluchten ad 21000 euro per uur per kist.....

Kappen met die idioterie!

Het is een keer genoeg, daarnaast is het zinloos want zodra de NAVO weg is stomen de Taliban uit de bergen de dalen in en is alles zoals het was. Wegwezen dus.

KapiteinRob

Me dunkt dat het verlengen van de F16-bijdrage te Mazar-e-Sharif "wel voldoende is". Je weet wel, die dagelijkse recce lite vluchten ad 21000 euro per uur per kist.....

Kappen met die idioterie!

KapiteinRob

Hè ja, laten we vooral doorgaan met die Afghaanse opleidingspoppenkast. We hebben natuurlijk geld genoeg om dat soort flauwekul te blijven uitvoeren....  >:(

DvdW

Liever niet is mijn eerste gedachte. Trekt de begroting een nieuwe safari nog wel? Tenzij er natuurlijk (veel) geld bijkomt, dan kan er gepraat worden  :big-smile:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

'Weer Nederlandse missie Afghanistan na 2014'

Nederland wil weer onder Duitse leiding actief zijn bij de NAVO-missie in Afghanistan na 2014, mocht Nederland tot deelname besluiten.

Dat is maandag vernomen van diplomaten bij het NAVO-bondgenootschap in Brussel.

Ook bij de huidige, binnenkort afgelopen trainingsmissie opereerden de Nederlanders onder de Duitsers.

Duitsland bekijkt op dit moment wat andere landen kunnen bijdragen aan het Duitse aandeel van de nieuwe NAVO-missie vanaf 2015. Ook moet worden vastgesteld wat de behoeftes zijn.

De komende NAVO-missie gaat zich richten op de training van de veiligheidskrachten en advies en bijstand aan de autoriteiten. Duitsland liet al doorschemeren zelf 600 tot 800 man te willen leveren.

Later dit jaar moet duidelijker worden welk land wat gaat doen en met hoeveel personen. Voor Nederland wordt het in ieder geval een kleinere bijdrage dan tot nu toe, aldus de verwachting van diplomaten. Zij benadrukten dat Den Haag nog de knoop moet doorhakken. Wanneeer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Plannen

Volgens de plannen gaan drie landen de nieuwe missie leiden: de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. De Duitsers zullen zich weer richten op het noorden, waar zij en de Nederlanders ook de afgelopen jaren actief waren.

De nieuwe NAVO-missie is de opvolger van de huidige militaire ISAF-veiligheidsmacht. Die moet eind volgend jaar worden afgerond, als de Afghanen weer zelf volledig de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de veiligheid in het land.

ANP
3 juni 2013 19:52

Lex

Minister-president Rutte: "Nieuw startpunt voor Afghanistan"

"Afghanistan staat op een nieuw startpunt om zelf de toekomst vorm te geven". Dat zei minister-president Rutte tijdens een bezoek aan de geïntegreerde politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan.
Rutte liet zich in Kunduz onder andere bijpraten over de voorbereidingen op de terugtrekking vanaf juli. Verder sprak hij onder andere met advocaten en NGO's die werken aan de opbouw van de justitiele keten. Op het politietrainingscentrum ontmoette de minister-president daarnaast Afghaanse politietrainers en agenten.

Meer dan 700 opleidingen

Rutte gaf aan trots te zijn op de inzet en resultaten van de Nederlandse militairen, diplomaten en politieagenten. "Onze mensen hebben geweldig werk gedaan in Kunduz. We hebben meer dan 700 opleidingen aan politieagenten gegeven. We zijn nu zover dat de Afghaanse politie de opleiding zelf kan verzorgen en met eigen teams de kwaliteit kan waarborgen. Daarnaast zijn in Kunduz nu meer dan vijftig opgeleide rechters, diverse officieren van justitie, advocaten en een rechtenfaculteit met driehonderd studenten."
De minister-president noemde de resultaten een basis voor een rechtstaat. "Afghanistan is niet te vergelijken met westerse landen. Het streven is om een vergelijkbaar niveau als de omringende landen te bereiken. Voor Afghanistan is dit een nieuw startpunt, nog niet de eindstreep." Rutte wees ook op de ontwikkeling van wegen en scholen in Afghanistan. "In Kunduz waren er in 2002 nog 20 scholen. Dat zijn er nu 440."

"Niet met de rug naar Afghanistan"

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Wehren en ambassadeur Peters begeleidden minister-president Rutte tijdens zijn reis. Naast Kunduz bezochten zij ook Mazar-e-Sharif om onder andere te spreken met het personeel van de Air Task Force, die met 4 F-16's ondersteuning leveren aan de politietrainingsmissie en coalitiegenoten. Ook namen zij een kijkje bij de zogeheten innamestraat, de plek waar al het materieel wordt verzameld voor transport naar Nederland.

In Mazar benadrukte Rutte het belang om de resultaten vast te houden. "We herinneren ons allemaal nog dat dit land broedplaats was van internationaal terrorisme. Heel veel landgenoten hebben hier dus gestreden voor onze vrijheid en veiligheid. Hun inspanningen van de afgelopen 10 jaar hebben bijgedragen aan een veiliger en stabieler Afghanistan. De volgende stap is aan de Afghanen zelf."
Wel draagt Nederland met de F16's, hulp bij de ontwikkeling van de rechtstaat en financiële bijdragen aan het Afghaans bestuur ook komend jaar bij aan de ontwikkeling van Afghanistan. "Nederland trekt zich deels terug, maar gaat niet met de rug naar Afghanistan staan."

MINDEF,
1 juni 2013, 20.00 uur

Elzenga

En nu hopen dat het ook bij deze laatste lichting zonder slachtoffers verloopt.

Lex

Laatste lichting militairen naar Kunduz

De 5e en laatste lichting militairen voor de politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz is vandaag vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken. Naast marechaussees bestaat deze rotatie, onder leiding van kolonel Marc Brinkman, voornamelijk uit mariniers. De commandant van het Korps Mariniers brigadegeneraal Richard Oppelaar zwaaide hen uit.
De politietrainingsmissie richt zich op opleiding en training van Afghaanse civiele politieagenten en  het versterken van de justitiële keten. Sinds de zomer van 2011 legden de Nederlanders daarvoor een stevige basis. De Afghaanse politie kreeg met verschillende opleidingen en praktijkbegeleiding een kwaliteitsimpuls.

Terugtrekking personeel en materieel na 1 juli

Het kabinet besloot vorige maand de missie op 1 juli te beëindigen, waarna de terugtrekking van personeel en materieel begint.
Nederland blijft na deze datum nog wel actief in Afghanistan. Zo voeren de 4 F-16's vanaf Mazar-e-Sharif de taken uit onder het huidige mandaat en ondersteunen ze daarnaast de terugverplaatsing van de eenheden. Ook levert Nederland in 2013 personeel voor verschillende hoofdkwartieren. EUPOL blijft in Kabul het hogere en middenkader van de politie opleiden.

Leiding van de missie

Het civiele gedeelte van de missie staat onder leiding van Hans Peter van der Woude van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Michel Oz van Veiligheid en Justitie. Samen met kolonel Brinkman vormen zij de leiding van de politietrainingsmissie.

MINDEF,
21 april 2013, 14.30 uur

Ros

De reacties van VVD,GL en D66 zijn ronduit overweldigend. Geen witte rook maar witte veren, die vooral in eigen "dark holes" worden gestoken.

Eens kijken hoe de reacties over,zeg, een jaar na vertrek zijn. Gelukkig kan je de schuld dan bij de Afghanen neerleggen  :dead:

Lex

Van Ojik: niet schamen voor missie Kunduz

DEN HAAG - ,,We hoeven ons geenszins te schamen voor de missie in Kunduz." Dat zei GroenLinks-leider Bram van Ojik donderdag tijdens een tussentijdse evaluatie van de missie in de Noord-Afghaanse provincie.

De steun van GroenLinks was cruciaal voor het doorgaan van de politietrainingsmissie begin 2011, terwijl een groot deel van de achterban van de partij ertegen was. ,,De missie zorgde in mijn partij voor nogal wat discussie, zei Van Ojik.

Zijn partij heeft vooral ,,heel veel zorgen" over de duurzaamheid van de behaalde resultaten. Ze staan daarin niet alleen. Hoe gaat het verder na 2014, vroegen bijna alle partijen tijdens het debat aan het kabinet.

De missie wordt dit jaar al gestopt. Oorspronkelijk was het plan om haar medio volgend jaar te beëindigen.

Telegraaf,
do 21 mrt 2013, 19:46

Lex

VVD: doelstellingen gehaald in Kunduz

DEN HAAG - De VVD kijkt tevreden terug op de politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz. ,,De doelstellingen zijn grotendeels gehaald", zei de liberaal Han ten Broeke van de regeringspartij donderdag in een debat over de missie in de Tweede Kamer.

,,Onze aanwezigheid is uitermate zinvol geweest", meent Ten Broeke. Wel bekritiseerde hij de beperkingen die de missie zijn opgelegd, zoals het feit dat alleen agenten mochten worden getraind die in Kunduz actief zouden worden.

Aan de missie komt dit jaar nog een einde. Dat komt omdat de Duitsers die de missie beschermen, hebben besloten eerder uit Kunduz weg te gaan. De terugtrekking begint in juli en moet in november zijn afgerond. Aan de missie nemen meer dan 540 Nederlanders deel.

Telegraaf,
do 21 mrt 2013, 18:45

Lex

GroenLinks en D66 steunen vertrek Kunduz

DEN HAAG - D66 en GroenLinks steunen het besluit van het kabinet om deze zomer al militairen en politietrainers terug te halen uit de Afghaanse provincie Kunduz in plaats van in 2014. ,,Onze trainers hebben hun belangrijke werk er grotendeels opzitten", stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik vrijdag.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt dat het vertrek volgens afspraak verloopt. Hij spreekt verder van een goede stap in de richting van een veilig en stabiel Afghanistan. Sjoerdsma benadrukt dat de Nederlandse betrokkenheid wel moet worden voortgezet. ,,Ook na het einde van de politietrainingsmissie in Kunduz kunnen we nog een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Afghanistan", stelt hij.

Ook Van Ojik vindt dat Nederland nog actief moet blijven. ,,Ik was twee weken geleden in Kunduz en heb in gesprekken met ontwikkelingsorganisaties en juristen gezien hoe belangrijk het is dat Nederland zich blijft inzetten voor de opbouw van de Afghaanse rechtsstaat, want dit is een proces van lange adem."

GroenLinks en D66 zijn twee van de vier oppositiepartijen die het kabinet Rutte-I (VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV) aan een meerderheid hielpen voor de missie in Kunduz. GroenLinks gaf de doorslag. Het besluit leidde tot veel verzet binnen de partij.

Telegraaf,
vr 08 mrt 2013, 16:55