Verhuizing Marinierskazerne

Gestart door Marskramer, 26/10/2011 | 20:25 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#653
Citaat van: Harald op 05/02/2013 | 14:19 uur
dus een dag voordat je over het betreffende onderwerp gaat vergaderen en informatie krijgt omtrent de keuze, de voors en tegens neemt de PvdA een standpunt in en de keuze is gevallen op Vlissingen.
Op basis waarvan ??  .... een telefoontje van Rutte ?

Geen idee. Het onderwerp komt vanavond aan bod in Nieuwsuur, misschien komt men daar met iets nieuws

Harald

dus een dag voordat je over het betreffende onderwerp gaat vergaderen en informatie krijgt omtrent de keuze, de voors en tegens neemt de PvdA een standpunt in en de keuze is gevallen op Vlissingen.
Op basis waarvan ??  .... een telefoontje van Rutte ?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#651
Citaat van: www.omroepzeeland.nl Vandaag om 01:29
PvdA: marinierskazerne naar Vlissingen

Hiermee (lijkt) is de discussie rondom de verhuizing theoretisch geworden.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

#650
PvdA: marinierskazerne naar Vlissingen

di 05-02-2013

OOST-SOUBURG - De Partij van de Arbeid kiest voor Vlissingen als locatie voor een nieuwe marinierskazerne. Dat heeft een Kamerlid van die partij, Sultan Günal-Gezer, laten weten aan Omroep Zeeland.

De PvdA twijfelde tussen renovatie van de bestaande marinierskazerne in Doorn en nieuwbouw in Zeeland. Morgen vergadert de vaste Kamercommissie voor Defensie over de kazerne. Nu de Partij van de Arbeid voor Vlissingen is, tekent zich een ruime Kamermeerderheid af voor het plan van Defensie-minister Hennis-Plasschaert.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-02-05/361601/pvda-voor-marinierskazerne-vlissingen

Lex

Kabinet: nieuwbouw marinierskazerne is veel goedkoper dan renovatie

DEN HAAG - Verplaatsen van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is wel degelijk goedkoper dan renovatie van de huidige kazerne.

Dat antwoordt minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) op de 100 Kamervragen over de voorgenomen verplaatsing van de Van Braam Houckgeestkazerne. Ze weerlegt in de Kamerbrief de kritiek van de Algemene Rekenkamer. Die stelde in december dat de verplaatsing pas in 2026 een besparing oplevert van 2,6 miljoen euro.

Hennis-Plasschaert zegt dat de Rekenkamer ' ten onrechte de benodigde investering voor een renovatie van de kazerne in Doorn buiten beschouwing laat'. Het verschil tussen renovatie en nieuwbouw is 23 miljoen euro, aldus de Defensieminister. Volgens de minister verandert dat de terugverdientijd van de investering in Zeeland 'ingrijpend' (in het voordeel van Zeeland).

De minister stelt verder dat de financiële risico's van nieuwbouw wel degelijk goed zijn bekeken en dat over medegebruik van terreinen voor oefenen en trainen ' formele afspraken worden voorbereid'. Ze stelt dat Defensie Zeeland, en in het bijzonder Vlissingen als vestigingsplaats voor de marinierskazerne op de eigen merites heeft beoordeeld.

PZC,
31 januari, 12:23

Lex

Tweede Kamer zet vraagtekens bij verhuizing mariniers naar Vlissingen

Slag om kazerne nog niet gestreden

DEN HELDER- De kans dat het Korps Mariniers deels in Den Helder gehuisvest wordt, is zeker nog niet verkeken. De Tweede Kamer discussieert opnieuw over de omstreden verhuizing naar Vlissingen.

Minister Jeanine Hennis Plasschaert van defensie moet enkele tientallen Kamervragen over de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen beantwoorden. De Vaste Kamercommissie voor Defensie heeft maar liefst honderd vragen gesteld over de bezuinigingen op het vastgoed van Defensie. Ruim veertig ervan gaan over de marinierskazerne.  Hoewel de vorige minister besloot dat Vlissingen de meest geschikte plek was voor een nieuwe kazerne, menen Den Helder en Doorn betere papieren te hebben.

Er is al een kazerne in Doorn. Den Helder heeft ruimte voor de uitbreiding die nodig is. De bouwgrond ligt klaar, ook de faciliteiten van de vloot en de kazerne op Texel zijn voorhanden. Ingezet wordt daarom op behoud van de Van Braam Houckgeestkazerne en nieuwbouw in Den Helder. Dat kost minder geld dan sluiting in Doorn en complete nieuwbouw in Zeeland.

Risico
,,De bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is financieel riskant, het besluit is ook erg snel genomen", waarschuwt de Algemene Rekenkamer na diepgaand onderzoek.

De Tweede Kamer is kritisch over de door het Kabinet gevolgde procedure. Kamerleden stellen dat zorgvuldigheid ten koste is gegaan van de snelheid.  Daarnaast is het parlement geschrokken van een rapport van de Algemene Rekenkamer over de vastgoedportefeuille van Defensie. In de zoektocht naar bezuinigingsgeld zijn volgens de Rekenkamer grote fouten gemaakt. ,,Defensie loopt het risico dat de ingeplande bezuiniging per 2017 van jaarlijks 61 miljoen euro op de exploitatie van militaire terreinen, kazernes en infrastructuur niet wordt gehaald", laat de nationale rekenmeester weten.

Han ten Broeke, voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie, heeft de dilemma;s op een rijtje gezet: ,,De vraag  is of in de beoordeling van Den Helder als alternatieve plek, rekening is gehouden met de vele gebouwen die leegstaan, dan wel binnenkort leeg komen te staan zoals het Gemini-ziekenhuis''.

Opschorten
De minister zou het besluit om een nieuwe kazerne in Vlissingen te bouwen moeten opschorten tot na de presentatie van haar visie op de toekomst van de krijgsmacht, stellen sommige commissieleden. De Rekenkamer op zijn beurt hekelt het kazernebesluit. Het is onder grote tijdsdruk genomen. De procedure van een jaar is binnen zes weken afgerond. Zeker vanaf het moment dat minister Hillen zijn voorkeur voor Zeeland uitsprak, is er niet meer naar alternatieven gezocht. ,,Dat had wel logisch geweest'', meent  de Rekenkamer. Eerder werd de verhuizing al een politieke deal van CDA partijgenoten genoemd.

Helderse Courant,
25 januari 2013

Lex

Kamer stelt spervuur aan vragen over marinierskazerne Vlissingen

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft honderd vragen gesteld aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) over de bezuinigingen op vastgoed.

Wederom zaagt de Kamer de minister door over de verplaatsing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Een groot aantal vragen spitst zich toe op de marinierskazerne. De Kamer vraagt zich af waarom het besluit binnen zes weken is genomen, terwijl er normaal een jaar voor een dergelijke procedure staat. Dat gaat ten koste van de zorgvuldigheid van de besluitvorming en de informatievoorziening aan de Kamer, vindt het parlement.

De Kamer vraagt zich ook af waarom de locatiekeuze voor een marinierskazerne beperkt is tot één alternatief (nieuwbouw) en waarom de minister niet bereid is om alsnog naar alternatieve locaties te kijken. De Algemene Rekenkamer gaf in december aan dat logisch te vinden, gezien de financiële onzekerheden, de omvang van de investering en nieuwe inzichten die zijn ontstaan. Ook wordt gevraagd of het logisch zou zijn geweest om te kijken naar het gebruik van - reeds bestaande - defensielocaties.

Zo wil de Kamer weten of bij het bekijken van het alternatief Den Helder (al dan niet in combinatie met een gedeeltelijk openhouden van Doorn) gekeken is naar en gerekend wordt met de vele rijksgebouwen die in Den Helder nu leeg staan, dan wel binnenkort leeg komen te staan (zoals het Gemini-ziekenhuis).

PZC,
22 januari, 10:44

Elzenga

Blijft voor mij alle schijn houden van politiek "handjeklap" in de achterkamertjes tussen CDA coryfeeën...Het geeft mij althans een vieze bijsmaak...

Harald

Citaat van: jurrien visser op 21/01/2013 | 20:13 uur
Dat zou volgens de Rekenkamer wel logisch zijn geweest, gezien de onzekerheden en de omvang van de investering. Defensie moet eerst 100 tot 200 miljoen euro ophoesten om vanaf 2026 jaarlijks 2,7 miljoen euro te besparen.

Dat is een wel erg lange terugverdientijd hoor, alleen al bij een voorinvestering van € 100 miljoen, duurt het nog ca. 44 jaar voordat je je op nul zit en pas in het 45ste jaar ga je wat verdienen.
Normaal bij zo'n investering moet het met 7 a 8 jaar , hooguit 10 jaar geld opleveren, anders is het niet rendabel om zo'n investering te doen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Tweede Kamer stelt reeks vragen aan Rekenkamer over marinierskazerne

Geplaatst op:21 januari 2013

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft een reeks kritische vragen gesteld aan de Algemene Rekenkamer over de bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen.

De Rekenkamer stelde in december vast dat het besluit om een nieuwe kazerne in Vlissingen te bouwen rammelt. Normaal wordt over zo'n besluit een jaar gedaan. Nu is het in zes weken genomen.

Zeker vanaf het moment dat de minister de voorkeur voor Zeeland uitsprak, is niet meer naar alternatieven gezocht. Dat zou volgens de Rekenkamer wel logisch zijn geweest, gezien de onzekerheden en de omvang van de investering. Defensie moet eerst 100 tot 200 miljoen euro ophoesten om vanaf 2026 jaarlijks 2,7 miljoen euro te besparen.

De Tweede Kamer is erg geschrokken van de kritiek en heeft nu een reeks vragen gesteld over procedures en (financiële) risico's.

Morgen meer in de PZC

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/tweede-kamer-stelt-reeks-vragen-aan-rekenkamer-over-marinierskazerne-1.3619561

guest1400

Citaat van: onderofficier op 21/12/2012 | 16:24 uur
2 vragen
1) wat kosten al die onderzoeken?
2) wie betaald dat?



1. veel
2. wij, als belastingbetaler

ik zie hier een kleine deja vu met kabinet balkelende: geen beslissingen nemen, alles tig keer onderzoeken en alles vooruitschuiven

HM

Of ze durven geen beslissing te nemen en oplossing is uitstel => in de vorm van onderzoek
Of ze vertrouwen oude onderzoek niet/uitslag staat ze niet aan.

Gaat nergens over inderdaad. Feiten liggen er en doorzichtiger zal het zeker niet gemaakt worden. Hooguit weer iemand anders zijn mening over cijfers.
Alleen berusting kan ons verslaan

onderofficier

2 vragen
1) wat kosten al die onderzoeken?
2) wie betaald dat?

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Elzenga

Citaat van: PZC op 19/12/2012 | 07:46 uur
Rekenkamer: bouw nieuwe marinierskazerne in Vlissingen financieel risicovol
Weer een signaal dat er gewoon een snel politiek handjeklap is geweest tussen CDA en VVD.

En de Van Braam Houckkazerne in Doorn niet "toekomstbeschendig"? als de ontwikkeling zo doorgaan blijft men bezuinigen op Defensie...dus hoezo toekomst?

Lex

Kamer laat opnieuw onderzoek doen naar verplaatsing marinierskazerne

DEN HAAG - De Tweede Kamer twijfelt of de verplaatsing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen verstandig is. Opnieuw laat de Kamer onderzoek doen door het interne Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR). Ook moet minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) in een brief uitleg geven over de conclusie van de Algemene Rekenkamer dat de verplaatsing financieel risicovol is.

De Tweede Kamer sprak donderdagochtend kort over de plannen van het kabinet om de Van Braam Houckgeestkazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen.

In april heeft het BOR ook al onderzoek gedaan naar dat voornemen. Nu wil de Kamer een actualisatie van dat onderzoek. Tevens wil ze een advies over de vraag of de bezuinigingen op het vastgoed van defensie worden gehaald. De Kamer vraagt het BOR nadrukkelijk om die vragen te bezien in het licht van de conclusies die de Algemene Rekenkamer deze week trok over de mega-bezuinigingsoperatie en in het bijzonder over de bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen.

PZC,
20 december, 11:23