Verhuizing Marinierskazerne

Gestart door Marskramer, 26/10/2011 | 20:25 uur

Lex

Staatssecretaris betreurt onzekerheid over mariniersverhuizing

DOORN Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) betreurt de onzekerheid rond de Van Braam Houckgeestkazerne aan de Mariniersweg. Ze schrijft dat in een brief aan het Heuvelrugcollege en het provinciebestuur. Toch wil Visser nog steeds niet bekendmaken, wanneer het Korps Mariniers precies gaat verhuizen.

Burgemeester en wethouders drongen er eerder bij het kabinet aan, om duidelijkheid te verschaffen over de vertrekdatum van de mariniers. Utrechtse Heuvelrug wil op het kazerneterrein een nieuwe, duurzame woonwijk bouwen. Maar door de vertraging in de Haagse besluitvorming ligt de voorbereiding van de bouwplannen al jaren stil.

TIJDPAD De belangrijkste stagnerende factor bij de mariniersverhuizing is het afblazen van de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen. De provincie Zeeland is woedend over die koerswijziging. Het kabinet wil nu eerst overeenstemming met de Zeeuwen bereiken over een compensatie. Pas daarna worden knopen doorgehakt en komt er meer duidelijkheid over het tijdpad van de verhuizing uit Doorn.

TELEURGESTELD In een memo aan de Heuvelrugpolitiek toont het college zich teleurgesteld dat Visser nog steeds geen uitsluitsel geeft. Maar B en W zijn wel blij met de toezegging, dat het gehele kazerneterrein vrijkomt voor de woningbouwplannen. In haar brief belooft Visser dat ze vasthoudt aan de gemaakte afspraken en er dus geen eenheden van de mariniers achterblijven op het terrein.

GEPASSEERD STATION Volgens een recente reconstructie van het opinieblad Vrij Nederland, begon de staatssecretaris twee jaar geleden te twijfelen aan het plan voor een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Maar naar de buitenwereld deed ze zich toen nog standvastig voor, aldus de reconstructie. Dat de marinierskazerne na een opknapbeurt in Doorn zou kunnen blijven, noemde Visser een ,,gepasseerd station".

WONINGNOOD Voor wethouder Rob Jorg (VVD) moet het vrijkomen van het gehele kazerneterrein een opluchting zijn. De woningnood in Utrechtse Heuvelrug is hoog en het terrein biedt kansen voor de ontwikkeling van honderden nieuwe, vooral sociale woningen. Vijf jaar geleden startten de gemeente, de provincie en het Rijksvastgoedbedrijf al met een inspraakronde.

Maar alle voorbereidingen werden gestaakt toen de verhuizing in 2018 op losse schroeven kwam te staan. Zodra duidelijk is wanneer de kazerne gaat verhuizen naar Kamp Nieuw Milligen in Uddel, kan de draad weer worden opgepakt.

de Kaap, 05-06-2020, 16:24

Lex

Pijn verzachten

Compensatieplan voor Zeeland: rechtbank, gevangenis en betere treinverbindingen

Zeeland wordt ruimhartig gecompenseerd voor het mislopen van de marinierskazerne. Dat blijkt uit compensatievoorstellen, melden bronnen aan RTL Nieuws. Een zwaarbeveiligde gevangenis, rechtbank en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit zijn mogelijkheden om de pijn voor de Zeeuwen te verzachten. Ook moeten de treinverbindingen tussen Zeeland en de rest van het land worden verbeterd.

Sinds maart wordt gewerkt aan een compensatiepakket voor de teleurgestelde Zeeuwen, nadat een geplande verhuizing van de marinierskazerne na een jarenlange discussie werd afgeblazen. Het kabinet heeft al meerdere keren excuses aangeboden voor het fiasco. In de voorstellen wordt Zeeland ook gecompenseerd voor de eerder gemaakte kosten voor de verhuizing.

'Law Delta'
De compensatieplannen zijn een voorstel van de speciaal adviseur, Bernard Wientjes. Hij wil Zeeland veranderen in een 'Law Delta', een concentratie van belangrijke justitiële en veiligheidsorganisaties.

Er moet een zwaarbeveiligde gevangenis in Zeeland worden gevestigd, een Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Het moet een tweede vestiging worden, naast de huidige EBI in Vught. Daarnaast wordt in de plannen de komst van een zwaarbeveiligde rechtbank genoemd en de vestiging van een expertisecentrum over georganiseerde criminaliteit.

Intercity
Onderdeel van het plan is ook een verbetering van de bereikbaarheid. Zo wil Wientjes de Intercity-verbindingen tussen Zeeland en de rest van Nederland verbeteren. Maar insiders wijzen erop dat deze plannen nog niet definitief zijn: er moet worden voorkomen dat straks lege spooktreinen naar de provincie rijden.

In Den Haag is de kwestie vandaag besproken in de ministerraad. Er is tussen betrokken ministeries gediscussieerd over de rekening van de compensatie. Volgens betrokkenen moet Defensie meebetalen om de woede bij de Zeeuwen weg te nemen.

De voorstellen van Wientjes, jarenlang voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, worden nu gebruikt in onderhandelingen tussen de Zeeuwen en het kabinet. Maandag is al een bestuurlijk overleg met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Voor de zomer moet een definitieve deal worden gesloten over de compensatie.

RTL-Nieuws, 05-06-2020, 16:00

Huzaar1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/05/2020 | 07:57 uur
Waarom de marinierskazerne niet naar Vlissingen verhuisde

https://www.vn.nl/marinierskazerne-niet-naar-vlissingen/?utm_source=t.co&utm_medium=social&utm_campaign=share via @vrij_nederland

Altijd goede artikelen van Diewertje.
Bestuurlijke puinhoop bij Defensie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Parera

#1684
Prima ideeën als je het mij vraagt maar waarom niet investeren in de NL defensie industrie op het terrein? Specifiek misschien zelfs de marinebouw met samenwerkingen tussen mbo / hbo en universiteiten met studies rondom (militaire) scheepsbouw, radar en andere militaire (en civiele) systemen. Het plan wat er nu word voorgesteld is natuurlijk ook een goed idee maar waarom niet investeren in dat wat we missen in Nederland en met Damen en de gouden driehoek kan dat een prachtige samenwerking worden.

Als Damen wilt investeren in een kennisinstituut voor de marinebouw / onderzeebootbouw dan moet de staat dit met beide handen aangrijpen als je het mij vraagt.

En als ze zo graag cultuur een ding willen maken zeg ik : kleine afdeling van het MarMus met de focus op de marinebouw door de jaren heen. De oude Mercuur ligt er al, daar kan nog wel een tweede schip bij en een museum gebouw.

Parera

Geen tolverlaging of rijksmuseum in Vlissingen, contouren van compensatie marinierskazerne zichtbaar

MIDDELBURG - De contouren van het compensatiepakket voor de marinierskazerne worden zichbaar. Wél een rijksdienst op het terrein waar de kazerne moest komen, een hoogwaardig kennisinstituut op het gebied van water en aquacultuur en snellere verbindingen naar de Randstad, géén afschaffing van de tol in de tunnel en géén rijksmuseum in de Vlissingse Machinefabriek.

Speciaal adviseur Bernard Wientjes heeft vandaag Provinciale Staten bijgepraat over de opdracht die het kabinet hem heeft gegeven om compensatie te regelen voor het afblazen van de marinierskazerne. Hoewel veel Statenleden zijn verhaal nog weinig concreet vonden, schetste hij tussen de regels door, toch duidelijk waaraan hij wel en niet denkt.

Tipje van de sluier
Allereerst zoekt hij een invulling voor het nu braakliggende terrein waar de marinierskazerne was gepland. Daar wordt concreet gedacht aan een rijksdienst die daar naartoe verhuist of nieuw wordt opgezet. Vanwege de gevoeligheid in politiek Den Haag en bij andere provincies kon Wientjes daarover 'niet eens een tipje van de sluier oplichten'. Hij gaf wel aan dat het aantal banen waarom het gaat, kleiner is dan de ruim 2000 die de marinierskazerne zou opleveren.

Honderden studenten
Maar er moet ook meer komen. Met de universiteiten van Utrecht en Wageningen, University College Roosevelt en de HZ wordt gewerkt aan een kennisinstituut op het gebied van zoet en zout water, verbonden met aquacultuur, landbouw en energie. Dat moet honderden studenten op mbo-, hbo- en wetenschappelijk niveau naar Zeeland lokken. Het wordt niet een nieuwe universiteit, maar meer een samenwerking van scholen. Behalve geld dat de betrokken universiteiten investeren moet er ook een 'zware impuls' komen van het Rijk.

Onderzeebootorder
Damen heeft op schrift gegarandeerd fors te willen investeren in het kennisinstituut, als het kabinet de miljardenorder voor nieuwe onderzeeboten aan de Vlissingse scheepswerf gunt. ,,Die order zelf hoort niet in het pakket", aldus Wientjes, ,,maar het is wel een extra duw om tegen het kabinet te zeggen: geeft die order nou maar."

Sneller naar Randstad
De derde pijler in het plan Wientjes is om de verbindingen met de Randstad te verbeteren. Op korte termijn is een besparing van 20 minuten reistijd naar Rotterdam 'relatief snel te realiseren', NS en ProRail komen binnenkort met een doorrekening van nog ingrijpendere verbeteringen. Het Rijk is ook gevraagd plannen voor goederenspoorlijnen richting Antwerpen en Gent te versnellen. Dat geldt ook voor een stroomkabel onder de Westerschelde die onder meer nodig is om de chemische industrie van Dow te verduurzamen. Ook wordt gekeken naar een huisartsenopleiding in Zeeland en overdracht van de kerncentrale aan het Rijk.

Keuze maken
Wientjes herhaalde zijn 'twijfel' over het afschaffen van de tol in de Westerscheldetunnel en 'terughoudendheid' over een grote culturele voorziening in Vlissingen, omdat de economische impact minder groot is. ,,Uiteindelijk zullen we een keuze moeten maken." Eind mei hoopt Wientjes zijn voorstel af te hebben.

[Bron PZC @ artikel [betaalmuur]

Huzaar1

Citaat van: Ros op 11/03/2020 | 22:52 uur
Een baan wat verder weg van het voetlicht......?

Integendeel, de toekomst.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Citaat van: Ros op 11/03/2020 | 22:52 uur
Een baan wat verder weg van het voetlicht......?
Dat waag ik te betwijfelen, zeker gezien het feit het Korps toekomstbestendig te maken.
Maar we zullen moeten afwachten totdat er iets definitiefs naar buiten komt.

Ros

Citaat van: Lex op 11/03/2020 | 21:09 uur
Dit bericht is zojuist aangevuld: Hij gaat zich volgens Haagse bronnen bezig houden met de nog te bouwen marinierskazerne in Nieuw Milligen en het klaar maken van het korps voor het volgende decennium.

Een baan wat verder weg van het voetlicht......?

Lex

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/03/2020 | 19:34 uur
Onrust over nieuwe baan mariniersbaas Mac Mootry
https://www.telegraaf.nl/t/1176507290/ via @telegraaf
Dit bericht is zojuist aangevuld: Hij gaat zich volgens Haagse bronnen bezig houden met de nog te bouwen marinierskazerne in Nieuw Milligen en het klaar maken van het korps voor het volgende decennium.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Onrust over nieuwe baan mariniersbaas Mac Mootry

https://www.telegraaf.nl/t/1176507290/ via @telegraaf

A.J.

Citaat van: Lex op 10/03/2020 | 22:47 uur
Dank!

Functie voor 3 jaar, 1 jaar voor einde functie mag je weg. Tenzij bevordering, dan mag je eerder weg.

Lex


A.J.

Citaat van: Lex op 10/03/2020 | 21:25 uur
Waarom? Volgens de woordvoerder maakt het deel uit van de regelmatig terugkerende 'stoelendans'.
Betrokkene is in functie sedert augustus 2017, dus bijna 2,5 jaar.
Rijst de vraag wat de minimale tijdsduur voor functie vervulling is.

2 Jaar.

Lex

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/03/2020 | 22:29 uur
Omdat in dit artikel een directe link met Vlissingen gelegd wordt.
Zie ook tweet:
Olof van Joolen‏ @Olof023 
Na de ophef over het geclaimde vertrek van generaal Mac Mootry als commandant van @korpsmariniers nog een belrondje gedaan. Vertrek lijkt te kloppen maar link met #Vlissingen hoor ik nergens terug. Dat defensiepersoneel doorschuift na 2,5/ 3 jaar op een functie is vaste prik.
Aha, hiernaar kijkend is er dus geen directe link met Vlissingen; dat geldt ook voor het artikel in het NHD.  :)