Verhuizing Marinierskazerne

Gestart door Marskramer, 26/10/2011 | 20:25 uur

Lex

Citaat van: Thomasen op 14/05/2018 | 21:48 uur
Oh, via welke route dan?
Even de auto navigatie geraadpleegd.
De afstand is 183 km, waarbij de tijdsduur op dit moment, 21:56 uur 1:45 uur is.

A.J.

Citaat
Carla Schönknecht, VVD-gedeputeerde in Zeeland, begrijpt wel dat mensen de verhuizing lastig vinden. "Aan Zeeland de taak om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Ik zou willen zeggen: kom vooral kijken hoe mooi en goed het hier is. En daarbij is Vlissingen-Doorn ook maar anderhalf uur rijden."

Ook al zou dat zo zijn dan wil dat nog niet zeggen dat iedereen in Doorn woont, of zijn ze tegenwoordig echt zo simpel geworden bij de VVD? Uit een eerder onderzoek is gebleken dat het gros op t/m een uur reisafstand van Doorn woont, dat betekent niet automatisch dichterbij Zeeland... Dat kan ook Doorn => Vlissingen plus een uur zijn...

Lex

In Nieuwsuur hedenavond is te gast Jean Debie, voorzitter VBM.

Lex

Zeeland verwelkomt mariniers met open armen, maar ze willen er niet naartoe

Over drie jaar verhuizen de mariniers van Doorn naar Vlissingen. Althans, dat is in 2012 zo afgesproken. Maar de mariniers zien die verhuizing naar het zuiden helemaal niet zitten. Maar liefst 85 procent wil niet naar Vlissingen, zo blijkt uit onderzoek. Ze zeggen nog liever hun baan op.

En dat baart de militaire vakbond (VBM) zorgen. Zeker gezien de al verhoogde uitstroom onder mariniers. "Van mariniers die al zijn vertrokken horen we dat de verhuizing de reden erachter is. Hun partners spelen daarin ook een rol. Die hebben hun eigen baan en leven in Doorn", zegt voorzitter Jean Debie.

Zonder de rest van het gezin naar Vlissingen verhuizen, is voor velen ook geen optie. "Die horen van hun vrouw: je bent als marinier al 160 dagen per jaar van huis. Als je dan in in het land bent, willen we je wel graag thuis hebben. Dit is echt een serieus probleem."

Het is maar anderhalf uur rijden

Carla Schönknecht, VVD-gedeputeerde in Zeeland, begrijpt wel dat mensen de verhuizing lastig vinden. "Aan Zeeland de taak om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Ik zou willen zeggen: kom vooral kijken hoe mooi en goed het hier is. En daarbij is Vlissingen-Doorn ook maar anderhalf uur rijden."

Schönknecht is een van de lokale bestuurders die zich hard maakt voor de komst van de mariniers. De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen hebben er ook al een flinke smak geld aan uitgegeven. "De voorbereidingen hebben tot nu toe 14 miljoen euro gekost. En daarnaast is er ook al heel veel werk en uren in gestoken."

Zo zijn er bijvoorbeeld woningen gesloopt en is er een bedrijf verplaatst. Ook een camping wordt nog verplaatst om ruimte te maken voor de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne, zoals de officiële naam luidt. De kazerne gaat honderden miljoenen kosten en het militaire terrein strekt zich uit over 70 hectare grond.

Ze zijn echt van harte welkom

Ook Zeeuwse bedrijven zien de mariniers graag komen: acht Zeeuwse organisaties wezen de mariniers op 36.000 vacatures in onder meer de gezondheidszorg, industrie en horeca. Ze heetten de mariniers in maart alvast welkom in een advertentie in enkele grote dagbladen.

"Die advertentie heeft veel losgemaakt, maar we menen het echt. Mariniers en hun partners zijn van harte welkom", zegt Mirjam van Zuilen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. "Er zijn hier banen, maar ook goede scholen, cultuur en horeca. Zeeland is absoluut geen achtergebleven gebied."

Volgens haar kunnen partners van mariniers die in de zorg werken zo in het ziekenhuis in Vlissingen aan de slag. "We hebben heel veel mensen nodig hier. We kunnen tientallen mensen direct plaatsten: verpleegkundigen, operatieassistenten, laboranten."

Vakbondsvoorzitter Debie ziet dat niet als "steekhoudende argumenten om mensen naar Zeeland te krijgen". "Partners bepalen zelf waar ze gaan werken, en dat lijkt me ook terecht."

De mariniers proberen hard aan de noodrem te trekken. Eind maart werd een petitie tegen de verhuizing binnen enkele dagen bijna negenduizend keer ondertekend. Inmiddels staat de teller boven de twaalfduizend. Maar het is de vraag of de verhuizing nog ongedaan kan worden gemaakt.

Volgens staatssecretaris van Defensie Barbara Visser is het "point of no return" al bereikt. Terugdraaien van de verhuizing betekent dat Zeeland en Vlissingen de gemaakte kosten gaan verhalen op Defensie. Daarnaast heeft Defensie zelf ook al geld uitgegeven. In totaal gaat het om tientallen miljoenen euro's.

Wel erkent de staatssecretaris dat er inderdaad sprake is van een "ongeplande uitstroom van militairen". Het ministerie gaat in kaart te brengen wat de belangrijkste redenen zijn voor die hoge uitstroom.

Nieuwsuur, 14-05-2018, 20:41

bergd

Tja... Andre Bosman pretendeert onpartijdig(wil luisteren) te zijn in zijn standpunten maar heeft zijn keuze al gemaakt. Een merkwaardige houding van een volksvertegenwoordiger als je het mij vraagt.

Lex

De discussie omtrent de [eventuele/mogelijke] verhuizing wordt allengs groter en feller in de aanloop naar het gesprek op 17 mei tussen de Commissie Defensie en een vijftal vertegenwoordigers van het Korps Mariniers.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2018

In zijn brief van 17 april 2018 heeft de griffier van de vaste commissie voor
Defensie mij verzocht toestemming te verlenen voor deelname van maximaal
vijf mariniers aan een gesprek, op 17 mei 2018, inzake de ophanden zijnde
verhuizing van de Van Braam Houckgeestkazerne te Doorn naar de nieuwe
Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te Vlissingen. Ik stem ermee in dat
de volgende mariniers deelnemen aan dit gesprek:

- de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der
mariniers F.V. van Sprang,
- de directeur Operaties CZSK, tevens Commandant Korps Mariniers,
brigadegeneraal der mariniers J.R. Mac Mootry,
- korporaal der mariniers F.M. Prigioniero, en
- marinier 1 F.J. Jonk.

De staatssecretaris van Defensie,
B. Visser

A.J.

Citaat van: bergd op 13/05/2018 | 19:55 uur
Mariniers boos over tweets Tweede kamerlid Andre Bosman.

Dat is ook niet zo gek met die belachelijke uitspraken van hem...

Eerder deze al:

Citaat
@andrebosman

Misschien wordt het tijd dat we de taak van de marinier centraal stellen? Als ze vooral op de Veluwe oefenen, wat is de taak van de Marinier anders dan die van Luchtmobiel? Dan kunnen we t Korps en Luchtmobiel misschien beter samenvoegen. Er is vast nog wel plek in Schaarsbergen

Twitter

En nu deze weer:

Citaat
@andrebosman

Het leven is keuzes maken...

Twitter

En toen de klap op de vuurpijl:

Citaat
@andrebosman

Dus dan maar ingeven op chantage omdat de mannen niet willen verhuizen van een kazerne die niet meer voldoet met als enige argument dat ze niet willen verhuizen? Ik ben dat niet van plan...

Twitter

Echt heel raar dat je de woede van de mariniers op de hals haalt...

Ace1

Handhaving mariniers in Randstad ligt meest voor de hand

COMMENTAAR De discussie over verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen begint onaangename trekjes te vertonen.

Nu weer mengt VVD-Kamerlid André Bosman uit Vlissingen zich in de strijd. Hij zegt dat de politiek niet moet buigen voor chantage door mariniers, die dreigen het korps te verlaten bij een gedwongen verplaatsing naar Zeeland.

Gebruik van de term chantage is een nieuw dieptepunt in de discussie, waar de militairen vorige week op hun beurt de 'goedkope versiertrucs' van de Zeeuwen hekelden. Zo wordt het een door emoties gedreven 'Zeeland tegen de Randstad'-twist, waar niemand bij is gebaat.

De belangrijkste vraag is hoe het zover heeft kunnen komen. Is er bij het maken van de plannen destijds geen draagvlakonderzoek gedaan? Waarom krijgt de overheid de voordelen van de verplaatsing niet goed uitgelegd? Is de verhuizing onderdeel van een politieke afspraak? In dat laatste geval is er zeker geen goede basis voor een verhuizing.

Randstad
Het grootste deel van de mariniers woont in de Randstad. Niet in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Doorn onder valt, maar voornamelijk rond Amsterdam. Velen van hen hebben een gezin, voelen zich thuis in de omgeving waar ze wonen. Andersom zouden Zeeuwse mariniers ook niet blij worden van een gedwongen verhuizing naar de Randstad. Zeker niet zonder plausibele uitleg, anders dan dat de nieuwe kazerne moderner wordt dan de oude.

Het verschil met de gedwongen decentralisatie van overheidsdiensten eind vorige eeuw, toen ambtenaren naar Limburg en Groningen werden verplaatst, is dat werknemers nu in de positie zijn om voor zichzelf een alternatief te bepalen. Veel mariniers verkiezen een andere baan boven de verhuizing. Dat is geen chantage, maar een feit.

Belangrijk is dat staatssecretaris Barbara Visser (VVD) in deze impasse die formeel geen impasse is (want het besluit is al genomen), een oplossing bedenkt die, kwantitatief en kwalitatief, het minst schadelijk is voor het korps mariniers. Dat is in ons aller belang. Handhaving van de kazerne in de Randstad ligt daarbij het meest voor de hand. In Doorn, en als uitbreiding daar niet lukt, in een nabijgelegen gemeente.

Ariën Prins is nieuwschef van AD Utrechts Nieuwsblad.

https://www.ad.nl/utrecht/handhaving-mariniers-in-randstad-ligt-meest-voor-de-hand~a9f0056b/


Parera

Lobby voor komst marinierskazerne
VLISSINGEN - Meer dan dertig Zeeuwse bedrijven hebben zich aangesloten bij een lobby om de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland te laten doorgaan. ,,En er komen nog steeds bedrijven bij", aldus Mirjam van Zuilen, die betrokken is bij het initiatief.

Maandagmiddag gaat er een brief naar de Tweede Kamer met cijfers en argumenten om het pleidooi te ondersteunen. Wie precies de brief ondertekenen en wat er in staat, blijft tot dan geheim. ,,Daar wordt nog steeds aan gesleuteld", geeft Van Zuilen aan. In de brief wordt in ieder geval gememoreerd aan het vertrek van overheidsdiensten de afgelopen jaren, zoals de Belastingdienst en de rechtbank. De komst van de marinierskazerne zou wisselgeld daarvoor zijn. Op 17 mei praten de Tweede Kamerleden met een afvaardiging van het Korps Mariniers over de kwestie. De ammunitie in de Zeeuwse brandbrief moet tegenwicht bieden aan de negatieve berichtgeving van de kant van de mariniers zelf. Die hebben de afgelopen tijd luidkeels laten horen dat ze liever naar een andere baas op zoek gaan dan naar Zeeland te komen.

[Bron: PZC @ Artikel ]

Parera

GroenLinks: kosten afblazen marinierskazerne te vaag
VLISSINGEN - Tweede Kamerlid Isabelle Diks (GroenLinks) wil weten wat het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen exact kost. Ze neemt geen genoegen met de eerdere antwoorden van staatssecretaris Barbara Visser. De bewindsvrouw liet vorige week in antwoord op Kamervragen van Diks weten dat er nog geen onomkeerbare stappen zijn genomen, maar dat het afzien van een verhuizing van Doorn naar Vlissingen wel flink in de papieren gaat lopen. ,,Zonder nu specifiek te kunnen zijn, gaat dat in totaal om tientallen miljoenen euro's", schreef Visser.

Vergoeding
Zij wees erop dat de consortia die in beeld zijn voor de bouw een vergoeding moeten krijgen, dat de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen hun gemaakte kosten op Defensie zullen verhalen en dat Defensie al veel geld in het project heeft gestoken. Kamerlid Diks vindt dat te vaag. Zij dringt in aanvullende vragen aan op een nadere onderbouwing van die kosten. Ook wil zij weten in hoeverre er dan sprake is van echt weggegooid geld of dat een deel van de uitgaven toch niet voor niets is geweest.

Financiële risico's
Verder vraagt Diks wat de bouw van een nieuwe marinierskazerne naar verwachting in totaal gaat kosten en welke financiële risico's er aan zowel de bouw als de exploitatie zitten.
Volgens het GroenLinks-Kamerlid kost een nieuwe kazerne in Vlissingen 100 miljoen euro meer dan het opknappen van de huidige kazerne in Doorn. Om een goed debat te kunnen voeren wil zij precieze cijfers hebben in plaats van 'op bierviltjes berekende schattingen'. Diks wil een onderzoek naar de mogelijkheid om de kazerne in Doorn te renoveren en dan in Vlissingen een nieuwe multidisciplinaire kazerne te bouwen, met faciliteiten die momenteel elders in het land ontbreken. Die kazerne kan dan onder meer dienen voor het onderhoud aan schepen en als oefenplek.   

[Bron: PZC @ Artikel]


Lex

Kamerbrief: Antwoord op vragen van het lid Diks over de leegloop bij het Korps Mariniers in verband met de kazerneverhuizing naar Vlissingen

De antwoorden

Kamerstuk, 01-05-2018

Lex

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/04/2018 | 22:40 uur
Aardig om eens het profiel op te snorren van de huidige gemeenteraadsleden en wethouders en hun sociale (woon)omgeving en dit nog eens te doen, een aantal jaren na vertrek (if) van Marns uit Doorn.... zie daar dan de schuldigen van dit "vriendelijke" gedrag.
Doe je best ..... ik zie gaarne de resultaten tegemoet.  :angel:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: A.J. op 30/04/2018 | 23:37 uur
En de Zeeuwse kant vooral niet vergeten... Karla en echtgenoot bv.

Kunnen ook in het verhaal worden meegenomen.

A.J.

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/04/2018 | 22:40 uur
Tja in de recente crisisjaren waren ze vast meer dan welkom... nu, met gierende tekorten en zeer scherp stijgende vastgoed- en grond  prijzen zien de gemeenteraadsleden ongetwijfeld euro-tekens en wellicht een fraaie 1000m2 of meer kavel voor zich zelf.

Aardig om eens het profiel op te snorren van de huidige gemeenteraadsleden en wethouders en hun sociale (woon)omgeving en dit nog eens te doen, een aantal jaren na vertrek (if) van Marns uit Doorn.... zie daar dan de schuldigen van dit "vriendelijke" gedrag.

En de Zeeuwse kant vooral niet vergeten... Karla en echtgenoot bv.