Verregaande samenwerking Dld-Nl defensie

Gestart door Ace1, 06/11/2011 | 14:56 uur

A.J.

Citaat van: Huzaar1 op 22/05/2019 | 00:55 uur
Nope, dit is binnen de navo al een punt.

Helemaal niet. Het probleem zit in de landelijke rubriceringen. NLD secret mag niet op NATO secret, andersom wel. En daar heeft elk land mee te maken. Maar NLD secret mag ook niet met de Duitsers gedeeld worden dus.moet er een andere rubricering op en dan is NATO secret releasable to een prima optie, hoef je geen apart netwerk op te tuigen.

Maar dit is denken in oplossingen... :angel:

Huzaar1

Citaat van: A.J. op 21/05/2019 | 23:59 uur
Want dat kon niet met NSWAN zoals de rest van de NATO doet?

Nope, dit is binnen de navo al een punt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat
Zo kwam recent een beveiligde verbinding tot stand tussen Nederlandse en Duitse defensienetwerken. Hierdoor kan Defensiepersoneel van beide landen vertrouwelijke informatie aan elkaar sturen. Dat maakt het dagelijks werken aan alle samenwerkingsinitiatieven een stuk eenvoudiger.

Want dat kon niet met NSWAN zoals de rest van de NATO doet?

Lex

Nederland en Duitsland delen steeds meer militaire informatie

Nieuwsbericht | 21-05-2019 | 16:43

Nederland en Duitsland verdiepen de defensiesamenwerking. Ze gaan meer informatie uitwisselen op het gebied van cyber en hybride dreigingen. Minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Duitse collega Ursula Von der Leyen ondertekenden hiervoor vandaag een overeenkomst in Berlijn. Dat gebeurde tegelijk met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de oosterburen.

De gezamenlijke verklaring is een volgende stap in de al vergaande militaire samenwerking tussen beide landen. In het cyberdomein bijvoorbeeld werken de landen steeds meer samen. Zo kwam recent een beveiligde verbinding tot stand tussen Nederlandse en Duitse defensienetwerken. Hierdoor kan Defensiepersoneel van beide landen vertrouwelijke informatie aan elkaar sturen. Dat maakt het dagelijks werken aan alle samenwerkingsinitiatieven een stuk eenvoudiger.

Integratie eenheden
Nederlandse en Duitse militairen opereren samen in veel internationale missies. Het is een logisch gevolg van de integratie van eenheden, zoals het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster. Ook vallen Nederlandse brigades onder Duitse divisies en staan Duitse eenheden andersom onder Nederlands commando.

Beide landen stemmen systemen en procedures zoveel mogelijk op elkaar af. Dat gebeurt bijvoorbeeld met gezamenlijke projecten op het gebied van elektronische oorlogsvoering en digitalisering van operaties. Troepen in het veld kunnen zo beter met elkaar communiceren en dus opereren.

Europa veilig houden
"Onze landen nemen vaak het voortouw als het gaat om het verbeteren van Europese defensiesamenwerking, en zijn daarmee een voorbeeld voor andere Europese partners", stelde Bijleveld. "Want alleen samen kunnen we weerstand bieden aan alle uitdagingen om ons continent veilig te houden. De vrijheid in Europa is grotendeels te danken aan deze samenwerking", aldus de minister. Het gaat volgens haar om verdieping van het vertrouwen. Wat overigens zeker geen opmaat betekent naar een Europees leger, benadrukte Bijleveld.

Koning en koningin op kazerne
Bijleveld en Von der Leyen waren later op de dag in Potsdam bij het bezoek van het koninklijk paar aan het Einsatzführungskommando der Bundeswehr. De bewindslieden spraken daar onder meer over hoe militairen én thuisfront worden voorbereid op uitzendingen.

Duitse en Nederlandse militairen bespraken met koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook hoe zij hun samenwerking ervaren.

Mindef

Lex

Nederland en Duitsland versterken militaire samenwerking
============================================================

20 mei 2019 – 14:13
————————————————————

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en haar
Duitse collega Ursula Von der Leyen ondertekenen dinsdag
21 mei in Berlijn een verklaring voor verdere versterking
van de defensiesamenwerking. De Europese
veiligheidssituatie is veranderd en nieuwe dreigingen
vragen ook om andere vormen van samenwerking. Daarnaast
willen beide landen samen met andere Europese partners
meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen (of
Europese) veiligheid. De positieve ontwikkelingen van de
laatste jaren maken vervolgstappen mogelijk zoals het
verder verhogen van de interoperabiliteit, op meer
gebieden en op meer niveaus in beide krijgsmachten.

Nederland en Duitsland werken al lang en steeds
intensiever samen. Zo zijn eenheden onder elkaars commando
geplaatst en wordt waar mogelijk gezamenlijk materieel
aangeschaft. Beide krijgsmachten zijn bij de meeste
internationale missies gezamenlijk actief als logisch
gevolg van die langdurige militaire samenwerking en de
vergaande integratie van militaire eenheden. Dinsdagmiddag
zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima het
/Einsatzführungskommando der Bundeswehr/ in Potsdam
bezoeken, als onderdeel van hun jaarlijkse bezoek aan één
of meerdere deelstaten. Hierbij zullen de beide
defensieministers ook aanwezig zijn. Tijdens het bezoek
zal ook een live-videogesprek met een missiegebied tot
stand worden gebracht waar Nederlandse en Duitse
militairen samenwerken.

Persbericht MINDEF, 20-05-2019

Ace1


Ace1

#452



Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 30/01/2016 | 17:49 uur
Wat natuurlijk prima is, defensie zwemt niet in het geld immers.

Ja maar waar gaat het dan nog om? Om het geld besparen of effectiviteit?
Als blijkt dat door samenwerken de efficitiviteit met 300% omhoog gaat maar het kost wat meer zie ik het never niet gebeuren.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

(  wel in het Duits, maar toch ...)

Integration - vorwärts - Marsch!

Das deutsche Seebataillon und das niederländische Korps Mariniers
stellen die "Operative Integration" her

http://marineforum.info/Aktuelles_Heft/Seebataillon/seebataillon.html



DvdW

Seebataillon: multitool van de Duitse marine
Voor velen de grote onbekende in de samenwerking is het Seebataillon dat in april 2014 werd opgericht. Volgens plaatsvervangend commandant korvettenkapitän (vergelijkbaar met luitenant ter zee der eerste klasse) Norman Bronsch wordt het Seebataillon gezien als de multitool van de Duitse marine.

Bronsch: "Het Seebataillon is onderdeel van de Duitse marine en bestaat uit een infanteriecompagnie, een compagnie duikers gespecialiseerd in mijnenbestrijding, een boardingcompagnie en een verkenningscompagnie. Wij doen uiteenlopende operaties op zee en op land."

Hoewel het Seebataillon nog geen twee jaar bestaat, zijn zij twee jaar geleden niet op nul begonnen: "In het verleden hadden we verschillende gespecialiseerde eenheden van de marine, die zijn samengebracht in het Seebataillon. Separaat is er ook een Special Forces bataljon."

Het Seebataillon zal ondanks de integratie in Eckernförde gestationeerd blijven. Dat betekent dus op en neer naar Den Helder, maar dat is geen probleem volgens Bronsch, want voor oefeningen met de Duitse landmacht moeten zij veel grotere afstanden afleggen.

Bron: http://marineschepen.nl/nieuws/Wat-houdt-Nederlands-Duitse-marinesamenwerking-in-050216.html
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

A.J.

Citaat van: Zander op 04/11/2016 | 15:39 uur

Dat het korps hier niet op zit te wachten ligt aan de eeuwige halsstarrige conservatieve houding van de marine en het korps mariniers.

Als het huidige Seebataillon vergelijkbaar is met de vroegere Marineschutzkräfte dan is dat een behoorlijk stap terug voor het korps, dat kan ik je op een briefje meegeven.
De samenwerking is iig niet vergelijkbaar zoals met de tanks of de Patriots waar de Duitsers wel op een jarenlange ervaring kunnen bogen.

A.J.

Citaat van: Flyguy op 04/11/2016 | 13:27 uur
In de jaren '60 werd het korps, onder druk van de landmacht, duidelijk gemaakt dat het geen reguliere infanterie formaties meer kon handhaven.

Ik zit niet zo in de korpsgeschiedenis, maare is hier meer over te vinden? Het lijkt me wel een interessant verhaal om daar eens in te duiken.

En ik ken dat Seebataillon verder niet, ik heb verder geen ervaringsgegevens. Maar ik ken de vroegere Marineschutzkräfte wel, die ook in dat Seebataillon zitten. Dat was feitelijk niet meer dan een soort Force Protection zoals wij dat bij de luchtmacht (LB/ OGRV) kennen. Iig geen mariniers zoals wij gewend zijn.

Ton de Zwart

Vele jaren heb ik deel uitgemaakt van 1 AGGP, en derhalve lang en intensief samengewerkt met de 3e CDO brigade RM. Van enige laatdunkendheid in onze richting heb ik nooit iets gemerkt. 1 AGGP en ook de W-coy waren prima geïntegreerd in de brigade en werkten op hetzelfde niveau.
idd hadden wij qua materieel niet veel in te brengen, althans op zeetransport gebied en luchttransport. De bewapening en uitrusting van 1 AGGP zelf was echter dik in orde. De skills and drills zijn gedurende die jaren volstrekt gelijk gemaakt. Uitwisselings officieren en onderofficieren werden moeiteloos in en uit geschoven, van beide zijden.   Er is maar één punt van irritatatie geweest en dat was in 1982 toen de CDOBRIG naar de Falklands op trokken en 1 AGGP niet mee mocht. Dat was een politieke beslissing en niemand vond dat erg prettig. In plaats van 1AGGP werd een parabataljon in de brigade geplaatst.
De taal is al helemaal geen probleem meer tegenwoordig, die is gewoon Engels. In de jaren 70, 80, begin 90 was dat nog wel lastig, want lang niet alle onderofficieren beheersten de Engelse taal. Maar die zijn inmiddels allemaal met UGM of pensioen.