'Krachtsverschil VS en Europa vergroot politieke kloof'

Gestart door Mourning, 22/07/2003 | 00:06 uur

oud_zijde

die gasten bij clingendaal moeten niet zo tegen de Amerikanen opzien.

Ik heb nix gezien in deze oorlog wat nieuw of onverwachts was, de enige reden dat er geen Europese troepen zijn ingezet in Afghanistan en Irak (naast het feit dat ze zelf niet wilden) is omdat de Amerikanen graag willen laten zien dat ze alles alleen kunnen.

Dat enorme aantal slachtoffers door ongelukken en dat bericht gister dat ze hun krijgsmacht noodgedwongen moeten gaan uitbreiden bewijst wel weer dat het Amerikaanse (zelfde geld in mindere mate voor het Britse) leger op is, ze kunnen niet meer en ze zullen bij hun volgende oorlog toch echt rekening met hun bondgenoten moeten gaan houden want anders wordt het een bloedbad voordat ze de vijand uberhaupt zijn tegengekomen.

toegegeven, de Europese budgetten zijn bedroevend laag maar dat Europese troepen niet meer in de Amerikaanse eenheden of zelfs in de moderne oorlogsvoering zouden passen is onzin
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Mourning

Nederlands Dagblad.

http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=14082

Het is uiteraard een mening, maar wel een "professionele mening".

Verder even tussendoor ben ik het wel met hem eens.

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

D819

Kan die Osinga niet beter kinderboeken gaan schrijven ?
Hij schrijft als iemand die het witte garen uitgevonden heeft, terwijl het zwarte er al lang was.

De oorlog in Irak is een puinhoop. Het is nog maar begonnen.
Ze bakken er niks van, en het sturen van Nederlandse troepen is een regelrechte stommiteit.

De Yanks kunnen dan wat ultra moderne wapens hebben, maar als het er op aankomt zijn het regelrechte watjes!
En nog tamelijk dom ook.
Ze hebben een blakend zelfvertrouwen, wat nergens op gebaseerd is. Het taktisch voordeel verdwijnt na verloop van tijd.
Dan is er altijd wel iemand die weer een antwoord verzint.
Ze kunnen best wel een oorlog winnen, maar wat dan nog ?
Gewoon laten doen, hoe meer Amerikanen over de wereeld verspreid zitten, des te meer kraakt hun systeem.

Daarom is het zaak om ze in hun eigen sop gaar te laten koken! Maar Nederland moet weer eens uitblinken in slaafs gedrag, en militairen sturen.




Mourning

Citaat'Krachtsverschil VS en Europa vergroot politieke kloof'

van onze redactie buitenland

DEN HAAG - Een groeiende militaire kloof tussen de Verenigde Staten en Europa vergroot ook de politieke afstand tussen beide machtsblokken. ,,In sommige gevallen zien de VS de Europese militaire bijdrage zelfs als een last'', meent luchtmachtkolonel F. Osinga, werkzaam bij het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael.


Osinga analyseert de oorlog tegen Irak als zeer nadelig voor de Europeanen. In het officierenblad Carré van deze maand schrijft hij dat het dichten van de politieke kloof tussen VS en Europa niet kan zonder het verkleinen van de militaire achterstand van de Europeanen op Amerika. Maar de kans daarop is juist verkleind door de Europese verdeeldheid over de rechtmatigheid van de laatste Golfoorlog.

Osinga constateert dat de VS - die hun defensieuitgaven fors opschroeven, in tegenstelling tot Europa - de NAVO steeds meer als een supermarkt behandelen. Al met Enduring Freedom, de oorlog tegen het Afghaanse Talibanbewind, keken de Amerikanen wat daar van hun gading was ,,om vervolgens bij een andere regionale organisatie verder te kijken''.

Het militaire krachtsverschil zal uitmonden in een ,,doctrinaire kloof'', vreest Osinga. Een 'ouderwetse' Europese strijdmacht kan niet langer ,,naadloos inpluggen'' op commandocentra en daarmee niet meer voldoen aan de hoge eisen om burgerbevolking te sparen en collateral damage (bijkomende schade door beschietingen) of friendly fire (onder vuur van eigen troepen) te voorkomen. ,,De Europeanen passen niet langer in het westerse model van oorlogvoering, dat nota bene door henzelf wordt voorgestaan.''

Hyperblitz

Dat de Amerikanen dat wel kunnen, heeft de strijd in Irak overduidelijk bewezen. Volgens Osinga hebben de VS met hun 'hyperblitz' tegen Saddam Hussein enorme successen geboekt. Terwijl de media zich vooral bezighielden met incidenten in het zuiden, trok het Amerikaanse leger in een ongekend tempo diep Irak binnen, waarbij nauwelijks slachtoffers aan eigen kant vielen.

Dat was mede te danken aan de inzet van 9000 commando's en de Amerikaanse suprematie in de lucht vanaf de eerste dagen van de oorlog, meent Osinga. Nieuw was de inzet van speciale eenheden, die met snelle en intimiderende verrassingsaanvallen de gevreesde stadsguerrilla voorkwamen.

De eenheden stelden daarnaast oliebronnen en strategische locaties veilig en rookten achtergebleven verzetshaarden uit. ,,Al maanden voor de oorlog was ongeveer elk huis in Bagdad voorzien van een coördinaat'', stelt Osinga. Aan de hand van deze 'catalogus' kon direct informatie worden doorgespeeld over verzetshaarden, waarmee vervolgens korte metten werd gemaakt. Zo bleef het aantal slachtoffers onder burgers zeer beperkt.

Bovendien leverde de samenvoeging van de verschillende staven van luchtmacht, landmacht en marine een uiterst effectieve gevechtsmachinerie op, waardoor de Amerikanen zeer snel hun tactiek konden aanpassen aan veranderingen op het slagveld.

De precisie-aanvallen waren zo doeltreffend, dat het Iraakse leger op het laatst alleen op pelotonsniveau nog kon communiceren. ,,Saddams troepen waren blind, doof en verlamd'', aldus Osinga, die wijst op spectaculaire thunderruns van Amerikaanse tankeenheden door de straten van Bagdad. ,,De snelle opmars tot in de buitenwijken van Bagdad kwam als een complete verrassing voor de Irakese verdediging.''

Architect

De Amerikaanse defensieminister Rumsfeld is de architect van de overwinning, meent Osinga. ,,Zijn invloed is na twee gewonnen oorlogen ongehoord groot.'' Rumsfeld kan nu het Amerikaanse leger verder transformeren naar een hightech-krijgsmacht, die dankzij precisiewapens en informatiedominantie razendsnel kan ingrijpen.

Voor Europa kan dat niet zonder gevolgen blijven, meent Osinga. Volgens hem kijken de VS bij hun nationale defensieplanning niet alleen naar de mogelijke tegenstander, maar ook steeds vaker naar eventuele coalitiepartners. Dat bleek al bij het Amerikaanse ingrijpen in Kosovo, aldus Osinga. ,,In Afghanistan en Irak demonstreerden de VS eens temeer dat zij vanuit militair oogpunt geen enkel ander land nodig hebben. Als Europa wordt uitgenodigd een coalitie te vormen, is dat louter en alleen om politieke redenen.''

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).