Benoemingen in de Defensietop

Gestart door Lex, 22/02/2012 | 10:21 uur

Lex

Citaat van: A.J. op 20/09/2020 | 23:25 uur
Meer dan een vierster gaat het niet worden en volgens mij is daar volgens de regelgeving maar eentje van. Of misschien kan er dan wel gemarchandeerd worden met de regelgeving.
Ikv gender is alles mogelijk.

A.J.

Citaat van: Lex op 20/09/2020 | 23:11 uur
En daarna doorstromen internationaal?

Meer dan een vierster gaat het niet worden en volgens mij is daar volgens de regelgeving maar eentje van. Of misschien kan er dan wel gemarchandeerd worden met de regelgeving.

Lex

Citaat van: A.J. op 20/09/2020 | 23:08 uur
Ergo, in het kader van de diversiteit wordt er iemand kllaargestoomd om CDS te worden. Maar goed, nu 44... Nog 20 jaar te gaan...
En daarna doorstromen internationaal?

A.J.

#376
Ergo, in het kader van de diversiteit wordt er iemand kllaargestoomd om CDS te worden. Maar goed, nu 44... Nog 20 jaar te gaan...

Sparkplug

Citaat van: Lex op 26/04/2018 | 23:38 uur
Vrouwelijke generaal in aantocht

Nieuwsbericht | 26-04-2018 | 13:58

De 42-jarige luchtmachtkolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan wordt op 1 juli bevorderd tot commodore, een generaalsrang. Op 5 juli gaat ze vervolgens aan de slag als commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC).

Boekholt is nu nog commandant Vliegbasis Eindhoven. Ze is verantwoordelijk voor de inzet van strategisch en tactisch luchttransport, tankoperaties en het uitvoeren van kustwachttaken. Daarnaast zorgt ze ervoor dat het vliegveld is opengesteld voor haar 'buurman'. Daardoor kan Eindhoven Airport 17 uur per dag, 7 dagen per week van de vliegbasis gebruik maken.
   
De nieuwe cybercommandant begon haar loopbaan in 1994 als assistent-verkeersleider. Na haar KMA-opleiding werkte zo onder meer bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).  In 2008 werd ze uitgezonden naar Afghanistan. Als projectleider hield zij zich bezig met de wederopbouw van de civiele luchtvaart. In 2011 werd zij programmamanager bij de Defensie-ICT-organisatie (JIVC).

Boekholt trad in juni 2016 aan als commandant van de vliegbasis. Als commandant DCC volgt ze brigadegeneraal Hans Folmer op.

Momenteel telt Defensie 1 andere vrouwelijke generaal, ook van de luchtmacht.

Mindef

Boekholt-O'Sullivan Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten

Nieuwsbericht | 18-09-2020 | 15:40

Elanor Boekholt-O'Sullivan is per 1 oktober Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Als generaal-majoor neemt ze de functie over van haar ranggenoot Eric Schevenhoven, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Boekholt-O'Sullivan voert als commodore nu nog het bevel over het Defensie Cyber Commando.

Momenteel wordt gewerkt aan de zogenoemde '5e Generatie Luchtmacht'. Die opereert niet alleen met F-35-jachtvliegtuigen, maar zet ook MQ9-reaper onbemande vliegtuigen en gemoderniseerde helikopters en transportvliegtuigen in. Dat gebeurt voor de eigen krijgsmacht en in coalitieverband. Boekholt-O'Sullivan is voorgedragen op het kunnen 'aansturen van de vernieuwing en verandervermogen'. In haar nieuwe functie is ze immers verantwoordelijk voor onder meer de integrale interne bedrijfsvoering bij de luchtmacht.

Koersvast

Andere competenties van Boekholt-O'Sullivan zijn visie en durf. Ze is omgevingsgericht, heeft overtuigingskracht en is in staat tot samenbindend leiderschap. De luchtmachtofficier communiceert duidelijk, heeft goede netwerken, is organisatiegericht en creatief. Ze heeft bewezen koersvast te zijn en heeft een brede ervaring in onder meer Inlichtingen & Veiligheid, informatiegestuurd optreden en operationele en operatie-ondersteunende functies.

De in Ierland geboren Boekholt-O'Sullivan begon haar militaire carrière in 1994 als assistent-luchtverkeersleider. In 1998 voltooide ze haar opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie tot officier Inlichtingen en Veiligheid. Daarna deed zo onder meer ervaringen op bij de Groep Geleide Wapens De Peel, als analist bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, als pelotonscommandant en als adviseur van de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten.

Hoofd Innovatie Luchtmacht

Boekholt-O'Sullivan deed in 2008 uitzendervaring op in Afghanistan. Ze trad er onder meer op als projectleider voor de wederopbouw van de burgerluchtvaart.

Enkele jaren na het volgen van de Hogere Defensie Vorming en haar belangrijke rol bij het herstructureren van het Joint IV Commando (JIVC), was ze hoofd Innovatie bij de Luchtmacht. In 2016 werd ze commandant Vliegbasis Eindhoven. Sinds 2018 vervult Boekholt-O'Sullivan haar huidige functie.



https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/09/18/benoeming-boekholt-osullivan
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Oppelaar nieuwe commandant Nederlandse Defensie Academie

Nieuwsbericht | 15-10-2019 | 15:12

Generaal-majoor Richard Oppelaar wordt de nieuwe commandant van de Nederlandse Defensie Academie. Hij volgt per 21 november generaal-majoor Nico Geerts op. Oppelaar is nu nog Directeur Directie Operaties.

Oppelaar rondde de praktische opleiding tot officier der mariniers in 1982 af. Daarna doorliep hij het KIM en studeerde in 1986 af. Oppelaar specialiseerde zich vervolgens in het Verenigd Koninkrijk als verbindingsofficier. Hij werd begin jaren '90 uitgezonden naar Noord-Irak en Cambodja.

Na het volgen van de Midden Managementopleiding werd Oppelaar bevorderd tot majoor en van 1994 tot 1997 was hij hoofd bureau verbindingen bij het hoofdkwartier van het Korps Mariniers in Rotterdam. Als compagniescommandant volgde hierna een uitzending naar Bosnië. Daarna deed hij de Hogere Krijgskundige en algemene Vorming (HKV) aan het Instituut Defensie Leergangen en de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan het Instituut Clingendael. Bij de afdeling operationele behoeftestelling van de Marinestaf hield Oppelaar zich bezig met behoeftestellingen voor nieuw materieel.

Commandant mariniersbataljon.
In juli 2003 werd hij als luitenant-kolonel commandant van het 2e Mariniersbataljon. Eind 2003 werd hij met zijn bataljon uitgezonden naar Zuid-Irak (SFIR). Vervolgens werd Oppelaar met zijn bataljon in 2005 wederom uitgezonden; ditmaal naar Noord-Afghanistan (ISAF).

Na bevordering tot kolonel werd hij in april 2006 projectleider implementatie Marinestudie bij de Directie Planning & Control van het CZSK in Den Helder. In 2007 ontving hij een Koninklijke onderscheiding. In het najaar van 2009 volgde hij de Leergang Topmanagement Defensie aan het Instituut Clingendael. Vanaf medio 2010 was Oppelaar werkzaam bij de Defensiestaf als hoofd van de afdeling materiele gereedheid. Sinds eind maart 2012 fungeerde Oppelaar als Directeur Operaties CZSK en Commandant van het Korps Mariniers en sinds april 2016 als Directeur Operaties van de krijgsmacht.

Mindef

Lex

Eerste vrouwelijke marine-officier dringt door tot hoogste rangen

De Koninklijke Marine krijgt deze week voor het eerst een vrouw in de hoogste officiersrangen, die van de vlagofficieren. Kapitein-ter-zee Jeanette Morang wordt vrijdag bevorderd tot commandeur. De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht benoemden al eerder vrouwen in hun hoogste officiersrangen.

"Dit is toch wel een wapenfeit", zegt militair historicus Petra Groen. "Tot begin jaren 80 konden vrouwen binnen de krijgsmacht tot beperkte hoogte opklimmen. Dat was dan ook nog in aparte vrouwenafdelingen." In 1981 werd de scheiding opgeheven en kregen vrouwen de kans om tot de hoogste functies door te dringen.

Eerste fregatcommandant
Morang (54) begon twee jaar later aan de officiersopleiding van de marine. Daarna werkte ze op diverse posten in binnen- en buitenland, zowel op zee als op het vasteland. In 2007 werd ze de eerste vrouwelijke Nederlandse fregatcommandant, op de Hr. Ms. De Ruyter. Daarna werkte ze onder meer als verbindingsofficier bij de NAVO in Brussel en bij de defensiestaf in Den Haag.

In haar nieuwe rang gaat Morang voor drie jaar aan de slag bij het Maritiem Commandocentrum van de NAVO in het Engelse Northwood.

NOS, 12-06-2019, 16:50

Flyguy

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/04/2019 | 23:01 uur
ZaL mij benieuwen wanneer we de eerste vrouw als C-KMD mogen verwelkomen, zijn er momenteel runner ups?

Nee, tenzij ze dat Kmar trucje flikken.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 18/04/2019 | 23:10 uur
De constatering is correct; nu maar hopen dat allen hart voor de zaak hebben.  :angel:

+1

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 18/04/2019 | 22:58 uur
Politieke en ambtelijke top van Defensie is nu 100% vrouw
De constatering is correct; nu maar hopen dat allen hart voor de zaak hebben.  :angel:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#369
Citaat van: Huzaar1 op 18/04/2019 | 22:58 uur
Politieke en ambtelijke top van Defensie is nu 100% vrouw

ZaL mij benieuwen wanneer we de eerste vrouw als C-KMD mogen verwelkomen, zijn er momenteel runner ups?

Huzaar1

Politieke en ambtelijke top van Defensie is nu 100% vrouw
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Lex op 18/04/2019 | 18:50 uur
Gea van Craaikamp secretaris-generaal Defensie

Nieuwe naam: "van Centenkraaikamp" in 3,2,1...

Lex

Wim van der Weegen directeur Communicatie bij Defensie

Nieuwsbericht | 18-04-2019 | 17:30

Wim van der Weegen wordt met ingang van 1 juni 2019 directeur Communicatie bij het ministerie van Defensie.

W. (Wim) van der Weegen is op dit moment hoofd Bestuurlijke Zaken, Advies en Communicatie en tevens plaatsvervangend algemeen secretaris bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarvoor was hij hoofd Communicatie bij de OVV en eerder woordvoerder bij diverse departementen.

Wim van der Weegen studeerde Journalistiek aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

ABD, 18-04-2019, 17:30

Lex

Gea van Craaikamp secretaris-generaal Defensie

Nieuwsbericht | 18-04-2019 | 15:37

Mr. G.E.A. (Gea) van Craaikamp wordt de nieuwe secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 juni 2019.

Gea van Craaikamp is sinds 2016 plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor vervulde ze bij de provincie Noord-Holland de functie van provinciesecretaris. Eerder was zij onder andere directeur Projecten bij de toenmalige Rijksgebouwendienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en directeur Koninkrijksrelaties bij hetzelfde ministerie. Gea van Craaikamp studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten is blij met de benoeming: "Ik heb er alle vertrouwen in dat Gea van Craaikamp met haar ervaring de uitdagende klus bij defensie kan klaren. Ik zie er naar uit om samen met haar Defensie weer een stap verder te brengen."

Van Craaikamp volgt de huidige secretaris-generaal Wim Geerts op die deze zomer de nieuwe ambassadeur in China wordt.

Mindef