Benoemingen in de Defensietop

Gestart door Lex, 22/02/2012 | 10:21 uur

Lex

Rob Kramer wordt nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten

Nieuwsbericht | 14-06-2017 | 12:34


Schout-bij-nacht Rob Kramer is per 22 september de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten. In die  functie is hij tevens admiraal Benelux. Hij wordt op 11 september bevorderd tot vice-admiraal. Kramer volgt luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op die na 39 jaar met functioneel leeftijdsontslag gaat.

Kramer begon zijn carrière tot marineofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Daarna vervulde hij voornamelijk operationele functies aan boord van fregatten en bij de mijnendienst. Hij nam onder meer deel aan NAVO-operatie Sharp Guard ter handhaving van het handelsembargo voor de kust van voormalig Joegosla­vië. In 2006 voerde Kramer het commando over het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen. Dit schip werd in 2008 onder zijn leiding als eerste Nederlandse eenheid ingezet voor de Somalische kust in de strijd tegen piraterij en ter bescherming van de schepen van het World Food Program. In 2014 volgde het commando over de Netherlands Maritime Force. Sinds 1 juni 2016 is Kramer als schout-bij-nacht Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten.


Brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang.

Commandant Korps Mariniers, tevens directeur Operaties Commando Zeestrijdkrachten, brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang volgt Kramer op 11 september op als Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten. 2 weken eerder wordt hij  bevorderd tot generaal-majoor der mariniers.  Van Sprang begon in 1982 aan het KIM. Daarna behaalde hij onder meer de kwalificaties berg- en wintergetraind, parachutist, commando en kikvorsman. Ook voltooide hij de Amphibious Warfare School in het Amerikaanse Quantico en de hogere krijgsvorming KM op het Instituut Defensie Leergangen.

Van Sprang nam onder andere deel aan de VN-missie in Cambodja, operatie Allied Harbour in Albanië en hij was militair assistent van de deputy director stability in het ISAF-hoofdkwartier in Kabul, Afghanistan. Sinds mei 2014 is Van Sprang brigadegeneraal der mariniers. In die rang is hij plaatsvervangend directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedheid, directeur Operaties CZSK en Commandant Korps Mariniers.

Kolonel der mariniers Jeff Mac Mootry.

Kolonel der mariniers Jeff Mac Mootry is per 25 augustus Commandant Korps Mariniers en directeur Operaties Commando Zeestrijdkrachten. Op 14 augustus wordt hij hiervoor bevorderd tot brigadegeneraal der mariniers. Mac Mootry begint in 1985 als dienstplichtige bij het Korps Mariniers. Na de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers is hij 6 jaar pelotonscommandant. Hij behaalt de kwalificaties berg- en wintergetraind, parachutist en commando.

In 1992 volgt een uitzending naar Cambodja en in 1995 naar Haïti.  Daarna neemt hij als commandant van een detachement mariniers deel aan de NAVO Stabilisation Force in Bosnië. Hij is enkele jaren actief op het gebied van speciale operaties en 3 jaar compagniescommandant. In 2010 is Mac Mootry hoofd Operaties van Task Force Uruzgan. In september 2012 krijgt hij het commando over het Tweede Mariniersbataljon. De eenheid draagt onder meer bij aan antipiraterijmissies en de EU-battlegroup. Sinds eind mei 2014 is hij Chef Kabinet van de Commandant der Strijdkrachten.

Mindef

Enforcer

Citaat van: A.J. op 26/02/2017 | 13:54 uur
Daar zijn de KMD commandanten voor.

Daar zijn ze allemaal van, want het is 1 defensie, met meerdere smaakjes.

A.J.

Citaat van: Enforcer op 26/02/2017 | 13:38 uur
Mee eens, maar anderzijds vind ik het geen schande als een subject matter expert, wat meer toelicht op de dossiers die dringend aan de kaak gesteld moeten worden. Onze kracht ligt voor een groot deel op zee, zowel in het verleden en de toekomst. Vandaag is het een kaalslag (niet alleen de KM)... :sick:

Daar zijn de KMD commandanten voor.

Enforcer

#331
Citaat van: A.J. op 24/02/2017 | 21:00 uur
Correct. Sowieso kan je als CDS geen krijgsmachtdeel "voortrekken".

Mee eens, maar anderzijds vind ik het geen schande als een subject matter expert, wat meer toelicht op de dossiers die dringend aan de kaak gesteld moeten worden. Onze kracht ligt voor een groot deel op zee, zowel in het verleden en de toekomst. Vandaag is het een kaalslag (niet alleen de KM)... :sick:

A.J.

Citaat van: Huzaar1 op 24/02/2017 | 18:52 uur
Gisteren in gesprek geweest met Gen Middendorp. Benoeming was idd al tijdje duidelijk. Of er daarmee een marinekoers gevaren gaat worden, nee. Wel wat meer oog maar het heeft geen prio in bestedingen. Meest lopende onderzoeken hebben invloed op luchtmacht en landmacht.

Correct. Sowieso kan je als CDS geen krijgsmachtdeel "voortrekken".

Huzaar1

Gisteren in gesprek geweest met Gen Middendorp. Benoeming was idd al tijdje duidelijk. Of er daarmee een marinekoers gevaren gaat worden, nee. Wel wat meer oog maar het heeft geen prio in bestedingen. Meest lopende onderzoeken hebben invloed op luchtmacht en landmacht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ronald Elzenga

Citaat van: MINDEF op 24/02/2017 | 15:00 uur
Vice-admiraal Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten
.....
Goede zaak! De Marine zal ruim in beeld komen de komende jaren. Al bekend wie hem zal opvolgen?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 24/02/2017 | 15:00 uur
Vice-admiraal Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten


Goede zaak en volgens verwachting, dit keer een paarse 4 sterren functie maar met een donkerblauw hart.

Lex

Vice-admiraal Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Nieuwsbericht | 24-02-2017 | 13:30


Vice-admiraal Rob Bauer is voorgedragen als de nieuwe Commandant der Strijdkrachten. De ministerraad deed dit vandaag op voorstel van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Bauer volgt generaal Tom Middendorp later dit jaar op als Nederlands hoogste militair.

Bauer is sinds september 2015 de plaatsvervanger van Middendorp. Wanneer hij het commando precies overneemt, wordt later bekendgemaakt.

De Commandant der Strijdkrachten is verantwoordelijk voor de inzet van militairen op missie. Hij heeft de dagelijkse leiding en informeert en adviseert de minister hierover. Een andere taak is de planning en uitvoering van militaire operaties. Ook is de Commandant der Strijdkrachten de belangrijkste militair adviseur van Nederlands politieke leiders.

Bevordering tot luitenant-admiraal

Bij benoeming wordt Bauer bevorderd tot luitenant-admiraal. Wat Middendorp hierna gaat doen, wordt later dit jaar bekend.

Breed netwerk

Als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten is Bauer nu voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarnaast is hij sinds begin dit jaar voorzitter van de Stuurgroep Adaptieve Krijgsmacht. Die ziet toe op een meer flexibele en duurzame samenwerking met bedrijven en organisaties zodat Defensie in de toekomst beter is voorbereid op plotselinge opdrachten en sterk wisselende taken.

Operationele ervaring

Rob Bauer (Amsterdam, 1962) begon zijn loopbaan in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij was onder meer commandant van het luchtverdedigings-en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter (van 2005 tot 2007) en het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt (in 2010 en 2011). Eind 2006 werd hij voor 5 maanden uitgezonden voor operatie Enduring Freedom.

Bestuurservaring

In april 2011 werd Bauer souschef bij de directie Plannen bij de Defensiestaf in Den Haag die zich richt op de toekomst van Defensie. 11 maanden later werd hij directeur Plannen. Hij was daarmee verantwoordelijk voor de inrichting en samenstelling van de gehele krijgsmacht, waaronder het nieuwe Defensie Cyber

Mindef

Huzaar1

Ook een wassen neus, deze baas erft de kartonnen ductape bende van de vorige.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Luchtmacht onder nieuwe leiding

Nieuwsbericht | 10-06-2016 | 13:27

Luitenant-generaal Dennis Luyt leidt vanaf vandaag de Koninklijke Luchtmacht. Op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden nam hij het commando over van ranggenoot Alexander Schnitger. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling. Vanmiddag zag het al zwart van de mensen op de Friese basis. 

Schnitger was 4 jaar de baas van het luchtwapen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert noemde hem iemand met een vliegerhart, die – met het oog op de toekomst - alles ter discussie durfde te stellen, vaak tegen de stroom in.

F-35

"Blijven ontwikkelen, om de vijand een stap voor te blijven. Dat was én is uw streven", zei ze. Ze refereerde daarbij natuurlijk aan de F-35, die de 'luchtmacht van de toekomst' mede vorm geeft. De minister sprak over de jaren van debat en adviezen van jachtvliegtuigenexperts en politieke partijen die over de opvolger van de F-16 over elkaar heen buitelden. In 2013 viel dan eindelijk het besluit de nieuwe straaljagers aan te schaffen. De eerste 2 toestellen landden 23 mei jl. op Nederlandse bodem. "Een absoluut hoogtepunt" aldus de minister.

Missies vroegen veel van luchtmacht

Hennis verhaalde ook over de operaties waaraan de luchtmacht een bijdrage leverde. "Onder uw leiding zijn de luchtstrijdkrachten op vele fronten ingezet, nationaal en internationaal. Afghanistan, Mali, Irak, Syrië en natuurlijk boven Nederland. Missies die veel van de luchtmacht hebben gevraagd. Tot op de dag van vandaag. U aarzelde nooit uw nek uit te steken. En dat heeft onze organisatie veel goeds gebracht."
Voor zijn verdiensten werd Schnitger vandaag koninklijk onderscheiden. 

Nieuwe commandant

De minister wenste de nieuwe luchtmachtcommandant veel succes en wijsheid toe. "Het is aan u de Koninklijke Luchtmacht de komende jaren met vaste hand door de uitdagingen van deze tijd te leiden." De ervaren Luyt was onder andere commandant van Vliegbasis Leeuwarden en directeur operaties van de luchtmacht. Ook vervulde hij verschillende functies bij de Defensiestaf.

Mindef

Lex

Luyt nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten

Nieuwsbericht | 12-04-2016 | 10:31

Generaal-majoor Dennis Luyt, nu Directeur Directie Aansturen Operationele Gereedheid (D-DAOG) bij de Defensiestaf, is vanaf 10 juni de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten. Onder publieke belangstelling neemt hij de leiding over van luitenant-generaal Sander Schnitger. Dat gebeurt tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden. Luyt wordt 1 juni alvast bevorderd.

Luyt begint zijn militaire loopbaan in 1981 aan de KMA. Na zijn vliegeropleiding in de Verenigde Staten gaat hij als jachtvlieger aan de slag op de toenmalige Vliegbasis Twenthe. Daar doorloopt hij verschillende rangen, wordt er opgeleid tot wapeninstructeur F-16 en neemt vanaf Italië deel aan de Operatie Deny Flight boven het voormalig Joegoslavië.

Met een kleine onderbreking, om als 'exchange-vlieger' bij de Canadese luchtmacht met de CF-18 te vliegen, keert Luyt weer terug op zijn vertrouwde honk in Twente. Dat duurt tot april 2000. In die periode neemt hij deel aan de operaties Deliberate Guard en Allied Force vanuit het Italiaanse Amendola. Na een korte tour bij de Luchtmachtstaf krijgt Luyt het commando over 315 Squadron op Vliegbasis Twenthe, maar is hij vooral bezig met de opheffing ervan als gevolg van bezuinigingen.

Als Luyt het Air War College in de VS heeft afgerond, komt hij als Hoofd Sectie Jachtvliegtuigbehoeften bij de Defensiestaf in Den Haag. Als Military Assistant Deputy Commander Air gaat hij in 2007 naar het hoofdkwartier van de International Security Assistance Force in Afghanistan. Eenmaal terug volgt een bevordering tot kolonel en de functie van Hoofd Planintegratie bij de Defensiestaf waar hij met een team werkt aan het  tot stand komen van de Defensieplannen. In 2010 krijgt de kolonel het commando over Vliegbasis Leeuwarden. Daarna is hij Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten en vanaf 2014 is Luyt belast met zijn huidige functie.

Mindef

Lex

Benoeming secretaris-generaal bij Defensie

Nieuwsbericht | 15-04-2016 | 14:00

De heer drs. W.J.P. (Wim) Geerts wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft besloten hem voor te dragen voor benoeming op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en minister Hennis van Defensie. Geerts volgt Erik Akerboom op, die sinds 1 maart korpschef is van de Nationale Politie. De benoeming gaat in op 15 juni 2016.

Wim Geerts (52) vervult sinds 2013 de functie van directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1988 is hij werkzaam bij  het ministerie van Buitenlandse Zaken, met tweemaal een uitstap naar het ministerie van Algemene Zaken. Bij dit ministerie was hij van 1995 tot 2002 als raadadviseur van de minister-president onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille Defensie.

Conform de loopbaansystematiek van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hij functies in het postennet (Singapore, Washington, Ottawa) afgewisseld met posities op het departement in Den Haag.

Wim Geerts studeerde Engelse taal- en letterkunde, met als bijvak Mensenrechten, aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan Boston College in de Verenigde Staten.

De benoeming van Wim Geerts is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

Rijksoverheid.nl

Lex

Nieuwe commandant voor Koninklijke Landmacht

Nieuwsbericht | 24-03-2016 | 17:44

Luitenant-generaal Leo Beulen is sinds vanmiddag de nieuwe commandant van de Koninklijke Landmacht. Op de Nederlandse Defensie Academie in Breda nam hij de functie over van ranggenoot Mart de Kruif.

In verband met de tragische gebeurtenissen in België sprak De Kruif zijn medeleven uit met het Belgische leger en de bevolking. ''We delen ons verdriet in een moment van stilte'', waarna een minuut stilte volgde.

Veilige plaats

Beulen benadrukte dat we momenteel in een turbulente tijd leven, wijzend op de gebeurtenissen in België en Frankrijk. Hij wees er ook op dat de landmacht er niet alleen voor staat. "Wij zullen onze samenwerking met andere landen niet alleen voortzetten, maar steeds verder verbreden en verdiepen." Ook is samenwerking het sleutelwoord in relatie tot andere partijen, zoals de Bestuursstaf, andere operationele commando's, de Defensieonderdelen en civiele partners. "Zodat Nederland een veilige plaats blijft om in te leven."

Volgens Hennis is Beulen uitstekend in staat om de landmacht de komende jaren met vaste hand te leiden. "De uitdagingen zijn groot. Het beroep op de landmacht neemt toe. En dat terwijl die de afgelopen jaren door een ongekend zware periode is gegaan, met grote reducties. Het zal nog de nodige energie kosten om de balans te herstellen."

Ereteken voor Verdienste in goud

Verder bedankte Hennis De Kruif voor zijn tomeloze inzet voor Defensie door hem te onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in goud. Ze prees hem onder meer voor de niet-aflatende energie die hij stak in de integratie van 11 Luchtmobiele Brigade in de Division Schnelle Kräfte. Daarnaast voor die van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie, waardoor Nederland onder meer over tanks kan beschikken.

De Kruif: "Hier staat een trotse commandant. Wat wij als Defensie, krijgsmacht en landmacht op de mat hebben gelegd de afgelopen jaren is niet niks. We zijn overal op missie en staan altijd klaar, voor welke opdracht dan ook. Van het bestrijden van ISIS tot het uitvoeren van noodhulp. Wij klagen niet, maar dragen. En daar ben ik dankbaar voor." De Kruif nam na 38 jaar afscheid van Defensie en gaat met functioneel leeftijdsontslag.

Mindef

Lex

Korps Mariniers onder nieuw commando

Nieuwsbericht | 16-02-2016 | 13:19

Het Korps Mariniers krijgt op 18 maart een nieuwe commandant. Het is brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang.

Van Sprang trad in 1982 aan als adelborst voor het Korps Mariniers. In 1985 werd hij commandant van een infanteriepeloton bij de 1e Amfibische Gevechts Groep. Daarna specialiseerde hij tot officier kikvorsman. In die functie diende hij in de Nederlandse Antillen en bij het amfibisch verkenningspeloton. Eind jaren '80 werd Van Sprang onder meer uitgezonden voor de VN-missie in Cambodja en ging als uitwisselingsofficier naar 26 Marine Expeditionary Unit van het United States Marine Corps.

Amfibische operaties

Na een opleiding aan de Amphibious Warfare School in het Amerikaanse Quantico werd hij geplaatst aan boord van Hr. Ms. Rotterdam. In de functie van amfibisch operatieofficier nam hij deel aan de operatie Allied Harbour in Albanië, ten tijde van de crisis in Kosovo.

Vanaf 2003 vervulde Van Sprang functies in Den Haag bij zowel de marine- als de defensiestaf. Daarna was hij onder meer commandant van het 1e mariniersbataljon.
 

Sinds 2014 is hij plaatsvervangend directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedstelling bij de Defensiestaf. Van Sprang is per 14 maart niet alleen korpscommandant, maar ook de nieuwe directeur Operaties bij de Koninklijke Marine. Hij volgt brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar op, die aan de slag gaat als directeur Operaties bij de Defensiestaf.

Mindef