Medailleregen op Vliegbasis Leeuwarden

Gestart door Ace1, 04/03/2012 | 02:00 uur

Ace1

Ongeveer 150 militairen hebben vanmorgen voor hun bijdrage aan de International Security assistance Force in Afghanistan de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Minister Hans Hillen en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen reikten de onderscheidingen op Vliegbasis Leeuwarden uit. 4 militairen kregen tevens het gevechtsinsigne.


De militairen waren van september 2011 tot en met afgelopen januari uitgezonden voor de NAVO-operatie. In eerste instantie opereerden zij vanaf Kandahar Airfield in het zuiden van Afghanistan om grondtroepen met F-16's te ondersteunen. Verder zorgden zij voor de bewaking, verdediging, logistieke ondersteuning en ontwikkeling van het vliegveld voor militaire- en civiele doeleinden. Ook hielpen de mannen en vrouwen bij het luchttransport van en naar Nederland.

Mazar-e-Sharif

Halverwege de uitzending verhuisde de Task Force naar Mazar-e-Sharif in het noorden van het land om de Nederlandse politietrainers in Kunduz te beschermen. F-16's sporen nu nog steeds onder meer geïmproviseerde explosieven op met behulp van het RecceLite-fotoverkenningssysteem. Tevens ondersteunen de jachtvliegtuigen ISAF-grondtroepen.

Zij die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen, krijgen de herinneringsmedaille. Het gevechtsinsigne is voor individuele militairen, ingezet bij een militaire operatie waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. Het handelen van betrokkene moet daarbij actief en adequaat zijn geweest en niet alleen gericht op de eigen veiligheid.

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/03/01/46193531/Medailleregen_op_Vliegbasis_Leeuwarden