Mariniers overleden na ongeluk Aruba

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 10/03/2012 | 17:55 uur

Lex

Marinier opgepakt na dodelijk ongeluk Aruba

CURAÇAO – De politie op Aruba heeft een Nederlandse marinier (23) gearresteerd die de auto bestuurde tijdens een dodelijk ongeluk op 9 maart, waarbij twee van zijn collega's (19 en 24) verongelukten. Dat bevestigt de Nederlandse advocaat van zijn familie, Michael Ruperti, vandaag aan het ANP.

Het drama gebeurde, nadat de marinier moest uitwijken voor een andere auto, vertelt Ruperti. "Onderzocht wordt of er mogelijk drank in het spel was en of dat mogelijk de oorzaak kan zijn. Maar dat is natuurlijk nooit een rede om iemand al bij voorbaat vast te zetten'', stelt de advocaat. Het Openbaar Ministerie op Aruba was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Erbarmelijke omstandigheden
"Nu zit de marinier onder erbarmelijke omstandigheden vast in de KIA-gevangenis op Aruba. Mijn cliënt zit met vier man op een cel tussen drugscriminelen en moordenaars'', meldt de advocaat. "Hij krijgt slecht te eten en is flink afgevallen. Iedereen laat hem in de steek. Defensie heeft hem inmiddels geschorst. Hij krijgt nu psychische begeleiding, na alles wat hem is overkomen.''

Eerste hulp
Ruperti meent dat zijn cliënt veel te zwaar wordt aangepakt in vergelijking met wat er is gebeurd. "Hij heeft direct na het ongeval eerste hulp verleend aan zijn kameraden, terwijl hij zelf ook gewond was. Nederland kan zijn vervolging gewoon overnemen, omdat er bij het ongeluk geen Arubanen betrokken waren. Hij heeft als militair recht op Nederlandse rechtsmacht, maar het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba werkt tegen en wil hem zelf vervolgen.''

Geld
Woensdag is het voorarrest van de marinier met 90 dagen verlengd. "Hij wordt onredelijk hard aanpakt'', benadrukt de advocaat. "In Nederland zou dit nooit kunnen. Hier worden slachtoffers niet gearresteerd.'' Ook de rechtshulp op Aruba laat alles te wensen over, concludeert Ruperti. "Hij heeft al drie advocaten versleten. Ze doen niets, ze willen alleen maar geld zien.''

Nederland
De ouders van de marinier hebben Ruperti ingeschakeld, omdat hun zoon op het eiland in hun ogen verstoken blijft van welke hulp dan ook. De advocaat overweegt om het Openbaar Ministerie in Arnhem te bewegen om de vervolging van de 23-jarige marinier alsnog over te nemen en de militair zo snel mogelijk naar Nederland te halen.

Onderzoek
Direct na het ongeluk zijn het Korps Politie Aruba en de marechaussee begonnen met het onderzoek naar de oorzaak. De marechaussee uit Nederland is ingeschakeld vanwege de betrokkenheid van Nederlandse militairen.

Antilliaans Dagblad,
28-03-2012 11:27

Ace1

Is de marinier die de bestuurder was een jaar jonger geworden?

Lex

Marinier opgepakt na dodelijk ongeluk Aruba

ORANJESTAD -  De politie op Aruba heeft een Nederlandse marinier (23) gearresteerd die de auto bestuurde tijdens een dodelijk ongeluk op 9 maart, waarbij twee van zijn collega's (19 en 24) verongelukten. Dat bevestigt de Nederlandse advocaat van zijn familie, Michael Ruperti, woensdag aan het ANP. Het Openbaar Ministerie op Aruba was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Het drama gebeurde, nadat de marinier moest uitwijken voor een andere auto, vertelt Ruperti. ,,Onderzocht wordt of er mogelijk drank in het spel was en of dat mogelijk de oorzaak kan zijn. Maar dat is natuurlijk nooit een rede om iemand al bij voorbaat vast te zetten", stelt de advocaat.

Telegraaf,
wo 28 mrt 2012, 17:13

KapiteinRob

ORANJESTAD — De militair R.D (24), bestuurder van de auto die afgelopen vrijdagavond betrokken was bij het dodelijk ongeval ter hoogte van Mahuma, zit nog altijd vast in verband met het onderzoek naar het ongeluk. Hij wordt verdacht van 'roekeloos rijgedrag de dood tengevolge hebbende, terwijl onder invloed van alcohol'. De twee overleden mariniers zijn gisteren in marinierskazerne Savaneta herdacht.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde vanmorgen aan Amigoe waarvan de bestuurder wordt verdacht. De militair wordt vastgehouden 'om het onderzoek niet te belemmeren' en om te voorkomen dat hij naar Nederland vertrekt, aldus OM-woordvoerder Ann Angela. Het OM wil de marinier, als het zo ver komt, op Aruba berechten. "Het incident gebeurde op Aruba, het is goed als de verdachte hier berecht wordt", zegt Angela. Justitie vermoedt bovendien dat er alcohol in het spel was. De chauffeur heeft bloed moeten afstaan voor onderzoek. Onbevestigde bronnen melden dat de mariniers van een feest kwamen en hadden gedronken.

Het ongeluk, waarbij vrijdagavond militair Casper Hendrikse (24) ter plekke vrijwel direct overleed en Frank Kerpel (19) maandag als gevolg van zijn verwondingen overleed, heeft een behoorlijke impact op de defensiegemeenschap op Aruba. Dat zegt defensiewoordvoerder Vanessa Strijbosch tegen Amigoe. "Het hakt er behoorlijk in", zegt ze. "Het waren jonge jongens." Strijbosch vertelt dat ook op de marinebasis in Curaçao veel over het ongeluk gesproken wordt. "We hebben ook hier twee condoleanceregisters."

Herdenking

Gisteren was er voor beide mariniers een herdenkingsbijeenkomst in de kapel van marinierskazerne Savaneta. Hierbij was onder meer premier Mike Eman (AVP) aanwezig. Na de herdenking werd het lichaam van Hendrikse naar de luchthaven vervoerd en vervolgens op het vliegtuig gezet naar Nederland. Het stoffelijk overschot van Kerpel bleef afgelopen nacht onder een continue wake van mariniers in de kapel. Vandaag wordt het lichaam overgebracht naar een uitvaartonderneming en donderdag gaat ook Kerpel terug naar Nederland. Beide mariniers waren nog maar enkele maanden op het eiland en zouden maximaal negen maanden blijven.

OM leidt onderzoek

Ondertussen zijn er op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) sinds zondag twee medewerkers van afdeling Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de Koninklijke Marechaussee op het eiland om te helpen bij het onderzoek naar het dodelijk ongeval. Een woordvoerder van de marechaussee wilde vanochtend echter geen details over het onderzoek kwijt. "Het OM heeft de leiding over het onderzoek en zal eventuele informatie met de pers delen." Hoe lang het onderzoek nog gaat duren, kon de woordvoerder ook niet zeggen. "Het kan een paar dagen tot een week of langer duren. Dat ligt eraan hoe complex het ongeluk is en of er bijvoorbeeld een reconstructie gemaakt moet worden." Martijn Kloosterman, hoofd Marechaussee op Aruba, vertelde Amigoe maandag dat het onderzoek waarschijnlijk deze week afgerond wordt. Het onderzoeksrapport zal echter langer op zich laten wachten, zei hij toen.

Bestuurder amper gewond

Vrijdagavond kwamen de twee militairen om het leven toen de auto waarin zij zaten ter hoogte van de brug van Mahuma hard tegen de vangrail terecht kwam. In de auto zaten vier personen, allen militair. De bestuurder liep vrijwel geen verwondingen op en ook de passagier die achter de bestuurder zat, liep alleen lichte verwondingen op. Hendrikse overleed vrijwel ter plekke. Kerpel werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar had dusdanig letsel dat hij maandag ook kwam te overlijden. Zijn familie was ondertussen overgevlogen en kon in het ziekenhuis van hem afscheid nemen.

De exacte toedracht van het ongeluk is nog niet bekend. Wel wordt dus gesuggereerd dat alcohol en hoge snelheid een belangrijke rol speelden bij het ongeluk. Volgens ochtendblad Bon Dia Aruba zou ook de hoogte en de constructie van de vangrail waartegen de auto botste, verantwoordelijk zijn voor het ernstige letsel. Dienst Openbare Wegen (DOW), verantwoordelijk voor de vangrails, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: www.amigoe.com dd. 150312

Lex

Mariniers nemen afscheid van overleden collega's

Op Marinierskazerne Savaneta op Aruba is gistermiddag afscheid genomen van Casper Hendrikse en Frank Kerpel. De herdenkingsdienst voor de omgekomen mariniers vond plaats in aanwezigheid van familie, vrienden en collega's.

De commandant van Savaneta, luitenant-kolonel der mariniers Edwin Hofma stond stil bij het zware verlies voor de ouders en het Korps Mariniers. Bevriende collega's spraken mooie woorden over hun kameraden die afgelopen vrijdag bij een verkeersongeval omkwamen. Aan het einde van de dienst vormden militairen en andere aanwezigen, onder wie een Arubaanse regeringsvertegenwoordiging, een erehaag.


Foto MINDEF

Direct na de dienst is de familie Hendrikse met hun zoon naar Nederland teruggekeerd. Het lichaam van Frank Kerpel blijft tot vanmiddag in de kapel van de marinierskazerne met een continue wake van mariniers. Donderdag gaat de familie Kerpel met hun overleden zoon terug naar Nederland.

MINDEF,
14 maart 2012, 14.52 uur

Tanker


Lex

Tweede marinier bezweken na ongeluk Aruba

ORANJESTAD -  Een tweede marinier is maandag bezweken aan de gevolgen van een ernstig verkeersongeluk dat vrijdag op Aruba gebeurde. Het gaat om een 19-jarige man. Dat meldden het Openbaar Ministerie op Aruba en een woordvoerder van de Koninklijke Marine maandag. Een 33-jarige marinier overleed eerder al door het ongeval.

Bij het ongeval raakten nog twee andere mariniers gewond.

Telegraaf,
ma 12 mrt 2012, 21:18

Lex

Verkeer Aruba eist vierde dode   

ORANJESTAD — Een Nederlandse militair is gisteravond om het leven gekomen bij een verkeersongeluk ter hoogte van Mahuma. Hij zat in een auto met nog drie andere militairen. Eén van hen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, bevestigt marechausseecommandant Martijn Kloosterman vanmorgen aan Amigoe. Het is de vierde verkeersdode dit jaar.

Het ongeval vond plaats op de kruising bij Mahuma, gisteravond tussen elf en half twaalf. Omdat het militairen betreft, doet de marechaussee onderzoek naar het ongeluk. Commandant Kloosterman laat weten dat alle inzittenden van het voertuig militairen waren. Meer details - zoals de identiteit van het slachtoffer en de overige inzittenden - wil de commandant echter niet geven. De familie van de overledene is volgens Kloosterman 'waarschijnlijk al op de hoogte gebracht'.

Amigoe sprak met een vrouw die het ongeval zag gebeuren. Ze vertelde dat de bestuurder van het voertuig de macht over het stuur verloor. De auto met vier inzittenden kwam met een harde knal tegen de vangrail van de brug van Mahuma terecht. De brandweer, aldus de ooggetuige, rukte met groot materieel uit om de inzittenden uit de auto te krijgen. Ze zag hoe twee inzittenden in ogenschijnlijke kritieke toestand met een ambulance werden weggereden. Bij één van hen was een ledemaat losgetrokken als gevolg van de klap, aldus de ooggetuige.


Verkeersdoden dit jaar

De Nederlandse militair is de vierde verkeersdode dit jaar. Op 27 februari overleed een voetganger (77) in het ziekenhuis, nadat hij een dag eerder was aangereden bij de rotonde van Pos Chiquito. In januari kwamen twee personen in het verkeer om het leven. Een scooterrijder (26) kwam om leven op 17 januari, toen hij op de weg van Ponton ter hoogte van Katunastraat op een SVU botste. En op 1 januari reed een bestuurder van een personenauto tegen een boom, op de weg tussen Paradera en Piedra Plat. De medepassagier (23) kwam daarbij om het leven.

Amigoe,
zaterdag, 10 maart 2012 08:06 

SMI de Boer

een van de drie verkeersdoden... vandaag...
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederlandse marinier komt om het leven op Aruba

zaterdag 10 maart 2012 12:22

Den Haag/Aruba - Een Nederlandse marinier is in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een eenzijdig verkeersongeval op Aruba om het leven gekomen. Dit heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

Drie andere mariniers raakten bij het ongeval gewond, waarvan één ernstig.
Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Aruba, waar zij worden behandeld. Naar de toedracht van het ongeval wordt onderzoek gedaan. De families van de mariniers zijn geïnformeerd.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/141768/Nederlandse_marinier_komt_om_het_leven_op_Aruba.html