Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

Parera

European Task Force Takuba to deploy to Sahel this summer

Belgium, Denmark, Estonia, the Netherlands, and Portugal have all committed troops to a new French-led special forces mission in the Sahel region called Task Force Takuba, the French Ministry of Armed Forces announced after a meeting of defence ministers on 27 March.

"The Takuba Task Force should reach its initial operational capacity in the summer of 2020 and its full operational capacity in early 2021," the ministry said. "The Takuba Task Force will be able, by its structure, to act quickly and adapt to the evolution of the threat posed by terrorist groups. It will play a key role in the rapid empowerment of local armed forces."

It said the taskforce will mainly consist of European special forces backed by the necessary support assets. It will be under the command of France's Operation 'Barkhane' regional counter-insurgency mission, but will have a high level of autonomy. It will work closely with the G5 Sahel Joint Force that is made up of battalions from Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania, and Niger.

[Source: Janes.com]

Sweden's government proposes to send 150 troops and helicopters to Mali for Task Force Takuba

https://www.thedefensepost.com/2020/03/16/sweden-150-special-forces-helicopters-takuba-mali/

Lex

Nederland steunt Mali bij gevechtsoperaties tegen terroristische groeperingen

Nieuwsbericht | 27-03-2020 | 16:46

Nederland steunt de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF). Deze taakgroep, Takuba genaamd, is vandaag opgericht en ondersteunt de Malinese strijdkrachten bij gevechtsoperaties tegen terroristische groeperingen in de Liptako-Gourma-regio in de Sahel.

Deze groeperingen zijn hier verantwoordelijk voor een geweldstoename. Takuba richt zich op het geven van adviezen, assistentie en begeleiding van die operaties. Naast politieke steun plaatst Nederland 1 of 2 stafofficieren bij het hoofdkwartier van de taakgroep.

Via de militairen blijft Nederland geïnformeerd over de gang van zaken binnen Takuba, zoals de situatie op de grond. Nederland stuurt geen troepen omdat de benodigde Special Operations Forces (SOF) capaciteiten niet beschikbaar zijn. Dit komt vanwege de huidige inzet in Irak en Afghanistan tot begin 2022. Ook andere capaciteiten, zoals op het gebied van transport of voor medische evacuaties, zijn niet beschikbaar. De ministers van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Stef Blok van Buitenlandse Zaken hebben dat de kamer vandaag per brief gemeld.

Dient Nederlands veiligheidsbelang
De Sahel is een instabiele regio aan de randen van Europa. Het strategische belang van de Sahel blijft voor Nederland onverminderd groot. Het tegengaan van terrorisme en irreguliere migratie in deregio dient een direct Nederlands veiligheidsbelang.

Steun voor Takuba sluit goed aan bij de bestaande Nederlandse inzet in de Sahel op het gebied van veiligheid, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Nederland draagt in de Sahel al bij aan de aanpak van grondoorzaken van onveiligheid en instabiliteit. De veiligheidsinzet richt zich primair op het versterken van de capaciteiten van de Sahellanden zodat ze voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen. Oog voor mensenrechten en het verbeteren van de vertrouwensband tussen de autoriteiten en de lokale bevolking vormen daarbij belangrijke aandachtspunten.

Capaciteitsopbouw van EU in de Sahel
Nederland draagt met 5 militairen bij aan de EU trainingsmissie in Mali (EUTM Mali). Die traint Malinese strijdkrachten en adviseert om de G5-troepenmacht te operationaliseren. Ook  levert Nederland maximaal 15 functionarissen voor de civiele capaciteitsopbouwmissies van de EU in de Sahel (EUCAP Sahel). Die zijn gericht op versterking van de binnenlandse veiligheidssectoren in Mali en Niger. Daarnaast levert Nederland maximaal 10 KMar- politiefunctionarissen en 2 tot 3 militaire stafofficieren aan de VN-missie MINUSMA.

Mindef

delarey

https://sofrep.com/news/vikings-in-africa-sweden-joins-french-led-special-operations-task-force/

De Zweedse krijgsmacht gaat hoogstwaarschijnlijk SOF en helikopters leveren aan de door Frankrijk geleide contraterreur task force TAKUBA in de Sahel-regio. Tsjechië heeft eind januari al toegezegd 60 militairen te leveren, ook Nederland wordt nog steeds genoemd als mogelijke deelnemer aan de task force.

Lex

Citaat van: Poleme op 27/11/2019 | 00:11 uur
Het is een Tigre en een Cougar met SOF vliegers op een trainingsmissie.

Veel heli gezeik daar is niet verwonderlijk.  Grote afstanden, slechte infrastructuur en veel te weinig troepen (om enig verschil te maken).
Trainingsmissie?

Poleme

Het is een Tigre en een Cougar met SOF vliegers op een trainingsmissie.

Veel heli gezeik daar is niet verwonderlijk.  Grote afstanden, slechte infrastructuur en veel te weinig troepen (om enig verschil te maken).
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Huzaar1

Tigre+nh90

Verdomd veel heli gezeik in Mali, voor zo'n nono missie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Franse militairen dood door helikopterongeval

PARIJS-
Door een ongeval met twee helikopters in Mali zijn dertien Franse militairen om het leven gekomen. De toestellen botsten op elkaar tijdens een operatie tegen opstandelingen in het Noord-Afrikaanse land. Het gaat om het dodelijkste incident voor het Franse leger sinds 1983, toen 58 paratroepers omkwamen door een aanslag in Beiroet.

Het Franse ministerie van Defensie meldt dat de helikopters grondtroepen ondersteunden in de regio Liptako, vlak bij de grens met Burkina Faso en Niger. Een aanvalshelikopter van het type Tiger raakte een Cougar-transporthelikopter. De toestellen crashten bij elkaar in de buurt. Alle inzittenden kwamen om het leven.

President Emmanuel Macron roemde de militairen. "Deze dertien helden hadden slechts één doel: ons beschermen", schreef hij op Twitter. Oud-president François Hollande, die in 2013 een troepenmacht naar Mali stuurde om een opmars van jihadisten te stoppen, zei dat "Frankrijk vandaag in tranen is" voor de soldaten "die moedig vochten tegen het terrorisme".

Sinds het begin van de operatie in 2013 zijn 38 Franse militairen in Mali omgekomen. Frankrijk heeft duizenden manschappen gelegerd in de regio. Die assisteren Mali en vier andere West-Afrikaanse landen in het kader van operatie Barkhane bij de strijd tegen extremisten. Ook trainen de Fransen lokale veiligheidstroepen.

ANP, 26-11-2019, 15:10

Lex

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/09/2019 | 20:41 uur
Frankrijk vraagt Nederland om opnieuw militairen naar Mali te sturen

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/05/frankrijk-vraagt-nederland-om-opnieuw-militairen-naar-mali-te-sturen-a3972369

Kennisgeving verzoek voor bijdrage aan een Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF) in de Sahel

De desbetreffende Kamerbrief

Kamerstuk, 05-09-2019.


jurrien visser (JuVi op Twitter)


Sparkplug

Malinezen omgekomen in Mali bij konvooi met Nederlands materieel

Nieuwsbericht | 23-08-2019 | 09:16

Een konvooi in Mali met Nederlands materieel, dat gebruikt is in de missie Minusma is eergisteren nabij Boni aangevallen. Het materieel was onderweg van Gao naar Dakar. Bij het konvooi zijn 4 militairen van het Malinese leger omgekomen. 2 chauffeurs overleden en nog 2 Malinese militairen raakten ernstig gewond.

Bij het incident waren geen Nederlandse eenheden betrokken. Na 5 jaar kwam in april dit jaar een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali. Het Nederlandse kamp is inmiddels overgedragen aan Duitse eenheden en het resterende materieel zal de komende maanden naar Nederland worden gebracht. Nog 8 militairen zijn actief in Mali in diverse missies.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer betreurt het incident. Hij zegt mee te leven met da families van de slachtoffers die Nederland ondersteunen bij het terughalen van het materieel. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten brengt haar condoleance over aan de Malinese regering.

Wat de precieze toedracht is en welke schade de Nederlandse lading heeft geleden is nog onduidelijk. Het konvooi bevatte geen wapens, munitie of ander gevoelig materieel. Welke gevolgen het incident heeft voor de verplaatsing van het resterende Nederlandse materieel zal worden onderzocht

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/08/23/malinezen-omgekomen-in-mali-bij-konvooi-met-nederlands-materieel
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 30/04/2019 | 08:33 uur
Kont missie. Ieder land. Iedere militair die denkt dat hij daar iets nuttigs heeft gedaan. Is gefopt..

Idd, zinloos verhaal.

Huzaar1

Kont missie. Ieder land. Iedere militair die denkt dat hij daar iets nuttigs heeft gedaan. Is gefopt..
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Sparkplug

Afscheid van Mali

Nieuwsbericht | 29-04-2019 | 16:16

Onder luid applaus van collega's rijden militairen na hun allerlaatste patrouille Kamp Castor op. Na 5 jaar stopt de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie Minusma. Gisteren werd tijdens de laatste rit door Mali afscheid genomen van de bevolking.

"Hollandia, Hollandia, merci, merci!" roepen hordes Malinese kinderen die enthousiast hun huizen uitrennen als de Nederlandse voertuigen voorbij rijden. "Jonge kinderen zijn hier opgegroeid met Nederlandse militairen in hun straten", vertelt pelotonscommandant Bernhard. "De laatste patrouille voelt wel speciaal. Dat is omdat we afscheid nemen van het land en de mensen uit ons opgebouwde netwerk, zoals de politiechefs en wijkoudsten." Hoewel de ontvangst ook daar even hartelijk als altijd is, verslappen de militairen tijdens hun laatste uren in Gao niet. "Het dreigingsniveau is laag, maar we blijven altijd op onze hoede", zegt de pelotonscommandant.

Informatie
6000 Nederlandse militairen zetten de afgelopen 5 jaar voet in de koperkleurige woestijn van Mali. Hun belangrijkste taak was het uitvoeren van (langeafstands)verkenningen, om zo informatie te verzamelen voor het hoofdkwartier in Bamako. Daar werd het gebruikt om besluiten te nemen over militaire operaties. Militairen van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers vormden 2,5 jaar de operationele kern op de grond. In december 2016 namen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade de verkenningstaak over: de Long-Range Reconnaissanse Patrol Task Group Desert Falcon (LRRPTG).

Overdracht
Er is geen coalitieland dat de taak van Nederland officieel overneemt. Bernhard: "De Belgen en Duitsers hebben wel veel interesse in onze manier van werken: ook wel 'the Dutch approach genoemd'. We gaan met een open houding gesprekken met de bevolking aan, vandaar ook de open voertuigen. Zo win je sneller vertrouwen dan wanneer je rijdt in gepantserde wagens en elkaar niet kan aankijken." De Belgen en Duitsers gingen mee tijdens de laatste patrouilles. Volgens Bernhard om de contactpersonen aan hen voor te stellen, "en om te laten ze zien hoe we te werk gingen. Ik vind het een fijn gevoel dat ons opgebouwde werk daardoor niet verloren gaat."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/04/29/afscheid-van-mali
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Hoe wordt hier in Belgie op gereageerd? Daar nemen ze die missie reteserieus. Ben bij de Belgen er ook op bezoek geweest.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"