Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

Lynxian

Citaat van: Lex op 12/06/2018 | 21:44 uur
Als u de berichten in de media een beetje gevolgd heeft dan zal het u niet ontgaan zijn dat het hier betreft de zogeheten enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in de Baltische Staten.  :angel:
Hehe, en jij wilt zeggen dat NOS en RTL dergelijke afkortingen gebruiken?

Lex

Citaat van: Poleme op 12/06/2018 | 21:39 uur
Wat is EFP ?  Ophouden a.u.b. met al die niet gangbare afkortingen.
Als u de berichten in de media een beetje gevolgd heeft dan zal het u niet ontgaan zijn dat het hier betreft de zogeheten enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in de Baltische Staten.  :angel:

Poleme

Citaat van: Thomasen op 12/06/2018 | 20:04 uur
Nee, nu gaan we weer naar Afghanistan, daar bereiken we lekker veel.
Alleen EFP en de Carib lijkt echt in het straatje te passen.
Wat is EFP ?  Ophouden a.u.b. met al die niet gangbare afkortingen.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Citaat van: Thomasen op 12/06/2018 | 20:04 uur
Nee, nu gaan we weer naar Afghanistan, daar bereiken we lekker veel.
En mogelijk ook nog naar Irak.

Huzaar1

Kontmissie. Goed dit. Gekleuter in de Woestijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Kabinet: einde aan Nederlandse missie in Mali

Het kabinet wil de Nederlandse missie in Mali beëindigen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat om een geleidelijke afbouw die hoogstwaarschijnlijk tot halverwege 2019 duurt. Op dit moment zijn daar ongeveer 300 Nederlandse militairen.

Nederland is al ruim 4 jaar actief in het Afrikaanse land. De missie trekt een zware wissel op de defensie-organisatie. Eerder werd bekend dat het kabinet vanaf volgend jaar 60 militairen naar Afghanistan wil sturen. Omdat Nederland de activiteiten in Afghanistan wil uitbreiden, moeten de activiteiten in Mali worden afgebouwd.

Ogen en oren

De discussie is in een afrondende fase, zeggen betrokkenen. Ministeries werken nog aan de exacte planning, regeringspartijen zouden akkoord gaan met beëindiging. In principe loopt de huidige Nederlandse bijdrage tot 31 december van dit jaar. Nederland is van plan om iets langer te blijven, zodat een ander land de activiteiten van Nederland kan overnemen. De einddatum zou dan 1 mei 2019 worden.

Sinds 2013 zijn VN-militairen in Mali om oprukkende moslimextremisten te bestrijden. Onze militairen zijn de 'ogen en ogen' van de VN-missie Minusma. Nederland levert langeafstandsverkenners, inlichtingenpersoneel en politietrainers. Ze werken met name vanuit de stad Gao. Enkele officieren werken in de hoofdstad Bamako.

Vier militairen omgekomen

Vier Nederlandse militairen zijn in Mali om het leven gekomen. In 2015 kwamen kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven bij een helikoptercrash. In 2016 kwamen korporaal Henry Hoving en sergeant der 1e klasse Kevin Roggeveld om het leven bij een mortierongeluk.

Dat ongeluk was het gevolg van fouten bij Defensie, zo bleek uit een vernietigend onderzoek van Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De veiligheid van de granaten deugde niet en medische gezondheidszorg was niet op orde. Na een Kamerdebat vertrokken toenmalig Defensie-minister Hennis en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp. 

Twijfel over nut

De missie is al meerdere keren verlengd. De Nederlandse helikopters werden al in januari 2017 teruggetrokken. Duitsland heeft de helikoptertaken toen overgenomen. Geregeld was er twijfel over het nut van de missie. "We acteren onder ons niveau. Deze troepen zijn schaars. We moeten ze niet te lang inzetten voor dit soort taken", zei kolonel Jelte Groen van het Korps Commandotroepen al in september 2016.

Ook het materiaal van commando's, zoals voertuigen en wapens, zou sneller slijten in Mali. Morgen komt de Algemene Rekenkamer met een rapport over de Mali-missie. De Rekenkamer onderzocht of de krijgsmacht personeel en materieel goed heeft voorbereid op de missie en wat de gevolgen voor de gereedheid van de krijgsmacht zijn geweest. De publicatie van het rapport is vervroegd vanwege de besluitvorming over de missie.

RTL Nieuws, 12-06-2018

Parera

Citaat van: Thomasen op 30/03/2018 | 17:24 uur
Ja, moeten we echt willen, de normen en waarden die we binnen de krijgsmacht opleggen betekend dat criminelen die je een dergelijke keuze zou bieden eigenlijk per definitie niet in aanmerking komen.
:hrmph: Denk niet dat het een goed idee is maar het zou wel kunnen dat ze zoiets vanuit de politiek verzinnen om iets te doen aan de kansloze jongeren. Niet per direct crimineel maar wel probleem jongeren. Dit gebeurd in de West ook maar dan vrijwillig kan iemand zich melden en deze vervult dan de ''dienstplicht'' maar men noemt het milities. Deze mensen krijgen binnen de periode dat ze in ''dienst'' zitten een basis opleiding tot militair en daarnaast kunnen ze andere opleidingen volgen bijvoorbeeld voertuig monteur en daarmee in dienst blijven of het bedrijfsleven opzoeken na de dienst waardoor het kansloze er af is en een goede militaire opvoeding gegeven is.

Parera

Citaat van: Zeewier op 30/03/2018 | 16:09 uur
Help me effe, waarom moest Hennis weg en stapte Middendorp uit eigen beweging op?  :hrmph:
I'm with stupids

Jongeren moeten de in het regeerakkoord afgesproken maatschappelijke dienstijd moet ook bij Defensie kunnen doen. Die kun je niet naar Mali sturen. Bijleveld: ,,We zijn dat nu aan het bekijken hoe dat kan." Visser: ,,Dat kan óók weer helpen met het werven."

https://www.bndestem.nl/politiek/we-gaan-niet-oplappen-we-gaan-vernieuwen~a2327cae/

Bij de VS hebben ze ook een systeem waarbij sommige criminelen de keuze krijgen : de cel in of het leger in.
Misschien onderzoeken ze nu een soort geforceerde keuze in dienstplicht?

Zeewier

#1759
Help me effe, waarom moest Hennis weg en stapte Middendorp uit eigen beweging op?  :hrmph:
I'm with stupids

Jongeren moeten de in het regeerakkoord afgesproken maatschappelijke dienstijd moet ook bij Defensie kunnen doen. Die kun je niet naar Mali sturen. Bijleveld: ,,We zijn dat nu aan het bekijken hoe dat kan." Visser: ,,Dat kan óók weer helpen met het werven."

https://www.bndestem.nl/politiek/we-gaan-niet-oplappen-we-gaan-vernieuwen~a2327cae/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Canada sending troops to UN peacekeeping mission in Mali

http://www.cbc.ca/1.4580482

Lex

Kamer stemt in met verlenging missie Mali 

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag groen licht gegeven voor de voortzetting van Nederlandse bijdrage voor de militaire VN-missie in Mali.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Kamer.

De verlenging van de VN-missie in Mali was in de Kamer onderwerp van discussie. In september van dit jaar publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een vernietigend rapport naar aanleiding van een dodelijk ongeval waarbij de militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) in Mali om het leven kwamen en een derde militair zwaargewond raakte. Demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp traden hierom af.

Volgens de raad was Defensie "ernstig tekortgeschoten" in de zorg voor de veiligheid van de uitgezonden militairen. De mortiergranaten die gebruikt werden deugden niet en werden in veel te hoge temperaturen opgeslagen. Daarnaast voldeed het Togolees hospitaal dat door Nederland gebruikt werd niet aan de Nederlandse militaire eisen.

In de Kamer waren er dan ook de nodige twijfels over een verlenging van de missie. Vorige week verzekerde de nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld dat alle problemen zijn opgelost. De ondeugdelijke munitie wordt niet meer gebruikt en de kwaliteit van het hospitaal in Kidal is in orde.

Ook zijn er garanties van de VN dat er een helikopter beschikbaar is in medische noodgevallen. Voor VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SGP en 50plus is dat voldoende om de verlening te steunen.

PVV, SP, Denk en PvdD zijn tegen. FvD was bij geen enkel debat over de verlenging van de missie aanwezig en het is niet duidelijk of de partij van Thierry Baudet de verlenging steunt of niet.

Nederlandse deelname

Nederland neemt sinds 2013 deel aan de VN-missie die als doel heeft om Mali te stabiliseren. Ingrijpen was volgens minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra bittere noodzaak, omdat verschillende jihadistische groepen het land dreigden over te nemen. Volgens Zijlstra zou Mali anders geconfronteerd zijn geweest met een "tweede Raqqa", verwijzend naar de officieuze hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Hoe lang de missie nog zal duren is niet duidelijk. De nieuwe Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zei onlangs nog dat het zeker twintig jaar kan duren voordat Mali weer op eigen benen kan staan. Volgens Zijlstra kan de internationale gemeenschap zich pas terugtrekken als er een stabiel bestuur is en de rechtstaat functioneert.

Kritiek

Oppositiepartijen SP, PVV en Denk toonden zich kritisch over de verlenging. Zij wijzen erop dat de missie in Mali de gevaarlijkste is die de VN op dit moment uitvoert. Er zijn tot nu toe 146 militairen omgekomen, waaronder vier Nederlanders.

Volgens SP'er Sadet Karabulut biedt de missie helemaal geen stabiliteit. Net als PVV'er Raymond de Roon constateert zij dat de terroristische dreiging in Mali alleen maar is toegenomen. Karabulut ziet dat de bevolking van Mali er de afgelopen jaren niet op vooruit is gegaan.

De PVV hekelt de hoge kosten die de missie met zich meebrengen. Het is de partij niet duidelijk wat de Nederlandse bijdrage exact heeft opgeleverd. "Vosltrekt onduidelijk", zei De Roon hier vorige week over in een Kamerdebat. Hij noemde het de "dodelijkste" en "meest nutteloze" missie van dit moment.

Denk steunt de missie niet, omdat de partij vindt dat Defensie eerst "thuis orde op zaken" moet stellen. Dat betekent dat al het defensiepersoneel om een degelijk salaris moet ontvangen, veilige munitie moet hebben en goede kleding moet krijgen voordat er militairen worden uitgezonden.

De partijen die geen politieke steun voor de missie verleenden, wensten allen militairen die deelnemen een veilige missie en behouden thuiskomst toe.

Nu.nl, 12 december 2017 17:45


Lex

PvdA akkoord met verlenging Mali-missie

DEN HAAG - De PvdA steunt de verlenging van de militaire missie in Mali. Dat heeft de partij dinsdag besloten tijdens de fractievergadering, waarbij ook Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer aanwezig was. De hoogste militair gaf daar nog eens uitleg over wat er aan de missie is verbeterd op het gebied van veiligheid.

Voor de voortzetting van de Nederlandse deelname aan de missie is de steun van de PvdA niet cruciaal, maar wel comfortabel voor het kabinet. Dat besluit over militaire uitzendingen het liefst met een ruime Kamermeerderheid. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie leken al akkoord en ook GroenLinks steunt de voortzetting van de missie.

Toch was goedkeuring voor de verlenging geen vanzelfsprekendheid, na het mortierongeval waarbij vorig jaar twee militairen de dood vonden en er een zwaargewond raakte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde tekortkomingen vast bij de aanschaf en opslag van munitie en in de medische voorzieningen.

Helikopter
Op die punten is inmiddels het nodige verbeterd, zo verzekerde minister Bijleveld (Defensie) de Tweede Kamer maandag. Zo is het personeel van veldhospitaal in Kidal gewisseld en heeft de VN toegezegd dat er altijd binnen de voorgeschreven tijd een helikopter beschikbaar is voor medische evacuaties.

Het vorige kabinet besloot al over verlenging van de missie met een jaar. De Tweede Kamer stemt er volgende week over. Nederland doet sinds eind 2013 mee aan VN-missie Minusma. Momenteel bevinden zich zo'n driehonderd Nederlandse militairen in Mali. Ze vergaren er inlichtingen en doen verkenningen over lange afstanden.

Telegraaf, 05-12-2017

Lex

Nederlandse militairen hervatten operaties bij Kidal

Nieuwsbericht | 01-12-2017 | 17:30

De lange-afstandverkenningseenheid in Kidal (Mali) kan in de loop van volgende week weer operaties uitvoeren. De VN heeft Nederland schriftelijke garanties gegeven over de medische  keten en bevestigt hiermee de beoordeling die Defensie zelf eerder maakte.  Dat schrijft minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag aan de Kamer.

De zorg die het Togolese hospitaal in Mali kan leveren is voldoende om de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten. Dat liet het kabinet onlangs al weten, na onderzoek door de hoogste medische autoriteit van Defensie. Nederland heeft nu ook zwart-op-wit-afspraken over de medische zorg.

Die houden onder meer in dat:

- een militair binnen 10 minuten medische hulp krijgt. Binnen een uur is een arts aanwezig en binnen 2 uur krijgt de patiënt chirurgische zorg. Deze norm komt overeen met de Nederlandse normen voor militair medische zorg.

- in Kidal een medisch kwalitatief hoogwaardige MI-8 helikopter klaarstaat, voorzien van bescherming. Een medisch evacuatieteam maakt deel uit van de bemanning. Het toestel is 24/7 beschikbaar.

- het role 2 ziekenhuis in Kidal voldoet aan de VN-standaard. De afgelopen jaren is het hospitaal regelmatig door de VN beoordeeld, het laatst nog afgelopen oktober. Dit naast de controles die Nederland zelf uitvoert.

Nederland heeft de eigen beoordeling ook getoetst bij Frankrijk, met veel expertise en ervaring in het gebied. Gebleken is dat de Fransen de Nederlandse analyse delen. Zo nodig zal Frankrijk zelf ook gebruikmaken van het role 2 ziekenhuis in Kidal.

Mindef

jurrien visser (JuVi op Twitter)