Rijksbegroting & Politieke toekomst, deel 4

Gestart door Tanker, 03/07/2012 | 15:40 uur

onderofficier

Citaat van: Lex op 11/09/2012 | 09:38 uur
Citaat van: DannyE op 11/09/2012 | 09:11 uur
Of is het gewoon beter om niet te stemmen.. 
Laat je stem niet verloren gaan!

Ik twijfel ..... wel of niet gaan stemmen;  wel gaan stemmen, maar dan op welke partij.....    Op welke partij je ook stemt het gaat toch anders dan gezegd....

Ook wordt er gezegd dat als je op een kleine partij stemt je stem ook verloren gaat.       Moet je dan op de "winnaar" stemmen? Dan wordt je pas gehoord? 

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Lex

Citaat van: DannyE op 11/09/2012 | 09:11 uur
Of is het gewoon beter om niet te stemmen.. 
Laat je stem niet verloren gaan!

DannyE

Weetje, ik zit hier met een stem. Een stem gericht aan een partij die niet wil bezuinigen op defensie. Nu zeggen de VVD en CDA dat ze niet gaan bezuinigen op Defensie, maar zo als ze in het verleden ook duidelijk maakte hebben ze zich niet aan gehouden en een van de grootste bezuinigingen doorgeknalt. Nu is mijn vraag, ik wil stemmen op een partij die echt te vertrouwen is en echt niet gaat bezuinigen op Defensie. Maar wie gaat zich hier aan houden ?

Of is het gewoon beter om niet te stemmen.. 

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Dijkhoff en Kuiken: Bezuinigen op defensie?!

10/09/2012 Tijd: 12:03
Auteur: redactie

BRIEFWISSELING – De politiek in Breda ligt tijdens de zomer compleet stil, maar dat geldt niet voor de werkzaamheden van de Bredase Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Klaas Dijkhoff (VVD). De twee politici binden op BredaVandaag.nl de strijd aan in aanloop naar de landelijke verkiezingen in september.

Beste Attje,

Breda is al eeuwen een trotse garnizoensstad. Al die tijd zijn we al een huis voor onze jongens (en later gelukkig ook meiden) in uniform. De laatste decennia is er veel en vaak bezuinigd op defensie. Ook mijn partij heeft pijnlijke beslissingen moeten nemen waarbij ook Defensie een bijdrage moest leveren aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Iedereen leek het er toch wel over eens dat de grens bereikt was. Dat de veiligheid van Nederland vereist dat we het huidige niveau in stand houden. En dat ons leger nu de rust en zekerheid moet krijgen zich te hergroeperen na eerdere bezuinigingen. Om zich ook te kunnen richten op toekomstige en nieuwe bedreigingen, zoals de niet zichtbare maar o zo schadelijke oorlogsvoering via internet.

Het programma van de PvdA heeft grote woorden over de internationale rol die Nederland moet spelen. De retoriek is groots en meeslepend. Nederland moet zo ongeveer de hele wereld redden. Nobele idealen, maar dan moet je ook mogelijk maken daaraan te werken. De PvdA brengt echter al het gereedschap waarmee je dat kunt doen naar de ijzerboer.

De PvdA bezuinigt nog eens een miljard op Defensie. Dat kost tienduizenden banen, waarvan veel in Breda en het zorgt ervoor dat we onderverzekerd raken op onze veiligheid. De experts van HCSS hebben berekend dat we dat nog net een leger hebben, maar geen geld om het in te zetten. Van de landmacht blijft weinig meer over dan een chique padvinderij.

Ik heb al vaak gevraagd aan de PvdA of dit niet teveel risico's met zich meebrengt voor Nederland. Ik heb nooit een fatsoenlijk antwoord gekregen. Ik concludeer dan ook dat het voor de PvdA gewoon makkelijk schrappen is op Defensie. Defensie is een trouwe hond die na elke trap toch wel kwispelend terugkomt...

Groet Klaas,

Beste Klaas,

In 2010 had de VVD in haar verkiezingsprogramma extra geld voor defensie beloofd. In plaats van deze belofte waar te maken heeft de VVD uiteindelijk 1,1 miljard aan bezuinigingen op defensie ingeboekt. De VVD gilt graag moord en brand over de schande van deze bezuinigen op defensie, maar draait in haar verkiezingsprogramma van 2012 hiervan geen cent terug. De ironie is dan ook dat de VVD zelfs kampioen bezuinigen op defensie kan worden genoemd.

De PvdA bezuinigt inderdaad op defensie. Sterker alle partijen, ook de VVD, zullen na 12 september op defensie gaan bezuinigen. Geen leuke boodschap voor de mensen die nu bij defensie werken, maar wel het eerlijke verhaal! Omdat we in tijden van crisis nu eenmaal moeilijke keuzes moeten maken. Het zou de VVD dan ook sieren dat zij hier eerlijk voor uit komen, in plaats van beloften te doen richting defensie die zij nooit waar kan maken.

De PvdA kiest er voor, in tegenstelling tot de VVD, om van de hoogste inkomens wat meer te vragen en de koopkracht te behouden, veel minder te snijden in de zorg dan de VVD doet en gelijktijdig fors te investeren in het onderwijs. Daarmee vertellen we niet alleen het eerlijke verhaal, maar komen we ook op een eerlijke manier uit de crisis!

Groet Attje

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2012-09-10/bredase-kamerleden-dijkhoff-en-kuiken-de-zomer-door

jurrien visser (JuVi op Twitter)

MILITAIREN OP VERKIEZINGSCAMPAGNE

Auteur: Krijn Schramade, maandag 10 september 2012

Vereniging van militairen GOV|MHB strijdt tegen nieuwe bezuinigingsplannen. "Het gaat hier om het landsbelang op de lange termijn."

VVD, CDA, Christen Unie, SGP en DKP zijn de enige partijen die defensie met rust laten. De partijen op links willen flink het mes zetten in de krijgsmacht. De PvdA en Groen Links boeken één miljard aan bezuinigingen op defensie en SP zet in op 1,5 miljard. Officieren van de Nederlandse krijgsmacht verenigd in het GOV|MHB (Gezamenlijke officierenverenigingen van Defensie en het Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel) zien de nieuwe bezuinigingsplannen als desastreus voor de krijgsmacht.

Reden voor GOV|MHB om een campagne te starten tegen 'de afbraak van de krijgsmacht'. Duovoorzitter Kapitein-luitenant ter Zee van Administratie, Rob Hunnego vindt dat politici hun verantwoordelijkheid moeten nemen: "Politici wordt wakker! Het gaat hier om het landsbelang op lange termijn." Reden genoeg voor Follow The Money om toelichting te vragen aan voorman Hunnego.

Het is niet gebruikelijk dat militairen en ambtenaren zich openlijk bemoeien met politiek. Is het wel gepast dat jullie je mengen in de verkiezingscampagne?

"Er is weinig kennis van de veiligheidssituatie in de wereld. Ook het belang van Defensie voor onze economie en veiligheid is niet goed bekend. Door gebrek aan kennis bij politici wordt er nu maar wat gedaan. Wij zijn de professionals van Defensie en wij hebben dat totaalbeeld wel. Te lang hebben wij onze mond gehouden, uit loyaliteit aan de politiek. Nu wordt er een grens overschreden. Dit raakt direct de belangen van heel Nederland. Daarom luiden wij de noodklok en richten wij ons nu rechtstreeks tot het Nederlandse volk. Als deze plannen doorgaan, wordt het voor Nederland een ongelijke strijd."

Waarom bezuinigen politieke partijen op defensie?

"De politieke partijen die willen bezuinigen op Defensie gaan voor korte termijn politiek gewin. Dat ligt lekker bij hun achterban, maar ze beseffen totaal niet wat ze kapot maken. Het is puur financieel gedreven, een boekhoudkundige exercitie, om zogenaamd de rijksbegroting op orde te krijgen. Zij bekommeren zich totaal niet om een van de kerntaken van de overheid: het bieden van veiligheid. Juist stabiliteit in de wereld en nationale veiligheid zorgen ervoor dat Nederland een welvarend land is."

Zogenaamd de rijksbegroting op orde krijgen?

"Doordat het CPB in de modellen geen rekening houdt met de gevolgen van het bezuinigen op defensie, zoals dat wel voor bijvoorbeeld onderwijs geldt, worden politieke partijen niet de rekening gepresenteerd wanneer zij hakken in defensie."

Wat staat er op die rekening?

"Het verlies aan internationale standing, het niet dragen van de 'fair share' en het verminderd bijdragen aan internationale stabiliteit. Dat er door internationale stabiliteit ongehinderd handel kan worden gedreven en vluchtelingenstromen worden voorkomen, wordt door het model van het CPB niet verdisconteerd.

Integendeel. Elke euro die je schrapt bij defensie werkt voor honderd procent door in het verminderen van de rijksbegroting. Dus schrappen in het defensiebudget levert een beter CPB-rapportcijfer op."

Wat zijn de mogelijke gevolgen van plannen?

"De Nederlandse handels- en exportbelangen liggen in het buitenland. De Nederlandse boterham wordt voor een groot deel in het buitenland verdiend. We zijn een rijk en welvarend land. Internationaal geldt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Een principe dat sommige partijen in Nederland wel hanteren, maar buiten de landsgrenzen ineens niet meer. Onze handel en export zullen onder deze plannen te lijden hebben."

Hoe ziet dat eruit?

"Als Nederland niet meer mee doet op het wereldtoneel en zich terugtrekt achter de dijken, verliezen we de gunningsfactor en de wil om met ons land zaken te doen. Als we minder verdienen, kunnen we ook minder geld uitgeven aan zorg en onderwijs.

Wat doet het met onze veiligheid?

Al jaren komen we onze afspraken en beloftes in de NAVO niet na. Waarom zouden andere landen ons willen beschermen, als wij hen en onszelf niet eens meer willen beschermen? Ik leg de nadruk op willen, want het is een bewuste keuze die deze partijen maken. Het is misschien een lastig verhaal, maar zorg, onderwijs, Defensie, veiligheid en economie hangen nauw met elkaar samen. Dat moet beter uitgelegd worden door onze politici."

Hoe moet de politiek dit lastige verhaal vertellen? Zoals CDA-kamerlid Knops, die zei dat 12 september wel eens de 11 september voor de militairen zou kunnen zijn?

"De manier van Knops is erg confronterend. Het moet niet bij incidentele pogingen blijven. De relatie tussen economie, geloofwaardigheid in het internationale verkeer en defensie is een lastige, en die moet voortdurend voor en over het voetlicht worden gebracht. Ook wanneer er geen verkiezingen zijn.

De minister van buitenlandse zaken en de minister van economische zaken moeten, met de minister van defensie, de belangrijke vierhoek 'defense-development-diplomacy-economy' elke week benadrukken. Zij moeten vertellen dat deze vierhoek de welvaart in Nederland hoog houdt. Geen gemakkelijk verhaal, zeker niet in verkiezingstijd waar soundbites, oneliners, dagelijkse peilingen  en factchecking de boventoon voeren en een verhaal van meer dan 5 zinnen het niet haalt."

En verder?

"De grondwettelijke kerntaak van de overheid moet steeds worden benadrukt. Het leveren van veiligheid aan de Nederlandse bevolking staat in de grondwet. Dat is bij de vorming van de natiestaat juist een overheidskerntaak geworden omdat de individuele burger het overzicht niet heeft en korte termijnprioriteiten laat prevaleren boven lange termijn belangen. Een tendens overigens die politieke partijen ook steeds meer etaleren."

Ontbreekt het de politiek dan aan visie op de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht?

"In het 'Eindrapport Verkenningen, houvast voor de toekomst van de krijgsmacht' staan vijf strategische vragen aan de politiek. Die vragen zouden in een debat tussen regering en Kamer moeten worden beantwoord. Dat debat heeft nooit plaats gehad. Dus is er geen breed gedragen Nederlandse visie op de positie die Nederland wil hebben in het buitenland, welke rol de krijgsmacht daarbij moet spelen, hoeveel soevereiniteit Nederland wil overdragen en welke krijgsmacht daar dan bij past. Nu zijn het Eindrapport, en werkgroep 20, Internationale veiligheid van de Brede Heroverwegingen, verworden tot een 'shopping list' waaruit iedereen het zijne shopt, onder het mom van: 'Maar het staat in de Verkenningen'. Dat klopt. Alle alternatieven staan in de Verkenningen, het was juist de bedoeling dat debat te voeren aan de hand van de geschetste alternatieven."

http://www.ftm.nl/original/militairen-op-verkiezingscampagne.aspx

Harald

Citaat van: andré herc op 10/09/2012 | 21:16 uur
De voormalig activist is weggegaan bij de milieugroepering omdat hij vond dat deze te weinig gedaan kreeg. "Na succesvolle acties gebeurde echt niks in de Tweede Kamer."

oooo, ... en hoe denk hij nu om te gaan met de tweede kamer en anderen ? .... gewoon je eigen zin doordrukken en je eigen weg te gaan ..... komt bij mij over als een ventje welke stampvoetend z'n zin niet geeft gekregen ...

andré herc

Citaat van: jurrien visser op 10/09/2012 | 20:15 uur
Ik kon het niet laten, zojuist deze tweet geplaatst!

JuVi‏@SciteCito

#Defensie wordt onbewust geholpen door 728.000ZZP'ers + aanhang die vast niet meer op de #PvdA zullen stemen!

En wat dacht je van dit artikel
'Samsom tien keer gearresteerd'
AMSTERDAM -  Diederik Samsom (40), de nieuwe leider van de PvdA, is in het verleden tien keer opgepakt door de politie.

Alle arrestaties hadden te maken met zijn Greenpeace-verleden als actievoerder.

Samsom heeft er geen spijt van, laat hij weten in een interview met De Volkskrant. Toch heeft hij geen strafblad. "Je wordt na een actie niet veroordeeld, je krijgt meteen een boete. Dan koop je het af."

De voormalig activist is weggegaan bij de milieugroepering omdat hij vond dat deze te weinig gedaan kreeg. "Na succesvolle acties gebeurde echt niks in de Tweede Kamer."

telegraaf.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rosenthal waarschuwt tegen snijden Defensie

maandag 10 september 2012

DEN HELDER - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft maandag gewaarschuwd tegen nieuwe bezuinigingen op de krijgsmacht. De VVD-bewindsman zegt bezorgd te zijn over de plannen van sommige partijen om nog verder te snijden op Defensie.

Rosenthal zei dat tijdens een bezoek aan de marinehaven in Den Helder. Met nieuwe bezuinigingen zal Nederland steeds meer "een vragende partij'' worden. Bij missies in de toekomst zal Nederland dan mogelijk geen bijdrage meer kunnen leveren. Dat zal niet goed vallen bij bondgenoten.

Aandeel
Het is volgens hem belangrijk dat ons land een evenredig aandeel blijft leveren aan de internationale veiligheid. Om dat te doen kan ons land zich naar zijn zeggen geen nieuwe bezuinigingen op het defensieapparaat permitteren. Doen we dat wel, dan zal het de internationale reputatie van ons land geen goed doen, voegde hij eraan toe.

Defensie kreeg onder het minderheidskabinet van VVD en CDA een bezuiniging van 1 miljard voor de kiezen. Hierdoor verdwijnen meer dan 12.000 banen.

http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/11675320/Rosenthal-waarschuwt-tegen-snijden-Defensie.ece

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ik kon het niet laten, zojuist deze tweet geplaatst!

JuVi‏@SciteCito

#Defensie wordt onbewust geholpen door 728.000ZZP'ers + aanhang die vast niet meer op de #PvdA zullen stemen!

jurrien visser (JuVi op Twitter)


bergd

#1414
PvdT hoort dan ook in het onzin topic thuis

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1413
Citaat van: www.powned.tv Vandaag om 06:08
Geen JSF, maar iedereen een gratis IPAD

Kunnen we Johan Vlemmix een lolly geven en daarna hem nooit meer serieus nemen maar om wille van de argumentatie:

16 mjn x gemiddelde IPad variant a € 450,- is 7.2 mjd + 5 mjn huishouden met een goedkoop internet abonnement a 35 euro per maand (420 eur per jaar x 5 mjn = 2.1 mjd.

Dus deze populistische grap van Vlemminx kost in het eerste jaar: ruim 9 miljard en dan is er nog geen F16 vervanger gekozen.

Hyperion

Citaat van: Lex op 10/09/2012 | 17:52 uur
Citaat van: Hyperion op 10/09/2012 | 17:39 uur
Dacht ik net aan! Ook vreemd dat er niet vermeld wordt dat de Amsterdam er ook uit gaat.
Hoe kom je daar bij?
Of tracht je te zeggen dat ADAM er in 2014 uitgaat, zoals gepland was, omdat dan DMAN in de vaart zou komen, hetgeen alweer is uitgesteld.

Dat tracht ik te zeggen ja! Maar het vervroegd uit dienst stellen van de ADAM is toch ook een bezuinigingsmaatregel? Of zit ik nou verkeerd?

Flyguy

Ik heb al een ipad  ;D

Wat een flut idee, dan zien we ineens een hele nieuwe vloed immigranten komen.