Reacties op "Gesneuveld"

Gestart door Elzenga, 10/12/2012 | 21:57 uur

SMI de Boer

En als het dan perse over gewapend geweld moet gaan: Binnen Nederland worden er jaarlijks 150 vemoord.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Mourning

Ja, volledig mee eens. Heeft mogelijk een beetje te maken met de bijna hysterie die er de laatste paar decennia in Nederland rondgaat om alles wat met militair optreden te maken heeft.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

SMI de Boer

Als er voor iedere 25 doden in het verkeer een docu opgezet wordt zitten we elke zaterdag bij de TV te janken.

De keren dat ik de dood in het verkeer in de ogen heb gezien in nederland is vele malen meer dan op uitzending waar ter wereld ook, iedere dag verliezen 2 gezinnen een vader, de overige 0,7 doden worden als kind met 10 tegelijk doodgereden op een zebra of van hun fiets af. 700 per jaar, fluctuerend.
Eens: Ieder militair offer is er één teveel. Diep in mijn hart word ik trouwens liever te grazen genomen door een IED/RPG dan dat ik als een verdord plantje na een CVA of met 2 jaar kanker uitgemergeld de oven in ga. Op uitzending wèèt je dat je niet terug kan komen, in die auto stap je iedere dag lachend in.

We moeten de zaken niet teveel naar behoefte decimeren of oppompen, als we naar proportie maatregelen zouden nemen ligt vandaag nog het complete verkeer plat.


PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ros

Het zal opgevallen zijn dat in dit topic een aantal postings zijn verwijderd die geen inhoudelijke waarde hebben voor de discussie.

met vriendelijke groet,

Ben
Forumbeheer

Ros

#35
De uitspraak van Sap dat het puur een strategische (oartij) beslssing was om deel te moeten nemen aan de Kunduz missie benadrukt weer mijn denken het puur en alleen een politieke keuze ia geweest om onze militairen aan gevaarlijke situataties bloot te stellen. Gelukkig is het (nog) niet zover gekomen dat er doden zijn gevallen aan Nederlandse zijde. "De missie stond in het verkiezingsprogramma" is ook een waardige uitspraak om te uiten als het zover mocht komen, wat ik natuurlijk niet hoop.

Spelen met levens voor eigen belang is wat mij tegen de borst stuit....... :sick:


Ros

'Kunduz was strategische misser'

AMSTERDAM - Jolande Sap heeft onderschat hoe gevoelig het lag in haar partij dat ze instemde met de missie in Kunduz en zo een deal sloot met het minderheidskabinet dat werd gedoogd door de PVV.


De voormalig leider van GroenLinks vindt dat het een strategische misser was, zegt ze zaterdag in een interview in de Volkskrant.

"Kunduz hebben we fout ingeschat. Maar op dat moment leek het niet zo ingewikkeld", legt ze uit. "Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niks wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden."

Hoewel Sap het moment waarop ze instemde met de missie betreurde, neemt ze er geen afstand van.

"Als we puur strategisch hadden gedacht, hadden we er überhaupt niet aan moeten beginnen. Dan hadden we bij het aantreden van het door Wilders gedoogde kabinet moeten zeggen: we doen geen zaken met jullie, ook niet over de missie. Maar ik ben een door de inhoud gedreven politica."

Te vroeg


Terugkijkend op haar tijd als fractieleider, zegt ze dat het eigenlijk te vroeg kwam. Ze nam het roer eind 2010 over van Femke Halsema en werd meteen geconfronteerd met de Kunduz-missie. "Achteraf denk ik: geen goede timing."

Sap kondigde in oktober haar vertrek uit de Kamer aan. De partijtop had het vertrouwen in haar opgezegd. GroenLinks ging bij de verkiezingen terug van tien naar vier zetels.

www.nu.nl

KapiteinRob

#33
Citaat van: Tanker op 11/12/2012 | 16:50 uur
Mensen waar ik veel mee gewerkt heb binnen de cavalerie / pantserinfanterie wilden niets liever, misschien meer een gevechtseenheid ding dan ?

Of het "meer een gevechtseenheid ding is" kan ik niet beoordelen; ik denk dat liefhebbers van missies in alle geledingen binnen ons bedrijf te vinden zijn. Het ging mij er in deze om dat je voor "elke militair" sprak, wat je natuurlijk niet kunt weten. De observaties bij je eigen toenmalige club ten spijt.....

Je zal mij niet horen piepen als ik met uitzending ben, maar desalniettemin heb ik (zoals ook op het forum wel aangegeven) een persoonlijke mening over bepaalde missies. En ik herhaal als 18-jarige in dienst te zijn gegaan met andere gedachtes over mijn "carrière" en functioneren als militair dan kans te lopen voor je raap te worden geschoten in een of ander knollenland waar we n.m.m. niets te zoeken hebben. Maar zoals AJ al aangaf, je gaat waar je heen gestuurd wordt, omdat het je werk is. En over de mate van "niets liever willen" zal een ieder zijn eigen gedachten (mogen) hebben. In het kader van het topic heb ik er ooit voor gekozen bereid te zijn te sneuvelen voor volk en vaderland. Dat dit nu "vertaald" is in volk, vaderland en vooral humanitaire blabla is verder mijn keuze niet geweest. Dus nu heb ik in dat kader w.m.b. gewoon een baan en louter aan die baan zit dan een soort "sneuvelbereidheid" gekoppeld. Eventueel idealistische motieven qua sneuvelbereidheid op m.i. dubieuze "humanitaire" missies in de zandbak heb ik dus niet. IHet is nu gewoon part of the job. ;)

Nikehercules

#32
Citaat van: Ros op 11/12/2012 | 20:57 uur
Zo zijn er de nodige die dat denken tot na de eerste uitzending.........

Klopt, die zijn er idd ook. Doet toch niets af aan de waarneming van Tanker die ik onderschrijf?

Ros

#31
Citaat van: Poleme op 11/12/2012 | 20:15 uur
En Nederland deed mee.  Want (bijna) iedereen wil volgend jaar maar Meer, meer en Beter.  
War Is Just Business.  Voor politici, voor bedrijven, voor militairen, voor allen die aan die oorlog een boterham verdienen.  

Nou.....en wat zijn wij er beter van geworden. Poleme...als economisch gewin voor de VS de werkelijke reden was om Afghanistan binnen te vallen hadden zij het denk ik anders gedaan. Enkele miljarden aan de Taliban gegeven en daarbij alle rechten gekregen om te ontginnen wat zij maar wilden hebben. Tegen een fractie van de kosten van de oorlog en daarbij ook nog duizenden levens gespaard.

De VS had de pech een klungel als president te hebben op het moment dat er iets bsloten moest worden. Ik geloof wel dat de wapenindustrie in de VS een vinger in de pap heeft gehad.

Maar....of het nu reden A of B is geweest. Nederland had beter moeten/kunnen weten dat dit een operatie zonder een te behalen eind resultaat zou worden. En daar is/was geen kristallen bol voor nodig.

Tegen de tijd dat de Nederlandse politiek zich gaat verlagen tot het inzetten van ons leger om economische belangen is het tijd om een aantal politici na afloop van de woensdagmarkt tegen de muur te zetten. Zonder laatste sigaret....want dat is slechtvoor de gezondheid.

Ros

Citaat van: Nikehercules op 11/12/2012 | 17:02 uur
Nee hoor, erg herkenbaar. Geld ook voor het overgrote deel van de militairen die ik heb gesproken. Of dit nu jongens van de infanterie of uit het vliegtuigonderhoud waren, allemaal wilden ze op uitzending.

Sterker nog, ik heb als reservist precies het zelfde. Ik hoop niet dat het fout gaat in NL, gebeurt het toch en wordt de Natres ingezet... Laat het alsjeblieft mijn club zijn.

Zo zijn er de nodige die dat denken tot na de eerste uitzending.........

Poleme

#29
Citaat van: Ros op 10/12/2012 | 22:14 uur
Iedereen stelt de vraag.... "waarom ?". Iedereen weet het antwoord echter gaat er aan voorbij en verzint een beter passend verhaal. Vrede, veiligheid, mensenrechten...noem ze maar op.
Deze militairen zijn gesneuveld als gevolg van politiek correcte slaafsheid aan de grillen van de VS, Iedereen met een beetje verstand wist al bij voorbaat dat deze oorlog en de daar op volgende bezetting tot geen bevredigend einde zou leiden. Afghanistan word straks in 2014/2015 terug gegeven aan de Taliban en dat was het dan. Maar meedoen is belangrijker dan te winnen...zullen we maar zeggen   :sick:
Enduring Freedom.  Freedom for the Afghans or Freedom of Commodities (grondstoffen)?
Beste Ros, vroeger werden we dom gehouden door de kerk.  Nu wordt men dom gehouden door ... de reclame.   We worden van alle kanten verleid om dit te kopen, om dat te kopen.  En dus laven we ons maar al  te graag aan het enorme materialisme in deze (over) consumptie maatschappij.  Want wie wil er nou leven zoals bijvoorbeeld de Zwarte Kousen Kerk of Amish?  De grondstoffen en half-, of eindproducten komen echter voor het overgrote deel van andere continenten.   Dus hebben de producenten die ons zoveel verleiden zeer grote belangen in den vreemde.  Hun belangen zijn ook de belangen van de consument.  En hun belangen zijn ook de belangen van de 'belangen handelaren', of te wel politici.  Dus moeten deze belangen ook net als bijvoorbeeld in de Gouden Eeuw in den Verre Vreemde wel eens bevochten worden met een krijgsmacht, als de diplomatie niet meer tot het gewenste resultaat leidt.
Centraal-Azië zit tjokvol grondstoffen zoals: aardgas, olie, uranium en diverse andere ertsen.  Dus hielden de VS al rond 1998 de meest grote luchtlanding oefening ooit ten Noorden van Afghanistan. Want je weet maar nooit, met zo een belangrijk strategisch gebied.
2001, 911 was een geluk bij een ongeluk, want het zorgde voor een politiek alibi om dit gebied eens de macht uit te breiden.
Net na "911" toen een invasie in Ariana ter sprake kwam, toen realiseerde de Amerikaanse regering al, dat militaire operaties in dat bergachtige land met zijn stammen structuur een moeilijke opgave zou worden.
Vervolgens begon men aan ops 'Enduring Freedom' en ISAF. The Great Game II zou een betere naam zijn.
www.nl.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game
En Nederland deed mee.  Want (bijna) iedereen wil volgend jaar maar Meer, meer en Beter.  
War Is Just Business.  Voor politici, voor bedrijven, voor militairen, voor allen die aan die oorlog een boterham verdienen.  
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Flyguy

Citaat van: Lex op 11/12/2012 | 18:29 uur
Mocht u de uitzending gemist hebben, dan is de docu hier te zien.
Heel erg bedankt!  ;)

Lex

Mocht u de uitzending gemist hebben, dan is de docu hier te zien.

Elzenga

Citaat van: A.J. op 11/12/2012 | 17:53 uurCorrect, als militair hoef je ook niet perse achter een missie te staan. Militairen zijn professioneel genoeg om hun persoonlijke ideeën naar de achtergrond te schuiven en hun taak naar eer en geweten uit te voeren. En dan doe je het voor elkaar in het uitzendgebied.

Kun je dat niet of kun je er echt niet mee leven moet je je pak aan de wilgen hangen en aan de andere kant van het hek gaan kijken.
eens....maar staat wel tegenover dat politici soms wel iets zorgvuldiger en beter geïnformeerd tot bepaalde inzet-besluiten mogen komen. Of eerlijker over de motivatie communiceren naar de militairen en degene die hen aan de macht hebben geholpen, de kiezer cq burgers. Dat is in het recente verleden mijns inziens niet altijd gebeurd.

A.J.

Citaat van: Nikehercules op 11/12/2012 | 17:38 uur
En in de praktijk schijnt er dus vooral voor elkaar gevochten te worden. Het hogere doel komt vrijwel volledig te vervallen.

Correct, als militair hoef je ook niet perse achter een missie te staan. Militairen zijn professioneel genoeg om hun persoonlijke ideeën naar de achtergrond te schuiven en hun taak naar eer en geweten uit te voeren. En dan doe je het voor elkaar in het uitzendgebied.

Kun je dat niet of kun je er echt niet mee leven moet je je pak aan de wilgen hangen en aan de andere kant van het hek gaan kijken.

Nikehercules

Citaat van: Elzenga op 11/12/2012 | 17:31 uur
Ik kan me hier wat bij voorstellen. Zou met dezelfde gevoelens en gedachten worstelen als Rob als ik militair was geweest.

En in de praktijk schijnt er dus vooral voor elkaar gevochten te worden. Het hogere doel komt vrijwel volledig te vervallen.

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 11/12/2012 | 16:37 uurO ja? Heb je het ze allemaal gevraagd dan? Ik heb ooit getekend bij defensie om als beroepsmilitair ons land en onze directe belangen te verdedigen tegen een boze buitenwereld. Niet om kans te lopen op een IED te rijden/lopen in een zandbak omdat we zonodig meneer De Hoop Scheffer aan een baantje bij de NAVO moesten helpen, te slijmen voor een G20-stoeltje of zogenaamd politie-agenten in 8 weken op te leiden.
Ik kan me hier wat bij voorstellen. Zou met dezelfde gevoelens en gedachten worstelen als Rob als ik militair was geweest.

guest1400

Citaat van: Ros op 11/12/2012 | 16:10 uur
Ik heb niet de indruk dat de veiligheid van onze mensen in Afghanistan op enig moment in gevaar is geweest door ontoereikend of ondeugdelijk materiaal.


komen de namen Marc Harders en Jeroen Houweling je bekend voor?

Ik heb de documentaire overigens ook gezien en ik was zwaar onder de indruk. Vooral het verhaal van de zelfmoord vond ik een eyeopener.


A.J.

Citaat van: Ros op 11/12/2012 | 16:10 uur
Ik heb niet de indruk dat de veiligheid van onze mensen in Afghanistan op enig moment in gevaar is geweest door ontoereikend of ondeugdelijk materiaal.

Uhu... ik zal hier verder niet al teveel in details treden. Maar laat ik het zo stellen, het thuisfront moest ook enigszins gerustgesteld blijven.

En dat is alles wat ik er publiekelijk over kwijt wil.

Nikehercules

Citaat van: Tanker op 11/12/2012 | 16:50 uur
Mensen waar ik veel mee gewerkt heb binnen de cavalerie / pantserinfanterie wilden niets liever, misschien meer een gevechtseenheid ding dan ?

Nee hoor, erg herkenbaar. Geld ook voor het overgrote deel van de militairen die ik heb gesproken. Of dit nu jongens van de infanterie of uit het vliegtuigonderhoud waren, allemaal wilden ze op uitzending.

Sterker nog, ik heb als reservist precies het zelfde. Ik hoop niet dat het fout gaat in NL, gebeurt het toch en wordt de Natres ingezet... Laat het alsjeblieft mijn club zijn.

Tanker

Citaat van: Kapitein Rob op 11/12/2012 | 16:37 uur
Citaat van: Tanker op 11/12/2012 | 13:57 uur
elke militair wilt diep in zijn hart uitgezonden worden.

O ja? Heb je het ze allemaal gevraagd dan? Ik heb ooit getekend bij defensie om als beroepsmilitair ons land en onze directe belangen te verdedigen tegen een boze buitenwereld. Niet om kans te lopen op een IED te rijden/lopen in een zandbak omdat we zonodig meneer De Hoop Scheffer aan een baantje bij de NAVO moesten helpen, te slijmen voor een G20-stoeltje of zogenaamd politie-agenten in 8 weken op te leiden.

Mensen waar ik veel mee gewerkt heb binnen de cavalerie / pantserinfanterie wilden niets liever, misschien meer een gevechtseenheid ding dan ?

Oldenhave

Diep respect voor Peter van Uhm, professionaliteit is echt ongekend. Hij wordt gevraagd naar zijn zoon, maar hij zegt gelijk, ''mijn zoon en zijn chauffeur en twee zwaargewonden.'' En later ''het bleven Mark Schouwink en mijn zoon.''  Knap.

KapiteinRob

Citaat van: Tanker op 11/12/2012 | 13:57 uur
elke militair wilt diep in zijn hart uitgezonden worden.

O ja? Heb je het ze allemaal gevraagd dan? Ik heb ooit getekend bij defensie om als beroepsmilitair ons land en onze directe belangen te verdedigen tegen een boze buitenwereld. Niet om kans te lopen op een IED te rijden/lopen in een zandbak omdat we zonodig meneer De Hoop Scheffer aan een baantje bij de NAVO moesten helpen, te slijmen voor een G20-stoeltje of zogenaamd politie-agenten in 8 weken op te leiden.

Nikehercules

Citaat van: Ros op 11/12/2012 | 16:10 uur
Ik heb niet de indruk dat de veiligheid van onze mensen in Afghanistan op enig moment in gevaar is geweest door ontoereikend of ondeugdelijk materiaal.

Wel degelijk. De Bushmaster is lang niet (in voldoende aantallen) beschikbaar geweest. Niet verwijtbaar overigens, hier is behoorlijk adequaat op gereageerd, maar toch.

Ros

Ik heb niet de indruk dat de veiligheid van onze mensen in Afghanistan op enig moment in gevaar is geweest door ontoereikend of ondeugdelijk materiaal.


Tanker

Citaat van: Leovanw op 11/12/2012 | 06:23 uur
Ingrijpend, indrukwekkend en niets anders dan RESPECT voor degene die wanneer het ze wordt opgedragen hun leven in de waagschaal leggen, omdat WIJ dat van ze verlangen.... Maar begrijp wel goed dat zij "hier NIET voor kiezen". De gemiddelde ingezetene van BV Nederland doet het immers vaak al snel af met "daar hebben ze zelf voor gekozen". Zij kiezen er niet voor om te sneuvelen of gewond te raken. Ze kiezen er wel voor om BV Nederland TE DIENEN EN TE BESCHERMEN, daar waar WIJ dat als BV Nederland nodig achtten. Omdat dat zo waardevol is, lopen ze daarbij risico's, die ze overigens zo klein mogelijk houden door training, volledige inzet, procedures en materieel, en leveren ze luxe en comfort in. Dat laatste is echt maar een bijzaak, dat is soms vervelend, maar doet echt geen pijn....


Des te wranger is het dat er zoveel materieel / materiaal is wegbezuinigd dat de veiligheid / inzetbaarheid in het geding komt.
Zoals kolonel Querido aangaf, elke militair wilt diep in zijn hart uitgezonden worden. Doen waar hij / zij voor is opgeleid en dan in de praktijk brengen.
Ik had als oud-tanker de invasie in Irak in 2003 wel willen meemaken, met een compleet tankbataljon ontplooid voorwaarts gaan.


Leovanw

Ingrijpend, indrukwekkend en niets anders dan RESPECT voor degene die wanneer het ze wordt opgedragen hun leven in de waagschaal leggen, omdat WIJ dat van ze verlangen.... Maar begrijp wel goed dat zij "hier NIET voor kiezen". De gemiddelde ingezetene van BV Nederland doet het immers vaak al snel af met "daar hebben ze zelf voor gekozen". Zij kiezen er niet voor om te sneuvelen of gewond te raken. Ze kiezen er wel voor om BV Nederland TE DIENEN EN TE BESCHERMEN, daar waar WIJ dat als BV Nederland nodig achtten. Omdat dat zo waardevol is, lopen ze daarbij risico's, die ze overigens zo klein mogelijk houden door training, volledige inzet, procedures en materieel, en leveren ze luxe en comfort in. Dat laatste is echt maar een bijzaak, dat is soms vervelend, maar doet echt geen pijn....
http://www.dutchdefencepress.com.  "There is no 'I' in TEAM"

KapiteinRob

Citaat van: Oldenhave op 11/12/2012 | 00:14 uur
het feit dat er daar nu kinderen naar school gaan waar ze géén radicaalislamitische troep geleerd wordt is wat mij betreft een overwinning.

Ik heb uit eerste hand gehoord dat ook in Kunduz de kids langs de weg stenen gooien en de Afghaanse variant van de middelvinger gebruiken richting ook Nederlandse voertuigen die hen passeren. Dus ik ben zo vrij mijn vraagtekens te zetten bij "het niet geleerd worden van radicaalislamitische troep", al kan dat laatste (wat mij betreft in theorie) ook alleen buiten school plaatsvinden. Maar zo naief ben ik niet.....

Citaat van: Oldenhave op 11/12/2012 | 00:14 uur
naar Kunduz te gaan maar de beveiliging aan Duitsland over te laten

Die beveiliging door de Duitsers lijkt mij een relatief begrip. Heeft n.l. alleen betrekking op het kamp daar. Nederland zorgt buiten de poort bij PTG-activiteiten voor zijn eigen beveiliging. En aan de andere kant leunt ook Duitsland op onze F-16's als "beveiliging vanuit de lucht".

Verder heb je m.i. helemaal gelijk over de voorzichtigheid van Nederland; zelfs v.w.b. Uruzgan zijn er "wat verschillende meningen over onze heldenmoed aldaar"....

Oldenhave

Het gemak waarmee je zegt ''waarvan de uitkomst al vast staat'' is natuurlijk ook niet helemaal oké. Ik denk niet dat er iemand de illusie had dat we Afghanistan van de middeleeuwen (want dat is het daar) in een paar jaar even naar de 21ste eeuw zouden brengen. Ik denk persoonlijk dat met de Dutch Approach (hoewel ik het een vreselijke term vind) we daar meer succes hebben gehad dan Amerika voorheen en dat de insteek wel degelijk voornamelijk op opbouw gericht was, zoals het wat mij betreft ook hoorde. Dat hoe marginaal ook, het feit dat er daar nu kinderen naar school gaan waar ze géén radicaalislamitische troep geleerd wordt is wat mij betreft een overwinning.

Dat mijn Het werd weer tijd argument misschien niet het sterkste is, wil ik nog wel accepteren. Maar je pleit voor een NOG voorzichtiger beleid als het gaat om inzetten van Nederlandse militairen. Nog voorzichtiger dan nu? We proberen nu al niemand tegen het been te stoten door niet in Libië verantwoordelijkheid te nemen en te bombarderen terwijl daar best draagvlak voor was, naar Kunduz te gaan maar de beveiliging aan Duitsland over te laten omdat het allemaal blauw moet zijn want groen kan je niet verkopen in Nederland, als Timmermans over zichzelf heen valt om te zeggen dat we in Mali een ''bescheiden'' bijdrage gaan leveren.  Daarbij komt dat het optreden van de politiek jegens de operaties in Afghanistan al uitermate voorzichtig was. Kijk maar naar die 9:11 Zulu docu van Vic Franke waarin je een boel gefrustreerde commando's zit die van Den Haag hun werk niet mogen doen. En naar de berichten over de vele burgerdoden in Chora omdat er liever 50 Howitser granaten op de taliban (die zich natuurlijk in een dorp verschool) of vanuit F-16 GBU's werden gedropt, dan dat er een pantserinfantrie unit op af gestuurd werd. Het feit dat er van die meer dan 20 gesneuvelden er maar een paar door echt vijandelijk vuur gesneuveld zijn zegt wat dat betreft ook wat.

Ros

Citaat van: Nikehercules op 10/12/2012 | 22:54 uur
Citaat van: Oldenhave op 10/12/2012 | 22:24 uur
Echt klasse ROS. Nice. Ik durf te wedden dat juist de ouders van gesneuvelde Uruzgan soldaten geloven dat hun kinderen daar echt wat betekend hebben, ook al is het maar omdat ze niks anders willen geloven.

Juist, en dat hebben ze ook! Over het hogere doel kun je discuseieren, maar een gesneuvelde militair die 5 minuten daarvoor zijn bud nog rugdekking gaf heeft wel degelijk wat betekend...

Als over  het hoger doel beter was nagedacht had de gesneuvelde militair nu met zijn bud een biertje kunnen drinken  :(,

Het gaat mij echt niet om de militairen ter verantwoording te roepen of hun inzet en motivatie ter discussie te stellen. Het besluit om te gaan is mijn reden om hier fel tegen in te gaan. Het `zinloos` inzetten van onze militairen is waar ik een  :sick: gevoel van krijg.

Ros

#9
Citaat van: Oldenhave op 10/12/2012 | 22:24 uur
Echt klasse ROS. Nice. Ik durf te wedden dat juist de ouders van gesneuvelde Uruzgan soldaten geloven dat hun kinderen daar echt wat betekend hebben, ook al is het maar omdat ze niks anders willen geloven.

Dat zonder meer. De soldaten hebben daar gedaan waar zij voor opgeleid zijn en hebben dat ook zo goed mogelijk gedaan. Wat mij tegen de borst stoot is dat, omdat er Nederlanders in Afghanistan zijn omgekomen de werkelijke reden dat zij gesneuveld zijn niet uitgesproken mag worden.

Citaat
En bovendien ben ik het ''slaafje van Amerika'' excuus wel zat onderhand, heb sowieso een hekel aan ''I told you so''. IMO is de aanval op Afghanistan vanuit Amerikaans perspectief de juiste geweest, wat moesten ze anders? Niks doen?

Nederland had, met alle feiten en kennis dat voorhanden was de beslissing kunnen nemen om niet mee te doen. Als ik mij goed herinner zijn alleen de pro-missie experts gehoord en de mensen die tegen waren bewust buiten de deur werden gehouden. De Amerikaanse reactie was een politiek besluit. Er zou kost wat het kost vergelding worden gezocht. Niks doen ...     ja...AQ op een andere manier aanpakken met een groter kans op slagen dan door een land binnen te vallen en te bezetten.

Citaat
En daarbij was het, hoe ontzettend naar ook door de gesneuvelden, wel nodig dat de NL Krijgsmacht weer eens ingezet werd en zijn waarde kon tonen.

"Het was weer eens tijd om....." is echt een reden om Nederlandse militairen bloot te stellen aan gevaren.

Citaat
om nog maar niet te spreken van al die soldaten en mariniers die anders geen combat experience opgedaan zouden hebben, wat defensie ook nog enigzins op peil houdt.

Ook dat is geen reden om soldaten in een oorlog te storten waavan de uitkomst al vast staat. Ook een mooie troost voor de nabestaanden. Gevechtservaring op doen....die van u heeft de cursus helaas niet af kunnen maken. Deze ervaring komt vanzelf als je voor het blok komt te staan en de training en opleiding die je heb gehad in werking word gezet. Kennisoverdracht op basis van gevechtservaring heeft geen toegevoegde waarde omdat de ervaring aan elkaar hangt van incidenten.

Ik hoop dat de zware offer die deze mensen hebben gebracht n ieder geval zal  leiden tot een verstandiger politiek beleid als het gaat om de inzet van de Nederlandse krijgsmacht.


Nikehercules

Citaat van: Oldenhave op 10/12/2012 | 22:24 uur
Echt klasse ROS. Nice. Ik durf te wedden dat juist de ouders van gesneuvelde Uruzgan soldaten geloven dat hun kinderen daar echt wat betekend hebben, ook al is het maar omdat ze niks anders willen geloven.

Juist, en dat hebben ze ook! Over het hogere doel kun je discuseieren, maar een gesneuvelde militair die 5 minuten daarvoor zijn bud nog rugdekking gaf heeft wel degelijk wat betekend...

Lex

Gezien de reacties op voornoemde docu, heb ik de reacties afgesplitst naar een nieuw topic, teneinde de leden in staat te stellen verder van gedachten te wisselen.

Lex
Algeheel beheerder

Ros

#6
Citaat van: Oldenhave op 10/12/2012 | 22:24 uur
Echt klasse ROS. Nice. Ik durf te wedden dat juist de ouders van gesneuvelde Uruzgan soldaten geloven dat hun kinderen daar echt wat betekend hebben, ook al is het maar omdat ze niks anders willen geloven. En bovendien ben ik het ''slaafje van Amerika'' excuus wel zat onderhand, heb sowieso een hekel aan ''I told you so''. IMO is de aanval op Afghanistan vanuit Amerikaans perspectief de juiste geweest, wat moesten ze anders? Niks doen? En dat Nederland uit bongenootschappelijke solidariteit meedoet vind ik eigenlijk niet meer dan logisch. En daarbij was het, hoe ontzettend naar ook door de gesneuvelden, wel nodig dat de NL Krijgsmacht weer eens ingezet werd en zijn waarde kon tonen. Je kan er donder op zeggen dat zonder die vier jaar Uruzgan er inmiddels veel meer op defensie bezuinigd zou zijn, om nog maar niet te spreken van al die soldaten en mariniers die anders geen combat experience opgedaan zouden hebben, wat defensie ook nog enigzins op peil houdt.

Lees je verhaal nog eens en kijk dan in de spiegel en vraag je af of je wel geloof in hetgeen je op papier heb gezet......Ik wil best je relaas per onderwerp wel beantwoorden maar niet in dit topic........in deze wel met dank aan Lex

Oldenhave

Echt klasse ROS. Nice. Ik durf te wedden dat juist de ouders van gesneuvelde Uruzgan soldaten geloven dat hun kinderen daar echt wat betekend hebben, ook al is het maar omdat ze niks anders willen geloven. En bovendien ben ik het ''slaafje van Amerika'' excuus wel zat onderhand, heb sowieso een hekel aan ''I told you so''. IMO is de aanval op Afghanistan vanuit Amerikaans perspectief de juiste geweest, wat moesten ze anders? Niks doen? En dat Nederland uit bongenootschappelijke solidariteit meedoet vind ik eigenlijk niet meer dan logisch. En daarbij was het, hoe ontzettend naar ook door de gesneuvelden, wel nodig dat de NL Krijgsmacht weer eens ingezet werd en zijn waarde kon tonen. Je kan er donder op zeggen dat zonder die vier jaar Uruzgan er inmiddels veel meer op defensie bezuinigd zou zijn, om nog maar niet te spreken van al die soldaten en mariniers die anders geen combat experience opgedaan zouden hebben, wat defensie ook nog enigzins op peil houdt.

Ros

Iedereen stelt de vraag.... "waarom ?". Iedereen weet het antwoord echter gaat er aan voorbij en verzint een beter passend verhaal. Vrede, veiligheid, mensenrechten...noem ze maar op.

Deze militairen zijn gesneuveld als gevolg van politiek correcte slaafsheid aan de grillen van de VS, Iedereen met een beetje verstand wist al bij voorbaat dat deze oorlog en de daar op volgende bezetting tot geen bevredigend einde zou leiden. Afghanistan word straks in 2014/2015 terug gegeven aan de Taliban en dat was het dan. Maar meedoen is belangrijker dan te winnen...zullen we maar zeggen   :sick:


Flyguy


Nikehercules

Zeker indrukwekkend, maar voor mijn moeder met wie ik keek meer als voor mij. Zeker nu ik in de molen zit voor een beroepsfunctie...

Elzenga

indrukwekkend....en ik weer opnieuw gemotiveerd voor de zaak.......