Amerikaans leger laat gps-alternatief ontwikkelen

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 12/04/2013 | 17:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Amerikaans leger laat gps-alternatief ontwikkelen

Door Willem de Moor, vrijdag 12 april 2013

Amerikaanse onderzoekers hebben in opdracht van de Amerikaanse defensieorganisatie Darpa een alternatief voor gps ontwikkeld. Met de chip zou een alternatieve methode om navigatiesystemen van data te voorzien beschikbaar zijn.

Het Amerikaanse leger is sterk afhankelijk van gps-data; gps werd ook ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van defensie. Aangezien het systeem werkt met satellieten, die op verschillende manieren gesaboteerd kunnen worden, wil de organisatie een alternatief voor positiebepaling. Een zogeheten timu-mechanisme werd al gebruikt voordat gps beschikbaar kwam: een systeem van klokken, gyroscopen en versnellingsmeters. De mechanische aard daarvan laat het systeem onafhankelijk van gps-signalen werken, maar de apparatuur was vrij groot.

Met mems-techniek, een afkorting voor microelectromechanical systems, kunnen componenten als accelerometers extreem verkleind worden en op een chip worden gebouwd. Onder meer smartphones worden daarmee uitgerust. Een Darpa-team van de universiteit van Michigan heeft die miniaturisatie verder doorgevoerd en zeven mems-apparaten in één chip ondergebracht. Het timu-prototype van de onderzoekers heeft een inertiemeetapparaat met drie versnellingsmeters en drie gyroscopen aan boord. Zo kunnen beweging en bewegingsrichting gemeten worden. De chip heeft ook een klok aan boord, zodat positieveranderingen berekend kunnen worden.

De sensor bestaat uit zes lagen van ieder vijftig micrometer dik en de complete chip heeft een inhoud van 10 kubieke millimeter. De componenten worden gemaakt van siliciumdioxide. De chip zou als gps-alternatief kunnen dienen om de locaties van personeel bij te houden of in navigatieapparatuur, munitie of kleine drones gebruikt kunnen worden.

Zie link voor het plaatje

http://tweakers.net/nieuws/88461/amerikaans-leger-laat-gps-alternatief-ontwikkelen.html