Hot Blade 2013

Gestart door Ace1, 28/07/2013 | 14:11 uur

Ace1

#1
Stofhappen voor Defensie in Portugal

Hoge temperaturen, een bergachtig gebied en een stofrijke omgeving. Het zijn alvast 3 kenmerken, waarmee Nederlandse militairen in hedendaagse missiegebieden worden geconfronteerd. In Nederland valt hier echter niet of nauwelijks op te trainen. De grote Europese helikopteroefening Hot Blade 2013 in het Portugese Ovar biedt voor Defensie dan ook uitkomst, zowel in de lucht als op de grond.

Ter beschikking is een oefengebied dat ongeveer de helft van Portugal beslaat. Daar kunnen militairen van het Defensie Helikopter Commando en 11 Luchtmobiele Brigade tot 31 juli vrijwel onbelemmerd hun gang gaan.  Dat gebeurt enerzijds om de Chinook en Cougar bemanningen en luchtmobiele militairen missiegereed te krijgen, te houden en voor te bereiden op extreme omstandigheden. Anderzijds trainen ze om met andere Europese landen in internationaal verband op te treden. De gezamenlijke leerschool loopt van missieplanning tot uitvoering.

Nederlandse inbreng
De Nederlandse inbreng tijdens Hot Blade bestaat uit 4 Chinooks, 1 Cougar-transporthelikopter, 124 man luchtmachtpersoneel en meer dan 100 landmachtmilitairen. Samen met het gastland, BelgiĆ«, Duitsland en Oostenrijk zet Nederland de helikopters en grondtroepen in tijdens diverse missies. Die worden aan de hand van een overkoepelend scenario gepland en uitgevoerd. Luchtmacht en landmacht bundelen hun krachten tijdens evacuaties en begeleidingen, tot en met  aanvallen vanuit de lucht met behulp van luchtmobiele militairen.

Stoffige omgeving
Chinook tijdens de landing. Foto: Ministerie van Defensie
Hitte, bergen en zand zijn goed voor een extra uitdaging. Zo heeft de temperatuur invloed op het helikoptervermogen. In bergachtig gebied is het lastig vliegen in verband met de ijle lucht en verraderlijke wind. Het landen van helikopters in een dorre, stoffige omgeving zorgt ervoor dat vliegers en uitstijgende grondtroepen geen zicht hebben. Tijdens deze zogenoemde brown-out moeten de vliegers blindelings kunnen vertrouwen op hun loadmasters.

Slagkracht
Het hoogtepunt voor Nederland tijdens Hot Blade was afgelopen dinsdag. Toen voerde 298 Squadron de regie over de complete lucht- en grondinzet. Meer dan 2.000 militairen (Nederlanders en Portugezen), 26 helikopters, 4 F-16's en 2 transportvliegtuigen stonden die dag paraat om de gefingeerde vijand een slag toe te brengen. Het was voor Nederland een mooie gelegenheid om in internationaal verband haar kundigheid en slagkracht te tonen.

Sterke en zwakke punten
3 militairen stemmen werkwijze en procedures af. Foto: Ministerie van Defensie
Hot Blade 2013 is onderdeel van het helikoptertrainingsprogramma van de European Defence Agency (EDA). Dat wil met de oefening de Europese samenwerking op het gebied van helikopterinzet  bevorderen. Uitdagingen bij het optreden in Europees verband zitten in het afstemmen van werkwijzen en procedures. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe de verschillende helikoptertypen met hun sterke en zwakke punten het beste tijdens een missie tot hun recht komen.



http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2013/07/26/46207455/Stofhappen_voor_Defensie_in_Portugal_video