De landmacht van morgen

Gestart door Elzenga, 26/10/2013 | 15:20 uur

Sparkplug

Citaat van: StrataNL op 28/12/2018 | 16:25 uur
Zeer interessant stuk over de flinke uitbreiding van de geniecapaciteit bij de Luchtmobiele Brigade. En een tipje van de sluier wat betreft het ranger bataljon wat in Nederland SOF support gaat heten en wordt gevormd door 12 infbat.

Van Heutz (i.p.v. Rangers), lead the way!  ;D
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

StrataNL

Zeer interessant stuk over de flinke uitbreiding van de geniecapaciteit bij de Luchtmobiele Brigade. En een tipje van de sluier wat betreft het ranger bataljon wat in Nederland SOF support gaat heten en wordt gevormd door 12 infbat.

Citaat11 Genie: Toolbox Rode Baretten breidt zich uit

De luchtmobiele brigade is de laatste jaren veelzijdiger geworden. Onder andere met de komst van de Delta-compagnieën van de infanteriebataljons, de Brigade Verkenningseskadron en de uitbreiding van 11 Bevooradingscompagnie met o.a. de doorontwikkeling van (Heavy) Airdrops. "Onze toolbox wordt nu uitgebreid om iedereen met Combat Support Engineer te kunnen blijven ondersteunen" aldus commandant 11 Geniecompagnie majoor Marino Verhaar. Vanaf volgend jaar krijgt de eenheid er nieuwe middelen, voertuigen en genisten bij.

Personeel
De 118 arbeidsplaatsen die 11 Genie nu heeft, wordt uitgebreid tot 232. De groepen worden uitgebreid van zes naar negen man. Mits vereist kan een groep opgedeeld worden in drie teams van drie man om zodoende meer (sub)eenheden tegelijk te steunen. Deze uitbreiding is noodzakelijk. Majoor Verhaar "We hebben de laatste jaren te veel NEE moeten verkopen. Zo zijn bijvoorbeeld 'Compagnie in de West' en oefeningen in Fort Hood, Texas meerdere keren terug gegeven."
De doorgroeimogelijkheden zien er voor alle rangen veelbelovend uit. . Manschappen en onderofficieren hebben na de uitbreiding de mogelijkheid om door te groeien tot adjudant. Voor officieren eindigt de doorgroei als commandant 11 Genie in de rang van luitenant-kolonel.

Taken en materieel
Na de uitbreiding heeft 11 Genie vijf pelotons. Drie daarvan ondersteunen voornamelijk de drie infanteriebataljons voor gevechtssteun, waarvan een zich richt op SOF-support. Daarnaast ontstaat er een genieverkenningspeloton en een Obstacle&Mine peloton.

Het eerste peloton ondersteunt 11 Infanteriebataljon en is bezig met de focus en doorontwikkeling van Airdrop en Airland. Zij worden opgeleid tot parachutist (automatische opening)). Dit betekent dat het materieel en uitrusting van deze Genisten ook middels parachute ingezet moet worden. Daar wordt momenteel kritisch naar gekeken.

Het tweede peloton sluit aan bij 12 Infanteriebataljon. De focus binnen dit bataljon is de doorontwikkeling SOF support ter ondersteuning van het Korps Commandotroepen (KCT). SOF support is afgeleid van het Amerikaanse 'Ranger' concept en dient als extra slagkracht voor het KCT. 11 Genie is al jaren 'preferred partner' van de commando's. Dit door intensieve samenwerking en vanwege het ontbreken van geniecapaciteit in Roosendaal. Binnen dit peloton valt straks de 'Advanced Search' (AS) capaciteit en zij zal zich ook meer richten op Explosives & demolition. Nieuw daarbij zijn de 'Explosive Detection Dogs'.Deze honden (met hondengeleiders) zijn speciaal getraind om explosieven op te sporen. Hierdoor zijn ze een perfecte aanvulling op de andere explosieve detectie middelen en methoden die nodig zijn om explosieven op te sporen en waar nodig vernietigen.

Het derde peloton focust zich op 13 Infanteriebataljon en Air Assault optreden. Dit houdt in dat het derde peloton intensiever gaat samenwerken met het Defensie Helikopter Commando. De taak van de genisten wordt het adviseren en ondersteunen van het operationele optreden van de infanteristen met raids en cordon en search operaties, zoals 'breachen'.

Het verkenningspeloton van de genie gaat zelfstandig opereren maar ook integreren en samenwerken met 11 Brigade Verkenningseskadron (11BVE) en zijn Pathfinders. Voor deze samenwerking is het van belang dat de genisten langdurig zelfstandig kunnen opereren en mobiel zijn. Een deel richt zich op verkenningen in waterrijke gebieden, zowel onder als op het water. Het andere deel focust zich op verkenningen via de lucht of over land. Voor samenwerking met de Pathfinders zal een klein aantal genisten 'Military Free Fall' opgeleid worden. Dit is de vrije valopleiding die voorheen gereserveerd was voor commando's, maar sinds een aantal jaar ook door de Pathfinders als inzetmiddel wordt gebruikt.

De bouwmachinegroep krijgt 'Obstacle & Minepeloton' als nieuwe naam en een klein aantal militairen wordt opgeleid in bouwkunde techniek, installatie techniek en elektro techniek. De hoofdtaak blijft (Counter) mobility en area denial i.c.m. Grond, Weg-en Waterbouw. Zij gaat bestaan uit twee groepen maar krijgt er voor de taak (counter) mobility nieuwe middelen bij. Een voorbeeld hiervan zijn speciale spijkermatten die 'man controlled' afgezet kunnen worden voor een 'blocking position'. Een andere ontwikkeling is 'heavy airdrop' in samenwerking met11 Bevoorradingscompagnie. Middels deze methode kunnenbouwmachines worden gedropt met een parachute om snel mobility taken op te pakken. Een voorbeeld wanneer dit nuttig kan zijn is 'rapid runway repair' zodat de hoofdmacht een geschikte landingslocatie heeft. Het ene deel van de groep gaat zich richten op Air Assault optreden, het ander op Airborne. Zo sluit het peloton naadloos aan bij het huidige luchtmobiele concept.
"De meesten van ons willen een gevarieerd programma, avontuur, breed inzetbaar zijn en voldoende doorgroeimogelijkheden hebben. Dat kunnen we ze bieden. We horen vaak van andere eenheden dat onze mensen taakvolwassen en zelfstandig zijn. Zelf worden we graag nog professioneler en willen nog meer aan kwaliteit bouwen", aldus majoor Verhaar. Met de nieuwe investeringen maakt 11 Genie een grote stap voorwaarts met als doel 11 Luchtmobiele Brigade beter te ondersteunen. De hele reorganisatie moet resulteren in vaker 'ja' zeggen tegen steunaanvragen en de algehele kwaliteit naar een hoger niveau te brengen.

Begin 2019 gaat de uitbreiding zijn eerste fase in en zal de staf en bestaande groepen uitbreiden. Het personeel dat werkzaam is en instroomt bij 11 Genie zal worden opgeleid in de verschillende specialisaties. Op de vraag wie kan solliciteren zegt majoor Verhaar "iedereen die uit het juiste hout is gesneden!". Hiermee geeft hij aan dat ook niet rode baret dragende welkom zijn. Zo heeft recent een hondengeleider van de Koninklijke Luchtmacht gesolliciteerd op de functie voor een functie als hondengeleider van de Explosive Detection Dogs en is aangenomen. De meeste zullen wel de ambitie moeten hebben om de rode baret te halen zodra ze bij de compagnie werkzaam zijn. Er zijn zoveel sporen en specialismen binnen de nieuwe structuur van de compagnie dat voor eenieder wat wils te vinden is. De commandant van de eenheid benadrukt: "samen zijn we sterk en samen kunnen we elk moment, elke missie aan".
https://www.facebook.com/luchtmobielebrigade/posts/2527811027259695?__tn__=K-R
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Huzaar1

Ik denk wel dat die groen zullen worden ja.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

DvdW

Ik stel IDF/olive green voor  8)

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Sparkplug

Citaat van: Parera op 06/12/2018 | 13:59 uur
Dat caterpillar geel is  :sick:

Deze kleur is tactisch gezien inderdaad niet handig, maar het is wel de Caterpillar kleur (mooi geel is niet lelijk) 8)
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 06/12/2018 | 13:53 uur
Goed goed, zware rups machines. Eindelijk, zowel Pantser als constructie genie is hier erg blij mee.

Huzaar jij weet dit waarschijnlijk wel  ; Ze worden wel groen ?  :angel: Dat caterpillar geel is  :sick:

Het oude voertuig kon ik geen foto's van vinden en bij defensie staan enkel wielvoertuigen.

Huzaar1

Goed goed, zware rups machines. Eindelijk, zowel Pantser als constructie genie is hier erg blij mee.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Via twitter.com @ariejandewaard

Citaat
Weer stap investeren in krijgsmacht. #DMO tekent contract met @ponpower voor acht middelzware rupsdozers (type: Caterpillar D6T) met optie voor drie extra. Inclusief onderhoudscontract voor 20 jaar na levering. De nieuwe rupsdozers vervangen de huidige Hanomag vanaf eind 2019👍



Info van Caterpillar over de D6T https://www.cat.com/en_US/products/new/equipment/dozers/medium-dozers/1000028472.html

Parera

In het kader van ''toekomst'':
Een HIMARS die een MGM-140 ATACMS afvuurt, de vervanger van de ATACMS in het Deep Strike programma van de VS moet er voor zorgen dat de HIMARS er 2 kan meedragen i.p.v. 1 in de huidige versie. Ook gaat het bereik omhoog van 300 naar 500 km (en misschien meer als INF verdrag komt te vervallen).



Photo via twitter.com @nicholadrummond

Harald

https://www.janes.com/images/assets/553/84553/Winning_the_firefight_IFV_cannons_evolve.pdf

Winning the firefight: IFV cannons evolve

Helaas niet het gehele artikel, maar zo'n 1/3 deel, wel interessant.

Parera

Citaat van: Lynxian op 12/11/2018 | 22:48 uur
Ik snap de wens tot familievorming; het is toch een stuk goedkoper in onderhoud en opleiding. Maar er staan tenminste twee mooie apparaten als interim oplossing op de kaart. (Waarbij mijn voorkeur wat meer richting het sterkere product gaat.)

Gaat er eigenlijk nog iets gebeuren met de gedeactiveerde CV-90's in opslag, of zijn deze allemaal al verkocht?

Van de totaal 176 CV90's die we hadden zijn er 44 verkocht aan Estland. Van het restant zouden slechts 88 stuks inzetbaar zijn. [1]

Lynxian

Ik snap de wens tot familievorming; het is toch een stuk goedkoper in onderhoud en opleiding. Maar er staan tenminste twee mooie apparaten als interim oplossing op de kaart. (Waarbij mijn voorkeur wat meer richting het sterkere product gaat.)

Gaat er eigenlijk nog iets gebeuren met de gedeactiveerde CV-90's in opslag, of zijn deze allemaal al verkocht?

Huzaar1

#855
Maar, je moet begrijpen dat die MKIV er tussen kan staan omdat het de CV90120 'moet' worden als je snapt wat ik bedoel.
Ik zie ze gewoon niet 1,2,3 hier staan... Echter denk ik dat het een hele verbetering is t.o.v de CV90120.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Erg mooie update vandaag! Ik had niet zo snel publieke informatie verwacht, dus dit is erg welkom. Ook ik ben prettig verbaasd met de optie op de Merkava IV. Dit maakt de herrijking in 2020 een stuk leuker om naar uit te kijken.

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 12/11/2018 | 20:59 uur
Vooral het feit dat de bescherming goed is, er een APS op zit, het raketten kan verschieten en het simpelweg beschikbaar is helpt een hoop. Die RPG bescherming aan de achterzijde van de toren (ballen met kettingen) maken het apparaat een indrukwekkende vertoning.
Motorblok voorin...goed voor overlevingskansen vd bemanning als het APS het laat afweten...zeer modern en kan ook nog infantarie meenemen.

Ik ben eruit......alsvast een order voor 120 stuks !