Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 31/10/2013 | 10:43 uur

Bobber

ME traint op Veluwe voor nucleaire top
Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) van eind maart in Den Haag trainen 22 mobiele eenheden 3,5 week lang op de Veluwe. Speciaal voor de nucleaire top zijn nieuwe tactieken en procedures ontwikkeld die de ME'ers tijdens een tweedaagse training onder de knie moeten zien te krijgen.

De trainingen zijn dinsdag begonnen en eindigen op 14 februari. "Demonstranten ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden en tactieken. De mobiele eenheid moet daarop passend kunnen antwoorden", doet Arjan Derksen, hoofd openbare orde van het projectteam NSS, uit de doeken.

In verband met de tijdsdruk voor de top krijgen de eenheden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant de training als eerste. Daarna volgt de rest van het land.

Elke twee dagen reizen de komende 3,5 week vier eenheden af naar legerplaats Harskamp op de Veluwe. "Gemiddeld zijn er zo'n driehonderd collega's per tweedaagse aanwezig. Daarnaast worden 175 figuranten ingezet, is de Duitse politie aanwezig met 75 personen en defensie met honderd mensen", zegt Derksen op de figurantensite.

De politieman noemt het een behoorlijk omvangrijke onderneming die normaal een jaar voorbereidingstijd vergt. "Door de juiste motivatie en het urgentiebesef zijn we toch gekomen tot een snelle en goede voorbereiding."

Voor de trainingen hebben defensie, de politie, de marechaussee en de Politieacademie de handen ineengeslagen. Bij de trainingen op de Veluwe zijn volgens een woordvoerder van de Nationale Politie geen pottenkijkers en pers welkom.

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt getraind voor de beveiliging van de NSS. Begin januari werd in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Daaruit werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk op het dak van het gebouw landden.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag formeel dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

geplaatst:
21-01-2014 - 17.00
laatst gewijzigd:
21-01-2014 - 17.00
auteur:Novum

Bron:
http://www.nd.nl/artikelen/2014/januari/21/me-traint-op-veluwe-voor-nucleaire-top

Lex

Onderhandelaars 'Hollandse' top bijeen 

DEN HAAG -
In Thailand worden deze week de laatste inhoudelijke voorbereidingen getroffen voor de internationale nucleaire top die in maart in Den Haag plaatsvindt. Onderhandelaars spreken elkaar maandag tot en met woensdag in Pattaya over de afspraken die tijdens de top moeten worden vastgelegd.
 
Tijdens de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart moeten wereldleiders knopen doorhakken over de beveiliging van nucleair materiaal, zodat dat uit handen blijft van terroristen. In 2010 en 2012 vonden al bijeenkomsten plaats in Washington en Seoul.

Taai proces

Hoofdonderhandelaar Piet de Klerk noemt het een taai proces: ,,Nucleaire beveiliging is een gevoelig onderwerp: lang niet alle landen zijn bereid tot openheid van zaken. We kunnen het ons niet veroorloven dat het proces stilvalt. Daarom probeert Nederland de lat hoger te leggen." Ons land probeert bijvoorbeeld de reikwijdte van de afspraken uit te breiden, zodat het bijvoorbeeld niet alleen om civiel maar ook om militair gebruik van nucleair materiaal gaat.

Tijdens de top zelf wordt het een enorme logistieke puzzel om de 53 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Buitenlandse gasten logeren in hotels tot 60 kilometer buiten Den Haag. Vanwege de veiligheid van wereldleiders zijn alle politie- en AIVD-verloven ingetrokken, wordt voormalig vliegkamp Valkenburg gebruikt en worden mogelijk delen van de A4 en A13 afgesloten.

Telegraaf,
ma 13 jan 2014, 07:52

Lex

In het kader van de voorberedingen heeft het DHC vandaag met een tweetal Chinooks en een Cougar geoefend op het veld van het voormalige vliegkamp Valkenburg.
De Cougar heeft ook een landing gemaakt op het dak van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en dat is vastgelegd.


Lex

Door LVL-NL (Lucht Verkeers Leiding-NL) is een beperking op het gebruik van het NL luchtruim gepubliceerd. Deze geldt voor de periode 23 t/m 26 maart 2014.
Zie: http://www.ais-netherlands.nl/aim/2013-10-03-AIRAC/eAIP/html/eAIC/EH-eAIC-2013-05-A-en-GB.html

Zeewier

Een zinnig onderwerp en een goede gelegenheid onze professionele veiligheidsstructuur optimaal te gebruiken. Als Kroningsdag het NK-veiligheid was, dit is het WK. Zomaar een tip: communiceer tijdig dat het live via tv en andere kanalen haarscherp gevolgd kan worden. De vliegtuigspotters zullen toch wel Air Force One en vergelijkbare overheidsvliegtuigen registreren maar voorkom te grote drommen mensen langs de route. Als een organisatie wat kwaads in het zin hebben is het beter te voorkomen dat zo min mogelijk onschuldige burgers dicht op elkaar staan. Ik denk aan de New York Marathon of Koninginnedag Apeldoorn.

Lex

Het land op zijn kop voor nucleaire top 

DEN HAAG -
De 53 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten moeten voor een deel vroeg opstaan om de Nuclear Security Summit (NSS) in maart volgend jaar bij te wonen.
   
De Haagse hotelcapaciteit is niet toereikend genoeg om de ruim 8000 bezoekers aan de nucleaire top in het World Forum te huisvesten. De buitenlandse gasten worden in een straal tot maximaal 60 kilometer buiten Den Haag elders in de Randstad te slapen gelegd. Daarbij worden ook hotels in Rotterdam en Amsterdam ingeschakeld.

,,Ze hoeven in elk geval niet in Friesland te slapen", relativeert Daphne Kerremans die afstand. Zij is namens het ministerie van Buitenlandse Zaken belast met het huisvesten van alle bezoekers aan de grootste topconferentie die ooit op Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden. Op de vorige topconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul (2012) moesten deelnemers tot 1,5 uur reizen, aldus Kerremans.

Op 24 en 25 maart 2014 zullen inwoners van de Randstad mogelijk hinder ondervinden van het bezoek dat de groten der aarde aan Nederland brengen. Het land gaat gedeeltelijk op zijn kop voor de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische collega Vladimir Poetin, China's eerste man Xi Jinping en VN-topman Ban Ki-moon aan de Nuclear Security Summit. Zij zullen naar verwachting de nucleaire top in de hofstad bijwonen, samen met circa 50 andere regeringsleiders.

Dat betekent een immense veiligheidsoperatie. Alle verloven bij de politie en bij de AIVD rond de topconferentie zijn ingetrokken. Met zo veel regeringsleiders in het land, die overnachten in zo veel verschillende hotels en residenties in de Randstad, is veiligheid een absolute prioriteit. De omwonenden van het World Forum in Den Haag zijn al ingelicht over de strenge veiligheidscordons.

Verder wordt overwogen delen van de rijkswegen A4 (Schiphol-Den Haag) en A13 (Rotterdam-The Hague Airport) om veiligheidsredenen af te sluiten om de regeringsleiders en hun staf snel te kunnen vervoeren. Rijkswaterstaat zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over de eventuele overlast voor de weggebruikers. Er zijn vele verkeersscenario's in omloop, maar pas in januari worden daarover volgens Rijkswaterstaat besluiten genomen. De NS overweegt extra en langere treinen in te zetten om tijdens de top meer passagiers te kunnen vervoeren.

De luchthaven Schiphol bereidt zich eveneens voor. Daar zullen veel regeringsvliegtuigen landen, waaronder de Air Force One van de Amerikaanse president, die allemaal veilig moeten worden geparkeerd. Volgens Schiphol wordt daarover nog overleg gevoerd. In elk geval wordt het vliegkamp Valkenburg bij Leiden in de periode rond de nucleaire top opnieuw in gebruik genomen, onder meer voor helikoptervervoer. Boven Den Haag en grote delen van de Randstad geldt een vliegverbod voor kleine vliegtuigen, niet bestemd voor de burger- of militaire luchtvaart.

Telegraaf,
ma 25 nov 2013, 16:39

IPA NG

Jammer dat deze gesloten is. Deze vliegbasis heeft een prima strategische locatie iit tot die nog open zijn.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Zeewier

Valkenburg had vlak voordat ze gesloten werd op de startbaan een compleet nieuwe tarmac gekregen. Aanvankelijk wilde commerciële partijen het veld gebruiken maar die kregen geen sluitend businessplan, de landingsrechten en de geluidsnormen rond.

Lex

Voor nadere info omtrent deelnemers etc., klik hier.

Lex

'Valkenburg' uitvalsbasis voor beveiligen wereldleiders

Vliegkamp weer open tijdens top

DEN HAAG, donderdag | door Roy Klopper

Als onderdeel van de grootste beveiligingsoperatie in ons land ooit, wordt het marinevliegveld Valkenburg komend voorjaar tijdelijk heropend. Dan komen er 58 wereldleiders naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.

Het in 2006 door Defensie gesloten vliegkamp wordt tijdens de op 24 en 25 maart 2014 te houden top over beveiliging tegen nucleair terrorisme de uitvalsbasis van luchtmachthelikopters. De toestellen worden in elk geval ingezet voor de beveiliging van het vier dagen lang hermetisch afgesloten luchtruim boven Den Haag. Mogelijk krijgen ze ook een rol bij het vervoer van deelnemers aan de conferentie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de voorbereiding van de wereldtop coördineert, houdt formeel in het midden of het voormalige vliegkamp bij Leiden wordt gebruikt. ,,We hebben meerdere velden op het oog", zo meldt een woordvoerster. Welingelichte bronnen binnen Defensie bevestigen echter dat inmiddels is besloten dat op Valkenburg diverse militaire wentelwieken worden gestationeerd.

Musical

Ook de directie van de op het voormalige marinevliegveld opgevoerde musical Soldaat van Oranje meldt dat de voorstellingen eind maart stilliggen omdat het terrein is opgeeist voor de beveiliging. Musicaldirecteur Harry de Bruin: ,,Dit hele gebied wordt rond 21 maart afgesloten voor de nucleaire top. Valkenburg wordt voor alle beveiliging gebruikt. Ze nemen het vliegveld over."

De nucleaire veiligheidstop in Den Haag wordt de grootste die ooit in Nederland is gehouden. In het gevolg van de 58 regeringshoofden, onder wie de Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtsgenoot Poetin, komen nog eens vijfduizend delegatieleden en tweeduizend medewerkers mee. Daarnaast wordt gerekend op drieduizend internationale journalisten. De delegatieleden verblijven in circa zestig zwaarbewaakte hotels.

De top trekt eind maart een zware wissel op het verkeer in de Randstad. Zo worden rijstroken op de rijksweg A4 tussen Schiphol en Den Haag afgesloten. Hetzelfde geldt voor de A13 tussen Rotterdam Airport en de hofstad. Op Schiphol moet parkeergelegenheid worden gecreëerd voor de delegaties die met eigen kisten komen. Een optie is om hiervoor de Buitenveldertbaan af te sluiten, hetgeen vertragingen kan geven voor het overige vliegverkeer.

Overlast

Buitenlandse Zaken realiseert zich dat de megaoperatie overlast gaat geven. ,,Maar we mogen als Nederland trots zijn. Zo'n top verschaft ons een wereldpodium", aldus een woordvoerster.

Telegraaf,
31 oktober 2013

Dit bericht is door de auteur via Twitter gepubliceerd

SMI de Boer

Citaat van: Reinier op 31/10/2013 | 14:13 uur
Ypenburg en Soesterberg zijn niet meer bruikbaar.
Van Ypenburg wist ik het daar ben ik regelmatig, alhoewel de verkeerstoren er nog staat. Soesterberg ben ik al effe niet geweest, maar daar is de baan niet meer te gebruiken?
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Reinier

Citaat van: SMI de Boer op 31/10/2013 | 13:12 uur
Zijn niet alle onlangs gesloten mil vliegvelden nog steeds bruikbaar? Daarbij hebben we ook nog wat reservelokaties...
Ypenburg en Soesterberg zijn niet meer bruikbaar.

SMI de Boer

Zijn niet alle onlangs gesloten mil vliegvelden nog steeds bruikbaar? Daarbij hebben we ook nog wat reservelokaties...
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Reinier

Ach ja, zo zie je maar weer dat militaire basissen in (de buurt) grote steden van grote nut kunnen zijn.
Zullen ze straks ook wel merken als de MEA omgebouwd is tot kekke appartementen en een parkje.

Dat krijg je als je rucksichtlos als een boekhouder te keer gaat.

Men kent de prijs van alles, maar de waarde van niets.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van:  www.omroepwest.nl Vandaag om 10:43
Vliegkamp Valkenburg tijdelijk open vanwege nucleaire top

Als het pluche het belang en aanzien maar groot genoeg acht is alles mogelijk....