Filipijnen na de tyfoon: hulp verlening via defensie

Gestart door Elzenga, 10/11/2013 | 13:05 uur

Elzenga

België stuurt B-Fast naar de Filipijnen

10:39 Buitenland België stuurt zondag nog een B-Fast-team, voor snelle noodhulp in het buitenland, naar de Filipijnen, waar voor duizenden doden wordt gevreesd na de verwoestende doortocht van de tyfoon Haiyan. In de late namiddag zal een team van een dertigtal mensen vertrekken van op de militaire luchthaven Melsbroek. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zondagmiddag gezegd.

Het B-Fast-team ("Belgian First Aid & Support Team") zal op de Filipijnen een veldhospitaal voor chirurgische ingrepen oprichten en een waterzuiveringsstation, aldus Reynders. De groep bestaat uit een twintigtal medische en een tiental logistieke medewerkers.

Het team vertrekt met een Airbus A330 van Defensie van op Melsbroek. Het is nog niet duidelijk wanneer het B-Fast-team zal aankomen en ook niet waar het precies zal opereren.

B-Fast is een snelle interventiestructuur, bedoeld om gedurende een korte periode noodhulp te verstrekken bij rampen en noodsituaties in het buitenland.

Callcenter

Buitenlandse Zaken heeft het callcenter van het crisiscentrum geopend naar aanleiding van Haiyan, maar de overheidsdienst heeft nog geen contact kunnen opnemen met een honderdtal Belgen die in de archipel verblijven, zo werd zondag vernomen. "Familieleden van personen die zich in de Filipijnen bevinden en die na de doortocht van de tyfoon niet gecontacteerd konden worden, kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02 501 40 00", zo staat in een persbericht. Op de Filipijnen verblijven zowat 800 Belgen permanent.

Op de Filipijnen zijn al meer dan duizend mensen omgekomen na de doorkomst van de tyfoon Haiyan en de vrees is dat de dodentol nog zal oplopen tot ver boven de 10.000 slachtoffers want enkel op het eiland Leyte is al sprake van 10.000 doden.

Lees ook Vrees voor meer dan 10.000 doden na Haiyan

Noodhulp

De Europese Commissie gaat 3 miljoen euro vrijmaken om op de Filipijnen noodhulp te bieden aan de slachtoffers van de tyfoon Haiyan. Dat werd zondag door de commissie bekendgemaakt.

Het geld dient volgens een mededeling om tegemoet te komen aan "de dringendste noden in de zwaarst getroffen gebieden" op de Filipijnen. De commissie "en haar humanitaire partners gaan samen met de lokale en nationale overheden en de hulpoperaties coördineren", zo vermeldt de mededeling nog.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso had de noodhulpoperatie zaterdag al aan Manilla voorgesteld. Ook de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland zijn al op de Filipijnen gemobiliseerd, aan de zijde van de VN. Daarnaast heeft ook Rusland al noodhulp aangeboden.
http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1486511/belge-stuurt-b-fast-naar-de-filipijnen.aspx#.Un9zCn8qPbQ.twitter