Spanningen in Venezuela

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 16/02/2014 | 13:02 uur

Ros

Dit ziet er naar uit om te slaan in een burgeroorlog als het leger niet tot inkeer komt en de steun aan Maduro afzweert.

Flyguy


jurrien visser (JuVi op Twitter)

BNL NEWS‏ @BreakingNLive · 8 min.8 minuten geleden 

BNL NEWS heeft geretweet BNL NEWS

BREAKING NEWS: Reports of several people dead as pro-Maduro forces open fire on anti-Maduro protesters in several locations across Venezuela.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Strategic Sentinel‏Geverifieerd account @StratSentinel · 3 min.3 minuten geleden 

The #Mexican government says it still supports the #Maduro government. -AFP #Venezuela


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Instant Reporter‏ @InstantReporter 

BREAKING: Reports that part of the venezuelan military leaders are supporting general Jesus Alberto Mendoza to depose President #Maduro. #Venezuela #Caracas #VenezuelaCoup


jurrien visser (JuVi op Twitter)

BNL NEWS‏ @BreakingNLive · 18 min.18 minuten geleden 

BREAKING NEWS: The Venezuelan National guard are reportedly shooting at anti Maduro protesters in Barinas, just moments after Juan Guaido declared himself President.
DEVELOPING...


jurrien visser (JuVi op Twitter)

The Spectator Index‏ @spectatorindex · 15 min.15 minuten geleden 

Countries recognising Juan Guaido as Venezuela's president:

- US
- Canada
- Brazil
- Paraguay
- Colombia
- Argentina
- Peru
- Ecuador
- Costa Rica


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Paulo Sa Elias‏ @paulosaelias · 5 min.5 minuten geleden 

Paulo Sa Elias heeft geretweet Jair M. Bolsonaro

President @jairbolsonaro from Brazil recognizes opposition leader @jguaido as the interim president of Venezuela.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Alexander Clarkson‏ @APHClarkson · 9 min.9 minuten geleden 

Alexander Clarkson heeft geretweet Luz Mely Reyes

EU still discussing whether to recognose Guaido as President of Venezuela. Keep in mind that with Curacao there is Dutch territory bordering Venezuela, French strategic assets and territory in the region and a Venezuelan diaspora of 100 000s of dual citizens in Portugal and Spain


jurrien visser (JuVi op Twitter)

ELINT News‏ @ELINTNews · 3 min.3 minuten geleden 

ELINT News heeft geretweet Eugenio G. Martínez

#UPDATE: Argentina recognises Juan Guadrio as Interim President of Venezuela


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Strategic Sentinel‏Geverifieerd account @StratSentinel · 3 min.3 minuten geleden 

Strategic Sentinel heeft geretweet Reuters Venezuela

According to Reuters' Venezuelan Bureau, a high-ranking US official has said sanctions are only a sample of the actions that may be taken, and that "all actions are on the table" if Maduro harms a member of the Venezuelan National Assembly or others.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Marito Abdo‏Geverifieerd account @MaritoAbdo 

Paraguay expresa su apoyo al presidente encargado de Venezuela @jguaido Cuenten con nosotros para abrazar de nuevo la libertad y la democracia.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

CBC News Alerts‏Geverifieerd account @CBCAlerts 

BREAKING:  Global Affairs Canada tells CBC News that Canada will recognize Juan Guaido as the new president of Venezuela. The opposition leader took an oath in Caracas a short time ago, declaring himself acting president and saying Nicolas Maduro has been deposed.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Steve Herman‏Geverifieerd account @W7VOA 

"Today, I am officially recognizing the President of the Venezuelan National Assembly, Juan Guaido, as the Interim President of Venezuela," announces @POTUS.


Lex

Demonstratie Maduro


Venezolanen de straat op voor groot protest: 'Er is nieuwe hoop'

Het is een belangrijke dag voor Venezuela. Vandaag vindt daar het grootste protest sinds lange tijd plaats tegen president Maduro en zijn regering. "Er is weer hoop ontstaan en dat komt door de nieuwe oppositieleider", zegt correspondent Sandra Korstjens.

Twee jaar geleden vond het laatste grote protest in Venezuela plaats. Dat werd toen met harde hand de kop ingedrukt. Hoop leek vervlogen voor de Venezolanen, die sindsdien lijden onder het regime van Maduro, totdat twee weken geleden de jonge oppositieleider Juan Guaidó de juiste snaar leek te raken.
Hij riep iedereen op om vandaag massaal de straat op te gaan en met succes. De eerste beelden van scanderende mensenmassa's stromen binnen.

Honger en inflatie
Meer dan 3 miljoen Venezolanen zijn inmiddels het land ontvlucht. Er is te weinig eten, een tekort aan medicijnen en de inflatie bedroeg begin dit jaar ruim 2 miljoen procent. Waarom dan nu pas zo'n groot protest?
Volgens Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens waren de Venezolanen te druk bezig met overleven. "Als je op zoek moet naar eten, ga je dan demonstreren op straat? De mensen hebben er geen tijd en energie voor", vertelt Korstjens. Actievoeren leek lange tijd zinloos, tot nu. "Er is weer hoop ontstaan en dat komt door de nieuwe oppositieleider."

Illegale president
Na de herverkiezing van president Nicolas Maduro aan het begin van dit jaar hebben veel Zuid-Amerikaanse landen, verenigd in de Groep van Lima, Maduro niet meer officieel als president erkend. Volgens de 35-jarige oppositieleider Guaidó betekent dat dat Maduro (en zijn vice-president) daarom niet legitiem op zijn presidentsstoel zit en dat biedt kansen.
"Guaidó heeft de moed gehad om dat hardop te zeggen. Hij zegt nu het recht te hebben om als interim-president nieuwe verkiezingen te eisen", vertelt Korstjens. "De prioriteit van de oppositie is om de democratie te herstellen, daarom heeft hij de bevolking vandaag opgeroepen massaal de straten op te gaan en zo steun voor dit plan te uiten."
Het protest wordt over de hele wereld gesteund. Zo liet de Amerikaanse vice-president Mike Pence gisteren in een video weten dat Amerika achter het Venezolaanse volk staat.

Effectief
Of de demonstratie van vandaag echt verschil gaat maken, valt nog te bezien. "De vraag is of het protest vandaag groot gaat worden", zegt Korstjens. "Is het Guaidó echt gelukt om in twee weken tijd de bevolking te overtuigen om de straat op te gaan?"
Bovendien staat het leger nog altijd aan Maduro's kant. "Ze krijgen leuke extraatjes en profiteren mee van Maduro's verdiensten." Zodra het leger zich tegen Maduro keert is het einde verhaal voor de Venezolaanse president. "Het is zijn tactiek om het leger aan zijn kant te houden. Maar hoe meer mensen vandaag de straat opgaan, hoe meer indruk dat bij gewone agenten en het leger zal maken."

Geen magische oplossing
Volgens Guaidó is vandaag een belangrijke dag, maar niet de enige dag. "Hij heeft zelf gezegd dat er geen magische oplossingen zijn. Ook al wordt de demonstratie van vandaag een succes, de problemen in Venezuela zijn niet in een klap opgelost. Maar het betekent misschien wel het begin van een nieuw hoofdstuk."


RTL Nieuws, 23-01-2019