Ranger Bataljon

Gestart door Master Mack, 13/03/2014 | 22:52 uur

Ros

Citaat van: Leovanw op 14/03/2014 | 13:04 uur
:'( Snurkse Ros en hou vast aan die gedachte...

Roger.....maak mij maar wakker als het op de rails staat.

Mourning

Citaat van: Master Mack op 13/03/2014 | 22:52 uur
Ik las in de Landmacht dat we gaan kijken of we een Ranger Bataljon gaan oprichten. Aangezien ik niet denk dat we een nieuw Bataljon gaan oprichten zal dit waarschijnlijk gaan bestaan uit KCT en 1 van de overgebleven verkennings eskadrons vermoed ik. Dit is dan wel Bataljon nummer acht en wordt dan misschien ondergebracht bij de 13de gemotoriseerde Brigade. Nu nog een nieuw tank(jager) Bataljon en de KL bestaat weer uit 3 volwaardige Brigade's. Maar dit is wat ik denk en jullie??

Op zich voor de creatie van een dergelijke stoot- ad verkenningseenheid, maar ten koste van wat, want dat er een bataljon extra bij komt lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Was het plan niet om een van die drie luchtmobiele infanterie bataljons ook gemotoriseerd te maken? Zoiets staat mij bij van al wel weer een hele poos terug. Geen idee of dat proefballonnetjes of ook concrete plannen waren/zijn, maar een invulling zoals deze lijkt mij dan een stuk interessanter. Dan kunnen de overige verkenningseenheden ook gewoon doen wat ze nu doen, heeft luchtmobiel een veel grotere verkenningseenheid, welke ook nog eens beter geschikt is om samen of ter ondersteuning van SOF-eenheden te werken.

Daarmee legt de KL tevens enigszins de nadruk op een capaciteit waarmee zij zich vervolgens ook voor internationale partners op bijv. uitzending interessant kan maken. Namelijk verkenningscapaciteiten in diverse soorten en maten en in redelijke hoeveelheden (met ook nog, zeldzaam tegenwoordig, voortzettingsvermogen indien gewenst), elite infanterie (Korps Mariniers en Luchtmobiel) en SOF-eenheden en eenheden op de rand of ter ondersteuning daarvan (KCT, SBS, etc en Rangers ter ondersteuning).

M.b.t. drie volwaardige brigades. Laat ik diplomatiek blijven en zeggen dat ik het etiketje "volwaardig" er niet op zou durven plakken...

Wat mij betreft liever de twee huidige mech-brigades omsmeden tot een mech brigade welke de naam "brigade" ook echt mag dragen (met 3x mech-bat en 1x mot-bat), waar je direct een aantal ondersteunende eenheden op brigade niveau kunt verminderen en je budget voor investeringen vrijmaakt, zoals een klein tankbataljon of een grote tankcompagnie, zoiets, maar goed er is voor een andere vorm gekozen.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Leovanw

Citaat van: Ros op 14/03/2014 | 11:31 uur
Idee/plannetje van een of andere bobo die ook nog even wat wil doen om aan herinnerd te worden. het zal bij zijn/haar droom blijven.....denk ik  :cute-smile:



:'( Snurkse Ros en hou vast aan die gedachte...
http://www.dutchdefencepress.com.  "There is no 'I' in TEAM"

Elzenga


Leovanw

#11
Citaat van: Elzenga op 14/03/2014 | 12:22 uur
zo zie ik het ook. En gezien de samenwerking met de Duitse luchtlandingseenheden zou ik daar wat meer op focussen als ik LMB&CLAS was. (al heb ik dus de voorkeur voor meer samenwerking/gaan met Korps Mariniers)..

:sleep:

Dit specifieke aspect met betrekking tot het oprichten van een eenheid die vergelijkbaar is met het Amerikaanse "Ranger" concept heeft al eind vorig jaar tijdens de totstandkoming van de zogenoemde nota "In het belang van Nederland" de revue gepasseerd. In deze nota komt de nieuwe inrichting van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) uit de verf. Daarbij komt in het bijzonder de omvorming van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot tot een gemotoriseerde brigade én de ondersteuning van het Korps Commandotroepen (KCT), het keurkorps van de landmacht, aan bod. In het kort komt de kern van het CLAS te bestaan uit drie unieke brigades en de Special Forces (SF) van het KCT.

De drie brigades zijn:

•   Een gemechaniseerde brigade bestaande uit twee pantserinfanteriebataljons die in staat is deel te nemen aan interventie- en stabilisatieoperaties op een hoog geweldsniveau. Deze brigade richt zich op samenwerking met Duitsland. Deze brigade omvat ook de kern van het nog op te richten Concept Development & Experimentation (CD&E) element.
•   Een gemotoriseerde brigade bestaande uit twee gemotoriseerde bataljons voor het optreden in stabilisatieoperaties. Deze brigade richt zich op samenwerking met België en Luxemburg. Tegelijkertijd wordt de mogelijkheden voor een intensivering van de samenwerking met Frankrijk ook nader onderzocht.
•   Een luchtmobiele brigade (LMB) bestaande uit drie bataljons die snel inzetbaar zijn tijdens crises. Deze brigade zal zich vooral richten op samenwerking met Duitsland en de integratie in de Division Schnelle Kräfte (DSK).

Bij langdurige stabilisatieoperaties kunnen de drie brigades uiteraard wel in elkaars voortzettingsvermogen voorzien.

Dan met name voor wat betreft het formeren van een zogenoemd Ranger bataljon. Dit zal een van de drie infanterie (Airs assault) bataljons van de LMB gaan worden. Dit bataljon gaat zich specifiek richten op de ondersteuning van het KCT. Iets wat nu al geruime tijd plaatsvindt op basis van het Special operations Task Groep, ofwel SOTG concept. Dit ligt ook het meest voor de hand, aangezien met name de LMB al meerdere unieke capaciteiten in huis heeft en zoals gezegd al nauw samenwerkt met het KCT, zie: http://www.dutchdefencepress.com/?p=11259. Het is een samenwerkingsvorm zoals de Amerikaanse Ranger eenheden met hun groene baret dragende collega's en de Duitse DSK met hun Kommando Spezialkräfte (KSK) al kennen. Het gaat daarbij om structurele ondersteunende gevechtscapaciteit tijdens speciale operaties. Of denk bijvoorbeeld om wereldwijd te kunnen ondersteunen bij de evacuatie van Nederlandse staatsburgers uit een crisisgebied naar een veilige(r) omgeving, ook wel een Non Combatant Evacuation Operation (NEO) genaamd. Deze ondersteuning is er dan ook weliswaar in Nederland al, maar tot dusver op ad hoc basis. Dit concept van versterkte samenwerking wordt nu dus gestructureerd.

Immers, geen enkele eenheid zal meer organiek op pad gestuurd worden. Eenheden zullen afgestemd op de opdracht worden aangevuld met specialisten om de eenheid als Task Force te formeren en gereed te stellen. De ondersteuning van onder meer de zogeheten enablers is dan ook onmisbaar voor een specifieke taakgroep van het KCT, zoals die nu onder meer geformeerd is voor de Nederlandse bijdrage aan de missie in Mali, zie: http://www.dutchdefencepress.com/?p=11623 en http://www.dutchdefencepress.com/?p=11905. De kern van de SOTG bestaat dan uit een Commandotroepencompagnie (Cotrcie). Daarentegen verzorgt een 81mm mortiersectie en een genie bijdrage van 11 LMB respectievelijk voor de nabije grondgebonden vuursteun en het EARS (Engineering Advanced Reconnaissance & Search) element. De EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) draagt weer bij met een aantal explosievenruimers. Maar ook het JISTARC (Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance Commando) levert extra verkenners en personeel voor elektronische oorlogsvoering.

In het maritieme domein is overigens een vergelijkbare ontwikkeling gaande. Daar betreft het de versterking van de samenwerking tussen Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) en de regulier getrainde elementen van het Korps Mariniers, zie: http://www.dutchdefencepress.com/?p=11256.

http://www.dutchdefencepress.com.  "There is no 'I' in TEAM"

Elzenga

Citaat van: Oorlogsvis op 14/03/2014 | 11:37 uur
in mijn ogen is LMB gewoon een Rangers eenheid..het heeft alleen een andere naam...is hetzelfde als we een SAS gaan oprichten terwijl we het KCT al hebben
zo zie ik het ook. En gezien de samenwerking met de Duitse luchtlandingseenheden zou ik daar wat meer op focussen als ik LMB&CLAS was. (al heb ik dus de voorkeur voor meer samenwerking/gaan met Korps Mariniers)..

Oorlogsvis

Citaat van: Elzenga op 14/03/2014 | 10:50 uur
We hebben naast het KCT al een prachtige eenheid voor dit soort doelen...het Korps Mariniers. Laten we dat versterken...desnoods ten kosten van de LMB... ipv weer 1 of ander idee uit de VS te kopieren.
in mijn ogen is LMB gewoon een Rangers eenheid..het heeft alleen een andere naam...is hetzelfde als we een SAS gaan oprichten terwijl we het KCT al hebben

ritchie

is er een link naar het artikel

Ros

Idee/plannetje van een of andere bobo die ook nog even wat wil doen om aan herinnerd te worden. het zal bij zijn/haar droom blijven.....denk ik  :cute-smile:


Elzenga

We hebben naast het KCT al een prachtige eenheid voor dit soort doelen...het Korps Mariniers. Laten we dat versterken...desnoods ten kosten van de LMB... ipv weer 1 of ander idee uit de VS te kopieren.

slaydo

Rangers zijn eenheden die dmv snelle aanvallen via land of lucht doelen kunnen uitschakelen/innemen of observeren en deze evt voor korte tijd beveiligen. In NL is de LMB hier vergelijkbaar mee met die kanttekening dat ze geen echte (langeafstand) verkenningsvoertuigen hebben. Ik ben hier wel voor aangezien we beter de KL kunnen omtoveren tot een strijdmacht van SF of er tegenaan zit. Het past ook meer binnen de huidige visie dat we moeten concentreren op expeditionaire taken die korte tijd duren. Kijk nu naar Mali, Rangers zouden daar perfect hun werk kunnen doen. Meerdere soorten speciale eenheden betekent dat we dit soort taken gemakkelijker uit kunnen voeren. Oorlogen/conflicten worden steeds onconventioneler dus ik vind dat de KL daar in mee moet gaan. Helaas moeten we dan wel investeren in een grotere transport heli capaciteit want Rangers die hebben dat echt nodig.

Als ik me goed herinner was het oude KCT vroeger meer gericht op lange afstandsverkenningen en minder op echte DA taken. Leuk on evt die capaciteit weer terug te krijgen in een dedicated eenheid.

Flyguy

Een 'ranger' bataljon? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Fuse71

Lijkt mij kansloos in het huidige regime en gezien de toekomst perspectieven.
Weer een bataljon oprichten zodat we er straks weer 1 kunnen opheffen ?

Jellington

#2
Heb je toevallig een link naar dit artikel? Lijkt me interessant, vraag me dan wel af wat de taak van deze eenheid zal zijn.

Master Mack

Ik las in de Landmacht dat we gaan kijken of we een Ranger Bataljon gaan oprichten. Aangezien ik niet denk dat we een nieuw Bataljon gaan oprichten zal dit waarschijnlijk gaan bestaan uit KCT en 1 van de overgebleven verkennings eskadrons vermoed ik. Dit is dan wel Bataljon nummer acht en wordt dan misschien ondergebracht bij de 13de gemotoriseerde Brigade. Nu nog een nieuw tank(jager) Bataljon en de KL bestaat weer uit 3 volwaardige Brigade's. Maar dit is wat ik denk en jullie??