Belgische defensie - Algemene nieuwstopic

Gestart door Belgje, 09/09/2014 | 09:54 uur

Ros

Citaat van: Mourning op 14/11/2014 | 11:51 uur
Hebben de Belgische politici in september massaal de NATO-top gemist, de inhoud van de top niet begrepen of heeft men gewoon poep aan de NATO en wat men aan de NATO toezegt te zullen nastreven. Ik weet het antwoord wel, maar ik kan niet begrijpen dat in deze tijd DIT de uitkomst is en al helemaal na de intentieverklaringen in september aan de NATO en al helemaal niet dat de pers daar bijvoorbeeld niet volledig bovenop duikt.

Wij hebben de intentie, zullen nastreven......is nog lang niet, ja dit gaan wij doen en uiterlijk per.....

Citaat
maar bij ons zijn er vanuit de politiek nog tekenen van leven en worden de bezuinigingen heel beperkt (dat dan weer wel) afgezwakt en neemt de roep om structureel meer budget om de ambities, die er overduidelijk zijn in Den Haag, nog enigszins te kunnen verwezenlijken.

Tot het tegendeel is bewezen zie ik het nog steeds als een spel voor politiek gewin over de rug van Defensie.

Mourning

Wat mij behoorlijk zou irriteren m.b.t. de laatste paar artikelen over de Hercules-vervanging, als ik Belgisch militair zou zijn, is dat er niet wordt vermeld dat de 7 nieuwe toestellen 12 oude toestellen vervangen. Dan kan het verbruik en onderhoud van het toestel wel een stuk hoger liggen, maar er zijn ook bijna de helft minder toestellen te onderhouden, alsmede dat de luchttransport arm van de ParaCommando Brigade met nog minder toestellen dan wel HEEL ERG karig wordt.

Hebben de Belgische politici in september massaal de NATO-top gemist, de inhoud van de top niet begrepen of heeft men gewoon poep aan de NATO en wat men aan de NATO toezegt te zullen nastreven. Ik weet het antwoord wel, maar ik kan niet begrijpen dat in deze tijd DIT de uitkomst is en al helemaal na de intentieverklaringen in september aan de NATO en al helemaal niet dat de pers daar bijvoorbeeld niet volledig bovenop duikt.

Sorry, Belgje, maar het ziet er niet best uit voor jullie krijgsmacht. Voor die van ons ook niet, maar bij ons zijn er vanuit de politiek nog tekenen van leven en worden de bezuinigingen heel beperkt (dat dan weer wel) afgezwakt en neemt de roep om structureel meer budget om de ambities, die er overduidelijk zijn in Den Haag, nog enigszins te kunnen verwezenlijken.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

dudge

Het kan sowieso geen kwaad om oneigenlijke taken eens kritisch tegen het licht te houden. Echter, dat zal maar een klein deel van de bezuiniging kunnen opvangen. Zeker als het gaat om het privatiseren van diensten die vervolgens weer ingekocht moeten worden.


Belgje

Leger besnuffelt privatiseringspiste: "Wie zo diep moet snijden, moet harde keuzes maken"

Het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek, de reddingshelikopters in Koksijde en de ontgiftingsinstallatie voor obussen in Poelkapelle kunnen gedeeltelijk of volledig worden geprivatiseerd. Defensie plant een besparingsronde van anderhalf miljard euro.

Het militair ziekenhuis is een goed voorbeeld. Ooit gebouwd voor een leger van 100.000 kun je de vraag stellen of het nog nodig is als je krijgsmacht slinkt naar goed 25.000 man
Defensie-expert Alexander Mattelaer (VUB)

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) werkt aan een grootschalig herstructureringsplan voor de komende vijf jaar. Dat wordt in maart verwacht. Hij licht maandag al een tipje van de sluier op tijdens zijn hoorzitting in de Kamer.

Deze krant heeft in hoge militaire kringen vernomen dat wordt onderzocht hoe niet-militaire taken volledig of gedeeltelijk kunnen worden geprivatiseerd. Daaronder vallen veel 'diensten aan de bevolking' die nu nog in de Defensiebegroting staan. Concreet gaat het om het militair ziekenhuis en het bijhorende brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, de Search & Rescue-helikopters van de basis in Koksijde en de ontgiftingsinstallatie in Poelkapelle waar chemische obussen uit Wereldoorlog I onschadelijk worden gemaakt.

"Wie zo diep moet snijden, moet harde keuzes maken, die onvermijdelijk gevolgen hebben voor onze steun aan de bevolking", zegt een hoge militaire bron. "De vraag stelt zich of we de opdracht van de overblijvende Seakings en hun NH90-opvolgers kunnen volhouden. Er zijn twee opties: helikopterreddingen boven zee uitbesteden aan een burgerfirma of de diensten factureren aan de burgers die gered zijn of aan hun verzekeringsmaatschappij. Nu is de dienst kosteloos, tenzij er een aantoonbare fout is." Ook het transport van transplantatie-organen tussen ziekenhuizen is een taak die de helikopters vaak op kosten van Defensie uitvoeren.

Defensie-expert Alexander Mattelaer (VUB) bevestigt dat de privatiseringstrend is ingezet. "Het regeerakkoord liet al uitschijnen dat alle functies waarvoor geen militaire expertise is vereist, zullen worden uitbesteed. Het militair ziekenhuis is een goed voorbeeld. Ooit gebouwd voor een leger van 100.000 kun je de vraag stellen of het nog nodig is als je krijgsmacht slinkt naar goed 25.000 man". Mattelaer wijst er wel op dat bij een hervorming rekening moet worden gehouden met de maatschappelijke rol die het hospitaal nu vervult, zoals het brandwondencentrum en de extra bedden bij rampen.

Corebusiness
De privatiseringstrend past volgens Mattelaer in de 'economische logica' die huidig Defensiechef Gerard Van Caelenberge hanteert. "Het is een manier om de personeelskost terug te dringen, je begroting meer return te geven en je te concentreren op je corebusiness: gevechtscapaciteit."

Die focus op kerntaken wordt een noodzaak, omdat België door de geplande besparingen de grootste moeite zal hebben om aan zijn NAVO-verplichtingen te voldoen. Daarvoor waarschuwde voormalig stafchef Charles-Henri Delcour gisteren nog. Zijn mening kan bij Defensie op veel bijval rekenen. Het risico bestaat namelijk dat België een prijs moet betalen voor zijn 'deloyale houding' tegenover de NAVO. De verhuis van het SHAPE-hoofdkwartier in Bergen naar Bonn of Warschau wordt niet uitgesloten. Het stelt rechtstreeks en onrechtstreeks 14.000 mensen tewerk.


Te veel en te grote vrachtvliegtuigen
De besparingen zorgen voor een kleiner leger en daar is bij een bestelling van vrachtvliegtuigen in 2001 geen rekening mee gehouden. België plaatste toen een bestelling voor zeven hoogtechnologische vrachtvliegtuigen om de C-130 te vervangen, maar er werd toen rekening gehouden met een leger van 47.000 soldaten. Tegen dat de toestellen geleverd worden - in 2020 - is dat wellicht geen realiteit meer. Dat meldt de VRT.

Niet enkel zijn er te veel en te grote vrachtvliegtuigen besteld, ook hun gebruik zal een pak duurder zijn dan die van voorganger C-130, zo meldt de VRT. (AS)

Belgje

Einde van de opdracht voor de F-16's in Afghanistan.



Terwijl zes F16's van het Belgische leger zich in Jordanië klaarmaken voor een deelname aan de militaire interventie tegen Islamitische Staat in Irak, hebben de Belgische F16's in Afghanistan zondag hun laatste missie uitgevoerd. In de loop van volgende week komen de vliegtuigen samen met ongeveer 120 militairen terug naar België.

De zes F16's in Afghanistan werkten vanop de basis van Kandahar, in het zuiden van het land. De eerste vier werden er zes jaar geleden voor het eerst ingezet. In augustus 2009 stuurde het Belgische leger nog eens twee toestellen naar Kandahar.

De straaljagers werden ingezet als luchtsteun voor de grondtroepen van de door de NAVO geleide internationale troepenmacht Isaf. Eind dit jaar stopt de NAVO echter met de gevechtsmisssie in Afghanistan. Er wordt wel een vervolgmissie voorbereid, waarbij Afghaanse veiligheidsdiensten opgeleid worden.

Op zes jaar tijd hebben de Belgische F16's in Afghanistan er ongeveer 16.000 vlieguren opzitten. Regelmatig werden bommen gedropt of kanonschoten gelost op stellingen van de talibanrebellen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140928_01292252

Belgje


Zeewier

Waarom vertrokken de F-16's voor de goedkeuring van het parlement?
vrijdag 26 september 2014, 20u18 Auteur: aro

F-16's wachten niet op toestemming parlement

'Een gebrek aan respect voor het parlement.' Dat was de reactie van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) toen bleek dat de Belgische F-16's al het grondgebied hadden verlaten terwijl de Kamer nog volop over de kwestie aan het debatteren was. Maar waarom vertrokken de toestellen eigenlijk voor de zegen van het parlement? En is dat problematisch?
Volgens ontslagnemend defensieminister Pieter De Crem (CD&V) is het niet vreemd dat de toestellen vertrokken voor de Kamer zijn toestemming had gegeven. 'Dit gebeurde ook al in 2011, toen we onze F-16's naar Libië stuurden in de strijd tegen Moeammar Khadaffi. Toen waren de vliegtuigen zelfs al ter plaatse nog voor de stemming plaatsvond. Het is gewoon logisch dat Defensie voorbereid is op een mogelijk interventie.'

De luchtmacht zelf houdt het bij een technisch verhaal. Er moest rekening worden gehouden met de openingsuren van de luchthaven, vertellen bronnen bij de luchtmacht. Maar veel heeft ook de maken met het feit dat de piloten voldoende uitgerust moeten zijn. Sowieso mogen ze maximaal 12 uur na elkaar achter de knoppen van een F-16 zitten, en voor gewone vluchten vliegen ze liever niet 's nachts. 'Daarom zijn ze op tijd vertrokken richting Griekenland, om van daaruit op tijd in Jordanië te zijn.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140926_01289403&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Huzaar1

Citaat van: Belgje op 25/09/2014 | 21:08 uur
De voorlopige termijn heeft alles te maken met de regering van lopende zaken. Midden oktober wordt het afronden van de regeringsvorming verwacht, daarna komt de robuuste missie waarvan initieel sprake was weer in beeld. Maar inderdaad Huzaar1, Neerlands Eer is gered, jullie sturen meer dan de Belegen.  :crazy:

? ik snap je niet.
Dat bedoel ik er niet mee en ik wilde ermee zeggen dat de bijdrage lachwekkend is.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Misschien dat het beter is de discussie hierover te verplaatsen naar het topiv betreffende Irak?

Elzenga

Citaat van: Belgje op 25/09/2014 | 21:54 uur
Ja, maar ik wil liever geen spelletje 'ik wil de grootste hebben' spelen. We gaan met de Lage Landen extremistjes gaan jagen, dat is het voornaamste.
kreeg op twitter even de indruk dat er een wedstrijdje ontstond wie het eerste daar de basis gaat verkennen. En beide apart. Maar hopelijk wordt dit een goede gemeenschappelijke missie. Nu alleen nog een evenwichtiger buitenlands beleid.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Belgje op 25/09/2014 | 21:54 uur
Ja, maar ik wil liever geen spelletje 'ik wil de grootste hebben' spelen. We gaan met de Lage Landen extremistjes gaan jagen, dat is het voornaamste.

Precies... we brengen als NL/BE toch maar 12 (14) F16's naar het theater.

Belgje

Citaat van: jurrien visser op 25/09/2014 | 21:43 uur
Vindt je? Naar verhouding minder.

Ja, maar ik wil liever geen spelletje 'ik wil de grootste hebben' spelen. We gaan met de Lage Landen extremistjes gaan jagen, dat is het voornaamste.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Belgje op 25/09/2014 | 21:08 uur
De voorlopige termijn heeft alles te maken met de regering van lopende zaken. Midden oktober wordt het afronden van de regeringsvorming verwacht, daarna komt de robuuste missie waarvan initieel sprake was weer in beeld. Maar inderdaad Huzaar1, Neerlands Eer is gered, jullie sturen meer dan de Belegen.  :crazy:

Vindt je? Naar verhouding minder.

Belgje

Citaat van: Huzaar1 op 25/09/2014 | 14:13 uur
Waarom post je nu zo'n oud nieuwsbericht? Dat schept alleen maar verwarring.

De belgen gaan met 6 f-16's voor een maand. Na die maand wordt gekeken of ze de missie voortzetten.



Nederland stuurt 8 ( 2 reserve toestellen)  F-16's voor een jaar, daarnaast stuurt Nederland ook KCT/LMB/Mariniers? opleiders en trainers.


De voorlopige termijn heeft alles te maken met de regering van lopende zaken. Midden oktober wordt het afronden van de regeringsvorming verwacht, daarna komt de robuuste missie waarvan initieel sprake was weer in beeld. Maar inderdaad Huzaar1, Neerlands Eer is gered, jullie sturen meer dan de Belegen.  :crazy:

Huzaar1

Waarom post je nu zo'n oud nieuwsbericht? Dat schept alleen maar verwarring.

De belgen gaan met 6 f-16's voor een maand. Na die maand wordt gekeken of ze de missie voortzetten.



Nederland stuurt 8 ( 2 reserve toestellen)  F-16's voor een jaar, daarnaast stuurt Nederland ook KCT/LMB/Mariniers? opleiders en trainers.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"