De strijd tegen IS

Gestart door KapiteinRob, 26/09/2014 | 09:08 uur

Ace1

"Turkije kan niet aan de zijlijn blijven bij strijd tegen IS"

Turkije kan niet aan de zijlijn blijven van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS). Dat verklaarde de Turkse president Tayyip Erdogan zondagavond in Istanbul. Maar over een concreet engagement van zijn land is nog geen beslissing genomen, dat zou volgende week gebeuren.
Turkije neemt al maanden een voorzichtige houding aan in het conflict met IS, dat zich net buiten zijn grenzen afspeelt. Maar recentelijk bracht Erdogan een bezoek aan de VS. Ook de vrijlating van Turkse gijzelaars maakt zijn positie minder delicaat.

Volgens Erdogan zal er volgende week overleg gebeuren met de betrokken autoriteiten. Zijn premier Ahmet Davutoglu preciseerde dat de regering maandag mogelijk een voorstel gaat indienen om gewapende troepen te sturen naar Irak en Syrië. Het Turkse parlement kan hierover donderdag zijn zegje doen.

http://www.hln.be/hln/nl/16518/Rellen-in-Turkije/article/detail/2069429/2014/09/28/Turkije-kan-niet-aan-de-zijlijn-blijven-bij-strijd-tegen-IS.dhtml

dudge

Citaat van: Ros op 29/09/2014 | 12:55 uur
IS speelt naar het schijnt al in op de veranderde situatie. Zorg dat je niet als doelwit kan worden aangemerkt. Het zal van de inzet op de grond af hangen of IS uitgeschakeld kan worden. En hier zie ik weinig heil in. In ieder geval er voor zorgen dat wij (westen) niet in de val trappen om grondoperaties  uit te gaan voeren.

Genoeg boots on the ground daar. Hoeven wij echt niks aan bij te dragen. Al helemaal niet als we zelf eigenlijk niet weten wat de uitkomst moet zijn, dan is er letterlijk geen einde aan namelijk.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

F16's uit onder meer Volkel nog deze week naar Irak

maandag 29 september 2014

DEN HAAG / VOLKEL - De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die gaan meedoen aan de strijd tegen de Islamitische Staat (ISIS) in Irak, vertrekken naar verwachting nog deze week. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag gezegd na een briefing in de Tweede Kamer.

Het is nog onduidelijk hoeveel van de acht F16's die naar Irak vertrekken van Volkel afkomstig zullen zijn.

Totale luchtmacht, dus ook Volkel
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie noemt het voor de hand liggend dat ook de Brabantse vliegbasis bij de missie betrokken is. "Het is een inspanning van de totale luchtmacht en daar hoort ook Volkel bij. Dat geldt zeker voor de 250 man luchtmachtpersoneel die meegaan."

Eerder noemde Defensie de claim van de burgemeester van Leeuwarden dat de F16's voor Irak uitsluitend door de Friese basis zouden worden geleverd, voorbarig.

Jordanië
Ook vanuit welk land de F-16's gaan opereren, is nog geen duidelijkheid. Generaal Middendorp wil dat niet zeggen. Het kabinet zei vorige week te denken aan Jordanië. Nederland is nu in overleg met ,,het gastland'' om tot afspraken te komen, zegt Middendorp.
Belgische F-16's, die ook gaan meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak, zijn al in Jordanië.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2175291093/F16%E2%80%99s+uit+onder+meer+Volkel+nog+deze+week+naar+Irak.aspx

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'F-16's vertrekken deze week voor missie tegen IS'

29-09-14   12:47 uur  - Bron: ANP

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak gaan bombarderen, vertrekken naar verwachting nog deze week. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vandaag na afloop van een briefing in de Tweede Kamer over de nieuwe missie..
 
Vanuit welk land de F-16's gaan opereren, wilde hij niet zeggen. Het kabinet zei vorige week te denken aan Jordanië. Nederland is nu in overleg met 'het gastland' om tot afspraken te komen, aldus Middendorp. Op de vraag of dat gastland Jordanië is, zei hij: 'Wij sluiten ons aan op een grote partner. Het gastland wil daar zelf liever geen officiële uitlating over doen.'

Belgische F-16's, die ook gaan meedoen aan de luchtaanvallen op IS in Irak, zijn al in Jordanië.

Nederland stuurt 8 F-16's naar het Midden-Oosten, waaronder twee reservetoestellen. Met de vliegtuigen gaan 250 militairen mee. De F-16's worden ingezet om met precisiewapens commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen. Ook kunnen ze Koerdische en Iraakse strijders op de grond te hulp schieten door luchtsteun te leveren.

Voorkomen burgerslachtoffers
Volgens Middendorp wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat daarbij burgerslachtoffers vallen. Daarom gelden dezelfde procedures als in Afghanistan, waar F-16's in de afgelopen jaren honderden bommen en granaten hebben afgevuurd. Voordat een vlieger z'n wapen gebruikt, is de situatie ter plaatse nauwkeurig in beeld gebracht, aldus Middendorp. De piloot doet vervolgens een laatste check. Als hij indicaties heeft dat er toch mensen in de buurt zijn die geraakt kunnen worden, kan hij de inzet stoppen.

'De coalitie heeft er geen enkel belang bij dat er burgerslachtoffers vallen', zei de hoogste militair. Maar garanties bestaan daarbij niet, benadrukte hij. Soms worden burgers als schild gebruikt of hebben de militairen ze niet kunnen waarnemen.

Zelfverdediging tegen aanval uit Syrië mag
Tijdens de briefing aan de Tweede Kamer zei Middendorp dat Nederlandse militairen die in Irak meedoen aan de strijd tegen IS zichzelf altijd mogen verdedigen, ook als ze 'van over de Syrische grens worden aangevallen'.

Nederland beperkt de militaire inzet tot Irak, omdat er internationaal geen overeenstemming is over een voldoende juridische basis voor soortgelijk militair ingrijpen tegen IS in Syrië. Defensie maakt een nationale vertaalslag van de geweldsinstructies die gelden voor landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS. 'Zelfverdediging is altijd van kracht, ook indien eenheden van over de Syrische grens worden aangevallen', zei Middendorp.

Grens
Als IS-strijders vanuit Irak de grens met Syrië oversteken, mogen Nederlandse F-16's niet meer ingrijpen. Maar volgens Middendorp is dat bijna theoretisch. Als een Nederlands gevechtsvliegtuig een IS-konvooi zou zien dat naar Syrië dreigt te gaan, dan kan de F-16 dat door een luchtaanval snel voorkomen..

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3758591/2014/09/29/F-16-s-vertrekken-deze-week-voor-missie-tegen-IS.dhtml

Ros

IS speelt naar het schijnt al in op de veranderde situatie. Zorg dat je niet als doelwit kan worden aangemerkt. Het zal van de inzet op de grond af hangen of IS uitgeschakeld kan worden. En hier zie ik weinig heil in. In ieder geval er voor zorgen dat wij (westen) niet in de val trappen om grondoperaties  uit te gaan voeren.

Ros

Britten hebben moeite om doelen IS te vinden in Irak

De Britse straaljagers die het afgelopen weekend actief zijn geweest boven Irak zijn er tot nu toe niet in geslaagd om doelen te bestoken.

Dat meldt de BBC.

Britse Tornado-gevechtsvliegtuigen keerden terug naar hun basis op Cyprus zonder een bom af te werpen.

Vrijdag ging het Britse parlement akkoord met inzet van de luchtmacht tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Sindsdien zijn er vier missies gevlogen.

De RAF voert gewapende verkenningsvluchten uit boven Irak, met de mogelijkheid om een doel te bestoken als deze wordt gezien. Daar zijn de Britse piloten tot dusver nog niet in geslaagd.

De hoofdreden dat de piloten geen doelen weten te vinden is dat er weinig informatie is over de exacte posities van IS, zoals wapen- en munitieopslagplaatsen. Het zoeken naar 'gelegenheidsdoelen', zoals een colonne voertuigen van IS vergt veel tijd.

Regels

De Britse piloten mogen bovendien alleen aanvallen als ze zeker zijn dat hun beoogde doel van IS is en er geen kans is op burgerslachtoffers. Met deze regels krijgen de Nederlandse piloten ook te maken als hun missie aanvangt.

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de missie in Irak. Nederland stuurt in totaal acht F-16's naar de regio, waarvan twee reservetoestellen.

De door de Amerikanen geleide coalitie heeft de afgelopen nacht doelen bestookt in Syrië. Daarbij werden onder meer een graansilo en de grootste gasfabriek van het land geraakt, melden bronnen in Syrië.

www.nu.nl

Belgje

Volgens de laatste mediaberichten stuurt België in totaal 8 F-16's op pad. 2 zouden in Araxos blijven als reserve terwijl er 6 vandaag in Jordanië zijn aangekomen. Het kan zijn dat dit een foutje is dat in de mediaverslaggeving is geslopen, ik zoek het uit.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#24
Citaat van: Belgje op 27/09/2014 | 18:37 uur
Het gaat over de Denen denk ik. Onze jongens komen vanavond in Jordanië aan.

Je hebt gelijk, ik heb het verkeerd gelezen.


Belgje

Citaat van: jurrien visser op 27/09/2014 | 17:42 uur
Opvallend, (nog) geen woord in de pers, ook niet op twiiter accounts van Mindef, luchtmacht of VLB Leeuwarden evenmin op de website van Mindef... blijkbaar in alle stilte.

Het gaat over de Denen denk ik. Onze jongens komen vanavond in Jordanië aan.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 27/09/2014 | 16:01 uur
Hedenmiddag zijn een viertal kisten reeds op weg gegaan. Zij hebben in Florennes een fuelstop gemaakt.

Opvallend, (nog) geen woord in de pers, ook niet op twiiter accounts van Mindef, luchtmacht of VLB Leeuwarden evenmin op de website van Mindef... blijkbaar in alle stilte.

Ton de Zwart

Citaat van: Zeewier op 26/09/2014 | 23:11 uur
U was er toevallig ook bij merk ik?
e

Ja, dat klopt. Maar ze kwamen alleen een rolletje drop kopen, daarom hadden ze hun capouchon op....

KapiteinRob

Citaat van: Lex op 27/09/2014 | 16:01 uur
Hedenmiddag zijn een viertal kisten reeds op weg gegaan. Zij hebben in Florennes een fuelstop gemaakt.

Het mag ff duren met de KLu; zijn de 4-sterren hotels zo moeilijk te vinden daar?

Lex

Citaat van: ANP op 26/09/2014 | 12:47 uur
Vrijdag maakte Denemarken bekend ook deel te nemen aan de strijd in Irak: het land stuurt zeven F-16's.
Hedenmiddag zijn een viertal kisten reeds op weg gegaan. Zij hebben in Florennes een fuelstop gemaakt.

Poleme

Citaat van: Mourning op 26/09/2014 | 21:41 uur
Wat loopt er toch een vaag aantal lieden rond in Nederland:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/lange-frans-vindt-isis-hartstikke-sympathiek

Overigens hilarisch waar sommige van zijn medestanders in reactie op zijn op zichzelf al idiote tweets mee aankomen zetten, maar het hard maken? Ho maar.
Beste Mourning, ik moet toegeven dat ik ook sympathie koester voor de Islamitische Staat.
Stel, je hebt een regime meegemaakt, dat qua wreedheid met kop en schouders boven alle andere dictatoriale regimes uitsteeg.
Onder dit barbaarse regime was er al sprake van een grote wetteloosheid en willekeur.  Maar als je aan de 'goede' kant stond, dan kon je gerust je deuren open laten, als je op pad ging.
Nou wordt dit regime verdreven door een invasie macht.  Met als resultaat totale wetteloosheid, chaos en een explosieve toename van misdaad.
Dat zorgde dus voor nog meer angst en woede onder de bevolking.
Die invasie macht zorgt er ook nog eens voor dat niemand van dat verjaagde regime nog een rol van betekenis kon spelen.  Dus werd de pecunia stroom en de macht van een bepaalde overheersende minderheid afgesneden.  Dat betekende nog meer angst, woede en wrok.  Angst is een uitmuntende bondgenoot voor groepen of individueen die de verlosser willen spelen.  Die komen dan met snelle en gemakkelijke oplossingen. 
En zoals criminelen zeggen:  een graf is een uitstekende plaats om je problemen snel op te lossen.
In 2006 loopt dat helemaal uit de hand in een zeer bloedige en wrede burger oorlog en gaat de invasie macht een coalitie aan met diverse stammen.
De invasie macht geeft hen  in 2007 pecunia, wapens en autonomie en men weet het tij te keren.

Op het thuisfront van de invasie macht wordt men echter oorlogsmoe.  En een president zorgde ervoor dat zijn troepen uiterlijk eind 2011 weer thuis zijn. 
Helaas te vroeg, de "Clear" en "Hold" fases waren volledig afgerond, maar de "Build" fase was nog lang niet af.
Het opperhoofd met een andere religieuze smaak in Babylon, maakt de soennitische stammen, die in 2007 het tij wisten te keren weer irrelevant, ze mogen niet meer meedoen aan de opbouw van het land.
Uit deze soennitische stammen en buitenlandse strijders ontstaat een groep, die haar menselijke behoeften helemaal zelf wil bevredigen door middel van een eigen staat, zonder die andere vreemde stammen in het Oosten van het land.
Als dan in 2012 en 2013 vreedzame protesten tegen die vreemde onderdrukking uit Babylon en Teheran, met geweld worden onderdrukt is de maat vol.  Er ontstaat een proto staat als tegenwicht tegen dat zwakke regime in Babylon.
Heimelijk krijgt deze staat in wording veel financiele steun van rijke particulieren en geestelijken in Qatar en Saoedi Arabie.  Ja, en zelfs de VS levert deze staat in wording gedurende korte tijd steun.   Want deze staat in wording wordt gezien als buffer, als tegenwicht gezien tegen de toenemende shi'itische invloed van Iran.

En dan wil die zwakke en naive president in de VS deze staat weer vernietigen.  Want allerlei 'aangeklede apen' (homo sapiens) in zijn land en bij bondgenoten zijn over de rooie, want er worden ook Christelijke groepen afgeslacht en enkele Westerlingen onthoofd.
Hij helpt Babylon door middel van lucht aanvallen.  Troepen en milities van Babylon dringen die Islamitische Staat weer terug.
Maar het is lood om oud ijzer, het blijkt dat de pro Babylon & Teheran milities min of meer even wreed zijn als die IS troepen.

Als ik dan moet kiezen tussen 2 kwaden, dan kies ik voor IS.
IS maakt af, bijvoorbeeld de etnische schoonmaak in voornamelijk Noord-Irak, waar wijlen Saddam Hoessein al mee bezig was.
En die was voor de inval in Koeweit gewoon onze bondgenoot.
Donald H. Rumsfeld is wel eens meerdere malen op de chai (thee) geweest bij dit heer(s)schap.  Daar veranderde een gas aanval, die het leven koste aan circa 5.000 Koerden helemaal niets aan.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.