De strijd tegen IS

Gestart door KapiteinRob, 26/09/2014 | 09:08 uur

Zeewier

Oorlogsdebuut JSF: Israël zet als eerste het Amerikaanse gevechtsvliegtuig in

Een kwart eeuw nadat de ontwikkeling begon en na vele miljardenoverschrijdingen en technische problemen, heeft de Joint Strike Fighter (JSF) eindelijk zijn vuurdoop gehad. Nog voor de VS heeft Israël het omstreden gevechtsvliegtuig, dat ook door Nederland na veel pijn en moeite is aangeschaft, ingezet bij een luchtaanval.

Stieven Ramdharie 22 mei 2018, 15:54

De high tech-stealthjager, die nu F-35 Lightning heet, maakte zijn debuut op het Syrische strijdtoneel. 'Wij vliegen de F-35 in het hele Midden-Oosten', aldus de bevelhebber van de Israëlische luchtmacht Amikam Norkin dinsdag vol trots over de allereerste inzet van het 'gevechtsvliegtuig van de toekomst'. Mooiere woorden hadden het Pentagon en fabrikant Lockheed Martin niet kunnen wensen. Want de aanvalsmissie is een mijlpaal in 's werelds duurste defensieproject ooit, eentje die zowel het Pentagon als de fabrikant goed kan gebruiken na jaren van negatieve publiciteit. Volgens generaal-majoor Norkin is de F-35 al twee keer ingezet 'op diverse fronten'.

De bevelhebber van een van de sterkste luchtmachten ter wereld maakte niet bekend waar en wanneer de Amerikaanse stealthjager, de opvolger van de F-16, precies zijn aanvalsdebuut maakte. Maar omdat Israël al jarenlang een 'geheime oorlog' voert in Syrië, staat buiten kijf dat de F-35 werd ingezet tegen militaire doelwitten van Iran en Hezbollah in Syrië. De Israëlische luchtmacht bestookt regelmatig vanaf grote afstand Iraanse wapenzendingen bestemd voor Hezbollah-strijders.
Hierbij worden Israëlische F-16's en F-15's 'geparkeerd' in het luchtruim van Libanon van waaruit ze vervolgens militaire doelen in Syrië met raketten bestoken. Veelzeggend is dat Norkin een foto toonde van een Israëlische F-35 vliegend boven de Libanese hoofdstad Beiroet. Het Libanese leger, dat geen partij is voor de Israëliërs, staat de operaties al jaren oogluikend toe. Hoe de F-35 presteerde tijdens de aanval, moet nog duidelijk worden.

Omdat de luchtmachtbevelhebber ook nieuwe details prijsgaf over de recente militaire confrontatie tussen Israël en Iraanse troepen in Syrië, wordt ervan uitgegaan dat de F-35's onder andere bij deze aanval zijn ingezet. Begin deze maand sloeg Israël hard terug, nadat Iraanse militairen voor het eerst raketten afvuurden op de Israëlische Golan-hoogte.

Ruim vijftig Iraanse kampementen en opslagplaatsen in het zuiden van Syrië werden hierop aangevallen. Volgens Jeruzalem was deze tegenaanval 'een van de grootste operaties van de Israëlische luchtmacht van de afgelopen tien jaar'. Het Syrische leger, dat beschikt over Russische luchtverdedigingssystemen, reageerde door de Israëlische toestellen te bestoken met meer dan honderd luchtdoelraketten. Geen enkele trof echter doel. In februari lukte het de Syriërs echter wel de onaantastbaar geachte Israëlische luchtmacht in verlegenheid te brengen. Toen werd een F-16 neergeschoten die in het noorden van Israël crashte. Het was voor het eerst sinds 1982 dat de Israëliërs een gevechtsvliegtuig verloren.

De F-35, die in tegenstelling tot de F-16 moeilijk zichtbaar is op de radar, moet de Israëlische suprematie in de lucht in de komende decennia bestendigen. Het toestel kan ongezien tot diep in het vijandelijke luchtruim opereren. De Israëlische versie, de 'Adir' ofwel 'Machtige', is sinds december operationeel. Jeruzalem beschikt nu over negen toestellen van de vijftig die besteld zijn. Ter vergelijking: Nederland heeft er 37 besteld.

Dat Israël zo snel de F-35 gebruikt voor een aanvalsmissie, is opmerkelijk. De F-35 is al sinds 2015 operationeel bij de Amerikaanse mariniers en sinds 2016 bij de Amerikaanse luchtmacht. Maar tot op heden heeft het Pentagon besloten ze niet in te zetten. De F-35 vloog voor het eerst in 2006. In de jaren daarvoor werd het project geplaagd door veel technische tegenvallers en vertragingen. Hierdoor werd de ontwikkeling van het toestel aanmerkelijk duurder. Vier jaar geleden was het 'pechproject' maar liefst 163 miljard dollar boven het budget en liep het zeven jaar achter op schema. Tijdens de presidentsverkiezingen hekelde Donald Trump uitvoerig de talloze problemen rond de F-35. De bijna 2.500 vliegtuigen die het Pentagon wil kopen, gaat de Amerikaanse belastingbetaler nu zo'n 400 miljard dollar kosten.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/oorlogsdebuut-jsf-israel-zet-als-eerste-het-amerikaanse-gevechtsvliegtuig-in~b7a29eb2/

Lex

F-16's naar Midden-Oosten voor strijd tegen terreur

Nieuwsbericht | 03-01-2018 | 16:03

6 F-16-gevechtsvliegtuigen zijn woensdagochtend vertrokken vanaf Vliegbasis Volkel naar het Midden-Oosten. De Nederlandse toestellen nemen daar deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.

De F-16's, waaronder 2 reservetoestellen, opereren vanuit Jordanië. Het is de 2e keer dat Nederland jachtvliegtuigen inzet tegen IS. De vorige keer was van oktober 2014 tot juli 2016. Toen loste België Nederland af. Nu is het andersom. Eind vorig jaar kwam er groen licht voor de nieuwe Nederlandse deelname. Eerder vandaag en vorige week vertrokken al 150 militairen van het F-16 detachement vanaf vliegbasis Eindhoven.

Nog altijd behoefte

Ondanks dat de islamitische terreurorganisatie bijna is verslagen, is de strijd nog niet volledig gestreden. De dreiging blijft. Er is dan ook nog altijd behoefte aan jachtvliegtuigen bij de coalitie.

De Koninklijke Luchtmacht zette daarnaast een force protection detachement in. Deze beschermde de Belgische F-16-eenheid. Ook leverde de luchtmacht een KDC-10-tankervliegtuig en C-130 Hercules-transportvliegtuig.

Mindef

Poleme

Citaat van: Ace1 op 02/01/2018 | 21:46 uur
Ik vraag me af of de F16 missie tegen IS nog wel zinvol is omdat IS in Irak en Syrie grotendeels verdreven is. Overigens moet men er niet raar staan te kijken als deze missie naar Libië verplaats wordt om daar IS te gaan verdrijven en in deze regio rust in de tent te gaan brengen.
Is IS / Daesh dan het enigste tuig wat daar zit ?

Kom, we gaan in een notendop even terug naar voor 2003.  Saddam Hoessein werd in de Arabische wereld en Turkije gezien als een soennitisch tegenwicht van het shiitische Iran.
De Amerikanen moesten weer hun eigen agenda in deze porseleinkast uitvoeren.  En hadden blijkbaar niets geleerd van de nederlagen van het Romeinse en Britse rijk.
Na 2003 kwamen zij op het 'verlichte' idee om het gehele Al Baath regime van Saddam uit de macht te ontheven.  Dus alle ambtenaren en militairen werden ontslagen, dus geen macht en pecunia meer.  Maar hun wapens behielden zij wel.

De voormalige Republikeinse Garde van Saddam telde ca. 100.000 man.  De Speciale Republikeinse Garde telde ca. 30.000 man.  Daarnaast hadden Saddam's zonen nog (criminele) Fedeyien milities en daar was nog de gevreesde veiligheidsdienst.  Genoeg manschappen en uitrusting dus voor allerlei guerrilla en terroristen groepen.
Al-Qaida zag ook zijn kans schoon, de kaffers komen naar ons toe !  Omringende landen landen zagen de machtsbalans ernstig verstoord en mengden zich ook indirect in deze strijd.

2007, Al-Qaida en Iraaks Opposing Militant Forces gedonder op zijn hoogte punt.  President Bush besluit tot een "surge" van 23.000 man extra troepen, een hele berg pecunia om soennitische stammen en clans weer aan pro-Amerikaanse zijde te krijgen.   Er komt een keerpunt en de Amerikanen en Irakezen door een "Sweep and Hold" en de Coalitie maakt ook serieus werk van de "Building" fase.
2008,  Obama komt aan de macht, de VS zijn oorlogsmoe en Obama heeft een verkiezingsbelofte dat hij zijn troepen gaat terugtrekken uit Irak.
Helaas, de "sweep' fase kostte relatief weinig tijd.  Maar de "hold' en "building" fase kosten vele jaren.
Obama houdt woord,  maar de soennitische stammen en clans staan voor de tweede keer in de kou.
Nu komt niet Al-Qaida voor een tweede keer op, maar een veel extremere organisatie: Daesh a.k.a. Islamitische Staat.

De afgelopen circa vier jaar hebben we in de media regelmatig kaartjes gezien.  IS heeft weer zoveel (procent) terrein gewonnen of verloren.
Wat bijna nooit werd vermeld bij IS terrein verlies, dat shiitische troepen en vooral pro-Iran shiitische milities in de nieuw veroverde gebieden min of meer even wreed tekeer ging als IS !
IS mag dan volgens de media grotendeels verslagen zijn.  Zo dienden er bijvoorbeeld ca. 6.000 Tunesische vrijwilligers bij IS, waarvan geschat 1/3 sneuvelde.
Een deel kwam / komt terug.  Maar waar zijn dan de grote aantallen IS strijders die zich overgaven met inlevering van al hun materieel ?
Heb jij ze gezien op het journaal ?  Ik niet.
Misschien zijn hun zwarte vlaggen gebruikt om de kachel aan te maken of te dienen als lijkwade.   Maar de overlevende aanhangers gaan gewoon weer op in een andere organisatie.  Nu waarschijnlijk eentje die niet zo openlijk opereert met zwarte vlaggen en uniformen.  Maar verdekt als weer een terreur of guerrilla organisatie of lappendeken van organisaties.
Vergeet niet dat de afgelopen jaren toen IS terug gedrongen werd, Al-Qaida, onder eigen naam of weer een nieuwe naam, weer stilletjes een weder opstanding heeft gemaakt in het Midden-Oosten.

De IS Sweep mag dan grotendeels klaar zijn.  Er valt nog een (Al-Qaida) terroristen "sweep" te maken en niet te vergeten een "hold en build" fase.
De jachtbommenwerpers en RPA's (UAV's) en (opleidende) grondtroepen zijn voor ons duidelijk zichtbaar via de media.
Onzichtbaar blijven natuurlijk de Special Operation Forces (SOF) en intel eenheden, die naar ik vermoed in grotere getallen in Irak en Syria aanwezig zijn.
Air power zorgt er niet alleen voor dat een terrorist uit zijn pick-up wordt geblazen door middel van een GBU-49M(ovement).  Maar speelt ook een grote rol in (non-traditional) Intel Surveillance Reconnaissance (NT-ISR wordt bedreven door inzet van targetting pods).

De oorlog in Syria en Irak is nog lang niet over.  We hebben daar twee uitdagingen:
Ten eerste natuurlijk zorgen dat terreur en guerrilla groeperingen niet weer de overhand krijgen.
En zorgen dat Syria en vooral Irak niet uit elkaar vallen.  De machtsbalans is al verstoord, maar dan zijn de rapen helemaal gaar !
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Citaat van: Ace1 op 02/01/2018 | 21:46 uur
Ik vraag me af of de F16 missie tegen IS nog wel zinvol is omdat IS in Irak en Syrie grotendeels verdreven is.
Zie opmerking in voorgaande posting. En het gedrag van NL politiek is vol vraagtekens.
Citaat van: Ace1 op 02/01/2018 | 21:46 uur
Overigens moet men er niet raar staan te kijken als deze missie naar Libië verplaats wordt om daar IS te gaan verdrijven en in deze regio rust in de tent te gaan brengen.
Met de huidige stand van de NL buitenland politiek, zal dat niet gebeuren.
Er dient dan weer een nieuwe artikel 100 procedure gestart te worden en Libya ligt erg gevoelig bij een aantal partijen/groeperingen/bewegingen.

Ace1

Ik vraag me af of de F16 missie tegen IS nog wel zinvol is omdat IS in Irak en Syrie grotendeels verdreven is. Overigens moet men er niet raar staan te kijken als deze missie naar Libië verplaats wordt om daar IS te gaan verdrijven en in deze regio rust in de tent te gaan brengen.

Robert2

Citaat van: Reinier op 24/12/2017 | 15:13 uur
Waarom gaat Nederland dan nog wel F-16's sturen? IS is toch grotendeels verslagen?
Omdat grotendeels en volledig (militair) niet hetzelfde is.

Lex

F-16's naar Midden-Oosten voor strijd tegen IS

VOLKEL - Zes Nederlandse F-16's vertrekken woensdagochtend naar het Midden-Oosten om daar met de coalitie tegen Islamitische Staat de strijd tegen de terreurorganisatie voort te zetten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Eind 2017 gaf het kabinet groen licht om de Nederlandse deelname aan de missie te verlengen.

De zes F-16's, waaronder twee reservetoestellen, opereren vanuit Jordanië. Nederland lost daar België af, dat ook F-16's leverde voor de campagne. In de afgelopen twee weken zijn vanaf de vliegbasis Eindhoven ook 150 militairen naar het gebied vertrokken.

Het is de tweede keer dat Nederland de jachtvliegtuigen inzet tegen IS. De vorige keer was van oktober 2014 tot juli 2016.

ANP, 02-01-2018, 16:01

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ace1 op 24/12/2017 | 15:59 uur
Dat is wel een goede vraag.

Wat mij betreft kunnen ze richting de West... voor een Carib oefening.

Ace1

Citaat van: Reinier op 24/12/2017 | 15:13 uur
Waarom gaat Nederland dan nog wel F-16's sturen? IS is toch grotendeels verslagen?

Dat is wel een goede vraag.

Reinier

Waarom gaat Nederland dan nog wel F-16's sturen? IS is toch grotendeels verslagen?

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Kamer achter verlenging strijd tegen ISIS

Nieuwsbericht | 21-12-2017 | 08:13

4 Nederlandse F-16's helpen vanaf begin januari opnieuw mee aan het militair verslaan van ISIS in Irak en Oost-Syrië. De eerste operationele vlucht staat voor begin januari gepland. De Tweede Kamer sprak woensdagochtend in meerderheid steun uit voor verlenging van de deelname aan de missie tot eind 2018.

Bij de jachtvliegtuigen hoort een ondersteuningsdetachement van ongeveer 150 militairen. Verschillende fracties spraken tijdens het debat de wens uit dat de militairen na afloop behouden terugkeren naar Nederland.

Nederlandse trainers

Met de hernieuwde deelname aan de internationale coalitie tegen ISIS levert Nederland een bijdrage aan het breken van de slagkracht en de ideologische aantrekkingskracht van de terreurorganisatie. Naast het F-16-detachement levert Nederland ruim 150 militaire trainers, die Iraakse veiligheidstroepen en Koerdische Pershmerga opleiden en ondersteunen.

Om ISIS duurzaam te bestrijden, blijft Nederland zich richten op het stoppen van de stroom buitenlandse strijders, het aanpakken van inkomstenbronnen van ISIS en het ontkrachten van de ISIS-ideologie. Stabilisatie en wederopbouw van op ISIS heroverde gebieden is daarbij onmisbaar.

Mindef

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 09/12/2017 | 13:09 uur
Vriend van gordon?
Jij begon over Shownieuws, dus ik verlaag me even naar hun niveau. ;)

Citaat van: Huzaar1 op 09/12/2017 | 13:09 uur
Afijn, je denkt dat we intern bij defensie wel weten wat het kct uitspookt? Bijna NIEMAND weet dat.
Dat is exact wat ik verwacht, daarom snapte ik je uitspraak niet. Ik hoop net zo goed dat het KCT (of MARSOF) in het geheim deze types uitschakelt, maar je uitspraak deed vermoeden alsof dit al beleid was terwijl we dit dus niet kunnen weten. Ik zou 't wel een verrassende oplossingsrichting vinden van onze regering, die meestal nou niet bepaald bekend staat om haar doortastend optreden.

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 08/12/2017 | 23:40 uur
Ik verwacht van heimelijke operaties niks terug te lezen op een publiek internetforum. Als dit dan blijkbaar publieke informatie is dan verwacht ik wel ergens een nieuwsbericht. Hoe je de nieuwste lover van Gordon erbij wilt betrekken is me dan weer een raadsel.

Vriend van gordon?


Afijn, je denkt dat we intern bij defensie wel weten wat het kct uitspookt? Bijna NIEMAND weet dat.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

ARM-WAP

Citaat van: Oorlogsvis op 08/12/2017 | 20:56 uur
...
Ook hebben ze duizenden ISIS terroristen een vrijgeleide gegeven uit Raqqa, omdat ze geen zin hadden die laatste paar vierkante kilometer te bevrijden, de BBC heeft hier
zelfs nog uitgebreid over bericht.
Dat konvooi had, wat mij betreft, hetzelfde lot beschoren geweest als dit: https://en.wikipedia.org/wiki/Highway_of_Death