Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Sparkplug

Citaat van: Oorlogsvis op 19/11/2020 | 15:49 uur
Raar verhaal ...volgens mij behoren de Australische SAS tot de besten ter wereld.

Dat is de SASR ook. Jammer genoeg komt onder bepaalde omstandigheden toch het kaf onder het koren bovendrijven. En dan te bedenken dat dit ook nog eens 11 jaar heeft geduurd.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

pz

#16
Weet wel dat er begin dit jaar al zaken naar buiten zijn gekomen over de AUS SAS. Deze beelden zijn in maart 2020 naar buiten gebracht.

Dit is geen oordeel over de situatie. Beelden spreken voor zich.

https://www.dailymail.co.uk/video/news/video-2131104/Video-Footage-shows-Australian-SAS-soldier-shoot-DEAD-unarmed-Afghan.html

https://www.abc.net.au/news/2020-03-16/video-shows-afghan-man-shot-at-close-range-by-australian-sas/12028512

Ros

Als een hooggeplaatste officier al excuses heeft gemaakt zal er een kern van waarheid zijn. Dit speelt al sinds de media er  in 2016 mee naar buiten kwam. Dit zal de nodige onderzoeken binnen de betrokken eenheid in gang hebben gezet. De bevinding 'ontgroening' komt ook niet zo maar uit de lucht vallen. Dit moet haast wel van binnen de eenheid gekomen zijn.

Oorlogsvis

Citaat van: Sparkplug op 19/11/2020 | 09:45 uur
Australische militairen doodden 39 burgers en gevangenen in Afghanistan

https://www.nu.nl/buitenland/6091403/australische-militairen-doodden-39-burgers-en-gevangenen-in-afghanistan.html
Raar verhaal ...volgens mij behoren de Australische SAS tot de besten ter wereld. In Colombia had je ook een
Generaal die jonge jongens liet ontvoeren uit de stad , die werden dan weken later doodgevonden met een AK-47 naast
zich ...en hoppa weer een dode FARC strijder ..dus succes !..promotie enz . Maar dat Australische Elite troepen SAS dit
zouden doen kan ik bijna niet geloven.

Als het waar is ...zal dit als een rode lap werken en zullen ze te maken krijgen met zware terreur aanslagen de komende
jaren ben ik bang.

Robert2

Om de waanbeelden van sommigen maar voor te zijn.. :cute-smile:
Citaat Defensie: geen Nederlanders betrokken bij Australische excessen in Afghanistan

Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat er geen Nederlanders betrokken waren bij het ombrengen van burgers en gevangenen door Australiërs in Afghanistan.

Vannacht kwam uit een Australisch rapport naar voren dat speciale eenheden van het Australische leger tijdens hun dienst in Afghanistan in strijd met internationale regels 39 burgers en gevangenen hebben gedood. Een onderzoeksrechter spreekt van oorlogsmisdaden.

Een deel van de incidenten gebeurde in Uruzgan in een tijd dat daar ook Nederlandse militairen waren. Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat voor het onderzoek ook Nederlanders zijn geïnterviewd.

Defensie in Den Haag noemt de uitkomsten van het onderzoek zeer ernstig. Het ministerie zegt al vorige week van de Australische minister van Defensie te hebben gehoord dat uit het onderzoek geen Nederlandse betrokkenheid naar voren is gekomen. Minister Bijleveld heeft haar Australische collega bedankt dat zij haar dat al voor de publicatie van het rapport heeft laten weten.
'Ruwere' krijgscultuur

Ook militair historicus Christ Klep benadrukt dat er nooit concrete beschuldigingen zijn geuit over Nederlandse militairen in Uruzgan. Hij ziet eerder een parallel met landen als de Verenigde Staten en Rusland.

"Dat zijn typisch landen met een 'ruwere' krijgshaftige cultuur. Ook in de VS spelen vergelijkbare zaken, onder meer bij de elitetroepen van de Navy SEALs. Maar vergelijkbare gevallen rond Nederlanders in Uruzgan ken ik niet."

Cultureel-antropoloog Tine Molendijk, die vijftig Uruzgan-veteranen interviewde, erkent dat norm-overschrijdend gedrag op de loer ligt op het slagveld, maar hoorde ook niets over Nederlandse misstanden. "Op basis van mijn gesprekken met militairen van verschillende rangen, die in verschillende jaren in Uruzgan zaten, heb ik geen reden om aan te nemen dat er sprake is van oorlogsmisdaden."

"Twee derde van de veteranen die ik sprak, kampte met stress. Ook hadden sommigen schuldgevoelens, maar de oorzaak daarvan lag met name in lomp verbaal gedrag en had niets te maken met oorlogsmisdaden", vertelt Molendijk.
bron

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.


Lex

Oppositie eist uitleg over problemen Afghanistanmissie

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat minister Ank Bijleveld van Defensie opheldering geeft over de mankementen in de Afghanistan-missie waaraan Nederland deelneemt. De veiligheid van de militairen loopt gevaar, berichtte deze krant vanochtend.

,,Onze mannen en vrouwen zetten zich elke dag in voor de veiligheid van de Afghanen'', zegt PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen. ,,Juist hun veiligheid moet dus altijd zoveel mogelijk zijn gewaarborgd. De minister heeft dus wel wat uit te leggen.''.

Nederland levert tien adviseurs op een groep van honderd, die Afghaanse militairen opleiden. Er wordt slecht Engels gesproken, er zijn geen pantservoertuigen om missies buiten te poort te beveiligen en het is dubieus of medische hulp binnen het cruciale eerste uur (het zogeheten golden hour) kan worden verleend.

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel is verrast door het verhaal in deze krant. Hij vindt dat de minister eisen kan stellen aan deelnemende NAVO-landen. ,,Bijleveld kan eisen dat er Engelssprekende militairen worden geleverd. En als er geen medische helikopterdekking is, gaan de manschappen niet van de compound af.''

Garanties
GroenLinks-Kamerleden Isabelle Diks en Bram van Ojik gaan bij andere fracties steun zoeken voor een brief waarin de minister uitlegt wat er aan de hand is en hoe ze dat denkt te verbeteren. Diks: ,,Wij willen nog deze week een brief van de minister waarin zij veiligheid garandeert.''

Haar collega Van Ojik wijst erop dat enkele maanden geleden Jeanine Hennis, de vorige minister van Defensie moest aftreden vanwege mankementen in de veiligheid van militairen. ,,Dat betekent dat kabinet en Kamer, in het belang van de uitgezonden militairen, extra alert moeten zijn op mogelijke tekortkomingen.'' Van Ojik wil extra pantservoertuigen ter plekke zodat de missie weer effectief kan zijn.

Zorgen
SP-Kamerlid Sadet Karabulut zegt: ,,De twijfel van artsen over het golden hour-principe is exemplarisch voor de zorgen die er zijn over defensie. Die moeten heel serieus genomen worden. Doet het kabinet dat en welke gevolgen heeft dat voor de missie?''

PvdA-Kamerlid Ploumen vindt dat zij niet goed is geïnformeerd door minister Bijleveld. ,,De zaken zoals die in het artikel staan, hadden met de Kamer moeten worden gedeeld zodat we er in debat over hadden kunnen gaan. Ik wil vooral snel weten hoe het precies zit rond het golden hour, hoe effectief de missie kan zijn met onvoldoende beveiligers en hoe deze zaken binnen de NAVO worden besproken.''

AD, 27-12-2017

Lex

Militairen morren over missie in Afghanistan

De Nederlandse missie in Afghanistan wordt gedwarsboomd door problemen met de beveiliging. Militairen die lokale agenten adviseren, kunnen vaak niet de poort uit.

Er zijn te weinig beveiligers om de adviseurs te begeleiden en sommigen spreken nauwelijks Engels. Dat blijkt tijdens een bezoek van deze krant met de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Van de honderd adviseurs, onder wie tien uit Nederland, kan de helft niet worden ingezet.

Volgens de Nederlandse leider van de internationale compagnie militaire beveiligers zijn er vooral te weinig pantservoertuigen. De beveiligers moeten altijd mee met de adviseurs als die de lokale politie bezoeken om tips te geven hoe ze beter kunnen opereren.

Moeizaam
Leiding geven aan deze beveiligers gaat moeizaam, schetst de compagnieleider. Hij stuurt vier teams aan bestaande uit Nederlanders, Hongaren, Kroaten en Montenegrijnen. Slechts 30 procent kent meer Engels dan 'yes' of 'no'. Dat is lastig bij de planning en als een eenheid in problemen komt, iets dat nog niet is gebeurd. Bovendien kunnen eenheden uit de andere landen de opdrachten van de Nederlandse compagnieleider weigeren, omdat zij bijvoorbeeld van hun eigen regering minder bevoegdheden hebben gekregen.

Ook artsen uiten hun zorgen bij Bauer. Zo dreigt het 'gouden uur' - de tijd waarin een gewonde bij een arts moet zijn - niet altijd gehaald te worden, met name bij slecht weer en door de gebrekkige infrastructuur.

Lastig werken
Bauer erkent dat het lastig werken is, maar de veiligheid van de Nederlanders is volgens hem niet in het geding. ,,Er zit een operationele commandant, die ervoor moet waken dat troepen niet naar buiten gaan als dat niet verantwoord is.''

In deze operatie werken 21 landen samen. Bauer ziet dat als een kans om te leren samenwerken. ,,Het ingewikkelde van dit soort missies is dat ze moordend langzaam gaan en dat het een hele worsteling is door alle partijen die betrokken zijn. Moet je dan maar de stekker eruit trekken? Zonder ons waren de Afghanen veel slechter af."
Volgens Bauer kan Nederland niet zelf de beveiliging leveren, zodat in elk geval de Nederlandse adviseurs optimaal hun werk kunnen doen. ,,Dat betekent dat we andere dingen moeten laten.''

AD, 27-12-2017

Lex

Trump stuurt weer Amerikaanse troepen naar Afghanistan

De VS gaat zich intensiever bezighouden met het conflict in Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aangekondigd. Daarbij zullen opnieuw Amerikaanse gevechtstroepen worden ingezet in het land. 

Volgens ingewijden uit het Pentagon en het Witte Huis gaat het om zo'n vierduizend soldaten.

Trump zelf ging tijdens de aankondiging van zijn nieuwe beleid over Afghanistan echter niet in op specifieke aantallen troepen die hij naar het land wil sturen. Volgens de president zijn dit besluiten die overgelaten worden aan zijn legerleiding en leden van het kabinet.

Vlak na zijn aantreden droeg Trump zijn kabinet en legerleiding op om met een een strategie voor Afghanistan te komen om het conflict in het land te kunnen beëindigen. Trump stelde namelijk dat de oorlog in Afghanistan lange tijd "te veel tijd, geld en vooral levens" heeft gekost.

Strategie

Trump zei dat hij Afghanistan voorafgaand aan de ontwikkeling van zijn nieuwe strategie "in detail en vanuit elke mogelijke hoek" heeft bestudeerd.

Hij stelt dat de Verenigde Staten niet meer zullen doen "aan het opbouwen van naties naar ons evenbeeld". Wel is Trump van mening dat Amerika moet zoeken naar "een bestendige uitkomst" in het conflict, die de "enorme offers die zijn gemaakt", waard zijn.

De president stelde daarom dat de Verenigde Staten zich voorlopig niet terug zullen trekken uit het land, zoals Trump eerder wel eens gesuggereerd heeft. Trump noemt de gevolgen van een snelle aftocht "zowel voorspelbaar als onacceptabel" en zei door zijn militaire adviseurs te zijn overgehaald om in Afghanistan te blijven.

Volgens de president zou terugtrekking van troepen uit Afghanistan een machtsvacuüm scheppen, waar terroristische organisaties gebruik van zullen maken. In plaats daarvan kondigde hij acties aan tegen dergelijke organisaties. "We gaan terroristen doden", zo sprak Trump.

Ook zei de Amerikaanse president dat de VS geen aankondigingen meer zal doen over start- of einddata van militaire offensieven, noch over de aantallen troepen die daarbij zullen worden ingezet. Volgens Trump is dat informatie waar de vijand gebruik van kan maken. De nieuwe Amerikaanse strategie in Afghanistan zal Trump baseren op de "situatie op de grond".

Critici voerden na de toespraak van de president aan dat hij niet veel concrete veranderingen van beleid aanstipte. Wat hij wel zei, zou veel lijken op de benadering van zijn voorgangers.
 
NAVO

Het besluit van Trump om troepen in Afghanistan te houden en deze ook uit te breiden, sluit aan bij een oproep van de NAVO. De commandant van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, generaal John Nicholson, heeft enkele maanden geleden namelijk gezegd dat hij "enkele duizenden troepen" nodig heeft om de huidige patstelling in de strijd tegen de Taliban te doorbreken. Groeperingen als de Taliban en Al-Qaeda rukken de afgelopen tijd weer op.

De VS is sinds 2001 in het land aanwezig. Het is daarmee het langst lopende conflict waarbij de Amerikanen betrokken zijn. Er zijn momenteel ongeveer 8.400 Amerikaanse militairen aanwezig in het land, die zich vooral bezighouden met het trainen, adviseren en assisteren van Afghaanse troepen die tegen de Taliban strijden. Ook voeren zij anti-terrorismemissies uit tegen Islamitische Staat en Al-Qaeda.

De Amerikaanse militairen maken deel uit van de NAVO-trainingsmissie Resolute Support, die ruim 12.000 manschappen telt. NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft positief gereageerd op Trumps boodschap. Vijftien NAVO-landen lieten in juni al weten bereid te zijn meer troepen te leveren.

Aan de missie doen sinds 2015 ongeveer honderd Nederlandse militairen mee, in Mazar-e-Sharif onder commando van de Duitsers. Defensieminister Jeanine Hennis zei twee maanden geleden dat de Nederlandse bijdrage niet "groots wordt gewijzigd of uitgebreid."

De vierduizend extra militairen waarmee Trump nu bij wil dragen aan de strijd, zullen waarschijnlijk worden ingebed in fronteenheden van het Afghaanse leger. Ook zullen ze de slagkracht van de Afghaanse luchtmacht en speciale eenheden versterken.

Trumps voorganger Obama stuurde er juist in zijn eerste termijn op aan om de meeste Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken.

Buurlanden

Naast acties in Afghanistan zelf, wil de Amerikaanse president dat buurlanden meer doen tegen het conflict in de regio. Zo wil Trump Pakistan onder druk zetten om meer te doen in de strijd tegen extremisme. Het land biedt nu een "veilige haven" aan terroristen, zo stelt hij.

Ook India werd aangesproken. Het land moet als "strategisch partner en grootverdiener aan de handel met de VS" meer doen aan de economische wederopbouw van Afghanistan, vindt Trump.

Taliban

De Taliban hebben Trump in een reactie op zijn toespraak gewaarschuwd dat ze "tot de laatste adem een heilige oorlog zullen voeren" tegen de Amerikaanse militairen in Afghanistan. "We zijn nog lang niet oorlogsmoe en we zullen blijven vechten zolang er Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn. We zullen ze angst aanjagen", liet een Talibanwoordvoerder weten.

De Afghaanse president Ashraf Ghanu heeft dinsdag laten weten "dankbaar"  te zijn voor het besluit van Trump om tegen de Taliban te willen blijven vechten.

NU.nl, 22 augustus 2017 19:41

Lex

Nederlandse missie in Afghanistan mogelijk uitgebreid

Hennis: strategie Trump klopt
 
DEN HAAG -  Het kabinet is tevreden over de Afghanistan-strategie die de Amerikaanse president Donald Trump naar buiten heeft gebracht. ,,Hij zet heel duidelijk in op het voortzetten van de Amerikaanse aanwezigheid", zei minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag.

Vermoedelijk gaan de Amerikanen tot 4000 extra militairen naar Afghanistan sturen, vooral om Afghaanse militairen te trainen. Het Amerikaanse leger moet nog met een voorstel komen over de versterking. Voor hij president werd, was Trump voorstander van terugtrekken van troepen uit het land.

Nederland

Ongeveer honderd Nederlandse militairen zijn actief in de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Het kabinet neemt zeer binnenkort een beslissing over verlenging van deze trainingsmissie. Hennis zei eerder in de Tweede Kamer dat de missie in dat geval niet ,,groots wordt gewijzigd of uitgebreid."

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat de Amerikanen hoofdverantwoordelijke blijven voor de strijd in Afghanistan. Ook benadrukt hij dat het plan dat Trump maandag aankondigde nog moet worden uitgewerkt. Of Nederland in NAVO-verband actief blijft of zijn inzet uitbreidt is nog de vraag. ,,Ik acht het niet uitgesloten", aldus Koenders. Nederland helpt in NAVO-verband bij het opleiden van Afghaanse troepen.

Over een gevechtsmissie voor Nederlandse militairen was Koenders stelliger. ,,Dat lijkt me niet aan de orde."

Telegraaf, 22-08-2017

Lex

Hennis: missie in Afghanistan niet uitgebreid 
 
DEN HAAG -  Als de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan wordt verlengd, dan zal die volgens minister Jeanine Hennis (Defensie) niet ,,groots worden gewijzigd of uitgebreid". Het militaire bondgenootschap heeft het kabinet al gevraagd langer in Afghanistan te blijven. De NAVO wil ook meer troepen.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen nemen deel aan missie Resolute Support. Ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif onder leiding van de Duitsers. Ze trainen en adviseren hier sinds 2015 hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie.

Hennis zei donderdag in de Tweede Kamer bij verlenging niets hieraan te willen veranderen. De demissionaire bewindsvrouw denkt wel dat de missie flexibeler moet worden als die langer blijft. Maar ze ziet niets in inzet in een ander deel van Afghanistan of het sturen van schaarse middelen (zoals bijvoorbeeld helikopters) zoals door de NAVO is gevraagd.

De ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten praten volgende week over verlenging van de missie. Het kabinet staat daar positief tegenover. Het CDA steunt een verlenging en is voor uitbreiding, zei Raymond Knops.

Telegraaf, 22-06-2017, 18:06

Lex

Hennis in Afghanistan: Nederlandse missie voortzetten


Minister Hennis van Defensie vindt dat het nieuwe kabinet de militaire missie van Nederland in Afghanistan op enigerlei wijze moet voortzetten. Dat liet ze vandaag weten in Mazar-e-Sharif, waar ze met commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op werkbezoek is bij de Nederlandse militairen.

Volgens Hennis is er de afgelopen jaren veel verbeterd in Afghanistan, maar is de situatie nog niet stabiel. Ze verwacht dat Afghanistan nog lang internationale steun nodig heeft voordat het echt op eigen benen kan staan.

Dat de veiligheidssituatie onder druk staat bleek vorig jaar nog, toen de Taliban plotseling opdook in het relatief rustige Kunduz. "Het is ontzettend broos. Dat we de nodige tegenslagen hebben gehad de afgelopen jaren, was te verwachten. Ik voorspel langdurige betrokkenheid van de internationale gemeenschap."

'Er gaat een generatie overheen voordat het hier stabiel is'

Het mandaat voor de huidige trainings- en adviesmissie in Mazar-e-Sharif loopt eind dit jaar af. Het nieuwe kabinet zal moeten beslissen of de Nederlandse militairen daar doorgaan met hun werk. Hennis laat blijken dat dit wat haar betreft nodig is. Ze zegt dat ze "niet over haar graf wil heen regeren", maar over verlenging zegt ze: "Ik ben er persoonlijk niet tegen, zeker niet."

Hennis: ik ben er niet tegen

De demissionaire minister van Defensie vindt dat een volgend kabinet moet beslissen om de missie in Afghanistan te verlengen.

De minister wijst ook op de militaire samenwerking met Duitsland, dat in het noorden van Afghanistan leading nation is. Volgens Hennis is de samenwerking zodanig dat Nederland het zich niet kan permitteren om zomaar de stekker te trekken uit de Nederlandse bijdrage.

De Nederlandse missie in Afghanistan richt zich op het adviseren van het hogere leger- en politiekader, met als doel om de Afghaanse veiligheidsdiensten zelfstandiger te laten worden. Volgens een van de betrokken adviseurs zet het werk zeker zoden aan de dijk, maar gaat dat langzaam. Ook Hennis zegt dat het gaat om een "kwestie van lange adem".

In Afghanistan zijn zo'n honderd Nederlandse militairen aan het werk. Onder hen zijn twintig adviseurs; de tachtig overige militairen zorgen voor de begeleiding, bewaking en de logistiek.

NOS, 21-04-2017, 16:30

jurrien visser (JuVi op Twitter)

VS gooit 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan

http://nos.nl/l/2168111 via @NOS