Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

ARM-WAP

Citaat van: Huzaar1 op 05/09/2021 | 14:10 uur
Ombegrijpelijk dat dit is achter gelaten. Gooi dan minstens een handje zand in iedere motor van systeem dat je achterlaat. Sukkels die amerikanen. Totaal gefaald hier. Vietnam is er niks bij.
Kan natuurlijk zijn dat de cockpits naar de haaien zijn...

Huzaar1

Ombegrijpelijk dat dit is achter gelaten. Gooi dan minstens een handje zand in iedere motor van systeem dat je achterlaat. Sukkels die amerikanen. Totaal gefaald hier. Vietnam is er niks bij.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Ace1 op 05/09/2021 | 12:08 uur
Taliban take over Chinook helicopters left behind by US Army at Kabul airport | Watch


Taliban fighters seen examining the Chinook helicopters of the US army at Kabul airport.

https://www.indiatoday.in/world/story/taliban-us-army-chinook-helicopters-kabul-airport-afghanistan-1847344-2021-08-31

Dit is de CH-46 Sea Knight, het kleine broertje van de CH-47 Chinook. Eentje heeft nog evacuatievluchten op Saigon in 1975 gevlogen.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

#224



Ace1


Ace1

#222



Ace1

Taliban take over Chinook helicopters left behind by US Army at Kabul airport | Watch

After the US evacuated its troops in Afghanistan, the Taliban took over the Kabul airport and seized the Chinook helicopters left behind by the US military.


Taliban fighters seen examining the Chinook helicopters of the US army at Kabul airport.

Moments after the US completed the evacuation of its troops in Afghanistan, Taliban fighters took over the Kabul airport and seized the Chinook helicopters left behind by the US military.

In videos shared by a Los Angeles Times correspondent on Twitter, Taliban fighters in uniforms and equipped with body armour, night-vision goggles and guns were seen entering the now deserted airport. They then entered a hangar to examine the Chinook helicopters of the US army.


https://www.indiatoday.in/world/story/taliban-us-army-chinook-helicopters-kabul-airport-afghanistan-1847344-2021-08-31

Ace1

Taliban, al-Qaida, IS-K, Haqqani Netwerk: zo liggen de verhoudingen

Nee, het nieuwe Afghanistan onder de Taliban wordt geen uitvalsbasis voor terreurorganisaties, beloofde de extremistische beweging vooraf. In realiteit is het Centraal-Aziatische land al jaren een broeinest voor terroristen. En de afgelopen maanden zijn duizenden strijders bevrijd uit de gevangenis en nog eens duizenden buitenlandse extremisten naar Afghanistan getrokken.

"De kans dat een nieuw 11 september vanuit Afghanistan gepland wordt, is voorlopig klein", zegt Jorrit Kamminga (Instituut Clingendael). We moeten volgens hem niet onderschatten hoeveel planning en organisatie een grote aanslag aan de andere kant van de wereld kost. "Maar de kans op terroristische aanslagen in Afghanistan en in de regio blijft heel groot."

Vriend of vijand
Tientallen gewapende groeperingen zijn daartoe in staat, allemaal met een eigen agenda. Sommige beschouwen elkaar als familie - anderen juist als afvallige vijand.

"Je hebt de jihadisten met hun ideologische strijd tegen het Westen, maar er spelen ook transnationale en regionale conflicten mee, zoals de strijd tussen India en Pakistan. Aangezien die jihadistische organisaties allemaal door verschillende landen in de regio worden gesteund, boksen ze tegen elkaar op", zegt Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht).

In dit artikel beperken we ons tot vier terreurorganisaties die volgens experts een groot gevaar vormen op korte termijn. Het exacte aantal strijders valt niet te becijferen, maar dit is de schatting op basis van VN-rapporten en analyses:



Terreurorganisatie al-Qaida heeft twee takken in Afghanistan: de reguliere en de in 2014 opgerichte AQIS. Die laatste groep is als het ware de Zuid-Aziatische afdeling, die meer gericht lijkt te zijn op een langdurige aanwezigheid in samenwerking met lokale groepen.

Ondanks alle beloftes van de Taliban, die tot enkele jaren geleden ook op de Amerikaanse lijst van terreurbewegingen stonden, zijn de banden met al-Qaida nog altijd aanwezig. Hoogstens lijkt het contact zich meer op de achtergrond af te spelen. Waarschijnlijk zodat de machthebbers in Kabul de schijn kunnen ophouden, in hun zoektocht naar internationale erkenning.

Hoewel al-Qaida en AQIS qua strijdkracht nog relatief klein zijn, kan dat snel veranderen. De Graaf: "De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft gezegd dat ze nog dit jaar weer op oude niveau kunnen zijn, misschien nog wel sneller." Een groot deel van de duizenden strijders die bevrijd zijn uit de gevangenis heeft zich bij de Taliban gevoegd, maar ook een deel bij al-Qaida en AQIS of andere terreurgroepen.

Warme (familie)banden
Het blijft volgens de experts lastig te zeggen of Al-Qaida daadwerkelijk fors zal groeien. Wel is duidelijk is dat die groep de warmste banden onderhoudt met het Haqqani Netwerk (HN). Dat is een semionafhankelijke groep binnen de Taliban, die internationaal ook als terreurorganisatie wordt beschouwd. Het netwerk wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen in de regio.

"De leden van HN en al-Qaida zijn vaak bloedverwanten en daarom houden ze elkaar de hand boven het hoofd", zegt De Graaf. Daar komt bij dat het Haqqani Netwerk steeds meer macht naar zich toe lijkt te trekken. Zo hebben prominente leden ervan hoge functies gekregen als minister of gouverneur sinds de Taliban Kabul hebben heroverd.



Kamminga benadrukt dat de relaties tussen HN, al-Qaida en AQIS ondoorzichtig blijven. "Deze groepen opereren vaak onafhankelijk en er is vaak sprake van tijdelijke of louter pragmatische samenwerking."

Met één terroristische organisatie zullen de Taliban en al-Qaida in ieder geval nooit samenwerken: Islamitische Staat. De organisaties zijn elkaars gezworen vijanden.

'Oorlog om Zuid-Azië'
IS is in Afghanistan actief onder de naam Islamitische Staat Khorasan."Daarmee lijken ze een nieuwe kalifaat te willen stichten", legt De Graaf uit. Khorasan slaat namelijk op een gebied uit het Perzische Rijk dat loopt van Zuid-Afghanistan tot aan de Arabische Zee. "AQIS en IS-K voeren met elkaar in feite oorlog om wie in Zuid-Azië de baas mag zijn."

Het soennitische IS-K wordt gezien als de meest radicale van de twee in het streven naar een wereldwijde jihad. De Graaf: "Al-Qaida en IS-K verschillen van mening wanneer je een moslim als afvallig mag verklaren. En wat dan de straf mag zijn, met hoeveel geweld en onder welke condities je zo'n territoriaal kalifaat mag stichten. IS-K gaat op al die fronten het verst."

De groep pleegt bijvoorbeeld sneller dan AQ ook aanslagen tegen de sjiitische minderheid in Afghanistan. De harde kern zou bestaan uit IS-veteranen uit het voormalige kalifaat in Syrië en Irak. IS-K heeft ook de aanslag van vorige week op de luchthaven van Kabul opgeëist. Daarbij vielen ruim 150 burgerdoden, evenals 13 Amerikaanse militairen en een onbekend aantal Talibanstijders.


Talibanstrijders op een buitgemaakte Amerikaanse Humvee, eind augustus in Kabul

Bij het haastige vertrek van de internationale troepenmacht en de aftocht van het Afghaanse leger zijn massaal wapens en voertuigen achtergelaten. Die zijn voor een groot deel in de handen van de Taliban terechtgekomen. Toch zal volgens experts onvermijdelijk ook een fors deel van de bevrijde strijdkrachten en het buitgemaakte oorlogsmaterieel bij terreurgroepen terechtkomen.

Die wapens hoeven volgens Kamminga niet gelijk een groot verschil te maken. "In Afghanistan is nooit een gebrek aan wapens geweest. Maar de bevrijding van jihadisten kan wel belangrijk zijn, vooral als het gaat om ervaren mensen met charisma en leiderschapskwaliteiten."

https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2396425-taliban-al-qaida-is-k-haqqani-netwerk-zo-liggen-de-verhoudingen

Ace1

'Taliban-leider Baradar wordt nieuwe Afghaanse regeringsleider'

Mullah Baradar, een van de oprichters van de Taliban, wordt de nieuwe regeringsleider van Afghanistan. Dat melden internationale persbureaus op basis van bronnen binnen de extremistische beweging. Zijn regering zou op korte termijn worden gepresenteerd.

Ook een zoon van Taliban-oprichter mullah Omar zou in de nieuwe regering plaatsnemen. In de hoofdstad Kabul zijn de leiders van de Taliban samengekomen om afspraken te maken over de vorming van de nieuwe regering.

Mullah Baradar geldt als een gematigd Taliban-leider. Hij werd in 2010 opgepakt door Pakistan en in 2018 weer vrijgelaten.

"Amerika en Afghanistan hadden op die vrijlating aangedrongen, zodat er met Baradar onderhandeld kon worden", zegt correspondent Aletta André. "Baradar is een echte politieke leider, geen militaire leider."

Baradar heeft altijd gezegd dat hij vrede wil in Afghanistan. "Maar of hij ook gematigd is op het gebied van wat bijvoorbeeld vrouwen allemaal mogen, is echt een andere vraag", zegt André.

Gevechten in Panjshir-vallei
De nieuwe Afghaanse regering zal zich onmiddellijk moeten richten op de wederopbouw van het land: de strijd in Afghanistan heeft de afgelopen jaren aan zeker 240.000 mensen het leven gekost en de economie is ingestort.

Intussen wordt in de Panjshir-vallei nog steeds hevig verzet geboden tegen de overheersing door de Taliban. Het is de enige regio in Afghanistan die nog niet in handen is van de Taliban. Er leidt slechts één echte toegangsweg naar de vallei en die wordt door zwaarbewapende verzetsstrijders bewaakt.

Journalisten melden dat er rook van gevechtsvuur te zien is.

https://nos.nl/artikel/2396319-taliban-leider-baradar-wordt-nieuwe-afghaanse-regeringsleider

Ace1


Lex

Nederlandse militairen gingen Kaboel niet in tijdens evacuaties

In de media werd de afgelopen weken de suggestie gewekt dat Nederlandse speciale eenheden de Afghaanse hoofdstad Kaboel in trokken om evacués op te halen. Maar dat is niet gebeurd, reageert een Defensiewoordvoerder op vragen van NU.nl. Wel waren militairen actief in "de nabijheid van het vliegveld".

Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie zei aan het begin van de evacuaties dat een groep militairen was "gestuurd om mensen naar het vliegveld te krijgen en in het vliegtuig te krijgen". Ze zei toen ook dat "gependeld kon gaan worden naar veilige plekken".

Toen Nederland een paar dagen later een tweede groep militairen stuurde, werd de indruk versterkt dat evacués die zich in de stad bevonden en grote moeite hadden om naar het vliegveld te komen, door Nederlandse militairen zouden worden begeleid.

In een brief aan de Tweede Kamer meldden ministers Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) ondertussen dat "al het mogelijke" werd gedaan om evacués "op het vliegveld van Kaboel te krijgen". Een deel van de militairen zou hierbij "assisteren".

Geen militairen betrokken bij evacuatie per bus
Het AD en de NOS meldden vervolgens op basis van ingewijden dat "Nederlandse speciale troepen in Kaboel mensen ophalen om naar het vliegveld te brengen". Minister Bijleveld wilde er "om veiligheidsredenen" niet veel over kwijt, maar zei wel dat zij "de mannen op de plek alle creativiteit heeft gegeven om te doen wat ze kunnen doen."

Evacués waarmee NU.nl contact heeft, werden echter geen van allen opgehaald. In plaats daarvan moesten ze op eigen kracht naar het vliegveld komen. Daarbij moesten ze langs controleposten van de Taliban zien te komen en kwamen ze vervolgens vaak vast te zitten in een enorme mensenmassa.

Een aantal mensen bereikten nooit het vliegveld en zijn achtergebleven. Ook bij de operatie met de drie autobussen die vanuit de Nederlandse ambassade naar het vliegveld reden, waren geen militairen betrokken.

Defensie: 'We gingen de poort niet uit'
Een woordvoerder van Defensie laat aan NU.nl weten dat er inderdaad nooit sprake is geweest van operaties waarbij mensen zijn opgehaald in de stad. "We gingen de poort niet uit." Wel zijn er momenten geweest dat militairen even "naar voren gingen", maar dat was iets anders dan "de straten van Kaboel ingaan".

Voor de militairen ter plaatse was het volgens de woordvoerder al snel duidelijk dat het ondoenlijk was om door de mensenmassa's heen te gaan. "Hoe kom je dan weer terug?"

Nu.nl, 03 september 2021 21:19

Ace1

Citaat van: AD op 03/09/2021 | 17:21 uur
Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kaboel

Maak niet uit. De belastingbetaler betaald wel. Makkelijk geld uitgeven met iemand anders zijn portemonnee.

Ace1

Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kaboel

Nederland wil Turkije en Qatar helpen bij de heropening van het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het kabinet heeft daarvoor 1 miljoen euro toegezegd. Dat geld wordt gestoken in 'technische assistentie'.

Dat heeft demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), die momenteel op bezoek is in de Turkse hoofdstad Ankara, laten weten. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat Nederlandse technici naar Kaboel afreizen, maar dat wordt ook niet uitgesloten. Er wordt eerst onderzocht waar behoefte aan is, meldt een woordvoerder van Kaag.

Het vliegveld van Kaboel is dicht sinds de laatste Amerikaanse troepen er op 30 augustus vertrokken. Duizenden mensen konden niet voor de deadline geëvacueerd worden door westerse landen. Om de evacuaties weer op te starten, is het cruciaal dat het vliegveld open gaat.

Hulp gevraagd
Ook de taliban, die nu aan de macht zijn in Afghanistan, willen de luchthaven weer heropenen. Zij hebben Turkije om hulp gevraagd, omdat zij al eerder verantwoordelijk waren voor de beveiliging van het vliegveld. Turkije heeft hulp toegezegd.

Kaag is bezig met een diplomatiek offensief in een poging Nederlandse achterblijvers en Afghanen met een Nederlandse link te helpen bij een vertrek uit het land. Daarvoor is ze deze week al in Qatar en Pakistan geweest. De Pakistaanse hoofdstad Islamabad werd de afgelopen periode gebruikt als bestemming voor de Nederlandse evacuatievliegtuigen. In Qatar sprak een hoge ambtenaar van Kaag gisteren voor het eerst direct met de taliban, die een afvaardiging hebben in de hoofdstad Doha.

BuZa: zo'n 600 mensen in beeld voor hulp bij verlaten Afghanistan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo'n zeshonderd mensen in beeld met wie wordt gesproken over hulp bij het verlaten van Afghanistan. Het gaat om mensen waarmee het ministerie zoveel mogelijk contact probeert te houden, zegt het departement tegen het ANP. Wel benadrukt Buitenlandse Zaken dat de aantallen continu veranderen.

De groep bestaat vooral uit Nederlanders, statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging. Van deze groep zijn er ongeveer vijfhonderd mensen in beeld. Daarnaast gaat het om twee ambassademedewerkers en zo'n 23 lokale medewerkers van de Europese Unie, de NAVO of de Verenigde Naties.

Tot slot vallen 56 Afghanen onder de motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Daarin wordt gevraagd om ook 'medewerkers die de Nederlandse overheid hebben bijgestaan (onder meer bewakers, judiciële medewerkers, koks, chauffeurs), medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechtenverdedigers, fixers van journalisten en journalisten' bescherming en hulp te bieden.

Een speciaal belteam probeert in contact te blijven met deze groep, meldt het ministerie. Vijftig medewerkers van Buitenlandse Zaken houden zich hiermee bezig.

Inmiddels zijn 2500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, van wie 1600 in Nederland zijn of hierheen komen. Wel zijn er naar verluidt inmiddels 15.000 tot 16.000 meldingen van mensen die bij het departement om hulp vragen.

https://www.ad.nl/politiek/nederland-steekt-1-miljoen-euro-in-heropening-vliegveld-kaboel~a340fd83/?fbclid=IwAR0_Dg6okma6urqmTzQB9TkAeZuGgR348lbai_hFtNiumc8lkDG2e6Zfsl0

Ace1

Bijleveld vindt het onbegrijpelijk dat Afghanen terug zijn gegaan

AMSTERDAM - Chaos en angst in Afghanistan nu de radicale Taliban razendsnel het land hebben overgenomen. Tot grote ontzetting van de lokale bevolking en de internationale gemeenschap. Het leidde tot grote chaos tijdens evacuatiemissies vanuit de luchthaven in Kabul, met twee aanslagen, opgeëist door IS, als dramatisch dieptepunt.

15.44 - Eerste honderd evacués verlaten legerplaats Harskamp
De eerste honderd evacués uit Afghanistan verlaten vrijdagmiddag legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp op de Veluwe. Ze gaan naar Heumensoord bij Nijmegen. In dat natuurgebied zijn paviljoens opgebouwd als noodopvang. De evacués die eerder op het Marine Etablissement in Amsterdam verbleven zijn ook op Heumensoord ondergebracht.


De eerste Afghaanse evacués arriveerden vorige week dinsdag in Harskamp. In barakken op de legerplaats waren achthonderd plaatsen voor hen vrijgemaakt. Nog dezelfde avond braken rellen uit voor de poort van de legerplaats. Voornamelijk jongeren maakten bezwaar tegen de onverwachte komst van de vluchtelingen. Sindsdien is het rustig rond de legerplaats. De politie houdt extra toezicht.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verblijven er nu ongeveer 650 mensen op de legerplaats, onder wie tweehonderd kleine kinderen. Het is volgens de locatiemanager van het COA een rustige groep mensen, die Defensie en het COA graag een handje helpen, zo staat in een brief die vrijdagmiddag in Harskamp is rondgebracht. De brief wordt verspreid aangezien er eerder veel kritiek was op het gebrek aan informatie in het kleine Veluwse dorp. Dat zou mede een oorzaak zijn geweest voor de rellen op de eerste avond.

De evacués moesten meteen na aankomst in Nederland in quarantaine wegens de coronamaatregelen. Die quarantaine loopt dit weekeinde af, aldus het COA. ,,Sommige mensen kijken er naar uit om weer deel te nemen aan het openbare leven, om bijvoorbeeld een wandeling te maken of eigen boodschappen te doen. Vrijwilligers zullen hen wegwijs maken in de omgeving. De meeste mensen spreken Engels."

Het COA kan niet zeggen hoe lang de noodopvang in Harskamp in gebruik blijft. Defensie heeft het oefenterrein zelf dringend nodig, maar het COA verwacht dat er de komende maanden nog evacués zullen wonen. Defensie oefent nu wel buiten gehoorsafstand van de vluchtelingen, maar kan het terrein pas weer helemaal gebruiken als iedereen is vertrokken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zoekt uit waar alle vluchtelingen definitief thuishoren.

13.43 - Bijleveld vindt het onbegrijpelijk dat Afghanen terug zijn gegaan
Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) vindt het ,,onbegrijpelijk" dat naar Nederland gevluchte Afghanen weer terug zijn gegaan naar hun geboorteland. Toen de evacuatie bezig was, werd het kabinet verrast door het grote aantal Nederlanders dat in Afghanistan verbleef ondanks een negatief reisadvies voor dat land.

,,Ik vind het soms zelf wel onbegrijpelijk hoor dat mensen, terwijl ze hier naartoe gevlucht zijn, ook weer uiteindelijk daar naartoe zijn gegaan, terwijl de situatie al niet goed was", zei Bijleveld vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Defensie heeft meer dan 2500 mensen uit Afghanistan gehaald, maar er zijn honderden achterblijvers.

Vorige week bleken meer dan 1250 Nederlanders in Afghanistan te verblijven. Het zou veelal gaan om mensen met Afghaanse wortels die op familiebezoek waren. Tot voor kort waren er nog lijnvluchten naar Afghanistan. Turkije en Qatar proberen het vliegveld van Kabul inmiddels weer operationeel te maken.

Het kabinet wil Nederlanders en Afghanen die hierheen mogen komen, zo snel mogelijk ophalen. Buitenlandse Zaken meldt ongeveer zeshonderd mensen in beeld te hebben met wie wordt gesproken over hulp bij het verlaten van Afghanistan. Het gaat om onder anderen Nederlanders, statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging.

Bijleveld zegt dat haar ministerie contact heeft met Afghanen die voor Defensie hebben gewerkt. Toen de evacuatie vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul vorige week gedwongen moest stoppen, bleven er volgens Bijleveld een dertigtal tolken achter die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt in Afghanistan.

De Amerikanen kondigden in april aan dat hun troepen Afghanistan na twintig jaar zouden verlaten. Als uiterste datum werd 11 september genoemd. In de maanden daarna nam de radicaalislamitische Taliban het ene na het andere district over. Tot verrassing van het Westen en veel bezoekende Afghanen veroverden ze in augustus al Kabul.

10.42 - Afghaanse luchtvaartmaatschappij hervat vluchten vrijdag
De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana heeft aangekondigd vrijdag weer te vliegen in Afghanistan zelf. Het is de oudste luchtvaartmaatschappij van het land en heeft voor zover bekend vijf vliegtuigen. Volgens de site van Ariana is er vrijdag een vlucht van Kabul naar Kandahar. Afgaande op de site Flightradar24 is er vrijdagmorgen een vliegtuig uit Abu Dhabi in Kabul geland.

De Verenigde Naties hebben ondertussen bekendgemaakt dat er vanaf Islamabad (Pakistan) weer vluchten met hulpgoederen en medicijnen naar Afghanistan zijn. De VN heeft de luchthavens van Mazar-i-Sharif in het noorden en Kandahar in het zuidoosten als bestemming gekozen.

Recent vlogen de VN al medische hulp naar Mazar-i-Sharif met een toestel van de Afghaanse onderneming Kam Air. Aan de heropening van het vliegveld van Kabul wordt nog gewerkt. Daarvoor is technische hulp uit Qatar ingevlogen.

De burgerluchtvaart kwam vrijwel geheel stil te liggen na de inname 15 augustus van de hoofdstad Kabul door de Taliban. Circa tien dagen geleden werden alle niet-militaire vluchten van of naar Kabul door de Afghaanse luchtvaartautoriteiten stilgelegd.

6.30 - Zeker 17.000 Afghanen wachten op Duitse bases op vlucht naar VS
Zeker 17.000 Afghaanse vluchtelingen wachten op Amerikaanse militaire bases in Duitsland op een vlucht naar de Verenigde Staten. Generaal Tod Wolters, de commandant van de troepen van de VS in Europa, zei donderdag in een videogesprek met journalisten dat de vluchtelingen momenteel gecheckt worden en er naar aanleiding van die controles tot nu toe één verdachte persoon is aangehouden.

Op de Ramstein Air Base in het westen van Duitsland bevinden zich momenteel nog 12.000 Afghaanse vluchtelingen die in de afgelopen weken met evacuatievluchten uit Kabul zijn gehaald. Zo'n 5000 Afghanen zijn tijdelijk ondergebracht op een andere Amerikaanse legerbasis in het land, Rhine Ordnance Barracks. Zij bevinden zich in tenten en hangars op het luchthaventerrein.

Volgens Wolters huisvesten Amerikaanse legerbases in Italië en Spanje momenteel 4300 Afghaanse vluchtelingen in afwachting van de controles. Vluchtelingen worden tweemaal gecheckt voordat zij naar de VS vliegen: een keer bij aankomst op de legerbases, nogmaals voor vertrek naar de VS. Een verdachte persoon zit in hechtenis, maar vormt ,,geen ernstige bedreiging."

De generaal prijst de hulp van de Duitse, Spaanse en Italiaanse autoriteiten, van wie hij ,,100 procent" ondersteuning krijgt. In totaal zouden er 123.000 mensen uit Kabul zijn gehaald nadat de Taliban aan de macht kwamen.

6.25 - President Biden bezoekt gewonde militairen in ziekenhuis
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een bezoek gebracht aan de militairen die gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Biden bezocht de gewonde militairen in het militaire ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, meldt het Witte Huis in een verklaring.

Biden werd tijdens zijn bezoek vergezeld door zijn vrouw Jill. Zondag waren Biden en zijn vrouw ook bij een plechtigheid op een militaire basis, waar de dertien Amerikaanse soldaten werden herdacht die omkwamen bij de aanslag.

De president zei vorige week ,,enig besef" te hebben van het verlies dat de families voelden. Hij doelde daarmee op het verlies van zijn zoon Beau Biden, die in het leger diende en later stierf aan hersenkanker. Hij werd gedurende lange tijd verzorgd in het ziekenhuis Walter Reed. ,,Je krijgt het gevoel alsof je een zwart gat in wordt gezogen, er is geen uitweg", zei Biden. ,,Ik voel jullie pijn."

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1483483555/live-bijleveld-vindt-het-onbegrijpelijk-dat-afghanen-terug-zijn-gegaan




Lex

Afghaanse tolken stappen naar rechter om familieleden ook te laten evacueren

Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt tijdens de missie in Afghanistan stappen naar de rechter, omdat ze willen dat hun familie ook wordt geëvacueerd. Dat schrijft het AD donderdag.

Eerder werd bekend dat Defensie niet wil meewerken aan de komst van familieleden van Afghaans-Nederlandse medewerkers. Hoewel onder meer broers en zussen van het personeel in Afghanistan in gevaar zijn, mogen ze niet naar Nederland komen.

De tolken zijn bang dat de Taliban wraak nemen op hun familieleden vanwege hun werkzaamheden voor Defensie. Zes families stappen gezamenlijk naar de rechter om alsnog evacuatie voor hun familieleden af te dwingen.

Volgens advocaat Michael Ruperti, die de zes families bijstaat, is het onbestaanbaar dat families van Afghaanse tolken niet worden geholpen. "Er wordt geen enkele rekening gehouden met het gevaar dat deze mensen lopen. Defensie heeft een zorgplicht, ook voor deze familieleden van mensen die werkzaamheden hebben verricht voor het Nederlandse leger."

'Nederland heeft morele plicht familie tolken uit Afghanistan te halen'
Defensie hanteert, net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het begrip 'kerngezin' om te beoordelen of mensen op de evacuatielijst komen. Maar dat is een verkeerd criterium, zegt Ruperti. "Want alles wat daar niet toe behoort, broers en zussen, die wijzen ze af", zegt hij. "Gevaarsetting moet het criterium zijn."

Tolk Mahmoud vindt dat Nederland de morele plicht heeft om ook zijn familie daar weg te halen. "Ik heb twintig jaar heel hard voor de Nederlanders gewerkt, heb met commando's door de bergen gelopen. Dit is een nachtmerrie voor mij, maar voor heel veel families. Juist door onze samenwerking met de NAVO-troepen hebben wij familieleden in gevaar gebracht. Daar moet hulp voor komen."

Als de rechter de families niet in het gelijk stelt, wordt er gekeken naar manieren om de familieleden "particulier weg te halen" uit Afghanistan, zei Ruperti donderdagavond in het televisieprogramma Khalid & Sophie. "Buiten de overheid om een oplossing voor die mensen zoeken, zodat ze het land uit kunnen."

Nu.nl, 02-09-2021, 19:21