Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Lex

Citaat van: bergd op 05/09/2021 | 21:52 uur
Ja terreur naar de eigen bevolking. De eerste berichten van executies komen binnen waaronder een 8 maanden zwangere vrouw voor de ogen van haar gezinsleden omgebracht.
Zie: https://www.nu.nl/strijd-in-afghanistan/6155400/taliban-leggen-kledingvoorschriften-op-aan-afghaanse-studentes.html

bergd

#231
Citaat van: Ace1 op 05/09/2021 | 12:02 uur
Nee, het nieuwe Afghanistan onder de Taliban wordt geen uitvalsbasis voor terreurorganisaties, beloofde de extremistische beweging vooraf.
Ja terreur naar de eigen bevolking. De eerste berichten van executies komen binnen waaronder een 8 maanden zwangere vrouw voor de ogen van haar gezinsleden omgebracht. Of wat dacht je van die UH-60 met daaronder een persoon opgehangen over de stad rondvliegend ter waarschuwing aan anderen Afghanen.

Het inderhaast terug trekken van de troepen door de Amerikanen is een grote blunder geweest. Op deze manier had het niet gemoeten. Maar ik denk dat Europa en vooral Nederland een leerzame les er uit moet trekken. Breng je defensie op orde, ook nu blijkt weer je kunt niet afhankelijk worden van vriendschappelijke bondgenoten. Je bent afhankelijk van regeringsleiders(Publieke opinie) die als ze voor hun eigen kiezen er de stekker eruit trekken je in de kou laten staan.

Ace1

Citaat van: Sparkplug op 05/09/2021 | 17:33 uur
Heeft China wel interesse in oude CH-46 technologie? Het wordt steeds moeilijker om bestaande vliegend te houden.

De Chinezen zijn meesters in kopiëren van materiaal.  ze maken alles na kijk maar naar de SU-27 en de SU-33.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_J-11

https://en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_J-15

Sparkplug

Citaat van: Ace1 op 05/09/2021 | 17:22 uur
Gewoon in ieder toestel een of twee handgranaten gooien dan hou je niets over de Chinezen hebben afgezien de Changhe Z-8 wat een onder licentie gebouwde Aérospatiale SA 321 is geen grote transport helicopter en als zij 4 CH-46 Sea Knighs in handen kunnen krijgen van de Taliban  dan vliegen er binnen 5 jaar Chinese versies van CH-46 Sea Knigh rond.

Heeft China wel interesse in oude CH-46 technologie? Het wordt steeds moeilijker om bestaande vliegend te houden.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

#228
Citaat van: Huzaar1 op 05/09/2021 | 14:10 uur
Ombegrijpelijk dat dit is achter gelaten. Gooi dan minstens een handje zand in iedere motor van systeem dat je achterlaat. Sukkels die amerikanen. Totaal gefaald hier. Vietnam is er niks bij.

Gewoon in ieder toestel een of twee handgranaten gooien dan hou je niets over. De Chinezen hebben afgezien de Changhe Z-8 wat een onder licentie gebouwde Aérospatiale SA 321 is er geen grote transport helicopter en als zij 4 CH-46 Sea Knighs in handen kunnen krijgen van de Taliban  dan vliegen er binnen 5 jaar Chinese versies van CH-46 Sea Knigh rond.

ARM-WAP

Citaat van: Huzaar1 op 05/09/2021 | 14:10 uur
Ombegrijpelijk dat dit is achter gelaten. Gooi dan minstens een handje zand in iedere motor van systeem dat je achterlaat. Sukkels die amerikanen. Totaal gefaald hier. Vietnam is er niks bij.
Kan natuurlijk zijn dat de cockpits naar de haaien zijn...

Huzaar1

Ombegrijpelijk dat dit is achter gelaten. Gooi dan minstens een handje zand in iedere motor van systeem dat je achterlaat. Sukkels die amerikanen. Totaal gefaald hier. Vietnam is er niks bij.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Citaat van: Ace1 op 05/09/2021 | 12:08 uur
Taliban take over Chinook helicopters left behind by US Army at Kabul airport | Watch


Taliban fighters seen examining the Chinook helicopters of the US army at Kabul airport.

https://www.indiatoday.in/world/story/taliban-us-army-chinook-helicopters-kabul-airport-afghanistan-1847344-2021-08-31

Dit is de CH-46 Sea Knight, het kleine broertje van de CH-47 Chinook. Eentje heeft nog evacuatievluchten op Saigon in 1975 gevlogen.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

#224



Ace1


Ace1

#222



Ace1

Taliban take over Chinook helicopters left behind by US Army at Kabul airport | Watch

After the US evacuated its troops in Afghanistan, the Taliban took over the Kabul airport and seized the Chinook helicopters left behind by the US military.


Taliban fighters seen examining the Chinook helicopters of the US army at Kabul airport.

Moments after the US completed the evacuation of its troops in Afghanistan, Taliban fighters took over the Kabul airport and seized the Chinook helicopters left behind by the US military.

In videos shared by a Los Angeles Times correspondent on Twitter, Taliban fighters in uniforms and equipped with body armour, night-vision goggles and guns were seen entering the now deserted airport. They then entered a hangar to examine the Chinook helicopters of the US army.


https://www.indiatoday.in/world/story/taliban-us-army-chinook-helicopters-kabul-airport-afghanistan-1847344-2021-08-31

Ace1

Taliban, al-Qaida, IS-K, Haqqani Netwerk: zo liggen de verhoudingen

Nee, het nieuwe Afghanistan onder de Taliban wordt geen uitvalsbasis voor terreurorganisaties, beloofde de extremistische beweging vooraf. In realiteit is het Centraal-Aziatische land al jaren een broeinest voor terroristen. En de afgelopen maanden zijn duizenden strijders bevrijd uit de gevangenis en nog eens duizenden buitenlandse extremisten naar Afghanistan getrokken.

"De kans dat een nieuw 11 september vanuit Afghanistan gepland wordt, is voorlopig klein", zegt Jorrit Kamminga (Instituut Clingendael). We moeten volgens hem niet onderschatten hoeveel planning en organisatie een grote aanslag aan de andere kant van de wereld kost. "Maar de kans op terroristische aanslagen in Afghanistan en in de regio blijft heel groot."

Vriend of vijand
Tientallen gewapende groeperingen zijn daartoe in staat, allemaal met een eigen agenda. Sommige beschouwen elkaar als familie - anderen juist als afvallige vijand.

"Je hebt de jihadisten met hun ideologische strijd tegen het Westen, maar er spelen ook transnationale en regionale conflicten mee, zoals de strijd tussen India en Pakistan. Aangezien die jihadistische organisaties allemaal door verschillende landen in de regio worden gesteund, boksen ze tegen elkaar op", zegt Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht).

In dit artikel beperken we ons tot vier terreurorganisaties die volgens experts een groot gevaar vormen op korte termijn. Het exacte aantal strijders valt niet te becijferen, maar dit is de schatting op basis van VN-rapporten en analyses:



Terreurorganisatie al-Qaida heeft twee takken in Afghanistan: de reguliere en de in 2014 opgerichte AQIS. Die laatste groep is als het ware de Zuid-Aziatische afdeling, die meer gericht lijkt te zijn op een langdurige aanwezigheid in samenwerking met lokale groepen.

Ondanks alle beloftes van de Taliban, die tot enkele jaren geleden ook op de Amerikaanse lijst van terreurbewegingen stonden, zijn de banden met al-Qaida nog altijd aanwezig. Hoogstens lijkt het contact zich meer op de achtergrond af te spelen. Waarschijnlijk zodat de machthebbers in Kabul de schijn kunnen ophouden, in hun zoektocht naar internationale erkenning.

Hoewel al-Qaida en AQIS qua strijdkracht nog relatief klein zijn, kan dat snel veranderen. De Graaf: "De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft gezegd dat ze nog dit jaar weer op oude niveau kunnen zijn, misschien nog wel sneller." Een groot deel van de duizenden strijders die bevrijd zijn uit de gevangenis heeft zich bij de Taliban gevoegd, maar ook een deel bij al-Qaida en AQIS of andere terreurgroepen.

Warme (familie)banden
Het blijft volgens de experts lastig te zeggen of Al-Qaida daadwerkelijk fors zal groeien. Wel is duidelijk is dat die groep de warmste banden onderhoudt met het Haqqani Netwerk (HN). Dat is een semionafhankelijke groep binnen de Taliban, die internationaal ook als terreurorganisatie wordt beschouwd. Het netwerk wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen in de regio.

"De leden van HN en al-Qaida zijn vaak bloedverwanten en daarom houden ze elkaar de hand boven het hoofd", zegt De Graaf. Daar komt bij dat het Haqqani Netwerk steeds meer macht naar zich toe lijkt te trekken. Zo hebben prominente leden ervan hoge functies gekregen als minister of gouverneur sinds de Taliban Kabul hebben heroverd.



Kamminga benadrukt dat de relaties tussen HN, al-Qaida en AQIS ondoorzichtig blijven. "Deze groepen opereren vaak onafhankelijk en er is vaak sprake van tijdelijke of louter pragmatische samenwerking."

Met één terroristische organisatie zullen de Taliban en al-Qaida in ieder geval nooit samenwerken: Islamitische Staat. De organisaties zijn elkaars gezworen vijanden.

'Oorlog om Zuid-Azië'
IS is in Afghanistan actief onder de naam Islamitische Staat Khorasan."Daarmee lijken ze een nieuwe kalifaat te willen stichten", legt De Graaf uit. Khorasan slaat namelijk op een gebied uit het Perzische Rijk dat loopt van Zuid-Afghanistan tot aan de Arabische Zee. "AQIS en IS-K voeren met elkaar in feite oorlog om wie in Zuid-Azië de baas mag zijn."

Het soennitische IS-K wordt gezien als de meest radicale van de twee in het streven naar een wereldwijde jihad. De Graaf: "Al-Qaida en IS-K verschillen van mening wanneer je een moslim als afvallig mag verklaren. En wat dan de straf mag zijn, met hoeveel geweld en onder welke condities je zo'n territoriaal kalifaat mag stichten. IS-K gaat op al die fronten het verst."

De groep pleegt bijvoorbeeld sneller dan AQ ook aanslagen tegen de sjiitische minderheid in Afghanistan. De harde kern zou bestaan uit IS-veteranen uit het voormalige kalifaat in Syrië en Irak. IS-K heeft ook de aanslag van vorige week op de luchthaven van Kabul opgeëist. Daarbij vielen ruim 150 burgerdoden, evenals 13 Amerikaanse militairen en een onbekend aantal Talibanstijders.


Talibanstrijders op een buitgemaakte Amerikaanse Humvee, eind augustus in Kabul

Bij het haastige vertrek van de internationale troepenmacht en de aftocht van het Afghaanse leger zijn massaal wapens en voertuigen achtergelaten. Die zijn voor een groot deel in de handen van de Taliban terechtgekomen. Toch zal volgens experts onvermijdelijk ook een fors deel van de bevrijde strijdkrachten en het buitgemaakte oorlogsmaterieel bij terreurgroepen terechtkomen.

Die wapens hoeven volgens Kamminga niet gelijk een groot verschil te maken. "In Afghanistan is nooit een gebrek aan wapens geweest. Maar de bevrijding van jihadisten kan wel belangrijk zijn, vooral als het gaat om ervaren mensen met charisma en leiderschapskwaliteiten."

https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2396425-taliban-al-qaida-is-k-haqqani-netwerk-zo-liggen-de-verhoudingen

Ace1

'Taliban-leider Baradar wordt nieuwe Afghaanse regeringsleider'

Mullah Baradar, een van de oprichters van de Taliban, wordt de nieuwe regeringsleider van Afghanistan. Dat melden internationale persbureaus op basis van bronnen binnen de extremistische beweging. Zijn regering zou op korte termijn worden gepresenteerd.

Ook een zoon van Taliban-oprichter mullah Omar zou in de nieuwe regering plaatsnemen. In de hoofdstad Kabul zijn de leiders van de Taliban samengekomen om afspraken te maken over de vorming van de nieuwe regering.

Mullah Baradar geldt als een gematigd Taliban-leider. Hij werd in 2010 opgepakt door Pakistan en in 2018 weer vrijgelaten.

"Amerika en Afghanistan hadden op die vrijlating aangedrongen, zodat er met Baradar onderhandeld kon worden", zegt correspondent Aletta André. "Baradar is een echte politieke leider, geen militaire leider."

Baradar heeft altijd gezegd dat hij vrede wil in Afghanistan. "Maar of hij ook gematigd is op het gebied van wat bijvoorbeeld vrouwen allemaal mogen, is echt een andere vraag", zegt André.

Gevechten in Panjshir-vallei
De nieuwe Afghaanse regering zal zich onmiddellijk moeten richten op de wederopbouw van het land: de strijd in Afghanistan heeft de afgelopen jaren aan zeker 240.000 mensen het leven gekost en de economie is ingestort.

Intussen wordt in de Panjshir-vallei nog steeds hevig verzet geboden tegen de overheersing door de Taliban. Het is de enige regio in Afghanistan die nog niet in handen is van de Taliban. Er leidt slechts één echte toegangsweg naar de vallei en die wordt door zwaarbewapende verzetsstrijders bewaakt.

Journalisten melden dat er rook van gevechtsvuur te zien is.

https://nos.nl/artikel/2396319-taliban-leider-baradar-wordt-nieuwe-afghaanse-regeringsleider

Ace1