Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Lex

Nederlandse militairen gingen Kaboel niet in tijdens evacuaties

In de media werd de afgelopen weken de suggestie gewekt dat Nederlandse speciale eenheden de Afghaanse hoofdstad Kaboel in trokken om evacués op te halen. Maar dat is niet gebeurd, reageert een Defensiewoordvoerder op vragen van NU.nl. Wel waren militairen actief in "de nabijheid van het vliegveld".

Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie zei aan het begin van de evacuaties dat een groep militairen was "gestuurd om mensen naar het vliegveld te krijgen en in het vliegtuig te krijgen". Ze zei toen ook dat "gependeld kon gaan worden naar veilige plekken".

Toen Nederland een paar dagen later een tweede groep militairen stuurde, werd de indruk versterkt dat evacués die zich in de stad bevonden en grote moeite hadden om naar het vliegveld te komen, door Nederlandse militairen zouden worden begeleid.

In een brief aan de Tweede Kamer meldden ministers Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) ondertussen dat "al het mogelijke" werd gedaan om evacués "op het vliegveld van Kaboel te krijgen". Een deel van de militairen zou hierbij "assisteren".

Geen militairen betrokken bij evacuatie per bus
Het AD en de NOS meldden vervolgens op basis van ingewijden dat "Nederlandse speciale troepen in Kaboel mensen ophalen om naar het vliegveld te brengen". Minister Bijleveld wilde er "om veiligheidsredenen" niet veel over kwijt, maar zei wel dat zij "de mannen op de plek alle creativiteit heeft gegeven om te doen wat ze kunnen doen."

Evacués waarmee NU.nl contact heeft, werden echter geen van allen opgehaald. In plaats daarvan moesten ze op eigen kracht naar het vliegveld komen. Daarbij moesten ze langs controleposten van de Taliban zien te komen en kwamen ze vervolgens vaak vast te zitten in een enorme mensenmassa.

Een aantal mensen bereikten nooit het vliegveld en zijn achtergebleven. Ook bij de operatie met de drie autobussen die vanuit de Nederlandse ambassade naar het vliegveld reden, waren geen militairen betrokken.

Defensie: 'We gingen de poort niet uit'
Een woordvoerder van Defensie laat aan NU.nl weten dat er inderdaad nooit sprake is geweest van operaties waarbij mensen zijn opgehaald in de stad. "We gingen de poort niet uit." Wel zijn er momenten geweest dat militairen even "naar voren gingen", maar dat was iets anders dan "de straten van Kaboel ingaan".

Voor de militairen ter plaatse was het volgens de woordvoerder al snel duidelijk dat het ondoenlijk was om door de mensenmassa's heen te gaan. "Hoe kom je dan weer terug?"

Nu.nl, 03 september 2021 21:19

Ace1

Citaat van: AD op 03/09/2021 | 17:21 uur
Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kaboel

Maak niet uit. De belastingbetaler betaald wel. Makkelijk geld uitgeven met iemand anders zijn portemonnee.

Ace1

Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kaboel

Nederland wil Turkije en Qatar helpen bij de heropening van het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het kabinet heeft daarvoor 1 miljoen euro toegezegd. Dat geld wordt gestoken in 'technische assistentie'.

Dat heeft demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), die momenteel op bezoek is in de Turkse hoofdstad Ankara, laten weten. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat Nederlandse technici naar Kaboel afreizen, maar dat wordt ook niet uitgesloten. Er wordt eerst onderzocht waar behoefte aan is, meldt een woordvoerder van Kaag.

Het vliegveld van Kaboel is dicht sinds de laatste Amerikaanse troepen er op 30 augustus vertrokken. Duizenden mensen konden niet voor de deadline geëvacueerd worden door westerse landen. Om de evacuaties weer op te starten, is het cruciaal dat het vliegveld open gaat.

Hulp gevraagd
Ook de taliban, die nu aan de macht zijn in Afghanistan, willen de luchthaven weer heropenen. Zij hebben Turkije om hulp gevraagd, omdat zij al eerder verantwoordelijk waren voor de beveiliging van het vliegveld. Turkije heeft hulp toegezegd.

Kaag is bezig met een diplomatiek offensief in een poging Nederlandse achterblijvers en Afghanen met een Nederlandse link te helpen bij een vertrek uit het land. Daarvoor is ze deze week al in Qatar en Pakistan geweest. De Pakistaanse hoofdstad Islamabad werd de afgelopen periode gebruikt als bestemming voor de Nederlandse evacuatievliegtuigen. In Qatar sprak een hoge ambtenaar van Kaag gisteren voor het eerst direct met de taliban, die een afvaardiging hebben in de hoofdstad Doha.

BuZa: zo'n 600 mensen in beeld voor hulp bij verlaten Afghanistan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo'n zeshonderd mensen in beeld met wie wordt gesproken over hulp bij het verlaten van Afghanistan. Het gaat om mensen waarmee het ministerie zoveel mogelijk contact probeert te houden, zegt het departement tegen het ANP. Wel benadrukt Buitenlandse Zaken dat de aantallen continu veranderen.

De groep bestaat vooral uit Nederlanders, statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging. Van deze groep zijn er ongeveer vijfhonderd mensen in beeld. Daarnaast gaat het om twee ambassademedewerkers en zo'n 23 lokale medewerkers van de Europese Unie, de NAVO of de Verenigde Naties.

Tot slot vallen 56 Afghanen onder de motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Daarin wordt gevraagd om ook 'medewerkers die de Nederlandse overheid hebben bijgestaan (onder meer bewakers, judiciële medewerkers, koks, chauffeurs), medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechtenverdedigers, fixers van journalisten en journalisten' bescherming en hulp te bieden.

Een speciaal belteam probeert in contact te blijven met deze groep, meldt het ministerie. Vijftig medewerkers van Buitenlandse Zaken houden zich hiermee bezig.

Inmiddels zijn 2500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, van wie 1600 in Nederland zijn of hierheen komen. Wel zijn er naar verluidt inmiddels 15.000 tot 16.000 meldingen van mensen die bij het departement om hulp vragen.

https://www.ad.nl/politiek/nederland-steekt-1-miljoen-euro-in-heropening-vliegveld-kaboel~a340fd83/?fbclid=IwAR0_Dg6okma6urqmTzQB9TkAeZuGgR348lbai_hFtNiumc8lkDG2e6Zfsl0

Ace1

Bijleveld vindt het onbegrijpelijk dat Afghanen terug zijn gegaan

AMSTERDAM - Chaos en angst in Afghanistan nu de radicale Taliban razendsnel het land hebben overgenomen. Tot grote ontzetting van de lokale bevolking en de internationale gemeenschap. Het leidde tot grote chaos tijdens evacuatiemissies vanuit de luchthaven in Kabul, met twee aanslagen, opgeëist door IS, als dramatisch dieptepunt.

15.44 - Eerste honderd evacués verlaten legerplaats Harskamp
De eerste honderd evacués uit Afghanistan verlaten vrijdagmiddag legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp op de Veluwe. Ze gaan naar Heumensoord bij Nijmegen. In dat natuurgebied zijn paviljoens opgebouwd als noodopvang. De evacués die eerder op het Marine Etablissement in Amsterdam verbleven zijn ook op Heumensoord ondergebracht.


De eerste Afghaanse evacués arriveerden vorige week dinsdag in Harskamp. In barakken op de legerplaats waren achthonderd plaatsen voor hen vrijgemaakt. Nog dezelfde avond braken rellen uit voor de poort van de legerplaats. Voornamelijk jongeren maakten bezwaar tegen de onverwachte komst van de vluchtelingen. Sindsdien is het rustig rond de legerplaats. De politie houdt extra toezicht.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verblijven er nu ongeveer 650 mensen op de legerplaats, onder wie tweehonderd kleine kinderen. Het is volgens de locatiemanager van het COA een rustige groep mensen, die Defensie en het COA graag een handje helpen, zo staat in een brief die vrijdagmiddag in Harskamp is rondgebracht. De brief wordt verspreid aangezien er eerder veel kritiek was op het gebrek aan informatie in het kleine Veluwse dorp. Dat zou mede een oorzaak zijn geweest voor de rellen op de eerste avond.

De evacués moesten meteen na aankomst in Nederland in quarantaine wegens de coronamaatregelen. Die quarantaine loopt dit weekeinde af, aldus het COA. ,,Sommige mensen kijken er naar uit om weer deel te nemen aan het openbare leven, om bijvoorbeeld een wandeling te maken of eigen boodschappen te doen. Vrijwilligers zullen hen wegwijs maken in de omgeving. De meeste mensen spreken Engels."

Het COA kan niet zeggen hoe lang de noodopvang in Harskamp in gebruik blijft. Defensie heeft het oefenterrein zelf dringend nodig, maar het COA verwacht dat er de komende maanden nog evacués zullen wonen. Defensie oefent nu wel buiten gehoorsafstand van de vluchtelingen, maar kan het terrein pas weer helemaal gebruiken als iedereen is vertrokken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zoekt uit waar alle vluchtelingen definitief thuishoren.

13.43 - Bijleveld vindt het onbegrijpelijk dat Afghanen terug zijn gegaan
Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) vindt het ,,onbegrijpelijk" dat naar Nederland gevluchte Afghanen weer terug zijn gegaan naar hun geboorteland. Toen de evacuatie bezig was, werd het kabinet verrast door het grote aantal Nederlanders dat in Afghanistan verbleef ondanks een negatief reisadvies voor dat land.

,,Ik vind het soms zelf wel onbegrijpelijk hoor dat mensen, terwijl ze hier naartoe gevlucht zijn, ook weer uiteindelijk daar naartoe zijn gegaan, terwijl de situatie al niet goed was", zei Bijleveld vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Defensie heeft meer dan 2500 mensen uit Afghanistan gehaald, maar er zijn honderden achterblijvers.

Vorige week bleken meer dan 1250 Nederlanders in Afghanistan te verblijven. Het zou veelal gaan om mensen met Afghaanse wortels die op familiebezoek waren. Tot voor kort waren er nog lijnvluchten naar Afghanistan. Turkije en Qatar proberen het vliegveld van Kabul inmiddels weer operationeel te maken.

Het kabinet wil Nederlanders en Afghanen die hierheen mogen komen, zo snel mogelijk ophalen. Buitenlandse Zaken meldt ongeveer zeshonderd mensen in beeld te hebben met wie wordt gesproken over hulp bij het verlaten van Afghanistan. Het gaat om onder anderen Nederlanders, statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging.

Bijleveld zegt dat haar ministerie contact heeft met Afghanen die voor Defensie hebben gewerkt. Toen de evacuatie vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul vorige week gedwongen moest stoppen, bleven er volgens Bijleveld een dertigtal tolken achter die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt in Afghanistan.

De Amerikanen kondigden in april aan dat hun troepen Afghanistan na twintig jaar zouden verlaten. Als uiterste datum werd 11 september genoemd. In de maanden daarna nam de radicaalislamitische Taliban het ene na het andere district over. Tot verrassing van het Westen en veel bezoekende Afghanen veroverden ze in augustus al Kabul.

10.42 - Afghaanse luchtvaartmaatschappij hervat vluchten vrijdag
De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana heeft aangekondigd vrijdag weer te vliegen in Afghanistan zelf. Het is de oudste luchtvaartmaatschappij van het land en heeft voor zover bekend vijf vliegtuigen. Volgens de site van Ariana is er vrijdag een vlucht van Kabul naar Kandahar. Afgaande op de site Flightradar24 is er vrijdagmorgen een vliegtuig uit Abu Dhabi in Kabul geland.

De Verenigde Naties hebben ondertussen bekendgemaakt dat er vanaf Islamabad (Pakistan) weer vluchten met hulpgoederen en medicijnen naar Afghanistan zijn. De VN heeft de luchthavens van Mazar-i-Sharif in het noorden en Kandahar in het zuidoosten als bestemming gekozen.

Recent vlogen de VN al medische hulp naar Mazar-i-Sharif met een toestel van de Afghaanse onderneming Kam Air. Aan de heropening van het vliegveld van Kabul wordt nog gewerkt. Daarvoor is technische hulp uit Qatar ingevlogen.

De burgerluchtvaart kwam vrijwel geheel stil te liggen na de inname 15 augustus van de hoofdstad Kabul door de Taliban. Circa tien dagen geleden werden alle niet-militaire vluchten van of naar Kabul door de Afghaanse luchtvaartautoriteiten stilgelegd.

6.30 - Zeker 17.000 Afghanen wachten op Duitse bases op vlucht naar VS
Zeker 17.000 Afghaanse vluchtelingen wachten op Amerikaanse militaire bases in Duitsland op een vlucht naar de Verenigde Staten. Generaal Tod Wolters, de commandant van de troepen van de VS in Europa, zei donderdag in een videogesprek met journalisten dat de vluchtelingen momenteel gecheckt worden en er naar aanleiding van die controles tot nu toe één verdachte persoon is aangehouden.

Op de Ramstein Air Base in het westen van Duitsland bevinden zich momenteel nog 12.000 Afghaanse vluchtelingen die in de afgelopen weken met evacuatievluchten uit Kabul zijn gehaald. Zo'n 5000 Afghanen zijn tijdelijk ondergebracht op een andere Amerikaanse legerbasis in het land, Rhine Ordnance Barracks. Zij bevinden zich in tenten en hangars op het luchthaventerrein.

Volgens Wolters huisvesten Amerikaanse legerbases in Italië en Spanje momenteel 4300 Afghaanse vluchtelingen in afwachting van de controles. Vluchtelingen worden tweemaal gecheckt voordat zij naar de VS vliegen: een keer bij aankomst op de legerbases, nogmaals voor vertrek naar de VS. Een verdachte persoon zit in hechtenis, maar vormt ,,geen ernstige bedreiging."

De generaal prijst de hulp van de Duitse, Spaanse en Italiaanse autoriteiten, van wie hij ,,100 procent" ondersteuning krijgt. In totaal zouden er 123.000 mensen uit Kabul zijn gehaald nadat de Taliban aan de macht kwamen.

6.25 - President Biden bezoekt gewonde militairen in ziekenhuis
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een bezoek gebracht aan de militairen die gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Biden bezocht de gewonde militairen in het militaire ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, meldt het Witte Huis in een verklaring.

Biden werd tijdens zijn bezoek vergezeld door zijn vrouw Jill. Zondag waren Biden en zijn vrouw ook bij een plechtigheid op een militaire basis, waar de dertien Amerikaanse soldaten werden herdacht die omkwamen bij de aanslag.

De president zei vorige week ,,enig besef" te hebben van het verlies dat de families voelden. Hij doelde daarmee op het verlies van zijn zoon Beau Biden, die in het leger diende en later stierf aan hersenkanker. Hij werd gedurende lange tijd verzorgd in het ziekenhuis Walter Reed. ,,Je krijgt het gevoel alsof je een zwart gat in wordt gezogen, er is geen uitweg", zei Biden. ,,Ik voel jullie pijn."

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1483483555/live-bijleveld-vindt-het-onbegrijpelijk-dat-afghanen-terug-zijn-gegaan




Lex

Afghaanse tolken stappen naar rechter om familieleden ook te laten evacueren

Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt tijdens de missie in Afghanistan stappen naar de rechter, omdat ze willen dat hun familie ook wordt geëvacueerd. Dat schrijft het AD donderdag.

Eerder werd bekend dat Defensie niet wil meewerken aan de komst van familieleden van Afghaans-Nederlandse medewerkers. Hoewel onder meer broers en zussen van het personeel in Afghanistan in gevaar zijn, mogen ze niet naar Nederland komen.

De tolken zijn bang dat de Taliban wraak nemen op hun familieleden vanwege hun werkzaamheden voor Defensie. Zes families stappen gezamenlijk naar de rechter om alsnog evacuatie voor hun familieleden af te dwingen.

Volgens advocaat Michael Ruperti, die de zes families bijstaat, is het onbestaanbaar dat families van Afghaanse tolken niet worden geholpen. "Er wordt geen enkele rekening gehouden met het gevaar dat deze mensen lopen. Defensie heeft een zorgplicht, ook voor deze familieleden van mensen die werkzaamheden hebben verricht voor het Nederlandse leger."

'Nederland heeft morele plicht familie tolken uit Afghanistan te halen'
Defensie hanteert, net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het begrip 'kerngezin' om te beoordelen of mensen op de evacuatielijst komen. Maar dat is een verkeerd criterium, zegt Ruperti. "Want alles wat daar niet toe behoort, broers en zussen, die wijzen ze af", zegt hij. "Gevaarsetting moet het criterium zijn."

Tolk Mahmoud vindt dat Nederland de morele plicht heeft om ook zijn familie daar weg te halen. "Ik heb twintig jaar heel hard voor de Nederlanders gewerkt, heb met commando's door de bergen gelopen. Dit is een nachtmerrie voor mij, maar voor heel veel families. Juist door onze samenwerking met de NAVO-troepen hebben wij familieleden in gevaar gebracht. Daar moet hulp voor komen."

Als de rechter de families niet in het gelijk stelt, wordt er gekeken naar manieren om de familieleden "particulier weg te halen" uit Afghanistan, zei Ruperti donderdagavond in het televisieprogramma Khalid & Sophie. "Buiten de overheid om een oplossing voor die mensen zoeken, zodat ze het land uit kunnen."

Nu.nl, 02-09-2021, 19:21

Parera

Kaag: mogelijk personeel naar Kabul om te helpen bij nieuwe evacuaties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of het medewerkers naar de luchthaven van Kabul kan sturen om te helpen bij nieuwe evacuaties. Dat is onder meer afhankelijk van de veiligheidssituatie op het vliegveld, zei demissionair minister Kaag in Ankara tegen de NOS.

In Afghanistan bevindt zich nog altijd een onbekend aantal Nederlanders die het land uit willen na de machtsovername door de Taliban. Tot voor kort waren er westerse militairen om de evacuaties te begeleiden, maar begin deze week kwam daar een einde aan. Wel hebben Turkije en Qatar aangeboden om de luchthaven in Kabul te gaan beheren en beveiligen.

Kaag noemde het vandaag in de Turkse hoofdstad "de hoogste prioriteit" om nieuwe evacuaties mogelijk te maken. Behalve om Nederlanders gaat het om Afghanen "die wij naar Nederland willen halen", zoals mensen die als tolk hebben gewerkt voor het Nederlandse leger.

Of er daadwerkelijk mensen naar Kabul worden gestuurd om te helpen, staat nog niet vast. "Dat hangt af van hoe ver Turkije en Qatar komen in hun afspraken met de Taliban", aldus Kaag. Maar ook de veiligheid op de luchthaven, waar vorige week een bloedige aanslag werd gepleegd, speelt volgens haar mee.

Nederland trekt 1 miljoen euro uit om te helpen bij nieuwe evacuaties. Het gaat volgens Kaag om technische assistentie en het inhuren van mensen die op de luchthaven kunnen werken.

De demissionaire minister sprak vandaag in Ankara over de kwestie met haar Turkse ambtgenoot Cavusoglu. De afgelopen dagen bezocht ze ook al Qatar en Pakistan.

https://nos.nl/artikel/2396207-kaag-mogelijk-personeel-naar-kabul-om-te-helpen-bij-nieuwe-evacuaties

Harald

,,Taliban werken aan Iraans model"

De taliban werken aan een bestuursmodel dat veel weg heeft van dat van Iran. Talibanleider Hibatullah Akhundzada komt als geestelijk leider aan de top. Hij krijgt over alles het laatste woord. Onder hem komen wel een president en een regeringsleider of premier.

Dat meldde nieuwszender al-Arabiya woensdag op basis van de Afghaanse nieuwsbron ToloNews. De soennitische machthebbers van de taliban hebben geen strikte religieuze hiërarchie, zoals sjiïeten met bijvoorbeeld ayatollahs. Akhundzada wordt door de woordvoerder Bevelhebber van de gelovigen genoemd. Hij zou in die functie als geestelijk leider ,,deelnemen aan de islamitische regering" van het land. De taliban lieten weten dat de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering nagenoeg zijn afgerond.

In Iran greep in 1979 de conservatieve sjiïtische geestelijkheid de macht. De stichter van de Islamitische Republiek, Ruhollah Khomeini (1902-1989), werd geen president, maar stond als geestelijk leider boven regering, wetgevers en rechters. Dat is nog steeds zo onder ayatollah Ali Khamenei, die zijn greep op het land alleen maar verstevigde.

De rond de zestig jaar oude Akhundzada geldt, ondanks geringe ervaring als talibanstrijder, als een ijzervreter. Hij gaat er prat op dat zoons zelfmoordterroristen waren. Toch heeft hij in de zomer laten weten dat hij ,,intens hoopt op een politieke oplossing" van het conflict.

In 2016 werd hij leider van de beweging. Hij was lange tijd tamelijk onzichtbaar, net als de stichter van de terreurgroep, Mohammed Omar (1960-2013). Beiden zijn afkomstig uit Kandahar, waar de wieg van de taliban staat. Volgens zegslieden van de taliban woont Akhundzada al heel lang in die stad.

Na de val van het regime in 2001 ontpopte hij zich als religieuze autoriteit. Toen talibanleider Akhtar Mansour in 2016 met een Amerikaanse drone werd omgebracht, werd Akhundzada leider van een verdeelde taliban. Hij had onder meer concurrentie van de machtigste clan binnen de taliban, de familie Haqqani, en van een zoon van de stichter Omar, Mohammed Yaqoob. Maar Akhundzada kon de rijen sluiten. Hij overleefde in 2012 en in 2019 zeker twee aanslagen, beide in Pakistan.

Talibanstrijders hielden woensdag in Kandahar een parade met buitgemaakte Amerikaanse legervoertuigen. Op een snelweg buiten de stad wachtte een lange rij militaire voertuigen met de zwart-witte talibanvlag. Eerder op de dag sprak de nieuwe gouverneur van Kandahar het volk toe. Er werd gedacht dat leider Akhundzada zou verschijnen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Verwachtingen
Volgens Britse inlichtingen zou Kabul na de terugtrekking van de internationale strijdkrachten wel snel destabiliseren, maar niet dit jaar nog worden overgenomen door de taliban. De Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken benadrukte woensdag dat het Verenigd Koninkrijk zich wel had voorbereid op andere scenario's.

,,De algemene schatting was dat na het afronden van de terugtrekking in augustus een geleidelijke achteruitgang te zien zou zijn, maar dat het onwaarschijnlijk was dat Kabul dit jaar nog zou vallen", zei Raab tijdens een persconferentie. Volgens hem was dit de inschatting van meer NAVO-landen.

https://www.rd.nl/artikel/941228-taliban-werken-aan-iraans-model

Sparkplug

UPDATED: U.S. Strikes ISIS-K in Afghanistan; Navy, Marines Identify Troops Killed in Kabul Attack

https://news.usni.org/2021/08/27/navy-army-confirm-deaths-in-kabul-attack-that-killed-13-18-wounded-arrive-in-germany-for-treatment


U.S. service members killed in the Aug. 26, 2021 attack outside the Kabul Airport in Afghanistan as identified by their family members. USNI News Photo Graphic
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Britten weg uit Afghanistan, roepen samen met Fransen op tot VN-zone in Kabul

De laatste Britse militairen in Afghanistan hebben het land verlaten. Daarmee is na 20 jaar een einde gekomen aan de militaire aanwezigheid van de Britten in het land. Eerder op de dag vertrok de laatste Britse evacuatievlucht met burgers.

De Britten hebben sinds half augustus zo'n 15.000 mensen geëvacueerd, onder wie ruim 2100 kinderen. Volgens de bevelhebber van het Britse leger zijn vele honderden Afghanen die in aanmerking kwamen voor evacuatie in het land achtergebleven. Vrijdag sprak defensie nog van tussen de 800 en 1100 Afghanen die naar Groot-Brittannië mogen komen, maar vastzitten in het Aziatische land. Ook 100 tot 150 Britten waren toen nog niet geëvacueerd.

Veilige zone
De VS vroeg andere landen afgelopen dagen om te vertrekken uit Kabul, zodat de Amerikaanse troepen uiterlijk dinsdag weg kunnen zijn. Om er na die tijd nog voor te zorgen dat mensen veilig Afghanistan kunnen verlaten pleit de Franse president Emmanuel Macron voor een veilige zone in Kabul. Maandag dienen de Fransen en Britten daarover een voorstel in bij een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de VN.

"Ons resolutievoorstel heeft tot doel een veilige zone in Kabul af te bakenen, onder controle van de VN, zodat humanitaire operaties kunnen worden voortgezet", zei Macron in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Waarschuwing voor nieuwe aanslag
Ondertussen is de dreiging op de luchthaven opnieuw toegenomen. De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft alle Amerikanen in de buurt van het vliegveld opgeroepen om het gebied te verlaten vanwege een "specifieke, geloofwaardige dreiging". Meer details worden niet gegeven.

President Biden waarschuwde gisteren al voor een nieuwe aanslag op het vliegveld van Kabul. Amerikaanse commandanten noemden een aanslag binnen 24 tot 36 uur "zeer waarschijnlijk". Een anonieme veiligheidsfunctionaris op het vliegveld meldt aan persbureau Reuters dat de groepen mensen bij de poorten van de luchthaven kleiner zijn geworden sinds de laatste waarschuwingen over een mogelijk nieuwe terreuraanval.

Volgens de functionaris moeten nog ongeveer 1000 burgers op het vliegveld worden geëvacueerd door de Amerikanen. Donderdag kwamen bij een aanslag op de luchthaven tientallen Afghanen en ook Amerikaanse militairen om het leven.

Op de luchthaven is de laatste fase van het vertrek van de Amerikaanse troepen ingegaan. Er zijn nu nog minder dan 4000 Amerikaanse militairen op het vliegveld. Dat waren er eerder deze week 5800.

Volgens de Amerikanen hebben ze sinds de val van Kabul, op 15 augustus, meer dan 100.000 mensen uit de stad weggehaald. Het is onduidelijk of daar ook de mensen bij zitten die door bondgenoten zijn opgehaald.

https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2395550-britten-weg-uit-afghanistan-roepen-samen-met-fransen-op-tot-vn-zone-in-kabul

Zander

Citaat van: Thomasen op 27/08/2021 | 14:26 uur
Dat. Bovendien, gaat om het hele gezin. En die zijn best groot. Dus stel je hebt het over 850 helpers, in verschillende provincies, over bijna 20 jaar tijd, niet heel gek misschien.
allen + vrouw(en) en laten we zeggen 4/5 kinderen........
Maak daar maar een sommetje van. Dan is 8500 helemaal niet zo gek. Zeker niet als je ook NGO ondersteunend personeel gaat meerekenen.
People are sheep

Zander

Citaat van: Oorlogsvis op 27/08/2021 | 13:00 uur
De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet. (AD)

Had iedere militair daar zijn eigen tolk ofzo ...????
Melden en in aanmerking komen zijn hele verschillende zaken.
People are sheep

Oorlogsvis

De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet. (AD)

Had iedere militair daar zijn eigen tolk ofzo ...????

Zander

Citaat van: Ace1 op 26/08/2021 | 22:41 uur
Kijk eens naar asielzoekers uit Ethiopië, Eritrea en Somalië ,  die zogenaamd politieke vluchteling zijn en in Nederland de A status hebben gekregen en thuis zitten met een uitkering en om de 4 jaar op vakantie gaan naar hun geboorteland. Wellicht zal ik nog wel een paar landen vergeten zijn waar de gelukzoekers vandaan komen maar het zijn voor mij geen politieke vluchtelingen maar economische vluchtelingen. Natuurlijk heb je ook de bootvluchtelingen uit Vietnam wat in feite ook economische vluchtelingen zijn maar deze mensen werken tenminste nog voor hun geld maar ook zij gaan naar hun geboorteland op vakantie.
Zo zullen er genoeg zijn. Die mag je met hun hele hebben en houden terug trappen. Maar die lui uit Afghanistan, die nota bene ons hebben geholpen, die hebben echt een verhaal en naar mijn inziens recht op een status in Nederland.
People are sheep

bergd

Citaat van: A.J. op 26/08/2021 | 20:44 uur
En dit is dus het sentiment wat men krijgt als er jarenlang gelukszoekers zonder vorm van protest naar binnen gehaald zijn. Nu het om nmm echte vluchtelingen gaat die nb. de Nederlanders nog geholpen hebben ook is men het daar per direct niet mee eens.
Ik hoorde op de Radio dat in Zuid-Korea 200+ vluchtelingen zijn binnengekomen vanuit Afghanistan en een speciale status hebben gekregen. De status personen met een bijzondere verdienste Ik ben een groot voorstander om dat in Nederland ook in te voeren aan de Afghanen die ten tijde van de Nederlandse missie werk voor ons of onze bondgenoten hebben verricht ten goede voor de vrijheid.

Ace1

Citaat van: Oorlogsvis op 26/08/2021 | 16:36 uur
Meeste van die zogenaamde "tolken" en import Nederlanders zijn natuurlijk Afghanaanse vluchtelingen die op vakantie waren
in land van herkomst he !
Dat irriteert me ..komen ze hier de zielige asielzoeker uithangen omdat Afghanistan te gevaarlijk is maar eenmaal een verblijfsvergunning
gaan ze gewoon doodleuk daar op vakantie.

Ben er wel voor om de tolken en mensen die de Nederlandse missie hebben geholpen terug te halen dat is een goeie zaak.

Kijk eens naar asielzoekers uit Ethiopië, Eritrea en Somalië ,  die zogenaamd politieke vluchteling zijn en in Nederland de A status hebben gekregen en thuis zitten met een uitkering en om de 4 jaar op vakantie gaan naar hun geboorteland. Wellicht zal ik nog wel een paar landen vergeten zijn waar de gelukzoekers vandaan komen maar het zijn voor mij geen politieke vluchtelingen maar economische vluchtelingen. Natuurlijk heb je ook de bootvluchtelingen uit Vietnam wat in feite ook economische vluchtelingen zijn maar deze mensen werken tenminste nog voor hun geld maar ook zij gaan naar hun geboorteland op vakantie.