Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

Parera

Kaag: mogelijk personeel naar Kabul om te helpen bij nieuwe evacuaties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of het medewerkers naar de luchthaven van Kabul kan sturen om te helpen bij nieuwe evacuaties. Dat is onder meer afhankelijk van de veiligheidssituatie op het vliegveld, zei demissionair minister Kaag in Ankara tegen de NOS.

In Afghanistan bevindt zich nog altijd een onbekend aantal Nederlanders die het land uit willen na de machtsovername door de Taliban. Tot voor kort waren er westerse militairen om de evacuaties te begeleiden, maar begin deze week kwam daar een einde aan. Wel hebben Turkije en Qatar aangeboden om de luchthaven in Kabul te gaan beheren en beveiligen.

Kaag noemde het vandaag in de Turkse hoofdstad "de hoogste prioriteit" om nieuwe evacuaties mogelijk te maken. Behalve om Nederlanders gaat het om Afghanen "die wij naar Nederland willen halen", zoals mensen die als tolk hebben gewerkt voor het Nederlandse leger.

Of er daadwerkelijk mensen naar Kabul worden gestuurd om te helpen, staat nog niet vast. "Dat hangt af van hoe ver Turkije en Qatar komen in hun afspraken met de Taliban", aldus Kaag. Maar ook de veiligheid op de luchthaven, waar vorige week een bloedige aanslag werd gepleegd, speelt volgens haar mee.

Nederland trekt 1 miljoen euro uit om te helpen bij nieuwe evacuaties. Het gaat volgens Kaag om technische assistentie en het inhuren van mensen die op de luchthaven kunnen werken.

De demissionaire minister sprak vandaag in Ankara over de kwestie met haar Turkse ambtgenoot Cavusoglu. De afgelopen dagen bezocht ze ook al Qatar en Pakistan.

https://nos.nl/artikel/2396207-kaag-mogelijk-personeel-naar-kabul-om-te-helpen-bij-nieuwe-evacuaties

Harald

,,Taliban werken aan Iraans model"

De taliban werken aan een bestuursmodel dat veel weg heeft van dat van Iran. Talibanleider Hibatullah Akhundzada komt als geestelijk leider aan de top. Hij krijgt over alles het laatste woord. Onder hem komen wel een president en een regeringsleider of premier.

Dat meldde nieuwszender al-Arabiya woensdag op basis van de Afghaanse nieuwsbron ToloNews. De soennitische machthebbers van de taliban hebben geen strikte religieuze hiërarchie, zoals sjiïeten met bijvoorbeeld ayatollahs. Akhundzada wordt door de woordvoerder Bevelhebber van de gelovigen genoemd. Hij zou in die functie als geestelijk leider ,,deelnemen aan de islamitische regering" van het land. De taliban lieten weten dat de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering nagenoeg zijn afgerond.

In Iran greep in 1979 de conservatieve sjiïtische geestelijkheid de macht. De stichter van de Islamitische Republiek, Ruhollah Khomeini (1902-1989), werd geen president, maar stond als geestelijk leider boven regering, wetgevers en rechters. Dat is nog steeds zo onder ayatollah Ali Khamenei, die zijn greep op het land alleen maar verstevigde.

De rond de zestig jaar oude Akhundzada geldt, ondanks geringe ervaring als talibanstrijder, als een ijzervreter. Hij gaat er prat op dat zoons zelfmoordterroristen waren. Toch heeft hij in de zomer laten weten dat hij ,,intens hoopt op een politieke oplossing" van het conflict.

In 2016 werd hij leider van de beweging. Hij was lange tijd tamelijk onzichtbaar, net als de stichter van de terreurgroep, Mohammed Omar (1960-2013). Beiden zijn afkomstig uit Kandahar, waar de wieg van de taliban staat. Volgens zegslieden van de taliban woont Akhundzada al heel lang in die stad.

Na de val van het regime in 2001 ontpopte hij zich als religieuze autoriteit. Toen talibanleider Akhtar Mansour in 2016 met een Amerikaanse drone werd omgebracht, werd Akhundzada leider van een verdeelde taliban. Hij had onder meer concurrentie van de machtigste clan binnen de taliban, de familie Haqqani, en van een zoon van de stichter Omar, Mohammed Yaqoob. Maar Akhundzada kon de rijen sluiten. Hij overleefde in 2012 en in 2019 zeker twee aanslagen, beide in Pakistan.

Talibanstrijders hielden woensdag in Kandahar een parade met buitgemaakte Amerikaanse legervoertuigen. Op een snelweg buiten de stad wachtte een lange rij militaire voertuigen met de zwart-witte talibanvlag. Eerder op de dag sprak de nieuwe gouverneur van Kandahar het volk toe. Er werd gedacht dat leider Akhundzada zou verschijnen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Verwachtingen
Volgens Britse inlichtingen zou Kabul na de terugtrekking van de internationale strijdkrachten wel snel destabiliseren, maar niet dit jaar nog worden overgenomen door de taliban. De Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken benadrukte woensdag dat het Verenigd Koninkrijk zich wel had voorbereid op andere scenario's.

,,De algemene schatting was dat na het afronden van de terugtrekking in augustus een geleidelijke achteruitgang te zien zou zijn, maar dat het onwaarschijnlijk was dat Kabul dit jaar nog zou vallen", zei Raab tijdens een persconferentie. Volgens hem was dit de inschatting van meer NAVO-landen.

https://www.rd.nl/artikel/941228-taliban-werken-aan-iraans-model

Sparkplug

UPDATED: U.S. Strikes ISIS-K in Afghanistan; Navy, Marines Identify Troops Killed in Kabul Attack

https://news.usni.org/2021/08/27/navy-army-confirm-deaths-in-kabul-attack-that-killed-13-18-wounded-arrive-in-germany-for-treatment


U.S. service members killed in the Aug. 26, 2021 attack outside the Kabul Airport in Afghanistan as identified by their family members. USNI News Photo Graphic
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

Britten weg uit Afghanistan, roepen samen met Fransen op tot VN-zone in Kabul

De laatste Britse militairen in Afghanistan hebben het land verlaten. Daarmee is na 20 jaar een einde gekomen aan de militaire aanwezigheid van de Britten in het land. Eerder op de dag vertrok de laatste Britse evacuatievlucht met burgers.

De Britten hebben sinds half augustus zo'n 15.000 mensen geëvacueerd, onder wie ruim 2100 kinderen. Volgens de bevelhebber van het Britse leger zijn vele honderden Afghanen die in aanmerking kwamen voor evacuatie in het land achtergebleven. Vrijdag sprak defensie nog van tussen de 800 en 1100 Afghanen die naar Groot-Brittannië mogen komen, maar vastzitten in het Aziatische land. Ook 100 tot 150 Britten waren toen nog niet geëvacueerd.

Veilige zone
De VS vroeg andere landen afgelopen dagen om te vertrekken uit Kabul, zodat de Amerikaanse troepen uiterlijk dinsdag weg kunnen zijn. Om er na die tijd nog voor te zorgen dat mensen veilig Afghanistan kunnen verlaten pleit de Franse president Emmanuel Macron voor een veilige zone in Kabul. Maandag dienen de Fransen en Britten daarover een voorstel in bij een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de VN.

"Ons resolutievoorstel heeft tot doel een veilige zone in Kabul af te bakenen, onder controle van de VN, zodat humanitaire operaties kunnen worden voortgezet", zei Macron in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Waarschuwing voor nieuwe aanslag
Ondertussen is de dreiging op de luchthaven opnieuw toegenomen. De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft alle Amerikanen in de buurt van het vliegveld opgeroepen om het gebied te verlaten vanwege een "specifieke, geloofwaardige dreiging". Meer details worden niet gegeven.

President Biden waarschuwde gisteren al voor een nieuwe aanslag op het vliegveld van Kabul. Amerikaanse commandanten noemden een aanslag binnen 24 tot 36 uur "zeer waarschijnlijk". Een anonieme veiligheidsfunctionaris op het vliegveld meldt aan persbureau Reuters dat de groepen mensen bij de poorten van de luchthaven kleiner zijn geworden sinds de laatste waarschuwingen over een mogelijk nieuwe terreuraanval.

Volgens de functionaris moeten nog ongeveer 1000 burgers op het vliegveld worden geëvacueerd door de Amerikanen. Donderdag kwamen bij een aanslag op de luchthaven tientallen Afghanen en ook Amerikaanse militairen om het leven.

Op de luchthaven is de laatste fase van het vertrek van de Amerikaanse troepen ingegaan. Er zijn nu nog minder dan 4000 Amerikaanse militairen op het vliegveld. Dat waren er eerder deze week 5800.

Volgens de Amerikanen hebben ze sinds de val van Kabul, op 15 augustus, meer dan 100.000 mensen uit de stad weggehaald. Het is onduidelijk of daar ook de mensen bij zitten die door bondgenoten zijn opgehaald.

https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2395550-britten-weg-uit-afghanistan-roepen-samen-met-fransen-op-tot-vn-zone-in-kabul

Zander

Citaat van: Thomasen op 27/08/2021 | 14:26 uur
Dat. Bovendien, gaat om het hele gezin. En die zijn best groot. Dus stel je hebt het over 850 helpers, in verschillende provincies, over bijna 20 jaar tijd, niet heel gek misschien.
allen + vrouw(en) en laten we zeggen 4/5 kinderen........
Maak daar maar een sommetje van. Dan is 8500 helemaal niet zo gek. Zeker niet als je ook NGO ondersteunend personeel gaat meerekenen.
People are sheep

Zander

Citaat van: Oorlogsvis op 27/08/2021 | 13:00 uur
De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet. (AD)

Had iedere militair daar zijn eigen tolk ofzo ...????
Melden en in aanmerking komen zijn hele verschillende zaken.
People are sheep

Oorlogsvis

De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet. (AD)

Had iedere militair daar zijn eigen tolk ofzo ...????

Zander

Citaat van: Ace1 op 26/08/2021 | 22:41 uur
Kijk eens naar asielzoekers uit Ethiopië, Eritrea en Somalië ,  die zogenaamd politieke vluchteling zijn en in Nederland de A status hebben gekregen en thuis zitten met een uitkering en om de 4 jaar op vakantie gaan naar hun geboorteland. Wellicht zal ik nog wel een paar landen vergeten zijn waar de gelukzoekers vandaan komen maar het zijn voor mij geen politieke vluchtelingen maar economische vluchtelingen. Natuurlijk heb je ook de bootvluchtelingen uit Vietnam wat in feite ook economische vluchtelingen zijn maar deze mensen werken tenminste nog voor hun geld maar ook zij gaan naar hun geboorteland op vakantie.
Zo zullen er genoeg zijn. Die mag je met hun hele hebben en houden terug trappen. Maar die lui uit Afghanistan, die nota bene ons hebben geholpen, die hebben echt een verhaal en naar mijn inziens recht op een status in Nederland.
People are sheep

bergd

Citaat van: A.J. op 26/08/2021 | 20:44 uur
En dit is dus het sentiment wat men krijgt als er jarenlang gelukszoekers zonder vorm van protest naar binnen gehaald zijn. Nu het om nmm echte vluchtelingen gaat die nb. de Nederlanders nog geholpen hebben ook is men het daar per direct niet mee eens.
Ik hoorde op de Radio dat in Zuid-Korea 200+ vluchtelingen zijn binnengekomen vanuit Afghanistan en een speciale status hebben gekregen. De status personen met een bijzondere verdienste Ik ben een groot voorstander om dat in Nederland ook in te voeren aan de Afghanen die ten tijde van de Nederlandse missie werk voor ons of onze bondgenoten hebben verricht ten goede voor de vrijheid.

Ace1

Citaat van: Oorlogsvis op 26/08/2021 | 16:36 uur
Meeste van die zogenaamde "tolken" en import Nederlanders zijn natuurlijk Afghanaanse vluchtelingen die op vakantie waren
in land van herkomst he !
Dat irriteert me ..komen ze hier de zielige asielzoeker uithangen omdat Afghanistan te gevaarlijk is maar eenmaal een verblijfsvergunning
gaan ze gewoon doodleuk daar op vakantie.

Ben er wel voor om de tolken en mensen die de Nederlandse missie hebben geholpen terug te halen dat is een goeie zaak.

Kijk eens naar asielzoekers uit Ethiopië, Eritrea en Somalië ,  die zogenaamd politieke vluchteling zijn en in Nederland de A status hebben gekregen en thuis zitten met een uitkering en om de 4 jaar op vakantie gaan naar hun geboorteland. Wellicht zal ik nog wel een paar landen vergeten zijn waar de gelukzoekers vandaan komen maar het zijn voor mij geen politieke vluchtelingen maar economische vluchtelingen. Natuurlijk heb je ook de bootvluchtelingen uit Vietnam wat in feite ook economische vluchtelingen zijn maar deze mensen werken tenminste nog voor hun geld maar ook zij gaan naar hun geboorteland op vakantie.

Zander

Citaat van: A.J. op 26/08/2021 | 20:44 uur
En dit is dus het sentiment wat men krijgt als er jarenlang gelukszoekers zonder vorm van protest naar binnen gehaald zijn. Nu het om nmm echte vluchtelingen gaat die nb. de Nederlanders nog geholpen hebben ook is men het daar per direct niet mee eens.
Dus dat.
People are sheep

A.J.

Citaat van: Oorlogsvis op 26/08/2021 | 16:36 uur
Meeste van die zogenaamde "tolken" en import Nederlanders zijn natuurlijk Afghanaanse vluchtelingen die op vakantie waren
in land van herkomst he !
Dat irriteert me ..komen ze hier de zielige asielzoeker uithangen omdat Afghanistan te gevaarlijk is maar eenmaal een verblijfsvergunning
gaan ze gewoon doodleuk daar op vakantie.

Ben er wel voor om de tolken en mensen die de Nederlandse missie hebben geholpen terug te halen dat is een goeie zaak.

En dit is dus het sentiment wat men krijgt als er jarenlang gelukszoekers zonder vorm van protest naar binnen gehaald zijn. Nu het om nmm echte vluchtelingen gaat die nb. de Nederlanders nog geholpen hebben ook is men het daar per direct niet mee eens.

Parera

Citaat van: Lex op 26/08/2021 | 17:28 uur
Taliban: 'Zeker dertien doden bij explosie vliegveld Kabul'

......

Telegraaf, 26-08-2021, 16:57

Het dodental is al opgelopen naar 60 en 150 gewonden waarvan een groot deel in kritieke toestand zou zijn. Ook heeft de VS bevestigd dat er 10 ''service members'' zijn omgekomen waarvan enkele deel uitmaakte van het USMC.

Ik moet zeggen dat ik beelden heb gezien waarbij ik niet sta te kijken als we over enkele uren/dagen spreken over 100+ doden.

Zander

Citaat van: Oorlogsvis op 26/08/2021 | 16:36 uur
Meeste van die zogenaamde "tolken" en import Nederlanders zijn natuurlijk Afghanaanse vluchtelingen die op vakantie waren
in land van herkomst he !
Dat irriteert me ..komen ze hier de zielige asielzoeker uithangen omdat Afghanistan te gevaarlijk is maar eenmaal een verblijfsvergunning
gaan ze gewoon doodleuk daar op vakantie.

Ben er wel voor om de tolken en mensen die de Nederlandse missie hebben geholpen terug te halen dat is een goeie zaak.
Het was daar relatief veilig voor mensen die jaren geleden waren gevlucht. Ik begrijp wel dat je dan op familiebezoek gaat....
People are sheep

Lex

Taliban: 'Zeker dertien doden bij explosie vliegveld Kabul'

KABUL - Door een explosie bij een ingang van de luchthaven van Kabul zijn zeker dertien doden gevallen, zei een zegsman van de Taliban tegen nieuwszender al-Jazeera. Onder de slachtoffers zijn volgens hem ook buitenlanders en Talibanstrijders. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om een zelfmoordaanslag gaat van een terreurgroep uit de regio.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en waar. Verschillende media melden dat het bij een van de ingangen van het vliegveld gebeurd is en dat mogelijk gaat om een zelfmoordaanslag. Dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Volgens Fox News zijn er zeker 3 Amerikaanse mariniers gewond geraakt. Volgens Rusland zijn er zeker twee doden en 15 gewonden gevallen bij de aanslagen. Tot nu toe is Rusland het eerste land dat een concreet aantal slachtoffers benoemt.

Tweede explosie
Zowel Turkse autoriteiten als experts melden op Twitter dat er een tweede explosie zou zijn geweest in de buurt van de luchthaven. ,,Tweede zelfmoordaanslag bevestigd, waarschijnlijk bij het Baron Hotel, meerdere slachtoffers", meldt Charles Lister, een expert verbonden aan het Middle East Institute in Washington.

Terroristische aanslag
De ontploffing volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld. Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie dat er inlichtingen waren van een ,,zeer waarschijnlijke dreiging" van een aanval op de mensenmassa's bij het vliegveld van Kabul. Onder meer België stopte met de evacuatieoperatie uit veiligheidsoverwegingen.

De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat het banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de Taliban.

De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over het incident. Hij zei in de afgelopen dagen herhaaldelijk dat hij vreesde voor een aanslag bij de luchthaven. Op het moment dat hij werd ingelicht zou hij in overleg zijn geweest met veiligheidsfunctionarissen over de situatie in Afghanistan.

Telegraaf, 26-08-2021, 16:57