Toekomst lunabev manoeuvre eenheden

Gestart door Zander, 19/10/2015 | 12:05 uur

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 12/12/2023 | 20:50 uurLuchtverdedigingssystemen behoren tot duurste grondgebonden wapensystemen die er zijn.
Maar dat staat er niet...
Het gaat erom dat de ontwikkelingskosten welke eerst opgegeven waren van 300 miljoen euro geëxplodeerd is naar 1,3 miljard euro.
Om deze discussie gaat het nu in het artikel.

Huzaar1

Luchtverdedigingssystemen behoren tot duurste grondgebonden wapensystemen die er zijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

StrataNL

Bijna alles uit Duitsland kent een kostenexplosie, zijn ze goed in.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Harald

Bij de Duitsers ;  :omg:

Anti-Drohnen-System wird fünfmal teurer als geplant

Bei einem geplanten Drohnen- und Raketenabwehrsystem vervielfachen sich nach SPIEGEL-Informationen die Kosten. Die Finanzkontrolleure des Bundes schlagen Alarm – und setzen Verteidigungsminister Pistorius unter Druck.

(vertaald via Google Translate)
Berlijn. Het centrale project, dat bedoeld is om de Bundeswehr in staat te stellen vijandelijke aanvallen met drones af te weren, kent blijkbaar een kostenexplosie. Het project dat het Ministerie van Defensie in 2020 heeft opgezet om zich te verdedigen tegen drones en raketten in de zogenaamde nabije en onmiddellijke afstand, zal vijf keer duurder zijn dan gepland, meldt Spiegel.

Defensie rekende destijds nog op kosten van 240,6 miljoen euro voor het zogenaamde "ontwikkelingsproject voor een luchtverdedigingssysteem voor nabije en directe gebiedsbescherming in een troepenformatie tegen doelen uit de lucht". Het door de sector geëiste bedrag bedraagt ��nu echter ongeveer 1,3 miljard euro, schrijft het nieuwsmagazine, daarbij verwijzend naar een bijdrage van het federale ministerie van Financiën aan de Begrotingscommissie van de Bondsdag. De commissie zal dit woensdag bespreken; Hij moet instemmen met alle wapenaankopen waarvan de waarde meer dan 25 miljoen euro bedraagt. De enorme stijging van de kosten van het drone- en raketverdedigingsproject zet de Federale Rekenkamer (BRH) nu tot actie aan: "De onderhandelde prijs voor de ontwikkelingsdiensten overschrijdt de eerder geschatte uitgaven vijf keer", bekritiseert de BRH in een interne krant. waarover de "Spiegel" bericht.

De hoogste financiële controleurs zijn daarom achterdochtig: "De Federale Rekenkamer betwijfelt of de aangeboden prijs passend is", schrijven ze. Het verantwoordelijke inkoopbureau kon de kostenstijgingen van dit bedrag niet "plausibel verklaren". De autoriteit doet een duidelijke eis aan het huis van minister Boris Pistorius (SPD): "Het federale ministerie van Defensie moet zeker een prijsherzieningsverzoek sturen naar de verantwoordelijke prijscontrole-instantie." Uw veronderstelling: "De Federale Rekenkamer sluit niet uit dat de aanbieder hoge risicopremies in zijn aanbod heeft ingeprijsd."

https://regionalheute.de/bericht-kostenexplosion-bei-anti-drohnen-system-1702376285/


Harald


Harald

https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=2023D24151

CitaatBRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
5 juni 2023

Met deze brief informeer ik u over het project «Vervanging MRAD & SHORAD», waarin twee projecten «Vervanging Medium Range Air Defence (MRAD)» en «Vervanging (Very) Short Range Air Defence (V)SHORAD» worden samengevoegd. Ook wordt eeni nformatietechnologie (IT)-oplossing, bestaande uit doelbestrijdings-IT voor Engagement Operations1 en commandovoerings-IT voor Force Operations2
, in het project verwerkt om beide capaciteiten geïntegreerd te laten samenwerken.

.../...

Extra info

Harald

Citaat van: Parera op 13/11/2023 | 10:34 uurIk denk dat de Skyranger op een G5 rups onderstel helemaal geen verkeerde keuze zou worden voor Nederland. De vraag is wel of we kiezen voor de 35 mm variant of niet ? Logisch gezien zou ik zeggen ja want dit is het zelfde munitie kaliber als onze CV90's gebruiken.
De gehele productie voor de 35mm Luchtafweer is in volle gang, kijk maar wat er geleverd wordt en gaat worden aan Oekraïne voor hun Gepards. Dus geen nieuwe ontwikkelingen, maar "van de plank" te koop en op voorraad. Maar ook gezien dat een 35mm een groter bereik en verwoestender effect heeft. En idd binnen KL is de 35mm bekend. 

Citaat van: Parera op 13/11/2023 | 10:34 uurOngetwijfeld zullen we niet exact dezelfde munitie kunnen gebruiken die we nu al in dienst hebben aangezien deze niet specifiek voor luchtdoelen ontwikkeld zijn. Maar het kan naar mijn idee nog steeds beide kanten op, waarbij de 30 mm variant wel ruimte laat voor 2 MANPADS & in de toekomst een HEL.
Wat ik zo begrijp is dat bij de 35mm er een nieuwe toren gebruikt wordt en niet de 30mm toren. Maar misschien is dit nog wel in de nieuwe toren te integreren.
Ik weet niet of we nog "oude" 35mm Pruttel munitie in voorraad hebben en/of we deze allemaal aan Jordanie of nu aan Oekranie gegeven hebben. Maar zoals ik eerder schreef, productie van de munitie is in volle gang.

En misschien moet je juist wel naast de G5 NASAMS en G5 35mm, een stinger of gelijkwaardige raketsysteem hebben voor een meer gelaagde verdediging.

Ik denk dat dat ook de bedoeling gaat worden, Fennek Stinger vervangen door G5 Stinger

CitaatHet DGLC beschikt over verschillende luchtverdedigingssystemen. Op de (zeer) korte afstand worden bijvoorbeeld de Stinger-raketten gebruikt. Die worden nu vanaf Fennek-voertuigen gelanceerd of vanaf de schouder na eigen visuele waarneming. De ACSV G5-voertuigen vervangen op termijn de huidige Fennek-voertuigen voor het bereik over de korte afstand. Op zeer korte afstand blijft de draagbare inzetmethode bestaan.

CitaatVanaf 2028 zijn ook de systemen op korte afstand (tot 15 kilometer) beschikbaar. Dit zogenoemde Short Range Air Defence (SHORAD)-systeem wordt geleverd op het Armoured Combat Support Vehicle G5 (ACSV G5).

Verwerving luchtverdediging op korte en middellange afstand in 1 project

De projecten van Defensie voor de vervanging van zowel de luchtverdediging op de korte als op de middellange afstand worden samengevoegd. De raketten en lanceerinstallaties voor beide systemen worden bij 1 leverancier verworven. Op die manier kunnen beide capaciteiten optimaal met elkaar worden geïntegreerd. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer.

.../...

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/06/05/verwerving-luchtverdediging-op-korte-en-middellange-afstand-in-1-project


Impressie van de nieuwe ACSV G5-voertuigen. (NASAMS)

Harald

Citaat van: Kornet43 op 13/11/2023 | 10:26 uurBoxer kan ook op rups, en heeft dezelfde module als Boxer wiel voertuig
Nederland heeft al gekozen voor de NASAMS vervanging deze uit te voeren op de G5 onderstellen

New air defense systems of Dutch army will include modernized NASAMS & tracked air defense vehicles
https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/new_air_defense_systems_of_dutch_army_will_include_modernized_nasams_tracked_air_defense_vehicles.html

Het lijkt me dan verstandiger de G5 te pakken en niet de Rups Boxer.
Dan heb je al je Luchtafweer op hetzelfde onderstel.

Parera

Citaat van: Kornet43 op 13/11/2023 | 10:26 uurBoxer kan ook op rups, en heeft dezelfde module als Boxer wiel voertuig

Dat klopt, maar daarvan is nog geen enkele sprake dat iemand de rups boxer wil aankopen. Een prachtig concept maar ongetwijfeld met een flink prijskaartje. We weten dat de G5 relatief goedkoop is ( het is dan ook een M113 2023)

Citaat van: Harald op 13/11/2023 | 09:31 uurRheinmetal bied ook de Skyranger 35 aan (in een nieuwe toren) naast en/of in combinatie met de Skyranger 30

 :hrmph:  Dan zo-wie-zo gaan voor de 35mm !  en misschien dan wel niet op Boxer onderstel maar G5 rups !

Ik denk dat de Skyranger op een G5 rups onderstel helemaal geen verkeerde keuze zou worden voor Nederland. De vraag is wel of we kiezen voor de 35 mm variant of niet ? Logisch gezien zou ik zeggen ja want dit is het zelfde munitie kaliber als onze CV90's gebruiken. Maar het 30 x 173 mm gebruiken we ook al maar dan binnen de KM, dit kaliber word gebruikt door de Goalkeepers maar ook door de Marlin's op de OPV's en het JSS.

Ongetwijfeld zullen we niet exact dezelfde munitie kunnen gebruiken die we nu al in dienst hebben aangezien deze niet specifiek voor luchtdoelen ontwikkeld zijn. Maar het kan naar mijn idee nog steeds beide kanten op, waarbij de 30 mm variant wel ruimte laat voor 2 MANPADS & in de toekomst een HEL.

Kornet43

Citaat van: Harald op 13/11/2023 | 09:31 uurRheinmetal bied ook de Skyranger 35 aan (in een nieuwe toren) naast en/of in combinatie met de Skyranger 30

 :hrmph:  Dan zo-wie-zo gaan voor de 35mm !  en misschien dan wel niet op Boxer onderstel maar G5 rups !

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/brochure-download/Air-Defence/B327e0823-Oerlikon-Skyranger.pdf

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/Presse/News/Documents/2023/9/Presskit%20DSEI/2023-09-12%20Rheinmetall%20Air%20Defence%20Boxer%20Skyranger%2035%20DSEI%20engl%20final.pdf

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/brochure-download/Air-Defence/D742e0823-Oerlikon-Skyranger-35.pdf



DSEI 2023: Rheinmetall introduces larger-calibre gun in latest Skyranger
SEPTEMBER 2023

Rheinmetall displayed a new mobile cannon-based air-defence solution at DSEI 2023 in London.

Rheinmetall has already developed the Skyranger 30 and its new Skyranger 35 introduces a larger-calibre gun, using the 35 mm revolver gun design that is also employed on its semi-mobile and static air-defence solution, Skynex.

Pascal Büchler, vice-president at Rheinmetall Air Defence, told Janes that the Skyranger 35 is being marketed to customers who prefer cannon- and missile-based air defence to be separated onto distinct platforms. Given the additional weight of the 35 mm cannon over the 30 mm used on the Skyranger 30, a missile pod for the Skyranger 35 is not currently offered. Aside from armament differences, the user interfaces for the Skyranger turrets are the same.

In contrast to the Cold War-era cannon-based air-defence and self-propelled anti-aircraft gun systems, technology advancing the firepower of these cannons and their rates of fire now allows modern solutions to use a single cannon over the previously common multicannon designs. With the addition of specialised ammunition types, such as the Advanced Hit Efficiency And Destruction (AHEAD) ammunition, these cannons are better suited for contemporary threats, such as quadcopters and fixed-wing unmanned aerial vehicles.

This turret would be Rheinmetall's 35 mm air-defence solution for use on mobile platforms, with the other 35 mm solution – the Oerlinkon Revolver Gun Mk III turret – reserved for use with the semi-mobile and static Skynex system.


The Skyranger 35 is an unmanned 35 mm air-defence turret that in this case has been fitted to a Boxer module. The turret is housed atop the module and consumes an insignificant amount of internal volume.



https://www.janes.com/defence-news/news-detail/dsei-2023-rheinmetall-introduces-larger-calibre-gun-in-latest-skyranger

Boxer kan ook op rups, en heeft dezelfde module als Boxer wiel voertuig

Harald

Rheinmetal bied ook de Skyranger 35 aan (in een nieuwe toren) naast en/of in combinatie met de Skyranger 30

 :hrmph:  Dan zo-wie-zo gaan voor de 35mm !  en misschien dan wel niet op Boxer onderstel maar G5 rups !

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/brochure-download/Air-Defence/B327e0823-Oerlikon-Skyranger.pdf

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/Presse/News/Documents/2023/9/Presskit%20DSEI/2023-09-12%20Rheinmetall%20Air%20Defence%20Boxer%20Skyranger%2035%20DSEI%20engl%20final.pdf

https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/brochure-download/Air-Defence/D742e0823-Oerlikon-Skyranger-35.pdf



DSEI 2023: Rheinmetall introduces larger-calibre gun in latest Skyranger
SEPTEMBER 2023

Rheinmetall displayed a new mobile cannon-based air-defence solution at DSEI 2023 in London.

Rheinmetall has already developed the Skyranger 30 and its new Skyranger 35 introduces a larger-calibre gun, using the 35 mm revolver gun design that is also employed on its semi-mobile and static air-defence solution, Skynex.

Pascal Büchler, vice-president at Rheinmetall Air Defence, told Janes that the Skyranger 35 is being marketed to customers who prefer cannon- and missile-based air defence to be separated onto distinct platforms. Given the additional weight of the 35 mm cannon over the 30 mm used on the Skyranger 30, a missile pod for the Skyranger 35 is not currently offered. Aside from armament differences, the user interfaces for the Skyranger turrets are the same.

In contrast to the Cold War-era cannon-based air-defence and self-propelled anti-aircraft gun systems, technology advancing the firepower of these cannons and their rates of fire now allows modern solutions to use a single cannon over the previously common multicannon designs. With the addition of specialised ammunition types, such as the Advanced Hit Efficiency And Destruction (AHEAD) ammunition, these cannons are better suited for contemporary threats, such as quadcopters and fixed-wing unmanned aerial vehicles.

This turret would be Rheinmetall's 35 mm air-defence solution for use on mobile platforms, with the other 35 mm solution – the Oerlinkon Revolver Gun Mk III turret – reserved for use with the semi-mobile and static Skynex system.


The Skyranger 35 is an unmanned 35 mm air-defence turret that in this case has been fitted to a Boxer module. The turret is housed atop the module and consumes an insignificant amount of internal volume.



https://www.janes.com/defence-news/news-detail/dsei-2023-rheinmetall-introduces-larger-calibre-gun-in-latest-skyranger

Parera

Citaat van: Harald op 30/10/2023 | 14:22 uur+ 1 helemaal mee-eens

Al moet ik zeggen dat het wel heeeeeel stil is rondom SPAAG/VSHORAD voor Nederland.
We zouden samen optrekken, ontwikkelen met de Duitsers, programma/project Apollo.  :hrmph: De Duitsers hebben nu gekozen, maar voor Nederland blijft het stil.
Toch andere ontwikkelingen ?

- prtl 2.0 ?  ;)
- systeem op basis van G5 ?
- systeem op basis van CV90 ?
- 30mm of toch 35mm ?

Wat mij betreft kiezen we voor een compleet nieuw systeem op basis van de G5. Hierop een toren met 30/35 mm en ruimte voor een laser in de toekomst, daarnaast laat Thales de sensoren ontwikkelen op basis van bestaande systemen. Een echte PRTL 2.0.

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 30/10/2023 | 13:25 uurJe zou bijna zeggen, ontwikkel eens gewoon de prtl 2.0
+ 1 helemaal mee-eens

Al moet ik zeggen dat het wel heeeeeel stil is rondom SPAAG/VSHORAD voor Nederland.
We zouden samen optrekken, ontwikkelen met de Duitsers, programma/project Apollo.  :hrmph: De Duitsers hebben nu gekozen, maar voor Nederland blijft het stil.
Toch andere ontwikkelingen ?

- prtl 2.0 ?  ;)
- systeem op basis van G5 ?
- systeem op basis van CV90 ?
- 30mm of toch 35mm ?

Huzaar1

Je zou bijna zeggen, ontwikkel eens gewoon de prtl 2.0
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Terrahawk, dit systeem is ook door de UK aan Oekranie geleverd, zo'n opzet is best interessant. Mobiel en via "container" te vervoeren.



MSI-DS TERRAHAWK PALADIN is a self-contained solution developed for augmented mobility and deployability in close range air defence.

Modular, remote-controlled, and re-deployable – to defend against close range land, air, and maritime threats (proven C-UAS and C-FIAC capability).

The containerised system, with sensors and effectors mounted on a NATO-standard Demountable Rack Offload and Pickup System (D.R.O.P.S.), can be deployed on the ground with offset remote control for operator survivability (hard-wire or Line of Sight). To re-deploy, the D.R.O.P.S. module can be rapidly mounted on a military support vehicle (or trailer-based system) with the requisite space and payload capacity.

The integration of our field-proven effectors, sensing and detection capabilities, including the MSI-DS TERRAHAWK LW Series gun mount and the MSI-DS SATOS, provides the assurance of class-leading accuracy, lethality, and survivability.

The system can be deployed as a singleton for point defence roles, or as part of a network under a Combat Management System for wider area defence. This enables the MSI-DS TERRAHAWK PALADIN to capably fulfil a wide range of field roles such as protecting high value targets, critical infrastructure, vulnerable points, as well as a force multiplier for coastal and border protection.


https://defence-industry.eu/wp-content/uploads/2023/08/MSI-Defence-Systems-to-present-Terrahawk-Paladin-VSHORAD-system-at-DSEI-2023-02.jpg