350 jaar Korps Mariniers

Gestart door Zander, 23/10/2015 | 09:58 uur

Lex

De gehele reportage (94 mins) terugzien? Klikkerdeklik8)

StrataNL

Citaat van: Lex op 12/12/2015 | 17:52 uur
Er zouden 2x Osprey's komen vanaf de basis Moron in Spanje, maar deze zijn door "operationele omstandigheden" geannuleerd.

Aha, jammer, was mooi geweest.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Lex

Citaat van: JdL op 12/12/2015 | 15:13 uur
Zijn de osprey's niet door gegaan of heb ik met m'n ogen dicht gelopen?
Er zouden 2x Osprey's komen vanaf de basis Moron in Spanje, maar deze zijn door "operationele omstandigheden" geannuleerd.

JdL

Marinier geeft koning warm eerbewijs op koude Coolsingel (met fotoserie)


Drie keer schalt het ,,hoezee". Pakweg 2000 mariniers en oud-mariniers brengen koning Willem-Alexander op een koude Coolsingel een warm eerbewijs. Het commando Joelen. Net niet allemaal tegelijk.

Het Korps Mariniers heeft zaterdag in Rotterdam z'n 350 jarig bestaan gevierd. Op een van de drukste zaterdagen van het jaar veroveren de mariniers hartje Rotterdam. Het centrum raakt ontwricht. Publiek staat rijen dik.

De beveiliging –in verband met de komst van de koning– is scherp. Een beveiliger fouilleert verslaggevers en fotografen, een explosievenhond besnuffelt tassen en jassen. Toiletgebruik is toegestaan – alleen onder begeleiding. Waterdicht is de beveiliging voor de bomvolle Coolsingel niet. Een reporter meldt zich even later uit het niets op de paradeplaats. Ongehinderd, ongecontroleerd.

Stoere mariniers gehuld in tenue voor jungle, woestijn of poolgebied marcheren de Coolsingel op, maken rechtsomkeert en stellen zich op. Het stadhuis vormt een historisch decor voor de 350e verjaardag van het korps. Breekbare oud-mariniers krijgen een plek op het erepodium. Een detachement oud-gedienden stelt zich op. Af en toe valt er eentje om. Kou. Vermoeidheid. EHBO'ers snellen toe.

Aan de andere kant van de Coolsingel nemen hoogwaardigheidsbekleders plaats op het erepodium. Minister Hennis, burgemeester Aboutaleb, oud-ministers van defensie en generaals van luchtmacht en marine. Alleen de hoogste baas van de landmacht ontbreekt.

Generaal Sander Schnitger van de Koninklijke Luchtmacht, neemt drie ereroffels van de Marinierskapel in ontvangst. Beetje zuur voor de marine. Het protocol schrijft nu eenmaal voor dat de oudste operationeel commandant de ereroffels krijgt.

Klokslag half twaalf betreedt koning Willem-Alexander de ceremonie. De vorst neemt plaats op het rostrum, een iets verhoogd podium. Het vaandel neigt en Zijne Majesteit beantwoordt het eerbewijs. Vervolgens inspecteert de koning de aangetreden detachementen.

Nederland schakelt het Korps Mariniers, opgericht in 1665, al eeuwenlang in. Van de befaamde tocht naar Chatham in 1667 tot en met de antipiraterijmissie in de Indische Oceaan in 2015, aldus minister Hennis van Defensie in haar toespraak. ,,Mariniers betreden vaak als eerste het strijdtoneel. Ze gaan waar geen weg meer is. Licht genoeg om er te komen, zwaar genoeg om te winnen."

Dan volgt een muzikale overweging, met het oog op gesneuvelde mariniers en militairen die wereldwijd in missies dienen. De Marinierskapel speelt de "Korps Mariniers Hymne", gebaseerd op de Navy-hymne "Eternal Father, Strong to Save". Indrukwekkend.

Korpscommandant Richard Oppelaar focust op de kracht van het korps. ,,Op de grens van leven en dood kunnen we het ons niet permitteren genoegen te nemen met een tweede plaats." Na het commando Joelen galmt een gedragen Wilhelmus over de paradeplaats. Alleen het eerste vers.

Even later treden mariniers en oud-mariniers aan voor het defilé. Gewapend, sommige zwaar gecamoufleerd. Of in wit uniform met skies op de schouder. Een eenheid van de Britse Royal Marines geeft acte de precense. Keurig in het gelid.

Oud en nieuw materieel rolt voorbij. Vikingpantservoertuigen, MB-terreinwagens. Een Frisc-onderscheppingsvaartuig rijdt voorbij op een dieplader. De inzet van lastdieren –paarden en ezels– is afgelast. ,,De dieren schrokken tijdens de generale te veel van de Marinierskapel", meldt hoofd-marinevoorlichting Karen Loos.

Een detachement paarse torren –oud-mariniers die bij andere krijgsmachtdelen dienen– marcheert over de paradeplaats, onder aanvoering van commando Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde. De tribune applaudisseert.

Zes militaire heli's vliegen laag over voor een luchtdefilé: twee NH90's, twee Cougars en twee speciaal ingevlogen Britse Seakings. Op de voet gevolgd door een Hercules C130-transportvliegtuig. In een flits zijn de toestellen voorbij. De koning verdwijnt in het stadhuis. Een bomvolle Coolsingel stroomt leeg.

bron:
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/marinier_geeft_koning_warm_eerbewijs_op_koude_coolsingel_met_fotoserie_1_959698
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

JdL

Citaat van: Strata op 12/12/2015 | 15:17 uur
Zijn daar überhaupt serieuze plannen voor geweest?  Volgens mij was het meer een proefballonnetje.

Het waren nu 2x NH90 2x Cougar en 2x Seaking + een herk.
Die heb ik idd over zien komen
En vloog er nu een wildcat op de achtergrond?
En dat had je nog dat sportvliegtuigje van volgens mij 'sandair' :cute-smile:
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

StrataNL

Citaat van: JdL op 12/12/2015 | 15:13 uur
Zijn de osprey's niet door gegaan of heb ik met m'n ogen dicht gelopen?

Zijn daar überhaupt serieuze plannen voor geweest?  Volgens mij was het meer een proefballonnetje.

Het waren nu 2x NH90 2x Cougar en 2x Seaking + een herk.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

JdL

Zijn de osprey's niet door gegaan of heb ik met m'n ogen dicht gelopen?
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Sparkplug

Koning neemt in Rotterdam defilé af van jarig Korps Mariniers

ANP, Nu.nl | 12 december 2015

Koning Willem-Alexander komt zaterdag naar Rotterdam om een defilé af te nemen van het Korps Mariniers, dat 350 jaar bestaat. Langs het stadhuis op de Coolsingel lopen z'n tweeduizend mariniers en veteranen.

Ook vlootpersoneel en een eenheid van de Britse Royal Marines doen mee aan het defilé. De verschillende uniformen verwijzen naar de gebieden in de wereld waar zij optreden.

Verder rijden historische en hedendaagse voertuigen mee en lopen er paarden in de stoet.

Het gronddefilé wordt afgesloten met een luchtdefilé, waarbij een Hercules transportvliegtuig en helikopters boven Rotterdam vliegen.
Onmisbaar

Het jubileum begint met een korte ceremonie op het Rotterdamse stadhuis, waar burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een toespraak houden.

Het Korps Mariniers werd opgericht op 10 december 1665 door raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel de Ruyter. Zij achtten een 'Regiment der Marine' onmisbaar met de opkomst van Nederland als grote handelsnatie in de Gouden Eeuw.

http://www.nu.nl/binnenland/4181432/koning-neemt-in-rotterdam-defile-af-van-jarig-korps-mariniers.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Zander

Heli's scheren over Coolsingel op verjaardag mariniers

© Ministerie van Defensie.

Honderden marcherende mariniers, overscherende legerhelikopters, zwaar geschut op wielen. De landelijke viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in hartje Rotterdam wordt op 12 december een waar spektakelstuk. ,,Reken maar op een onweerstaanbaar schouwspel.''

Alles wordt uit de kast gehaald om de landelijke viering van dit jubileum tot een onvergetelijke happening te maken, zo blijkt uit het draaiboek voor deze dag. De Coolsingel wordt 's ochtends afgesloten en van hekwerk voorzien, waarna een defilé volgt van ongeveer 2000 mariniers en oud-mariniers. Gerekend wordt op massale publieke belangstelling. De happening wordt live op landelijke televisie uitgezonden.

Prominenten uit binnen- en buitenland zullen zich verzamelen in het stadhuis, evenals de top van het bedrijfsleven, de leiding van verschillende Defensie-onderdelen, Kamerleden, burgemeester Aboutaleb en minister Hennis (VVD, Defensie). De hoop is dat ook koning Willem-Alexander aanwezig zal zijn. ,,Dat zou wel een buitengewone eer zijn,'' zegt luitenant-kolonel Hans van Reenen, projectleider 350 jaar Korps Mariniers.

Mariniersdefilé op de Rotterdamse Coolsingel in 2010. © Ministerie van Defensie.

Woestijn
Het spits wordt afgebeten door korpseenheden die recent nog op missie of training in het buitenland zijn geweest. ,,Die zullen daarbij het tenue dragen waarin ze ter plekke hebben geopereerd. Dus je ziet een arctic-uitrusting, of uniformen die mariniers dragen in de woestijn, de jungle of in de bergen. Ook de daar gebruikte voertuigen rijden mee.''

Zo zullen de toeschouwers onder meer een Viking-pantservoertuig zien passeren, het onderscheppingsvaartuig Frisc en een rupsvoertuig met mortieren erachter. Nadat de troepen zijn geïnspecteerd, volgt een defilé, waaraan ook mariniers met een commando-opleiding, eenheden van de Royal Marines en een detachement van de Koninklijke Marine deelnemen.

Helikopters
Klapstuk is het zogenoemde 'luchtdefilé', waarbij een keur aan helikopters over de Coolsingel zal scheren. Zo zullen NH90's, Cougars, Britse Wildcats en mogelijk de revolutionaire Amerikaanse Osprey-heli's in Rotterdam te zien zijn. Na afloop houden de ongeveer 3500 aanwezige zeesoldaten een grote reünie in Ahoy.
People are sheep