Aanslagen in Brussel 22-03-2016

Gestart door Mourning, 22/03/2016 | 10:02 uur

Ace1

Overlevende aanslagen bijzonder scherp voor Belgische overheid op Nederlandse televisie

In het actualiteitenmagazine Pauw op de Nederlandse omroep VARA werd gisterenavond uiteraard ook de nodige aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel. In het programma was Mark de Wit, regisseur bij VTM Nieuws en overlevende van de aanslagen op Brussels Airport bijzonder scherp voor de Belgische overheid.
De tweede bom ontplofte op amper twintig meter van waar Mark de Wit en zijn vriendin stonden. Ze gingen onmiddellijk liggen uit angst voor nog meer bommen of terroristen.
"Ik verwachtte dat er net zoals in Parijs twee tot drie schutters iedereen zouden neerschieten met Kalashnikovs. Het duurde vier minuten vooraleer iemand kwam opdagen die onze veiligheid kon garanderen."

Die militair was volgens de Wit duidelijk in paniek en zou -zo vernam de getuige later van de brandweercommandant die als eerste op de luchthaven aanwezig was- op de hoogte zijn geweest van een derde bom.

De inlichtingendiensten waren volgens de Wit dus kort na de twee ontploffingen blijkbaar al op de hoogte van het derde explosief.

Woede van België
Wanneer de presentator gewag maakt van de omzetting van het verdriet van België naar de woede van België, bevestigt de ooggetuige onmiddellijk: "Die woede kwam er bij mij de tweede dag al. De eerste woede is er tegen de terroristen natuurlijk, de geradicaliseerde jongeren. Maar dan: hoe is het mogelijk dat onze inlichtingendiensten zo lang naast die verdachten hebben kunnen kijken.  Zo heeft men Sharia4Belgium veel te lang gerelativeerd. Dat zijn grove fouten en het maakt mij ontzettend boos."

Op de vraag of alles na de verschrikkelijke gebeurtenissen van dinsdag zal veranderen, antwoordt de Wit dat zijn vertrouwen in onze beleidsmensen al langer ondergraven is.  "Ze hebben bij ons te lang hun ogen gesloten voor de specifieke problematiek. Voor gemeenschappen moet je tolerant zijn, voor terroristen niet."

Op onderstaande link is een video te bekijken.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658540/2016/03/26/Overlevende-aanslagen-bijzonder-scherp-voor-Belgische-overheid-op-Nederlandse-televisie.dhtml

Ace1

Is journalist 'terrorist met hoedje'?

Officieel wordt er nog altijd gezocht naar 'de terrorist met het hoedje' uit de vertrekhal, maar de speurders sluiten niet uit dat ze hem met Fayçal Cheffou (35) hebben gevonden. De Brusselaar wilde gisteren alleszins geen énkele vraag beantwoorden over de aanslag van dinsdag in Zaventem.
Het federaal parket wil zich niet uitspreken over zijn rol bij de aanslagen, maar bronnen bij de politie noemen de kans bestaande tot groot dat hij de gevluchte terrorist uit de vertrekhal van Zaventem is. Donderdag in de vroege avond werkten politiemensen in burger hem en twee kennissen tegen de grond. De plaats was opmerkelijk: op de stoep voor de gebouwen van het federaal parket. Wat het trio net dáár deed, is onduidelijk.

Cheffou noemt zichzelf een onafhankelijk journalist. Op het internet staat een reportage die hij in 2014 draaide voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Hij maakt zich voor de camera kwaad in het feit dat de moslims er tijdens de ramadan verplicht om 19 uur moesten eten in plaats van na 22 uur. "Dat is onmenselijk", foetert hij. Zowel de directie van het asielcentra als alle politici moeten het van de journalist ontgelden.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658109/2016/03/26/Is-journalist-terrorist-met-hoedje.dhtml

Ace1

ACHTERGEHOUDEN VERSLAG BEVAT GEEN CRUCIALE INFO, VINDT KORPSCHEF MECHELEN

Adres Abdeslam zwart op wit in rapport

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts ligt onder vuur omdat zijn politiediensten een mogelijk cruciale tip van 7 december over de schuilplaats van Salah Abdeslam niet hebben doorgegeven. "Onbetrouwbare info", volgens Bogaerts. Toch werd de gezochte terrorist een week geleden op exact het getipte adres gearresteerd, samen met zijn neef Abid Aberkane en tante Djamilla Mohamed.
Het is ondertussen zonneklaar dat de Mechelse politie op 7 december 2015 zeer nuttige informatie had over de kompanen van terrorist Salah Abdeslam. De man was op dat moment de meest gezochte terrorist ter wereld als mededader van de aanslagen in Parijs met 130 slachtoffers.

Korpschef Bogaerts ziet dat heel anders. Voor hem bevatte het informatierapport "onbetrouwbare informatie". Hij hield het verslag enkele weken tegen, maar moest het dan op bevel van het parket doorsturen naar de nationale databank. Daar ging het fout omdat een inspecteur vergat het informatierapport effectief door te sturen. Het rapport bleef vier maanden steken in de computers van de politie van Mechelen.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658268/2016/03/26/Adres-Abdeslam-zwart-op-wit-in-rapport.dhtml

Ace1

Jambon: "Eén persoon uit politieapparaat heeft geblunderd"

Een bevlogen Jan Jambon nam in de Kamer het woord over de fouten die zijn gebeurd rond de uitwijzing van kamikaze Ibrahim El Bakraoui. De minister kan zijn inziens niet anders dan concluderen dat één persoon uit het politiapparaat geblunderd heeft. Volgens Jambon is de verbindingsofficier in Turkije faliekant in de mist gegaan bij de informatiedoorstroming rond de arrestatie en uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui. De conclusie dat de officier tussen 26 juni en 20 juli 2015 "niets wezenlijks" heeft verricht, leidde ertoe dat Jambon zijn ontslag heeft aangeboden bij de premier, die dat weigerde, zo legde hij uit.

Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen op Zaventem, werd op 11 juni vorig jaar opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier in Turkije werd daarvan op de hoogte gesteld op 26 juni.

Drie dagen later meldde de verbindingsofficier dat aan de terreurcel in ons land. De terreurcel brengt de officier op de hoogte van het gerechtelijk verleden van El Bakraoui - hij was veroordeeld tot tien jaar cel - en vraagt hem de reden voor de arrestatie.

Op 14 juni sturen de Turkse autoriteiten een verbale nota dat El Bakraoui het land wordt uitgewezen naar Nederland. Dat gebeurde om 10.14 uur, terwijl de vlucht om 10.40 uur opsteeg. De informatie werd nogmaals om 14.30 uur met een fax herhaald. De ambassade in Ankara bracht de verbindingsofficier om 16.30 uur op de hoogte.

Daags nadien verneemt de verbindingsofficier in een vergadering met de Turkse politie dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme. Voor meer details moest de verbindingsofficier schriftelijk een vraag stellen. Pas op 20 juli vertrok de officiële vraag via een mail naar de Turkse politie.

"Vul zelf maar in: 99 procent? 90 procent?"

"Ik kan niet anders dan concluderen dat niet een dienst, niet een directie, maar wel dat één iemand hier op zijn minst nalatig is geweest en niet heel proactief en niet heel geëngageerd is geweest in een dossier waar je vanaf de eerste moment aanvoelt dat het om terrorisme gaat", aldus Jan Jambon.

"Iemand die tot tien jaar cel is veroordeeld, die een paar jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en afreist naar Turkije om naar Syrië te trekken... "Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans - vul zelf maar in, 99 procent, 90 procent? ...- is dat je met een 'foreign fighter' te maken hebt", aldus Jambon.

De conclusie dat er "tussen 26 juni en 20 juli niets wezenlijks is gebeurd door de verbindingsofficier", maakte dat Jambon vond dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen. "Dat heeft niks met schuld te maken", bezwoer de vicepremier. "Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd".

Het feit dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, heeft volgens Jambon dan ook niets te maken met "communicatiespelletjes of politieke strategie".

Geens: "Verleden broers El Barkaoui niet zo negatief als wordt voorgesteld"

Het verleden van de broers El Bakraoui in aanloop naar de aanslagen in Brussel was "niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld". Dat heeft minister van Justitie Koen Geens vrijdag in de Kamer gezegd, na een overzicht van hun gerechtelijk verleden en de manier waarop ze zich toch enige tijd aan de voorwaarden van hun voorwaardelijke invrijheidsstelling hielden.

"Ik wil toch zeggen dat het niet valt uit te sluiten dat, indien iedereen volmaakt was geweest, een aantal zaken anders hadden kunnen lopen. Maar dat hun geschiedenis toch niet zo negatief is als dezer dagen wordt voorgesteld", zo verklaarde Geens. Lees: heel wat elementen wezen allerminst op enige vorm van radicalisering.

De justitieminister had even voordien meer details gegeven over het gerechtelijk verleden van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zichzelf op 22 maart opbliezen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek.

Zo werkte Ibrahim - die in de zomer van 2015 werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens - voordien "redelijk goed mee" met het justitiehuis dat hem begeleidde na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. In de maanden voorafgaand aan zijn vrijlating had hij al zes keer een uitgangsvergunning gekregen en elk van de uitstapjes was "correct" verlopen. Ook de periode onder elektronisch toezicht in 2014 verliep volgens Geens "vlekkeloos".

Ondanks negatief advies van de gevangenisdirectie besliste de strafuitvoeringsrechtbank dus op 20 oktober 2014 om Ibrahim El Bakraoui vrij te laten onder voorwaarden. Hij had op dat moment bijna de helft van zijn straf uitgezeten, voorlopige hechtenis inbegrepen.

Broer Khalid heeft vier vijfde van zijn straf van vijf jaar ondergaan, merkte Geens voorts op. Een deel daarvan onder elektronisch toezicht. Na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling was hij wel tegen de lamp gelopen in aanwezigheid van een ex-gedetineerde, wat niet mocht. Khalid werd daarop even opgepakt, maar na drie dagen weer vrijgelaten, "want hij leefde de andere voorwaarden wel na en volgens het justitiehuis was de reclassering goed aan het verlopen".

"Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen", had Geens even voordien al beklemtoond. "Uiteraard moeten we controleren of alle beschikbare info naar behoren is verwerkt en gedeeld."

Geens onderstreepte nog dat het erg ongebruikelijk is dat een justitieminister zodanig in detail treedt over concrete dossiers. "Als ik die details geef, is dat geenszins omdat ik de correctheid van de strafuitvoeringsrechtbank in twijfel zou trekken, dat is in geen geval het geval", aldus de CD&V'er.

3 video's op onderstaande link te bekijken.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657892/2016/03/25/Jambon-Een-persoon-uit-politieapparaat-heeft-geblunderd.dhtml

Ace1

Geens: "Verleden broers El Bakraoui niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld"

In de Kamer geven minister van Justitie Koen Geens (CD&V), van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitleg over de zaak-El Bakraoui. Ze zullen er meer duidelijkheid verschaffen over de vele vragen die er nog zijn over het parcours van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui.
"De politieke druk is enorm", zei minister Geens vooraf al naar aanleiding van de elementen uit het onderzoek die blijven opduiken en over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders. Gevraagd naar zijn ontslag dat woensdagavond geweigerd werd door premier Michel, zei Geens dat "de eerste minister vindt dat dat het beste is voor de stabiliteit van het land en van de regering".

Hoe hij zich nu voelt? "Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven", aldus Geens. "Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering. Dat is ook de enige reden waarom we op die manier hebben gereageerd."

Geens' partijgenoot en vicepremier Kris Peeters heeft vertrouwen in de hoorzitting met Geens en Jambon. "De betrokken ministers zullen alle uitleg en teksten geven die van hen worden verwacht. En dat in alle transparantie, zoals gisteren overeengekomen werd." Peeters is ervan overtuigd dat de regering zich "heel goed voorbereid" heeft. "Ik denk dat het heel goed zal gaan."

Jambon over El Bakraoui

In de Kamer gaf Jambon een chronologisch overzicht van de  informatiestroom over Ibrahim El Bakraoui: "Op 11 juni 2015 wordt Ibrahim aangehouden in Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens. Op 26 juni wordt onze verbindingsofficier in Turkije daarvan verwittigd. Op 29 juni meldt de officier de aanhouding aan de dienst van de Belgische gerechtelijke politie die zich bezighoudt met de zware criminaliteit. Die dienst antwoordt dat El Bakraoui een gerechtelijk verleden heeft en vraagt waarom hij gearresteerd is."

"Op 14 juli om 10.14 uur stuurt Turkije een verbale nota aan de Belgische ambassade dat El Bakraoui diezelfde dag om 10.40 uur zal vertrekken met het vliegtuig richting Nederland. Om 14.30 komt er een fax toe op de ambassade, die om 16.30 uur wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De volgende dag verneemt de officier dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme, maar dat hij een schriftelijke vraag moet sturen naar de Turken voor meer details. Ook op 15 juli licht de Belgische officier de Nederlandse officier in Turkije in."

"Op 20 juli stelt de officier de vraag om meer uitleg aan de Turkse politie. Er vinden daarop vier vergaderingen plaats tussen de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie."

"Wanneer ik concludeer dat tussen 26 juni en 20 juli er niets wezenlijks gebeurd is door de verbindingsofficier, dan vind ik dat ik als verantwoordelijke voor de politie, mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen." Volgens Jambon had de verbindingsofficier proactiever moeten optreden en meer moeten doen gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij aan de Syrische grens werd opgepakt. Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd, en op basis van die analyse ben ik mijn ontslag bij de premier gaan aanbieden. Maar de premier heeft mij gevraagd dat in te trekken. Dat heeft niets, maar dan ook niets, met strategische communicatie te maken."
Geens over gevangenistraject El Bakraoui

Ook Geens geeft meer uitleg over hetgevangenistraject van Ibrahim El Bakraoui, na zijn veroordeling in 2010. In 2014 gaf de strafuitvoeringsrechtbank hem zes uitgaansvergunningen, die positief verliepen. In mei verkreeg hij elektronisch toezicht, dat vlekkeloos verliep.

Daarop kreeg El Bakraoui een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarbij werden wel een aantal voorwaarden opgelegd. "El Bakraoui werkte redelijk goed mee, tot juni 2015, toen de justitieassistente hem niet meer had gehoord. We weten nu waarom El Bakraoui niet inging op mails van het justitiehuis: omdat hij was opgepakt in Turkije." De strafuitvoeringsrechtbank herriep daarop de voorwaardelijke invrijheidsstelling op 21 augustus, waarna hij na enkele dagen nationaal geseind werd voor arrestatie.

Khalid, Ibrahims broer, zat na zijn veroordeling meer dan vier vijfde van zijn straf uit, benadrukte Geens ook nog. Zijn voorwaarde om geen contact te hebben met kompanen, werd een keer geschonden, zoalsDe Morgen gisteren onthulde. Khalid werd daarop opgepakt, maar na drie dagen opnieuw vrijgelaten omdat hij zijn andere voorwaarden wel goed naleefde. Pas op 18 februari van dit jaar werd zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling herroepen omdat hij zich sinds december niet meer had aangeboden bij het justitiehuis.

"Het verleden van de broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld", zo besloot Geens zijn uiteenzetting.

De verenigde commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken zouden normaal vergaderen in de Europazaal van de Kamer, maar die bleek veel te klein te zijn voor de massaal aanwezige pers. De parlementsleden verhuisden daarop naar de plenaire zittingszaal. Daardoor liep het begin van de vergadering vertraging op.

Video op onderstaande link te bekijken

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657785/2016/03/25/Geens-en-Jambon-geven-uitleg-over-zaak-El-Bakraoui-in-parlement.dhtml

Ace1

Minstens 6 keer in de fout in dossier-El Bakraoui

"Ja, er zijn fouten gemaakt in het dossier-El Bakraoui", geven de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken toe. Maar Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) zeggen er niet bij hoeveel. Wij deden de reconstructie en telden er minstens zés, die ertoe leidden dat de kamikazebroers de aanslagen konden plegen.
Fout 1
Zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui (29) kwam in oktober 2014 vervroegd vrij. Hij had toen de kleine helft van zijn 10 jaar cel uitgezeten voor het beschieten van een politieman met een kalasjnikov. In juni 2015 was hij plots niet op de maandelijkse afspraak bij de probatieassistent. Dat was een schending van zijn voorwaarden. Toch werd hij niet meteen opgespoord.

Fout 2
De gangster dook vervolgens op in een terroristisch bolwerk aan de Turks-Syrische grens. Hoewel de Turken dit meldden aan de Belgische verbindingsofficier, deed dat niet meteen een lampje branden.

Fout 3
Ibrahim El Bakraoui werd door Turkije op een vliegtuig gezet richting Nederland. Turkije kondigde zijn komst aan, maar de verbindingsofficier schoot pas een dag later in actie.

Fout 4
De kamikaze dook onder in ons land en kreeg hier bescherming van een terreurnetwerk, maar de strafuitvoeringsrechtbank reageerde niet. Pas in augustus vorig jaar werd zijn invrijheidstelling ingetrokken en werd hij internationaal geseind.

Fout 5
Toen vorige week dinsdag bleek dat Ibrahim El Bakraoui vermoedelijk in het safehouse in Vorst was geweest, duurde het nog een week alvorens er een Europees aanhoudingsbevel werd uitgeschreven.

Fout 6
En dan is er nog jongere broer Khalid El Bakraoui (27). Ook die was vrij onder voorwaarden toen hij in mei vorig jaar werd betrapt in het gezelschap van een crimineel. De strafuitvoeringsrechtbank oordeelde echter dat hij niet opnieuw achter de tralies moest.

Conclusie: broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui konden de aanslagen in Zaventem en Brussel plegen omdat ze niet correct werden aangepakt door het gerecht. Ministers Koen Geens en Jan Jambon zullen vandaag in een speciale Kamercommissie meer uitleg geven over wat er precies misliep. Mogelijk komen er dan nóg fouten aan het licht.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657068/2016/03/25/Minstens-6-keer-in-de-fout-in-dossier-El-Bakraoui.dhtml

Ace1

"Ibrahim El Bakraoui stond al voor aanslagen Parijs op VS-terreurlijst"

AANSLAGEN BRUSSEL Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem, stond al voor de aanslagen in Parijs van 13 november, op één van de terreurlijsten van de Verenigde Staten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN gisteren, op basis van Amerikaanse functionarissen.
Donderdagavond berichtte de Amerikaanse nieuwszender NBC News al dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui op een Amerikaanse lijst stonden van terreurverdachten, zonder daarbij te zeggen op welke lijst of sinds wanneer ze erop stonden.

Volgens CNN was dat voor Ibrahim El Bakraoui al het geval voor de aanslagen in Parijs, terwijl zijn broer Khalid kort na de aanslagen in Parijs aan de lijst werd toegevoegd.  Ook CNN zei er echter niet bij over welke terreurlijst het gaat.
   
http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658107/2016/03/26/Ibrahim-El-Bakraoui-stond-al-voor-aanslagen-Parijs-op-VS-terreurlijst.dhtml

Ace1

Nucleaire bewaker vermoord en badge gestolen

In de buurt van Charleroi is een bewakingsagent vermoord die in de nucleaire sector werkte. Dat gebeurde donderdagavond al.
Het baart de speurders zorgen dat de onbekende dader(s) ervandoor ging(en) met zijn badge. Die kaart geeft immers toegang tot verschillende gevoelige, kritieke plaatsen. Meteen na de ontdekking werd de badge gedeactiveerd. Het motief is nog onduidelijk, maar de onderzoekers zetten alles op alles om dat snel te achterhalen, vooral omdat kerncentrales tot de potentiële doelwitten behoren van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel.

http://www.hln.be/hln/nl/32616/Terreurdreiging-in-Belgie/article/detail/2658105/2016/03/26/Nucleaire-bewaker-vermoord-en-badge-gestolen.dhtml?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1458970457

Ace1

"Broers El Bakraoui bespioneerden nucleaire topman"

AANSLAGEN BRUSSEL Volgens de krant La Dernière Heure werd de nucleaire topman bespioneerd door de broers El Bakraoui. Ibrahim pleegde de zelfmoordaanslag op de luchthaven en Khalid was de kamikaze in de Brusselse metro. Vorige maand vonden speurders tijdens een huiszoeking immers een video waarop enkele terreur­verdachten de topman bespioneerden. Er werd toen gevreesd voor een aanslag op een kerncentrale.
Op de video, die een tiental uur duurt, was een gevel van een woning in Vlaanderen te zien. Na onderzoek bleek het te gaan om de woning van een persoon met een functie in de nucleaire sector.

De camera zat ­verborgen in een bosje in de straat. Op de beelden was ook te zien hoe twee mannen in een getinte wagen de camera ­komen op­pikken. En dat duo zou volgens La Dernière Heure, de kamikazebroers El Bakraoui geweest zijn.

Het parket bevestigde de vondst van de opname en op 17 februari werden meer dan 140 militairen naar de kerncentrales in ons land gestuurd. Volgens de krant is dan ook niet denkbeeldig dat de broers toen hun plannen gewijzigd hebben en daarna kozen voor 'makkelijkere' doelwitten zoals een luchthaven of een metrostel.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2656363/2016/03/24/Broers-El-Bakraoui-bespioneerden-nucleaire-topman.dhtml

Ace1

Nooit kon één terreurcel zo snel twee keer toeslaan

Alles wijst erop dat de terroristen die de aanslagen pleegden in Zaventem en Brussel deel uitmaakten van hetzelfde netwerk dat in Parijs toesloeg. Het is de eerste keer dat dezelfde terreurcel in zo'n korte tijd en op zo'n schaal twee keer kon toeslaan. Bij zowel de aanslagen in Parijs als die in Brussel speelde de uitvalsbasis Molenbeek-Vorst-Schaarbeek een cruciale rol.
Hoe meer we te weten komen over de daders, hoe duidelijker het wordt dat we hen al langer kenden en dat ze akelig dichtbij, gedurende vier maand, hun terroristische bloedbad in alle rust konden voorbereiden. Ze werden door niemand gehinderd. Hoewel de speurders alles inzetten om hen te vinden én in de juiste richting aan het zoeken waren, konden ze hun plannen toch uitvoeren. Weliswaar vervroegd omdat ze vreesden verraden en gepakt te worden, maar toch zeer efficiënt.

Na de aanslagen van 13 november in Parijs keerde Salah Abdeslam (26) terug naar Brussel en zocht vermoedelijk ook onmiddellijk contact met Mohamed Belkaïd (35) en Najin Laachraoui (24), die in Brussel gebleven waren en van hieruit de aanslagen in Parijs hadden gecoördineerd via de telefoon. Dat deden ze allicht vanuit een safehouse in de Driesstraat in Vorst, dat al vanaf oktober vorig jaar onder een valse naam was gehuurd door de Brusselse gangster Khalid El Bakraoui (27). Ook diens broer Brahim (29) was lid van de cel.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2655880/2016/03/24/Nooit-kon-een-terreurcel-zo-snel-twee-keer-toeslaan.dhtml


Ace1


Lex

Citaat van: Ace1 op 25/03/2016 | 14:40 uur
John Kerry: "Kritiek op België is ongepast"

"Je suis Bruxellois, ik ben Brussels"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in ons land om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Kerry noemde de kritiek op België "een klein beetje hectisch en ongepast", zo meldt persagentschap Reuters.

Kerry is voor een kort bezoek in Brussel, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme, zei hij tijdens een persconferentie, waarop hij zichzelf "een beetje Brussels" verklaarde. "Na de aanslagen van 9/11 klonken stemmen uit heel Europa: 'Je suis Américain'. Vandaag zeggen wij: 'Je suis Bruxellois, ik ben Brussels'", zei hij in het Frans en het Nederlands.

Zijn boodschap doet denken aan oud-premier Guy Verhofstadt, die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen. In naam van de VS drukte Kerry zijn medeleven uit met alle Belgen. De aanslagen maakten op zijn minst 31 doden en meer dan 250 gewonden.

Ongepast

SHARE
'Na 9/11 toonden de Belgen zich solidair, vandaag zijn we allemaal een beetje Brussel'
JOHN KERRY
De kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", zo zei Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

"Teken van vriendschap"

Tijdens zijn blitzbezoek aan Brussel ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.

Volgens premier Michel is het bezoek "een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België". Hij bevestigde op de gemeenschappelijke persconferentie ook dat België binnenkort opnieuw F-16'S zal inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en dat de operatie mogelijk uitgebreid zal worden naar Syrië.

http://www.defensieforum.nl/Forum/index.php?action=post;topic=28010.0;last_msg=379894

Wat klopt hier niet?

Lex
Algeheel beheeder

Ace1

Geens en Jambon geven uitleg over zaak-El Bakraoui in parlement

In de Kamer geven minister van Justitie Koen Geens (CD&V), van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitleg over de zaak-El Bakraoui. Ze zullen er meer duidelijkheid verschaffen over de vele vragen die er nog zijn over het parcours van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui.

De verenigde commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken zouden normaal vergaderen in de Europazaal van de Kamer, maar die blijkt veel te klein te zijn voor de massaal aanwezige pers. De parlementsleden verhuizen nu naar de plenaire zittingszaal. Daardoor loopt het begin van de vergadering vertraging op. De drie ministers zullen elk eerst een inleiding geven, pas daarna mogen de parlementsleden vragen stellen. Ministers Jambon komt eerst aan het woord.

"De politieke druk is enorm", zei minister Geens vooraf al naar aanleiding van de elementen uit het onderzoek die blijven opduiken en over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders. Gevraagd naar zijn ontslag dat woensdagavond geweigerd werd door premier Michel, zei Geens dat "de eerste minister vindt dat dat het beste is voor de stabiliteit van het land en van de regering".

Hoe hij zich nu voelt? "Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven", aldus Geens. "Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering. Dat is ook de enige reden waarom we op die manier hebben gereageerd."

Geens' partijgenoot en vicepremier Kris Peeters heeft vertrouwen in de hoorzitting met Geens en Jambon. "De betrokken ministers zullen alle uitleg en teksten geven die van hen worden verwacht. En dat in alle transparantie, zoals gisteren overeengekomen werd." Peeters is ervan overtuigd dat de regering zich "heel goed voorbereid" heeft. "Ik denk dat het heel goed zal gaan."

http://www.demorgen.be/binnenland/geens-en-jambon-geven-uitleg-over-zaak-el-bakraoui-in-parlement-b8632119/

Ace1

Duitse minister roept op tot betere gegevensuitwisseling

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel heeft Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) opnieuw opgeroepen tot een betere gegevensuitwisseling tussen de verscheidene Europese inlichtingendiensten. "Het belangrijkste bij het voorkomen van aanslagen is informatie. We moeten alle informatie die er is, uitwisselen", zei hij tijdens een uitzending van de openbare omroep ZDF.

Daarnaast gaf de Maizière aan dat na de aanslagen in Brussel ook de overeenkomstige noodplannen in Duitsland van kracht zijn gegaan en dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. "De mogelijke extremisten die we in Duitsland kennen, worden nauwkeurig in het oog gehouden", zei de Maizière. "We trachten nu alle mogelijke informatie met betrekking tot Duitsland samen te voegen."

http://www.demorgen.be/buitenland/duitse-minister-roept-op-tot-betere-gegevensuitwisseling-bcec1be7/

Ace1

Roep om Europese MI5 klinkt steeds luider

Justitie- en inlichtingenbronnen uit EU en VS willen eengemaakte veiligheidsdienst

Europese inlichtingendiensten moeten beter informatie uitwisselen over terroristen, klinkt het na een vergadering van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Maar Amerikaanse experts gaan nog een stap verder. 'Er is nood aan een Europese veiligheidsdienst.'

De frustratie in Brusselse gerechtelijke middens is groot na de vernietigende kritiek in binnen- en buitenland. "Na de raid in Verviers en de arrestatie van Salah Abdeslam waren we helden, na de aanslagen is het plots allemaal onze fout", zegt een hoge justitiebron.

Tot in het Amerikaanse Congres staat België met de billen bloot omdat een zelfmoordterrorist van de Brussels IS-cel onterecht was vrijgelaten en vervolgens spoorloos wist onder te duiken. "De Belgen liepen ver achter de bal en betaalden een vreselijke prijs," zei VS-afgevaardigde Adam Schiff, een hoge Democraat in de Inlichtingencommissie. Reuters citeerde anonieme regeringsbronnen die onomwonden stelden dat de VS-veiligheidsdiensten soms "niet eens weten wie ze hier moeten bellen".

Bruce Riedel, een gewezen CIA-analist en ex-adviseur van vier VS-presidenten die nu verbonden is aan het Brookings Institution, erkent de problemen, maar nuanceert ook. "We werken sinds de jaren 70 goed samen met de Belgen rond contraterreur. Mijn ex-collega's weten heus wel wie te bellen, ook in Brussel waar ik jaren werkte en naar wiens bevolking mijn gedachten nu uitgaan na de tragische aanslagen", zegt hij aan De Morgen.

"Jullie probleem begint vooral bij het gebrek aan beschikbare middelen. België is klein, met een kleine veiligheidsdienst. Jullie jihadistisch probleem is in verhouding enorm groot. Een 200-tal Belgische burgers zijn uit Syrië en Irak teruggekeerd na een gevechtstraining. Om de potentieel gevaarlijke mensen van deze groep de klok rond te observeren heb je minstens 20 mensen nodig, per etmaal, per individu. De optelsom is dan snel gemaakt. Zulke agenten moeten bovendien getraind zijn in observaties en Arabisch spreken."

De hoge Belgische justitiebron beaamt. "Ik stel enkel vast dat onze mensen het maximum deden, gezien de beperkt beschikbare middelen."

Volgens hem kan voldoende mankracht er enkel komen als Europa de handen in elkaar slaat. Er is nu via Europol wel gegevensuitwisseling tussen nationale politiediensten, maar op gebied van contraterreur staat alles in de kinderschoenen. "Weet u sinds wanneer Europol zich inlaat met contraterreur? Het European Counter Terrorism Centre (ECTC) werd pas afgelopen januari opgericht!"

Het ECTC is bovendien afhankelijk van informatie vanuit inlichtingendiensten, en net hun onderlinge gegevensuitwisseling faalt, stelt de hoge justitiebron. "We werken en leven al vele jaren in een Schengenzone zonder grenzen. Maar er is nauwelijks georganiseerde gegevensuitwisseling tussen de diensten onderling." Waarom? "In die middens geldt de regel: mijn kind is het mooiste kind en geef ik nooit af. Maar dat is niet vol te houden."

Riedel hamert op dezelfde nagel. "Terroristen opereren in Europa vlotjes over de grenzen heen. Maar veiligheidsdiensten stoppen meestal aan de grens. Wat jullie nu nodig hebben is een pan-Europese veiligheids- en inlichtingendienst. Ik besef dat samenwerking moeilijk is omdat je een stukje soevereiniteit moet opgeven, maar het is de efficiëntste manier om de globale gevaren te confronteren."

Na een vergadering van de EU-ministers van Veiligheid en Justitie werd gisterenavond duidelijk dat de lidstaten maatregelen die ze na de aanslagen in Parijs overeenkwamen sneller gaan uitvoeren. Denk aan een betere uitwisseling van informatie over terroristen tussen politie-, veiligheids- en gerechtelijke diensten. Ook verschillende databanken met persoonsgegevens moeten met elkaar gekruist kunnen worden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) betwist dat er zo geen vooruitgang is geboekt. "We gaan echt wel snel vooruit in de richting van een geïntegreerd gevecht tegen terrorisme."

Maar sommige Europarlementsleden wilden in januari vorig jaar, na de eerste massa-aanslagen in Parijs, nog een stap verder gaan. Zij stelden voor om Europol om te vormen tot een soort Europese FBI, met autonome bevoegdheden.

EU-parlementslid Philippe De Backer (Open Vld): "Een jaar later is alles helaas nog dode letter. Iedereen was het nochtans eens over de noodzaak. Alleen een transnationale dienst kan de puzzelstukken samenleggen. Onze inlichtingendiensten moeten nu door Europa verplicht worden om informatie supranationaal te delen. Dit zal onze fractie na de paasvakantie opnieuw voorstellen in het Europees Parlement."

Moslims inlijven: een must

Riedel vindt dat we voor een goed voorbeeld dichter bij huis moeten kijken. "De Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 vind ik een geschikt model voor een Europese veiligheidsdienst, omdat ze voor contraterreur meer bevoegdheden heeft dan de FBI - die zich vooral toespitst op crimineel onderzoek."

Wat MI5 'als beschermer van de Britse democratie' bijvoorbeeld erg goed deed sinds de 7/7-bomaanslagen is de steun verwerven van Britse moslims, waardoor nieuwe aanslagen na tips zijn verijdeld. Ook een Europese veiligheidsdienst zal volgens Riedel alleen succes hebben als er vertrouwensrelaties zijn met alle minderheden.

"New York City is een goed voorbeeld. Sinds 9/11 heeft de NYPD duizend moslims in dienst, waardoor de samenwerking met de moslimgemeenschap enorm verbeterd is. Europese steden, niet alleen Brussel, moeten dit ook doen zodat je politie met alle bevolkingsgroepen kan overleggen over onze gemeenschappelijke veiligheid."

De tijd dringt volgens Riedel. "België is niet het einde van het verhaal. Het is erg waarschijnlijk dat andere Europese steden getroffen zullen worden. Ook een significante aanval op de VS is niet uit te sluiten."

http://www.demorgen.be/binnenland/roep-om-europese-mi5-klinkt-steeds-luider-bba9e63b/