Koers VS onder Trump

Gestart door Ace1, 28/01/2017 | 10:54 uur

Parera

Minister van Binnenlandse Veiligheid VS neemt ontslag

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen is opgestapt. Ze wordt tijdelijk vervangen door de chef van de instantie die verantwoordelijk is voor de bewaking van de Amerikaanse grenzen, Kevin McAleenan, die veel aanzien geniet in het Congres en in het kabinet.

Nielsen heeft uit eigen beweging ontslag genomen. Ze toonde zich altijd loyaal aan president Trump, maar bronnen van persbureau AP zeggen dat ze steeds vaker aanliep tegen weerstand tegen haar beleid van andere departementen en mensen uit Trumps omgeving. Het werd daarom al verwacht dat ze er op den duur de brui aan zou geven, al komt het moment van haar vertrek onverwacht.

De bewaking van de Amerikaanse landsgrenzen, een belangrijk onderdeel van haar portefeuille, is een groot thema voor de regering-Trump. De president heeft beloofd dat hij een einde maakt aan de massale immigratie naar de VS uit Latijns-Amerika, waartoe hij onder meer een omstreden muur wil bouwen aan de grens met Mexico. Vorig jaar vocht hij een zware strijd uit met het Congres om daarvoor geld los te krijgen.

Gezinnen met kinderen
En de druk op de regering neemt toe, want het aantal mensen dat probeert de VS binnen te komen is de afgelopen maanden alleen maar sterk toegenomen. Deze maand alleen al wordt verwacht dat zo'n 100.000 migranten een poging doen om het land te bereiken. Zij worden in de regel opgepakt en teruggestuurd. In de helft van de gevallen gaat het om gezinnen met kinderen.

Nielsen verdedigde in het openbaar altijd de omstreden praktijk dat kinderen in de asielprocedure van hun ouders worden gescheiden, maar ze speelde ook een sleutelrol bij de beëindiging ervan. Mensen die in de VS willen worden toegelaten moeten nu in Mexico het verloop van hun asielaanvraag afwachten.

[Bron : NOS ]

Ros

Trump spreekt eerste veto tijdens presidentschap uit voor noodtoestand
15 maart 2019 20:52

   
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag rond 21.00 uur Nederlandse tijd zijn veto uitgesproken tegen een resolutie waarin hij wordt opgeroepen de noodtoestand in de Verenigde Staten op te heffen.

Het is de eerste keer dat Trump tijdens zijn presidentschap zijn veto inzet. De president riep de noodtoestand uit op 15 februari, om zo 7 miljard euro te vergaren voor de bouw van de grensmuur bij Mexico.

Het Huis van Afgevaardigden nam vervolgens een resolutie aan tegen de noodtoestand. Donderdag werd ook in de Senaat ingestemd met dit voorstel; alle 47 Democraten en 12 Republikeinen steunden de motie. Dezelfde avond dreigde Trump al op Twitter met zijn veto.

Trumps veto kan alleen ongedaan worden gemaakt wanneer twee derde van de Senaat een motie hiervoor steunt. Naar verwachting zullen er niet voldoende Republikeinen zijn die dit doen.

De grensmuur die Trump wil bouwen is een van zijn grootste campagnebeloftes. De Democraten, die een meerderheid hebben in het Huis, weigerden eerder een begrotingsvoorstel van de president voor de financiering van die muur. Dit conflict leidde tot de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

www.nu.nl

Ros

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben in het kader van een groot corruptieonderzoek onder meer documenten opgevraagd bij Jared Kushner en Donald en Eric Trump, de schoonzoon en zoons van president Trump.

De Democratische voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigde kondigde maandag een groot onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik, corruptie en belemmering van de rechtsgang onder Trump aan.

De Democraten, die sinds twee maanden een meerderheid in het Huis hebben, hebben volgens de New York Times aan 81 getuigen documenten opgevraagd.

Behalve de naasten van Trump hebben de Democraten ook een aantal belangrijke medewerkers uit het Witte Huis gevraagd informatie te verstrekken.

BuitenlandZie ook: Huis van Afgevaardigden start onderzoek naar Russische invloed op Trump
Ook adviseurs Witte Huis zijn gevraagd mee te werken
Onder hen bevinden zich ook Annie Donaldson, de naaste hand van een van Trumps adviseurs die lange tijd gedetailleerd aantekeningen bijhield over het gedrag van de president, en David Pecker. De hoofdredacteur van de National Enquirer speelde een cruciale rol in het niet publiceren van het verhaal over Stormy Daniels, de pornoactrice die Trump zou hebben afgekocht om te voorkomen dat zij in media haar verhaal over de affaire zou doen.

Jerrold Nadler, de Democratische voorzitter van de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei in een toelichting dat het huidige Ruslandonderzoek waarin speciaal aanklager Robert Mueller zich richt op Russische inmenging in de Amerikaanse politiek, niet volstaat. De onderzoeken staan overigens los van elkaar.

Democraten spreken nog niet over afzettingsprocedure
Nadlers commissie is ook verantwoordelijk voor een mogelijke afzettingsprocedure. Volgens Nadler is het echter nog te vroeg om te zeggen of afzetting van Trump moet worden nagestreefd. "Voordat je iemand afzet, moet je het Amerikaanse volk er eerst van overtuigen dat dit zou moeten gebeuren", zei Nadler. "Onze taak is om de wet te beschermen."

Kevin McCarthy, de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, beschuldigde de Democraten zondag van vooringenomenheid en stelde dat het onderzoek puur is gebaseerd op "partijpolitiek", aldus persbureau AP.

Trump reageerde zondagavond ook op de bekendmaking van Nadler. Hij haalde daarbij een citaat van congreslid Mark Green aan: "Kijk hoe zij (de Democraten, red.) nu handelen en hoe wij (de Republikeinen, red.) handelden toen wij de meerderheid hadden. Wat de Democraten doen, is machtsmisbruik", twitterde hij onder meer.

De Democraten namen begin dit jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden over van de Republikeinen. Daarvoor konden de Democraten geen vuist maken, omdat de Republikeinen de afgelopen jaren zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen hadden.

www.nu.nl


Ros

Trump kondigt definitief noodtoestand af voor bouw van grensmuur
15 februari 2019 16:53
Laatste update: een uur geleden
826
   
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagmiddag rond 17.00 uur Nederlandse tijd in een persconferentie officieel de noodtoestand in de Verenigde Staten uitgeroepen om de financiering voor de grensmuur bij Mexico af te dwingen.

Door het uitroepen van de noodtoestand kan de president zonder toestemming van het Congres aanspraak maken op bepaalde fondsen. Het is nog niet duidelijk waar Trump op wil inzetten.

Volgens Trump is er aan de zuidgrens sprake van een crisis, hij noemt de situatie een "groeiend veiligheidsrisico". De grensmuur is een van de grootste campagnebeloftes van de president, maar de Democraten weigeren akkoord te gaan met de financiering.

De onenigheid tussen de partijen leidde tot de langste 'shutdown' in de Amerikaanse geschiedenis. Na wekenlange onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen kwam het vrijdag tot een nieuw wetsvoorstel dat onderdeel is van de begrotingswet.

Trump roept noodtoestand uit om grensmuur met Mexico Trump roept noodtoestand uit om grensmuur met Mexico
Bedrag voor muur is niet opgenomen in nieuwe wet
In het akkoord staat dat er nieuwe barrières in het grensgebied gebouwd kunnen worden, voortbouwend op de bestaande barrières die op ongeveer de helft van de grens tussen Mexico en de VS staan.

De 5,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) die Trump wil hebben voor het bouwen van de grensmuur, is niet opgenomen in deze nieuwe wet. Trump wil met het uitroepen van de noodtoestand alsnog de financiering rondkrijgen. Met het besluit krijgt hij toegang tot omgerekend ruim 7 miljard euro.

De Democraten willen het besluit juridisch gaan aanvechten. Het Amerikaanse Congres heeft niet de bevoegdheid om het uitroepen van de noodtoestand door de president terug te draaien.

The New York Times schrijft dat er wel een juridische optie is om de noodtoestand te beëindigen. Dan moet worden aangetoond dat de president onverantwoord handelt of dat de veronderstelde nood is verdwenen. Daar zijn zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden voor nodig. De Democraten hebben alleen in meerderheid in het Huis.

www.nu.nl




Ros

Trump roept noodtoestand uit om muur op grens met Mexico te kunnen bouwen
   
De Amerikaanse president Donald Trump zal een nieuw wetsontwerp ondertekenen om een volgende 'shutdown' te voorkomen, maar kondigt ook de noodtoestand af om financiering voor de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico af te dwingen.

Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis donderdag bevestigd. Eerder zei de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell na een gesprek met Trump dat hij het besluit over de noodtoestand zal steunen.

Volgens Trump is er langs de grens sprake van een crisis. De goede staat van de Amerikaanse economie zou grote aantallen migranten aantrekken die makkelijk de grens kunnen passeren.

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, veroordeelt de maatregel van de president en zegt dat juridische stappen een mogelijkheid zijn. Volgens haar heeft Trump de noodtoestand aan de grens zelf gecreëerd.

De muur is een van Trumps grootste campagnebeloftes. De Democraten, die sinds begin januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigeren in te stemmen met de grensmuur. Zij zien het nut en de noodzaak van de muur niet in en zeggen dat de president feiten verdraait om zijn plan erdoor te drukken.

Trump dreigde meerdere malen met noodtoestand
In het nieuwe wetsontwerp wordt geld uitgetrokken voor veiligheidsmaatregelen aan de grens, maar het bevat geen financiering voor de grensmuur.

Trump heeft al meerdere malen gedreigd met het uitroepen van de noodtoestand. Op deze manier kan hij zijn financiering voor de muur door het Congres drukken zonder toestemming.

De onenigheid leidde eerder tot een 'shutdown' van de overheid. Daardoor functioneerde een deel van de overheidsdiensten niet en kregen 800.000 ambtenaren wekenlang geen salaris. Die situatie werd verholpen met een tijdelijk akkoord, dat tot 15 februari geldt.

www.nu.nl

Ros

Amerikaanse bedrijven hebben in november ongeveer 2,7 miljard dollar (zo'n 2,4 miljard euro) aan handelstarieven betaald, stelt een coalitie van Amerikaanse bedrijven woensdag.

De coalitie, die door het leven gaat als Tariffs Hurt the Heartland , is kritisch op het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de groep zijn de hoeveelheid exporten die gevoelig zijn voor handelstarieven in november met 4,1 miljard dollar gedaald.

"Bedrijven worden door een dubbelzijdig zwaard geraakt", stelt voorzitter van de coalitie Charles Boustany naar aanleiding van de cijfers.

"De Amerikaanse bedrijven hebben last van een historische belastingsstijging in de vorm van handelstarieven en terugvallende exporten voor boeren en producenten waardoor ze kansen mislopen", aldus Boustany.

Agressief handelsbeleid onder Trump
Onder leiding van Trump hebben de Verenigde Staten een agressief handelsbeleid aangenomen. Afgelopen zomer leidde dit tot een handelsconflict met China, waarbij de twee partijen over en weer handelstarieven invoerde.

De Amerikanen hebben invoerrechten ter waarde van 219 miljard euro aan Chinese producten ingesteld. Als tegenreactie op de handelsoorlog heeft China tot nu toe invoerrechten ingesteld op bijna 97 miljard euro aan Amerikaanse goederen.

Als de landen op 1 maart geen akkoord bereiken, dan verhogen de Amerikanen meerdere importtarieven van 10 naar 25 procent. Hierdoor zouden de auto's van Elon Musk duurder worden in China.

Deadline handelsoorlog mogelijk verschoven

Het is nog niet zeker dat er op 1 maart nieuwe importtarieven worden ingevoerd, mogelijk wordt de deadline verplaatst. Dinsdag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij open stond voor een verlenging van de deadline.

"Als we dicht bij een akkoord zijn, en ik denk dat hij binnen handbereik is, dan kan ik de deadline nog wel even links laten liggen", vertelde Trump.

www.nu.nl


Huzaar1

US House votes overwhelmingly to bar US exit from NATO

WASHINGTON — The U.S. House of Representatives passed legislation Tuesday evening that seeks to bar President Donald Trump from withdrawing from NATO amid renewed concerns over his commitment to the 29-nation military pact.

In a bipartisan 357-22 vote, the Democrat-led lower chamber sent the Senate the NATO Support Act, which would prohibit the use of federal funds to withdraw from the 70-year-old alliance. Twenty-two Republicans voted no, while 28 Republicans and 26 Democrats did not vote.

Beyond asserting Congress' power of the purse, the bill affirms support for NATO and its mutual defense clause, for Montenegro's accession, for "robust" U.S. funding for the European Deterrence Initiative and for the goal that each member nation spend at least 2 percent of its gross domestic product on defense by 2024.

The action comes as trans-Atlantic ties have been frayed by disputes over defense spending, trade and America's withdrawal from the Iran nuclear deal. After reports Trump floated the idea of a withdrawal last summer, Trump said last week, "We will be with NATO 100 percent, but as I told the countries, you have to step up," defense spending.

Rep. Jimmy Panetta, D-Calif., sponsored the bill with backing from House Majority Leader Steny Hoyer, D-Md., and Foreign Affairs Committee Chairman Eliot Engel, D-N.Y. At a press conference Tuesday, the lawmakers praised the alliance for its role in ending the Cold War and in supporting U.S.-led operations in Iraq and Afghanistan today.

"What we have to realize is that NATO is not just a transactional relationship." Panetta said. "Our sole focus can't just be on who pays what and who gets what. Being a member of NATO is not like being a member of a country club."
Engel called splintering the NATO alliance one of Russian President Vladimir Putin's top goals.

"That's why its so disturbing, so troubling to see the United States sending mixed signals about the alliance or treating it as a burden," Engel said.

"This bill reiterates Congress' commitment to NATO and would prohibit withdrawal from NATO. It sends a clear message to the administration that this branch of government supports the alliance," Engel said in a floor speech ahead of the vote.

Trump has bashed the alliance over burden sharing, made overtures to Putin and said he believes he has the authority to pull out of NATO if he chooses — even as his administration has worked to support the alliance.

The bill had four Republican cosponsors, including Texas Rep. Will Hurd, who tweeted after the vote, "These recent votes show that there is overwhelming bipartisan support from Congress, a coequal branch of government, to value our allies and stand up to our enemies."

The vote followed news the top U.S. diplomat for Europe is resigning after only 16 months on the job. Assistant Secretary of State for Europe and Eurasian Affairs Wess Mitchell will leave his post in mid-February.

One of the bill's co-sponsors, Rep. Tom Malinowski, D-N.J., called Congress "the only check we have" after the departure of former generals Jim Mattis as defense secretary, H.R. McMaster as national security adviser and John Kelly as chief of staff — and Nikki Haley as United Nations ambassador.

"They're all gone now, we're all that's left, and its urgent and essential, therefore, that Congress play its constitutional role and take this action," said Malinowski, a former U.S. diplomat and now a freshman congressman on the House Foreign Affairs Committee.


Nou, Amerikanen blijven er dus gewoon definitief in, zoals verwacht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ros

En weer een nagel erbij........

Ros

Voorzitter Huis staat State of the Union Trump niet toe tijdens 'shutdown'
   
De Amerikaanse president Donald Trump zal de State of the Union niet uitspreken zolang de 'shutdown' voortduurt, zegt de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden woensdagavond. Daarmee reageert ze op Trumps plannen om de rede te houden.

Voorzitter Nancy Pelosi schrijft in een brief dat ze niet toestaat dat Trump zijn rede houdt totdat de problemen rond de overheidsfinanciering zijn opgelost.

De brief kwam woensdag kort nadat Trump had laten weten volgende week zijn State of the Union, waarin hij vertelt hoe het land ervoor staat en zijn beleidsdoelen voor het komende jaar uiteenzet, te zullen uitspreken ondanks de huidige crisis.

Het parlement en de president verkeren in een impasse over de financiering van een muur op de grens met Mexico, waardoor de betaling van een deel van de overheid stilligt: de zogenoemde 'shutdown'.

Na de brief van Pelosi maakte Trump bekend een ander evenement te organiseren als alternatief. Wat dat evenement precies inhoudt, is niet bekend. Er zijn geen details bekendgemaakt. Trump noemde het "een schande" dat hij de rede niet mocht houden.

Pelosi vroeg eerder om uitstel rede
Pelosi vroeg Trump eerder in een brief al het uitspreken van de State of the Union uit te stellen, ook vanwege veiligheidsproblemen. Vanwege de 'shutdown' is een deel van het beveiligingspersoneel van het Huis van Afgevaardigden met verlof.

Trump liet woensdag echter weten daar geen gehoor aan te geven en er juist naar uit te kijken. "Het zou erg jammer voor het land zijn als de State of the Union niet op tijd, op schema, en, erg belangrijk, op de gebruikelijke plek wordt gebracht."

Trump verklaarde "tijdig" op de laatste brief van Pelosi te zullen reageren. De rede staat voor 29 januari op de agenda.

www.nu.nl

Zander

Trump is een klein kind dat te vaak zijn zin heeft gekregen waardoor hij geen compromissen kan sluiten. Blind voor de gevolgen van zijn gestampvoet denkt hij enkel aan zijn eigen gerief. Hij doet net alsof hij de wil van het volk uitvoert echter Yanken zijn goed gelovig en geloofden tijdens de verkiezingen in zijn sprookjes.
Eén ding moet je de beste man wel toe kennen. Zijn vermogen om leugens te vertellen op een wijze waarbij het lijkt alsof hij ze zelf gelooft is ongeëvenaard.
People are sheep

colourmaster2010

Triest te lezen dat er mensen zijn die Trump aanhangen omwege zijn rascistische beleid en blind zijn voor de dubbele bodem van zijn ondermijnende strategie ten nadele van Europa.
Laat mij maar zwammen maar zal nimmer buigen voor dit soort dictators ! (En aanhangers)

Ace1

Amerika worstelt met zijn 'chantagepresident'

Het sanitair in de National Parks is bevuild, belastingambtenaren zitten thuis. Met een 'shutdown' van recordlengte gijzelt Donald Trump de Amerikaanse overheid in de kwestie van de grensmuur met Mexico. Omdat hij koste wat kost zijn zin wil doordrijven, zoekt hij nu nieuwe bevoegdheden. Maar de president kan zijn hand ook overspelen.

Middeleeuws.' Zo werd Trumps wens om een muur te bouwen afgelopen week omschreven door Hakeem Jeffries, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij verwoordde daarmee de opvatting waarmee de Democraten een categorisch 'nee' verkopen aan de Amerikaanse president, die $5,7 mrd aan overheidsgeld eist voor de aanleg van verdere grensafscheiding tussen Mexico en de Verenigde Staten. Trump kon zich vinden in die omschrijving. 'Ze noemen het een middeleeuwse oplossing', reageerde hij. 'Dat klopt. Het is middeleeuws omdat het toen werkte, en het werkt nu zelfs beter.'

Maar zo eeuwenoud als het verlangen naar een grensmuur is, zo eigentijds is de politieke crisis die deze wens heeft veroorzaakt: een 'shutdown' van recordlengte. Want Trump wil de overheid alleen weer liquide maken als hij geld voor zijn muur krijgt.

Ziehier de staat van de Amerikaanse democratie: een president die moeite heeft zich te voegen naar het feit dat regeren niet kan zonder steun van het Congres, en een oppositie die erop gebrand is haar rol als rem op de presidentiële macht maximaal te benutten. De gevolgen zijn inmiddels duidelijk merkbaar.

Voedselveiligheidscontroles
800.000 ambtenaren zitten noodgedwongen thuis, honderdduizenden van hen kregen deze week niet betaald. De toiletten van de nationale parken lopen over van de uitwerpselen omdat er niemand is om schoon te maken. De raad van economische adviseurs van het Witte Huis becijferde dat de dichte overheid 0,1% economische groei per twee weken kost.

Naarmate de shutdown voortduurt, vallen steeds meer publieke functies uit. Voedselveiligheidscontroles zijn tot een minimum teruggeschroefd. Bijna 90% van het personeel van de belastingdienst is niet aan het werk - met de jaarlijkse aangiften op til. De rechtbanken hebben geld tot 18 januari, daarna moeten zaken worden uitgesteld tenzij aanklagers bereid zijn te werken zonder salaris.
Trump heeft laten weten dat deze impasse wat hem betreft maanden mag duren. Zo heeft hij het land in gijzeling genomen. Afgelopen week liep hij weg uit een onderhandelingsgesprek met Nancy Pelosi en Charles Schumer, de leiders van de Democraten in het Congres, omdat de Democraten zijn eis niet inwilligen. $1,3 mrd voor de muur, zo ver zijn de Democraten bereid te gaan.

Dat de onderhandelingen doodliepen gaf een sterk gevoel van déjà vu.

Dreamers
Een jaar geleden zat Trump ook met Schumer en Pelosi om de tafel. De Democraten waren toen bereid geld uit te trekken voor een muur. In ruil daarvoor vroegen ze om een oplossing voor ongedocumenteerde migranten die als kind door hun ouders mee naar de VS genomen zijn, de zogeheten 'dreamers'. Trump weigerde en de overheid ging op slot.

Ook nu houdt Trump zijn poot stijf. Hij wil onderhandelen over de muur en de muur alleen, en niet in relatie tot andere migratievraagstukken. Dat Trump deze koers kan volhouden is vooral te danken aan Mitch McConnell, de leider van de Senaat. Die heeft gezegd geen enkele wet om de overheid te heropenen in stemming te zullen brengen zonder Trumps akkoord.
Trumps onvermurwbaarheid mag onveranderd zijn, de uitgangspositie van zijn onderhandelingspartners is nu wezenlijk anders. Met ingang van deze maand beschikken de Democraten over een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee kunnen ze verdere plannen van Trump tegenhouden en van hem een 'zombie-president' maken: aan de macht, maar niet in staat volgens reguliere procedure wetten door te voeren.

Trump is begonnen aan de tweede helft van zijn termijn. Met zijn eigenhandig veroorzaakte bestuurscrisis start die tweede helft met een ultieme test van wat zijn presidentschap vermag: lukt het Trump zijn verkiezingsbeloften waar te maken, zonder compromissen met de Democraten? Het is zeer de vraag of 'the art of the deal' - de titel van Trumps in 1987 verschenen hagiografische biografie - vertoond kan worden zonder zelf iets te bieden.

'Doorbreek de patstelling'
Ook niet onbelangrijk: blijven de Republikeinse gelederen gesloten terwijl Trump op ramkoers gaat? De eerste scheurtjes zijn al zichtbaar. Dat er een muur moet komen is een opvatting die binnen de Republikeinse partij brede weerklank vindt, maar dat betekent niet dat Trumps strategie door iedereen wordt gesteund. Volgens Trump zijn de Republikeinen 'compleet verenigd', maar verschillende Republikeinse senatoren hebben opgeroepen de patstelling te doorbreken en verder te onderhandelen over de muur terwijl de rest van het staatsapparaat normaal functioneert. Susan Collins, de senator uit Maine die al vaker aarzelde in haar steun voor Trump, drong bij de president aan op een tweepartijenplan waarin zowel de muur als de dreamers worden meegenomen.
Twijfels binnen de eigen partij lijken ook een reden waarom Trump voorzichtig is met zijn troefkaart: hij speelt met de gedachte de noodtoestand af te kondigen en defensiegeld te claimen om zonder toestemming van het Congres te beginnen met de bouw van zijn muur.

Verschillende senatoren zijn sceptisch over deze optie omdat de noodtoestand - 'the easy way' in de woorden van Trump - vrijwel zeker bij de rechter zal worden aangevochten. John Cornyn, Republikeins senator uit Texas, waarschuwde voor de slepende juridische gevechten waarin de Trump-regering zich dan stort. Marco Rubio, pas aantreden als senator namens Florida, sprak de vrees uit dat hiermee een verkeerd precedent wordt gezet voor toekomstige presidenten.

'Liever meer technologie en genoeg mensen'
In het Huis van Afgevaardigden stemden acht Republikeinen met de Democraten mee voor een maatregel die de belastingdienst en het ministerie van financiën heropent. Onder hen Will Hurd uit het 23ste district in Texas, de staat waarlangs bijna 1300 kilometer grens loopt. In een interview met National Public Radio kraakte Hurd Trumps plan voor een muur. Grensbewaking is meer gebaat bij betere technologie en meer personeel, stelde Hurd. Momenteel staan bij de dienst voor douane en grensbewaking 7500 vacatures open bij de dienst voor douane en grensbewaking.

Daarmee heeft Trumps alles-of-nietsstrategie een beperkte basis. Uit een peiling van de politieke nieuwssite The Hill bleek dat slechts 30% van de geregistreerde kiezers 'vasthouden aan je principes' het belangrijkste vindt in deze kwestie. De rest geeft de voorkeur aan een deal.

Ook Trumps poging de schuld aan de Democraten te geven lijkt niet te werken. 51% van de kiezers houdt hem verantwoordelijk voor de shutdown, 32% ziet de Democraten als hoofdoorzaak, zo peilde persbureau Reuters. Dit ondanks een presidentiële toespraak aan de natie waarin Trump de muur als kwestie van acute nationale veiligheid probeerde te verkopen. De feitenbasis hiervoor was dun. Het aantal ongedocumenteerde migranten dat de VS binnenkomt daalt al ruim tien jaar.

'Idioot'
'Het zou verstandig zijn om een deal met het Congres te sluiten', zei Trump donderdag op bezoek in McAllen, Texas, op de grens met Mexico, waar hij geflankeerd door grenswachten de pers te woord stond. 'Maar onderhandelen met deze mensen is idioot'. Hij verwees daarmee naar Schumer en Pelosi.



Daarmee lijkt Trump voor te sorteren op de enige weg richting een muur zonder daarvoor een compromis te moeten sluiten: het verruimen van zijn eigen bevoegdheden onder de door hem uit te roepen noodtoestand. Lindsey Graham, Republikeins senator uit North Carolina en een van Trumps trouwste bondgenoten, moedigde hem aan. 'Het is tijd dat president Trump zijn noodbevoegdheid aanwendt om de bouw van een grensmuur te financieren', zei hij in een verklaring. 'Ik hoop dat het werkt.'

https://fd.nl/weekend/1285416/amerika-worstelt-met-zijn-chantagepresident?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief_#

Ace1


Huzaar1

Citaat van: DvdW op 02/01/2019 | 15:18 uur
Colourmaster schijnt te suggereren dat Trump bewust Mattis eruit heeft gewipt om zo het leger klaar te maken voor een interne burgeroorlog terwijl dat met de huidige wetgeving (posse comitatus) niet kan. m.a.w. Colourmaster l*lt maar wat, aldus AJ en MasterChief

Dank je en tegelijk o god weer zo'n zwamkonijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

DvdW

Citaat van: Huzaar1 op 02/01/2019 | 10:02 uur
Ik begrijp nog steeds niet wat er aan de hand is. Misschien even in de goede cotext zetten : ) ?
Colourmaster schijnt te suggereren dat Trump bewust Mattis eruit heeft gewipt om zo het leger klaar te maken voor een interne burgeroorlog terwijl dat met de huidige wetgeving (posse comitatus) niet kan. m.a.w. Colourmaster l*lt maar wat, aldus AJ en MasterChief
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל